Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Мінкульт планує створити банк українських шрифтів

Опубліковано

Міністерство культури та інформаційної політики планує створити банк українських шрифтів та відмовитися від використання російських.

Про це повідомили на сайті МКІП.

«Україна повинна припинити використання шрифтів російського походження, замінивши їх на українські. Ми маємо символи своєї суверенності та незалежності, які ідентифікують нашу державу, її історію, культуру, мову та графічне вираження цієї мови», – зазначив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Парламент планує відмовитись від використання у своїх внутрішніх документах російського шрифту «Іжиця» та похідних від нього. Натомість пропонують впровадити дизайнерський шрифт «Воля», який розробили на базі літерацій головного художника УПА Ніла Хасевича.

Читайте також: KyivBookFest склав гідну конкуренцію «Мистецькому Арсеналу» та може стати новою ключовою подією у культурному житті країни

«В Україні давно діє заборона на використання російської мови у документації, тож варто позбутися і російської системи гліфів, тобто шрифтів. МКІП запланував проведення відбору та формування банку унікальних українських шрифтів», – додав Ростислав Карандєєв.

Зазначається, що відомство запланувало проведення відбору та формування банку унікальних українських шрифтів. За словами Карандєєва, український шрифт має бути впізнаваним, нести історичне підґрунтя, графічно вирізнятися серед інших кириличних шрифтів і привертати увагу.

Нагадаємо, фонд Projector Institute створив проєкт «Шрифтова абетка української ідентичності» – інтерактивну абетку модерних українських шрифтів.

Крім того, у застосунку «Давай займемось текстом» з’явилась гра на знання українських діалектів.

Фото: з відкритих джерел.

Суспільство

Євробачення-2024: де дивитися, хто претендує на перемогу

Опубліковано

Сьогодні, 11 травня, відбудеться фінал Євробачення 2024.  Перший і другий півфінали конкурсу пройшли 7 і 9 травня в Мальме.

Шоу розпочнеться о 22:00 за київським часом.

Фінал Євробачення 2024: де дивитися

Фінал Євробачення, а точніше – його пряму трансляцію, традиційно покаже телеканал Суспільне Культура и Суспільне Євробачення.

Також шоу буде доступне для перегляду на офіційному YouTube-каналі конкурсу.

Крім того, якщо перед вами досі стоїть питання – Євробачення 2024 де дивитися, то онлайн-трансляція також доступна в застосунку Дія.

Читайте також: Україна піднялася у рейтингу букмекерів потенційних лідерів Євробачення-2024

Як подивитися в Дії фінал Євробачення 2024:

  1. Авторизуйтеся в застосунку.
  2. Оберіть Сервіси.
  3. Потім натисніть Розваги.
  4. Знайдіть у переліку Дія.ТV.
  5. Натисніть Суспільне Культура HD.

Букмекерські контори оновили рейтинг претендентів на перемогу у пісенному конкурсі. Станом на 9.30 11 травня Україна посідає шосте місце

За інформацією eurovisionworld.com

Нагадаємо, раніше ми писали, де та коли дивитись другий півфінал.

Фото: Євробачення

Читати далі

Суспільство

У Львові відкрили артпростір від Павла Гудімова в квартирі будинку 1910 року

Опубліковано

У Львові відкрили артпростір «Я Галерея Пентхаус» в квартирі будинку 1910 року. Артпростір облаштував художник Павло Гудімов у квартирі на найвищому поверсі будівлі. Будинок збудували для власника фабрики, яка була розташована на подвір’ї, Давіда Векслера.

Про це повідомляє «Суспільне».

У квартирі зібрані колекційні меблі та відновлені стіни до першого ремонту, а перша кімната квартири – це вітальня з панорамним склом. Крім того, у «Я Галереї Пентхаус» є зала з каміном, який облаштували з пічки.

Комплект меблів розробив австрійський дизайнер, архітектор, художник, графік, а також засновник журналу Ver Sacrum Йозеф Гофман. Його роботи зможуть побачити відвідувачі в артпросторі. Перша виставка в галереї має назву «Весна священна» (Ver Sacrum), вона присвячена архітектурі та архітекторам.

Читайте також: Замість окремих банок на велику ціль. «Дружні банки» запустили в Monobank

«У Відні на межі 19-20 століття всього пʼять років виходив журнал Ver sacrum, де працювали одні з найкращих архітекторів, художників дизайнерів, літераторів, поетів. Власне ми показуємо невелику колекцію, а все об’єднуємо темою весни», – розповідає Гудімов.

Реставрація підʼїзду та приміщення тривала девʼять місяців. Програма галереї буде складатись з колекційних експонатів, а також кураторських екскурсій.

Нагадаємо, Національний фестиваль «Код нації» оголосив конкурс до Дня Європи.

Фото: Суспільне

Читати далі

Суспільство

Додатковий період реєстрації для участі в мультитесті триватиме до 15 травня

Опубліковано

Додатковий період реєстрації на мультипредметний національний тест триватиме з 10 по 15 травня, зареєструватися можуть ті особи, які не змогли з різних причин зробити це в основний період.

Про це повідомляє Міністерство освіти та науки

“З 10 до 15 травня триватиме додатковий період реєстрації для участі в національному мультипредметному тесті. Зареєструватися на додаткову сесію НМТ можуть особи, які реєструвалися в основний період, але отримали відмову. Також ті, хто не зміг із поважних причин вчасно зареєструватися. Крім того, у цей період здійснюють реєстрацію особи, які за рішенням судів перебувають в установах виконання покарань / слідчих ізоляторах”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Учасники НМТ можуть завантажити запрошення на тестування: як це зробити

Зазначається, що особи, які реєструвалися в основний період реєстрації, але яким було відмовлено в реєстрації для участі в НМТ, мають у персональному кабінеті, створеному в основний період реєстрації, доопрацювати надані ними під час реєстрації для участі в основній сесії НМТ інформацію та/або копії документів.

Учасникам, у яких уже є персональний кабінет, достатньо завантажити копії тих документів, які стали підставою для відмови, та надіслати внесену інформацію та копії документів на оброблення до регіонального центру оцінювання якості освіти, натиснувши на відповідну кнопку в сервісі.

Особи, які не змогли з поважних причин зареєструватися для проходження НМТ під час основного періоду реєстрації, мають за допомогою спеціального сервісу створити персональний кабінет на вебсайті УЦОЯО.

Для зручнішої реєстрації вступники можуть скористатися застосунком “Дія” для автоматичного заповнення персональних даних.

Особи, які за рішенням судів перебувають в установах виконання покарань / слідчих ізоляторах, для реєстрації мають звернутися до представників установи виконання покарань / слідчого ізолятора або безпосередньо до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти.

Нагадаємо, раніше ми писали, як буде проходити екзамен з української літератури.

Фото: Міністерство освіти та науки

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство20 години тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості2 дні тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

Можливості3 дні тому

Вчити англійську навіть під час війни. Мовна школа у Чернігові відновила роботу після ракетного удару завдяки гранту

Стільці перекинуті й вкриті уламками скла. Стеля впала, а двері вирвані. Це наслідки у школі...

Суспільство2 тижні тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

РЕКЛАМА: