Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Технології

На Львівщині збудують вітропарк потужністю 50 МВт

Опубліковано

На території Яворівського району Львівської області мають намір побудувати вітроелектростанцію потужністю 50 МВт. Інформація про розроблений проект оприлюднена в Єдиному реєстрі оцінки впливу на навколишнє середовище 26 червня, передає Енергореформа

ТОВ “Яворів Енерго 2” (Львів) планує встановити 25 вітроенергетичних установок (ВЕУ) потужністю від 3,5 МВт до 5 МВт кожна на відстані від 400 м до 800 м одна від одної. Загальна площа забудови сягатиме 1 га.

Вітряки матимуть щогли висотою 100-166 м. Згідно з попередніми підрахунками, ВЕС генеруватиме близько 180 тис. МВт-год електричної енергії у рік.

Крім цього, ТОВ “Вінд Пауер Джі ЕС Ай Волинь”, в яку входить “Яворів Енерго 2”, планує побудувати високовольтну підстанцію (ПС) 110 кВ на площі до 2 га і трансформаторне обладнання типу ТРДН з розщепленою обмоткою для забезпечення прийому та передачі в енергосистему згенерованої ВЕС електроенергії.

Читайте також: У Запорізькій області побудують вітропарк потужністю 225МВт

З метою безперебійної роботи ВЕС запланована також реконструкція високовольтного обладнання на ПС 330кВ “Львів Західна” (1-2 осередку 35кВ – 110кВ).

ТОВ “Яворів Енерго 2” належить компанії ТОВ “Вінд Пауєр Джі ЕС Ай Волинь”, афільоване з Wind Power GSI (Трускавець Львівської обл.), входить у групу компаній “Грінвіль Енерджі”, що належить АТ “Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Грінвіль”.

“Вінд Пауер Джі Ес Ай Волинь “(Волинська обл.) також має намір побудувати ВЕС потужністю 150 МВт, встановивши 50 ВЕУ на території Зимненської та Іваничівської об’єднаних територіальних громад (Володимир-Волинський та Іваничівський р-ни Волинської обл.).

Технології

В Київські школи можна буде подавати документи онлайн

Опубліковано

Пілотна версія електронного журналу дітей буде доступна спочатку в 13 школах Києва.

Про це повідомляє Київська міська державна адміністрація.

Користь електронного журналу

Батьки зможуть подавати документи з будь-якого куточка України чи з-за кордону. Для цього не потрібно буде особистого відвідувати заклад освіти.

Читати також: На Київщині знайшли найбільшу популяцію рідкої сон-трави з Червоної книги

“Сервіс створений для економії часу батьків і зменшення бюрократичних перепон під час запису дітей до школи. Його головна перевага – прозорість і простота запису”, – розповів заступник голови КМДА Петро Оленич.

Він зауважив, що це дозволить місту розвивати шкільні заклади, використовуючи актуальні дані статистики.

Нагадаємо, що в Дніпрі в закладах середньої освіти побудують три протирадіаційних укриття.

Також ми повідомляли, що Дія.Освіта випустила серіал про те, як взаємодіяти з військовими та ветеранами.

Фото: Перша українська школа

Читати далі

Технології

“Повір”: в Києві анонсували програму, яка допоможе школярам з освітою

Опубліковано

У Києві відбулася презентація платформи “ПОВІР”, яка призначена для допомоги школярам у подоланні освітніх прогалин та втрат. Цей пілотний проєкт буде тривати до кінця 2024 року і об’єднає близько 2 тисяч учнів.

Про це повідомив Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

фото: Михайло Федоров

Про ініціативу

Через пандемію COVID-19 та повномасштабну війну Україна зазнає значних втрат у сфері освіти. Велика частина дітей перейшла на дистанційне або змішане навчання, що вплинуло на їхні досягнення та академічні успіхи. Динаміка та результати навчання наших учнів і учениць у різних областях значно постраждали.

Згідно з останніми даними дослідження PISA, українські школярі відстають від своїх однолітків з інших країн на період від 1,5 до 2,5 років навчання.

фото: Михайло Федоров

Читати також: Нацгварція показала знищення ворожого паливозаправника на східному напрямку (ВІДЕО)

Міністр підкреслив, що подолання освітніх втрат та розвиток софт- і хард-скілів є нагальним завданням, яке потрібно вирішувати вже зараз, незалежно від закінчення війни. Саме тому команда EdCamp Ukraine разом з профільними державними інституціями представила національну платформу “ПОВІР”. Це готовий та зручний інструмент для покращення знань з української, англійської мов, математики, а також розвитку софт-скілів.

Вже незабаром на цій платформі почнуть навчатися 2 тисячі учнів, а подальшим кроком буде масштабування проєкту.

Цього року планують запустити освітній застосунок Мрія, який повністю змінить підхід до навчання, допоможе будувати індивідуальні освітні траєкторії й досягати успіху.

“Разом з МОН продовжуємо впроваджувати зміни в освіті, ініційовані Президентом Володимиром Зеленським – від садочків до університетів. Дякую освітянам, громадськості, які разом з нами трансформують освіту, створюють класні ініціативи та роблять все для того, щоб виховувати майбутнє покоління”, — сказав Михайло Федоров.

Нагадаємо, що “Це крафт” продовжив реєстрацію на грантовий конкурс “Револьверний Фонд”.

Також ми повідомляли, що комедія “Мій карпатський дідусь” вже доступна на Netflix.

Фото: Михайло Федоров

Читати далі

Технології

WSJ показали процес створення далекобійних БПЛА в Україні

Опубліковано

Анонімний виробник одного з українських далекобійних дронів продемонстрував свої можливості та розповів про процес виробництва безпілотників.

Про це повідомляється в Мілітарному з посиланням на репортаж видання The Wall Street Journal.

фото: The Wall Street Journal

Що відомо про завод

У середині підприємства, розташованого на заході України, десятки робітників у захисному одязі займаються виготовленням елементів фюзеляжу майбутнього безпілотника.

Під час репортажу робітники продемонстрували процес формування обшивки літального апарату із скловолокна, а також виробництво механічних деталей.

За словами працівників, завод, що виробляє ударні дрони з дальністю польоту до 800 кілометрів, запрацював лише півроку тому.

П’ять місяців тому це приміщення було абсолютно порожнім“, – сказав один з працівників.

Читати також: Українські волонтери створюють з супутникових тарілок реалістичні муляжі мінометів

Що відомо про дрони

Наступним викликом для розробників стало масштабування виробництва дронів до рівня, що задовольняв би потреби Сил оборони. Наразі 75 осіб працюють на виробничій лінії, яка розпочинається з пресування скловолокна в матриці у формі крил, хвостової та носової частин.

Після 11 годин застигання в печі деталі збираються у невеликий літак із розмахом крил 2 метри. У фюзеляж на іншому заводі встановлюються двигун і вибухівка.

Завод може виготовляти 1-2 фюзеляжі на день. Щоб збільшити потужність, власник нещодавно придбав другу піч для полімеризації заготовок фюзеляжів. Планується розширення приміщення та найм ще 50 чоловік для роботи у дві зміни.

Паралельно підприємство продовжує розробляти іншу модель безпілотника з очікуваним радіусом польоту понад 1000 км.

Нагадаємо, що в Україні створюють жіночий підрозділ управління БПЛА.

Фото: The Wall Street Journal

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство2 дні тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство4 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство4 тижні тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: