Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Автобуси з аеропорту Лондона тепер допомагають українським військовим

Опубліковано

Автобуси-гармошки з Лондонського аеропорту Лутон тепер допомагають українським військовим протистояти російському вторгненню.

Про це пише портал авіаційних новин Avianews.

Розповідається, що автобуси передала Україні компанія Go-Ahead. Вона забезпечувала доставку пасажирів та їхнього багажу від прилеглої до аеродрому залізничної станції до аеропорту Лутон.

У березні 2023 року аеропорт та залізницю зв’язала автономна монорейкова дорога, і необхідність в автобусах відпала. Після списання їх передали до місцевого благодійного фонду, а потім доставили до України.

Компанія Go-Ahead опублікувала фотографію одного з автобусів у лісі поряд із українськими військовими. На ньому видно написи, що залишилися від часів роботи в аеропорту Лутон.

Читайте також«Англійська для ЗСУ». Як викладачка Олена Чекрижова створила проєкт з вивчення англійської серед військових

За заявою Go-Ahead, автобуси-гармошки будуть використовуватись для доставки необхідних речей на фронт, а також як місце для відпочинку. Для цього транспорт обладнали туалетами та душем.

«Ці транспортні засоби пропрацювали роки, перевозячи відпочивальників та їхні валізи. Зараз вони перестали працювати в аеропорту, і ми раді, що автобуси можуть використовуватися з користю як невеликий внесок у військову допомогу Україні», — прокоментували свій донат у транспортній компанії.

Нагадаємо, Японія передала Україні 100 вантажівок для ЗСУ.

Окрім того, Сили тероборони отримали британські гусеничні бронетранспортери.

Фото: The Go-Ahead Group

Суспільство

Як переселенці змінюють місцеве самоврядування в Здолбунівській громаді (ВІДЕО)

Опубліковано

Від обстрілів і життя в погребі у прифронтовому Лимані з двома маленькими синами Юлія Чухрій врятувалась до Здолбунівської громади на Рівненщині. Аби більше дізнатись про нове місто й бути там корисною, жінка долучилась до програми стажування в міськраду. Отримані знання Юлія планує використати у відбудові залізниці після повернення у рідне місто. Про те, як переселенці вчаться в органах місцевого самоврядування тих громад, які їх прихистили, аби використати цей досвід для відновлення своїх зруйнованих міст, дивіться у новому ролику ШоТам.

Спочатку жінка поселилася на Івано-Франківщині, а згодом переїхала на Рівненщину. Бо залізничне місто Здолбунів Юлії особливо нагадувало про рідний Лиман.

“Дізналася, що тут велике депо залізничне, тому спочатку чоловік сюди влаштувався, а потім я з дітьми під’їхала”, – ділиться вимушена переселенка Юлія.

Про нове місто Юлія майже нічого не знала, але хотіла бути корисною. Тому щоби краще інтегруватися у громаді, пішла на програму стажування.

Читайте також: У районі Києва придбали тимчасове житло для ВПО: як туди поселитися

“Моя родина – це залізничники, тому ця програма дала можливість побачити іншу структуру з середини, бо стороння людина не знає і не цікавиться якимись там питаннями, а під приводом програми нас знайомили із іншими секторами”, – каже жінка.

Тож протягом 10 днів жінка проходила навчання в органах самоврядування. Зокрема, долучилася до роботи містобудування, архітектури і цивільного захисту.

“Пані Юлія виявляла живий інтерес, щодо безпекової ситуації нашої громади. Тобто, вона так перейнялася ситуацією у місті, де вона тепер проживає, що їй зацікавило, а як же у нашій громаді, яку небезпеку складає залізниця, які є інші ризики”, – каже начальниця відділу містобудування Здолбунівської громади Лариса Стрільчук.

Програму стажування громада запровадила у співпраці з проєктом “ГОВЕРЛА”.

“З цим проєктом ми почали співпрацювати два роки тому. У нас досить плідна та результативна співпраця. Коли у 2022 році виникла така ідея, що можна навчити на базі нашої міської ради людей, показати, як діє орган місцевої влади, то у нас виникла ідея стажування”, – каже заступник міського голови Юрій Сосюк.

Такі стажування не лише допомагають ознайомити людей з роботою міськради, а й знайти нових працівників. Так за 2 роки роботи програми у міській раді навчилися 23 стажери. А Юлія після завершення стажування отримала пропозицію роботи.

Але жінка після Перемоги, мріє повернутися на рідну залізницю у Лимані. Тому від роботи відмовилася, але залишилася учасницею ради з питань ВПО. А отримані знання Юлія планує застосувати вдома.

Нагадаємо, Євген Клопотенко запустив сервіс замовлення шеф-кухаря додому.

Читати далі

Суспільство

Україна вийшла у фінал Євробачення-2024: виступ alyona alyona та Jerry Heil в першому півфіналі (ВІДЕО)

Опубліковано

У місті Мальме, Швеція, пройшов перший півфінал Євробачення 2024, де виступили 15 країн-конкуренток. Цього року Україну представляє alyona alyona та Jerry Heil. 

За першим півфіналом слідкує редакція ШоТам.

alyona alyona та Jerry Heil виступили під номером 5. Номер співачкам ставила талановита українська режисерка Таня Муіньо, яка до того працювала з Кеті Пері, Дженніфер Лопес, Harry Styles, Post Malone, The Weeknd та іншими світовими зірками.

В кінці свого номеру сказали: “Дякую за підтримку України”.

Зазначимо, що у півфіналах могли голосувати лише глядачі тих країн, які беруть участь у відповідному півфіналі. Тобто в Україні можна віддати свої голоси лише 7 травня. У першому півфіналі зможуть проголосувати глядачі з Німеччини, Швеції та Великої Британії, а у другому — з Франції, Італії та Іспанії.

Фінал пісенного конкурсу відбудеться у суботу, 9 травня.

Де буде показана трансляція 

Читати далі

Суспільство

UAnimals запустили онлайн-видання про гуманність до тварин і довкілля

Опубліковано

Зоозахисна організація UAnimals запустила онлайн-видання про гуманність до тварин і довкілля. Це історії про тварин, людей, водойми, ліси та заповідники під час війни, а також про зв’язок людини й природи, про милосердя і порятунок, про жорстокість та байдужість. 

Про це повідомили представники UAnimals у Telegram.

“На прикладі окремих людей, компаній, притулків, організацій тощо ми показуємо, як по-різному люди ставляться до навколишнього світу, і шукаємо відповіді на щоденні болісні питання про гуманне співжиття”, — зазначають зоозахисники.

Читайте також: Коргі Лакі з України став моделлю для пам’ятника королеві Єлизаветі II в Англії

На сайті представлені інтерв’ю із людьми, які рятували тварин, розслідування про тих, хто завдає шкоди природі та тваринам, аналітичні тексти, колонки, репортажі тощо. Видання можна почитати українською та англійською.

Почитати онлайн-видання можна за посиланням.

Нагадаємо, на Київщині знайшли найбільшу популяцію рідкої сон-трави з Червоної книги.

Фото: UAnimals

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство1 тиждень тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство1 місяць тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство1 місяць тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА:

Продовжити в браузері
Щоб встановити натисни Додати на Початковий екран
Додати на Початковий екран
Встановити
Встановлення майже не використовує пам’ять і забезпечує швидкий спосіб доступу до цієї програми.
Встановити
Update Contents
ШоТам Ми хотіли б показувати вам сповіщення про останні новини та оновлення
Відхилити
Дозволити сповіщення