Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

У Києві перейменували вулицю Маяковського на честь військовослужбовця-десантника

Опубліковано

Вулиця Маяковського у Деснянському районі Києва рішенням столичної міської ради отримала нову назву на честь військовослужбовця-десантника Тараса Коваля.

Про це повідомили у Київській міська рада.

Зазначається. що рішенню Київської міської ради передувало рейтингове електронне голосування у додатку «Київ Цифровий».

Серед варіантів щодо перейменування найбільшу кількість, а саме 9 398 голосів, набрала пропозиція Тараса Коваля.

Про Тараса Коваля

Нова назва запропонована на честь кіборга Донецького аеропорту, військовослужбовця 95-ої окремої десантно-штурмової бригади, позивний «Вальтер». Тарас Коваль ще на початку агресії росії у 2014 році повернувся до лав 95 бригади ДШВ, де колись проходив строкову службу. У складі бригади брав участь у звільненні ряду населених пунктів на Донеччині, став учасником найдовшого рейду в тилу ворога – понад 200 км, разом з побратимами захищав Донецький аеропорт та брав участь у військовій операції в Дебальцеве.

Читайте також: Усе життя мешкала в місті, а тепер має власне лавандове поле у селі. Як харків’янка створила великий парк для відпочинку

Під час повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, десантник повернувся на службу, захищав Київщину, відбивав атаки ворога поблизу Мощуна та Осикового, героїчно загинув під час розвід виходу 29 березня 2022 року при обороні Харківщини, поблизу села Суха Кам’янка, Ізюмського району. Кавалер ордена «За мужність» ІІІ ступеня, посмертно.

За результатами голосування та на основі експертних висновків депутатський корпус Київської міської ради підтримав рішення щодо перейменування вулиці.

Читайте такожНе заблукати між Пушкіним та Буніним. Чому важливо наповнювати міські топоніми іменами українських митців

Нагадаємо, у Києві з’явилася вулиця на честь бійця 72 бригади Андрія Верхогляда.

Також у Харкові вулицю Державінську перейменують на честь Героя України Дмитра Коцюбайла з позивним «Да Вінчі», який загинув 7 березня 2023 року в Бахмуті.

Фото: kmr.gov.ua.

Суспільство

В Укрзалізниці розповіли, як готуються до міжнародних перевезень влітку

Опубліковано

З початку року “Укрзалізниця” вже перевезла майже 800 тисяч пасажирів у міжнародному сполученні та очікує влітку пожвавлення попиту на міжнародні рейси. Найбільше пасажирів цьогоріч було перевезено у сполученні з Перемишлем – 451 тис, у сполученні з Хелмом – 226 тис, та у сполученні з Варшавою – понад 82 тис.

Про це повідомляє пресслужба УЗ в Telegram.

“Наразі компанія активно готується до літнього сезону перевезень та нагадує, що в міжнародному сполученні курсує загалом 28 поїздів: 14 – з найбільших міст України, ще 14 – з прикордонних містечок. Зокрема, поїзди курсують з українських населених пунктів до Польщі, Австрії, Чехії, Молдови, Угорщини, Словаччини”, – йдеться у повідомленні.

При цьому найбільш популярним залишається поїзд №67/68 Київ – Варшава, кількість місць обмежена через специфіку вагонів.

Читайте також: Сім’ї з прифронтових територій можуть отримати додаткові виплати: що відомо

“Тут використовуються вагони RIC, які можуть курсувати і українською, і європейською колією. Їх кількість у парку компанії обмежена.

Тому, якщо ви не встигли купити квиток на цей поїзд, рекомендуємо розглянути поїзд Львів – Рава-Руська – Варшава, а також рейси до Хелма та Перемишля”, – додали в компанії.

Нагадаємо, жителі Києва можуть запропонувати ескізи для нових муралів в місті.

Фото: УЗ

Читати далі

Суспільство

У Міноборони створили Раду донорів інституційних реформ

Опубліковано

З метою формування «єдиного вікна» для ефективної та прозорої комунікації з країнами-партнерами, які підтримують трансформаційні процеси, в Міністерстві оборони України створено Раду донорів інституційних реформ.

Про це інформує Міністерство оборони України.

«Рада донорів допоможе нам спростити комунікацію з партнерами через регулярне інформування щодо прогресу реформ та стане прозорим механізмом запиту донорської підтримки для проєктів реформ міністерства», — зазначив заступник Міністра оборони України Станіслав Гайдер.

У межах роботи Ради донорів використовуватимуться наступні типи підтримки: експертна допомога, матеріально-технічна підтримка, підготовка експертних пропозицій, висновків, аналітичних матеріалів з питань державної політики у сфері оборони, а також консультації щодо взаємосумісності з НАТО.

Читайте також: Які безкоштовні послуги можна отримати у сімейного лікаря

Діяльність Ради не стосуватиметься механізму залучення міжнародної військової допомоги, який функціонує в рамках роботи Контактної групи з питань оборони України у форматі Рамштайн або інших платформ.

Під час першого засідання Ради міністерство представило прогрес щодо трансформаційних процесів у Міноборони, а також поінформувало про заплановані наступні кроки за напрямами, реалізація яких потребуватиме підтримки партнерів.

До Ради донорів інституційних реформ увійшли представники більше 20 країн та організацій, зокрема аташе з питань оборони, дипломатичні представники країн-партнерів, а також міжнародних організацій у сфері оборони, які працюють в Україні.

Нагадаємо, в Україні пройде наймасовіший молодіжний конгрес.

Фото: Міноборони

Читати далі

Суспільство

Які безкоштовні послуги можна отримати у сімейного лікаря

Опубліковано

Кожен пацієнт, який підписав декларацію з сімейним лікарем, має право безоплатно отримати певні лабораторні та діагностичні дослідження. Безпосередньо на прийомі лікар може оглянути пацієнта, провести скринінг та зробити швидкі тести на інфекційні захворювання.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Безоплатно можна пройти:

  • інструментальну діагностику: електрокардіографію, пікфлуометрію (пікову швидкість видиху для оцінки дихальної системи), вимірювання гостроти зору, слуху; отримати направлення для консультації з лікарем-спеціалістом;
  • скринінг на наявність розладів психіки та поведінки;
  • скринінгове обстеження на виявлення ВІЛ, туберкульозу, гепатитів, інфекцій, які передаються статевим шляхом.

Читайте також: У комунальному транспорті Миколаєва можна скористуватися послугою “гнучних грошей” від Monobank

Які аналізи безоплатні:

  • загальний аналіз крові, сечі;
  • аналіз рівня холестерину;
  • аналіз рівня глюкози в крові.

Для проведення лабораторних досліджень лікар виписує направлення на обстеження.

“Не потрібно додатково платити за витратні матеріали! Пробірка для аналізу крові, рукавички, шприці, спиртові серветки — все це входить до вартості послуг Програми медичних гарантій і оплачується Національною службою здоров’я України”, – пояснили в уряді.

Нагадаємо, “Нова пошта” відкрила нове відділення в Іспанії.

Фото: МОЗ

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство3 дні тому

Мріє, щоб про складанку у світі знали, як про LEGO. Як підприємиця з Львівщини 6 років розвиває власний бренд

Колись дядько Юлії сказав їй, що нею обов’язково всі пишатимуться. Жінка довго шукала себе, пробувала...

Суспільство1 тиждень тому

«Я співаю руками»: як перекладачка жестової мови Уляна Шумило розвиває музичний інклюзив

Вона однією з перших почала перекладати українські пісні жестовою мовою. Найпершими її «ручними каверами» стали...

Суспільство1 тиждень тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості2 тижні тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

РЕКЛАМА: