Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

«В Ізюмі немає шкіл, куди діти 1 вересня могли б піти на навчання». Як відновлюється найбільш зруйнована громада у Харківській області

СПЕЦПРОЄКТ

Опубліковано

Ізюм бомбардували з перших днів повномасштабної війни, а в деякі дні доходило до 26 авіанальотів загарбників. Пошкоджено 80% багатоповерхівок міста і близько 30% приватних будинків. Зруйновано школи і лікарню. Та що гірше – це втрачені життя людей. Близько тисячі жителів міста Ізюм були вбиті росіянами, і досі ведуться роботи з пошуку поховань у парках та дворах. Місто оговтується від страхіть війни. Про відбудову житла, підготовку реконструкції лікарні та шкіл розказуємо у матеріалі ШоТам.

Валерій Марченко

начальник Ізюмської міської військової адміністрації.

Росіяни продовжували обстрілювати Ізюм, навіть коли українські військові вийшли з міста

6 березня російські окупанти зайняли частину міста Ізюм за річкою Сіверський Донець, і потім майже два тижні не могли захопити іншу частину, бо були знищені мости. Але вони зробили переправи вище по річці та звідти доставили техніку, перекривши місто зі сторони Словʼянська. Місто було повністю окуповане вже наприкінці березня 2022 року. 

Ми разом з керівниками адміністрації виїхали з міста 14 березня 2022 року – це був останній день, коли нас могли супроводити українські військові. Початок окупації Ізюма ми провели у Словʼянську, потім переїхали ще за 100 кілометрів у місто Лозова. 

З перших чисел березня місто активно бомбардували, а коли окупанти підійшли ближче – обстрілювали з артилерії та РСЗВ. Загиблих неможливо було навіть дістати з-під завалів, і таких випадків було, на жаль, дуже багато. Коли місто було повністю окуповане, тоді працівники ДСНС та просто небайдужі люди почали розбирати завали й діставати тіла людей. Комунальників здебільшого не залишались, але окупаційна влада створювала фейкове керівництво, які, наприклад, розчищали зроблені тими ж росіянами руйнування.

Це трагічна історія нашого міста. Багато людей було вбито у своїх же домівках або на вулицях. Ховати було ніде, тож копали могили у парках та городах. Потім вже після обстрілів окупанти зробили місце масового поховання. Там знайдено понад 450 тіл людей. Одна з кричущих подій відбулась на колишній вулиці Першотравневій, а нині це вулиця Памʼяті, де знайдено 47 тіл загиблих. Під час бомбардування люди переховувалися у підвалі будинку, який став їхньою могилою.

У місці масового поховання знайдено понад 450 тіл людей. Фото: ШоТам.

Ми все ще не маємо остаточної цифри втрат цивільних у нашій громаді, та за нинішніми підрахунками це близько тисячі наших людей. Це вбиті від російської зброї та обстрілів, і загиблі від прямих наслідків війни (адже в місті не було ні медицини, ні доступу до інших базових потреб).

Руйнувань житлового фонду по місту – безмежна кількість. 80% багатоповерхівок зруйновано у різній степені: десь будинок частково пошкоджено, десь зовсім не підлягає відновленню. Однак майже у всіх пошкоджені покрівля та вікна. У приватному секторі масштаби руйнувань трішки менші – близько 30% зруйновано також різною мірою. 

Сильно постраждали і комунальні заклади: школи, дитячі садочки, лікарня, адміністративні будівлі. З 11 шкіл громади більш-менш цілими залишилось всього 4. Проте і зараз там діти не зможуть навчатись, бо у тих будівлях вибиті вікна, вкрадено обладнання, парти, дошки. Таких шкіл, куди 1 вересня діти могли б піти, не існує у нашій громаді.

Чому окупанти так сильно руйнували все навколо? Я не маю відповіді, адже в Ізюмі на той момент не залишалось зовсім ні воєнних частин, ні українських військових. Але бомбардування не припинялись: одного дня нарахували 26 авіанальотів. Бомби кидали хаотично, цілей ми не розуміли – все місто накривали без якоїсь логіки. Можливо, це для того, щоб залякати місцеве населення і владу. Аби ми здались швидше. 

Одного дня нарахували 26 авіанальотів. Фото: ШоТам.

Попри все люди повертаються, тому маємо відновлювати і житло, і соціальну інфраструктуру міста 

Напевно на всіх деокупованих територіях, особливо Харківщини, ситуація однакова – ми знаходимось у зоні можливих бойових дій, а до лінії фронту всього 50 кілометрів. Це очевидно впливає на всі все життя громади: і на бізнес, який не готовий ще повертатись у такий ризикований регіон, і на навчальні процеси, які ми не зможемо запустити цього року офлайн, хоч і проводимо дистанційні уроки онлайн.

Нині у місті відновлено майже всі необхідні комунальні послуги: є електрика, вода, газ та звʼязок – все працює. Однак великі проблеми з опалення були у попередньому сезоні: з 24 котелень ми змогли запустити всього 10. Інші були або зруйновані, або розграбовані. Цього року ми відремонтували частину котелень, ще 10 мобільних пелетних котелень допомогли купити обласна військова адміністрація. Однак проблема багатоповерхових будинків ще й у тому, що деякі будинки сильно пошкоджені і провести туди комунікації ну просто неможливо. Зі 190 багатоповерхових будинків, які ми опалювали до військових дій, нині ми зможемо забезпечити теплом близько 140.

Ми бачимо, як відроджується локальний малий бізнес, однак середній і великий ще не готові повертатись. Нема бізнесу – нема надходжень у бюджет, а витрат – ну дуже багато. На капітальну відбудову, звісно, у громади коштів немає. Ще на поточні потреби ми знаходимо якісь гроші, але загалом ну просто біда. В основному ми живемо коштом дотації з держбюджету. 

Зараз першочерговою задачею є відбудова житла. Люди повертаються і тому орієнтуємося на закриття потреби саме у житлі. Але для підтримки самого життя в місті ми маємо відновлювати соціальну інфраструктуру як от навчальні заклади – рано чи пізно діти мають піти у школи.

З 11 шкіл громади більш-менш цілими залишилось всього 4. Фото: ШоТам.

Ми робимо все можливе, аби про потреби громади знали: виступаємо на конференціях і самітах, пишемо листи, розказуємо у медіа. Також маємо міста-побратими у Латвії та Польщі (зараз ще підписали меморандуми про побратимство з містами США, Франції). Благодійники з тих міст звертаються до нас напряму і беруть участь у відбудові та забезпеченні людей. 

Коли звертаються іноземні донори, ми надаємо списки будівель: приватні, багатоповерхові та комунальні будівлі, які потребують ремонту. І намагаємось завжди бути на звʼязку у разі будь-яких питань. 

Роботи по всіх напрямках ведуться. Не так швидко, як би того хотілося. Але і масштаби руйнувань настільки великі, що потрібен час, аби це все відбудувати. Так, за підтримки іноземних донорів по місту активно тривають роботи із заміни вікон, а наше комунальне підприємство «Благоустрій міста» також ремонтує покрівлі та опалення. Потихеньку коштом обласного, державного бюджетів та допомоги міжнародних благодійників ремонтуємо школи і садочки. 

Наприкінці минулого року за фінансуванням обласної військової адміністрації відновлено 8 будинків – це вікна, дах, опалення. Цього року ще 6 будинків поремонтували і ще на 30 замовили проєктно-кошторисну документацію для капітального ремонту. Але і це всього невелика частина від того, що потрібно відбудувати. 

У Ізюмі пошкоджено 80% багатоповерхівок і близько 30% приватних будинків. Фото: ШоТам.

Складніше з відбудовою комунальних закладів. Поки все це у процесі, та донори нам допомагають на всіх етапах. Коштом GIZ ми будемо виготовляти проєктно-кошторисну документацію для відновлення та реконструкції двох шкіл. 

Також завершено підготовку документів для реконструкції всього міського лікарняного містечка. У березні 2022 року Центральна міська лікарня Піщанської Богоматері отримала ураження внаслідок обстрілів: зруйновано головний корпус, травматологічна й хірургічна операційні та реанімація. Повністю знищено фоє лікарні, де було розташовано декілька аптек та кабінети керівництва лікарні. Також приміщення компʼютерно томографії, що встигло пропрацювати всього 6 місяців до повномасштабного вторгнення. Наразі шматочки колись нової техніки видно з-під бетонних плит. За підтримки фонду Олени Зеленської готуємо будівництво нового лікарняного комплексу по всім європейським стандартам. Проєкт майже готовий і наразі чекаємо результати експертизи, аби визначити, скільки точно на це потрібно коштів.

Зруйновано головний корпус лікарні, травматологічна й хірургічна операційні та реанімація. Фото: ШоТам.

Ми розуміємо, що ситуація складна по всіх країні. Місто Ізюм та наша громада є найбільш зруйнованою у Харківській області, тому до нас приїжджають багато і міжнародних організацій, й іноземних журналістів. І при всіх нагодах я звертаюсь до громадян інших держав, до їхніх урядів про допомогу нашому місту і загалом Україні. Бо без світової допомоги ми не впораємось – руйнування величезних масштабів. І наші партнери мають це бачити, відчувати і розуміти.

Максуда Руденко

начальниця управління житлово-комунального господарства Ізюмської міської ради.

Робимо все, щоб люди зимували в себе вдома

Одним з найперших у місті постраждав від російської агресії будинок на вулиці Соборна, 39. Наразі тут проводиться тендерна процедура з виготовлення проєктно-кошторисної документації на його відновлення. Всупереч усім бажанням окупантів ми відбудуємо і зробимо його, як і все місто, кращим, ніж було. 

Поруч на Соборній 47-49 було пошкоджено багатоповерховий будинок. І завдяки допомозі міжнародної організації Global Empowerment Mission тут встановили вікна у квартирі, де проживають люди. Загалом ця організація готова встановити у місті 5900 вікон. 

Далі рухаємось на провулок Соборний, 3, що був першою «ластівкою» у нашій співпраці з GEM. Тут було пошкоджено майже 100% вікон. Наразі всі вони відновлені, де був доступ до квартир, та звісно у підʼїздах та місцях загального користування. Це людям дає змогу звернутись за допомогою єВідновлення та отримати кошти на ремонт власних квартир.

Комунальне підприємство «Благоустрій міста» також ремонтує покрівлі та опалення. Фото: ШоТам.

Це відбулось швидко ще й тому, що у цьому будинку було обʼєднання співвласників, а керівниця Галина Василівна оперативно сконтактувала з усіма мешканцями будинку, які розʼїхалися по інших місцях. Вони разом з волонтерами робили заміри та всі необхідні підготовчі робити для встановлення вікон. Тепер за кошти місцевого бюджету тут ремонтується дах, також вже зробили підвод теплопостачання і наразі відновлюють подачу тепла по стояках до квартир. 

Рухаємось далі до перехрестя вулиць Васильківського та Гоголя. Тут знаходиться три модульні котельні, і наступного тижня довеземо ще 5, які будуть опалювати навколишні багатоповерхівки. Плануємо запустити опалення у ще 46 будинках і загалом забезпечимо 60% опалення багатоквартирного фонду міста.

Ми робимо все можливе, аби люди вже цю зиму могли пережити у своїх домівках. 

Суспільство

Додатковий період реєстрації для участі в мультитесті триватиме до 15 травня

Опубліковано

Додатковий період реєстрації на мультипредметний національний тест триватиме з 10 по 15 травня, зареєструватися можуть ті особи, які не змогли з різних причин зробити це в основний період.

Про це повідомляє Міністерство освіти та науки

“З 10 до 15 травня триватиме додатковий період реєстрації для участі в національному мультипредметному тесті. Зареєструватися на додаткову сесію НМТ можуть особи, які реєструвалися в основний період, але отримали відмову. Також ті, хто не зміг із поважних причин вчасно зареєструватися. Крім того, у цей період здійснюють реєстрацію особи, які за рішенням судів перебувають в установах виконання покарань / слідчих ізоляторах”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Учасники НМТ можуть завантажити запрошення на тестування: як це зробити

Зазначається, що особи, які реєструвалися в основний період реєстрації, але яким було відмовлено в реєстрації для участі в НМТ, мають у персональному кабінеті, створеному в основний період реєстрації, доопрацювати надані ними під час реєстрації для участі в основній сесії НМТ інформацію та/або копії документів.

Учасникам, у яких уже є персональний кабінет, достатньо завантажити копії тих документів, які стали підставою для відмови, та надіслати внесену інформацію та копії документів на оброблення до регіонального центру оцінювання якості освіти, натиснувши на відповідну кнопку в сервісі.

Особи, які не змогли з поважних причин зареєструватися для проходження НМТ під час основного періоду реєстрації, мають за допомогою спеціального сервісу створити персональний кабінет на вебсайті УЦОЯО.

Для зручнішої реєстрації вступники можуть скористатися застосунком “Дія” для автоматичного заповнення персональних даних.

Особи, які за рішенням судів перебувають в установах виконання покарань / слідчих ізоляторах, для реєстрації мають звернутися до представників установи виконання покарань / слідчого ізолятора або безпосередньо до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти.

Нагадаємо, раніше ми писали, як буде проходити екзамен з української літератури.

Фото: Міністерство освіти та науки

Читати далі

Суспільство

“Дію” зв’яжуть з mObywatel: українці в Польщі зможуть отримати нові послуги

Опубліковано

Віце-прем’єр-міністр – міністр цифровізації у новому правительстві Дональда Туска Кшиштоф Гавковський повідомив, що Польща активно співпрацює з Україною у сфері надання цифрових послуг.

Про це інформує Хвиля.

Так, одним із напрямів співробітництва, що увійшли до підписаного меморандуму з міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим, є розміщення в Польщі датацентрів українських відомств.

При цьому видання зазначило, що Гавковський не сказав, які реєстри зберігатимуться у Польщі. Тим часом у Мінцифрі зазначили, що там функціонує датацентр Державної податкової служби України, який сусідня держава збудувала на пільгових умовах.

Також на території Польщі є резервний центр обробки даних щодо розміщення систем Міністерства юстиції України.

Читайте також: Офіційний канал застосунку “Дія” з’явився у месенджері WhatsApp

Крім того, принесла плоди українсько-польська співпраця за погодженням роботи додатків “Дія” та mObywatel. Завдяки “Дії” українці мають автоматичне підтвердження легальності перебування у Польщі. Вона також збільшує можливість їхнього пересування у Європейському Союзі, оскільки визнається у всіх країнах блоку.

До того ж у травні набудуть чинності зміни до законодавства Євросоюзу щодо eIDAS (електронна ідентифікація та довірчі послуги), що зможе вивести польсько-українську співпрацю у цьому сегменті на новий рівень.

До того ж польське міністерство, як і українське, кілька років працює над своїм додатком. Зокрема, у липні 2023 року вийшов mObywatel 2.0, який прирівняв польський Digital ID до пластикових карток. “єДокумент” у “Дія” має таку саму силу в Україні. Таким чином, “Дія” і mObywatel можна сприймати як брата і сестру.

Нагадаємо, у Дії пояснили, як користуватися чатом єВорог.

Фото: Дія

Читати далі

Суспільство

У столиці декомунізували та реставрували стелу, присвячену героям КПІ

Опубліковано

У столиці декомунізували та реставрували стелу, присвячену героям Київського політехнічного інституту. Стела знаходиться на території вишу, роботи з її реставрації розпочались ще в серпні 2022 року, втім, на певний час припинялись.

Про це розповіли на сторінці спільноти Солом’янського району “LOS SOLOMAS”.

У Києві декомунізували стелу героїв КПІ: зняли радянську символіку, перефарбували та відредагували напис-присвяту

Читайте також: До Європейської кіноакадемії увійшли 24 українці

Зі стели зняли радянський герб і розмістили герб КПІ, перефарбували та відредагували напис-присвяту: “Київським політехнікам: студентам, викладачам, працівникам, полеглим в боях за волю України на фронтах Другої світової війни 1939-1945 років”.

Нагадаємо, Нацбанк випустив нову пам’ятну монету “День Європи”.

Фото: “LOS SOLOMAS”

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство18 години тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості2 дні тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

Можливості3 дні тому

Вчити англійську навіть під час війни. Мовна школа у Чернігові відновила роботу після ракетного удару завдяки гранту

Стільці перекинуті й вкриті уламками скла. Стеля впала, а двері вирвані. Це наслідки у школі...

Суспільство2 тижні тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

РЕКЛАМА: