Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Економіка

Євросоюз створив новий фонд для відновлення України з капіталом 400 млн євро

Опубліковано

Банк Євросоюзу створив новий фонд із капіталом 400 млн євро. Фонд має назву Ukraine Trust Fund. Гроші з нього будуть спрямовані на відновлення України.

Про це повідомили на сайті банку.

Зазначається, що 16 із 27 країн Євросоюзу погодилися внести гроші до фонду, з якого надаватимуться гранти та кредити, а також гарантії українським банкам та підприємствам.

Лідерами із внесків стали Франція та Італія – вони виділяють по 100 млн євро, які можуть бути спрямовані на:

  • ремонт великої інфраструктури,
  • надання фінансування малим та середнім підприємствам чи комунальним службам.

Віцепрезидентка Європейського інвестиційного банку відзначила, що учасники фонду фінансують стійкість України та підвищують стійкість суспільства і української економіки.

Читайте такожРівні фінансові можливості для кожного? На жаль, економіка працює дещо інакше

За даними, у 2022 році банк виділив Україні 1,7 млрд євро, зокрема на школи, лікарні, соціальне житло та дитячі садки, а також на міський транспорт.

Про ЄІБ

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) створено у 1957 році. На сьогодні акціонерами ЄІБ є 27 країн Європейського Союзу.

Банк здійснює не тільки кредитну діяльність, але й виступає найбільшим позичальником грошових ресурсів на міжнародних фінансових ринках капіталу.

З 2004 року Україна розпочала співпрацю з Європейським інвестиційним банком щодо створення нормативно-правової бази з метою залучення його ресурсів для реалізації інфраструктурних, енергетичних, природоохоронних та інших інвестиційних проектів.

Станом на 1 липня 2023 року загальний обсяг наданих ЄІБ фінансових ресурсів в Україні, як в державному, так і приватному секторі, становить понад 7,5 млрд євро.

Нагадаємо, Данія виділила Україні $90 млн на відновлення цивільної інфраструктури.

Також ми повідомляли, що Австралійський бізнесмен інвестує $500 млн у Фонд розвитку України.

Фото: eib.org.

Економіка

Понад 300 млн євро на посилення ППО. Данія передала Україні нову допомогу

Опубліковано

Данія передає Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро. Кошти спрямують на зміцнення української ППО й артилерії. Уряд поінформував Раду із зовнішньої політики про новий пакет пожертвувань Україні на суму 5,6 млрд крон (750 млн євро).

Про це повідомляє Міноборони Данії.

Як зазначає Міноборони Данії, 2,4 млрд данських крон (321 млн євро) зарезервовано для ППО. Частина коштів також піде на безоплатну передачу Україні літаків F-16. Міністр закордонних справ Ларс Лекке Расмуссен заявив, що в рамках пакета уряд також виділяє додаткові кошти для безпосереднього інвестування в українську оборонну промисловість.

Читайте також: Україна отримала 40 “швидких” від Кореї

Крім цього Україна отримає снаряди, протитанкові міни, а сам пакет допомоги став уже 18-м за рахунком. Троельс Лунд Поульсен сказав, що ситуація в Україні дуже серйозна.

«Немає сумнівів у тому, що українці потребують постійної та масової підтримки союзників. Цим пакетом ми посилаємо недвозначний сигнал як Україні, так і зовнішньому світу. Ми вносимо обидві пожертви зараз і готові масштабно і довгостроково інвестувати в українську оборонну промисловість. Їхня боротьба за свободу, як і раніше, залишається нашою боротьбою», – додав міністр.

Нагадаємо, в Україні за перший квартал з’явилося дев’ять індустріальних парків.

Фото: З відкритих джерел

Читати далі

Економіка

Проєкт USAID замовив в українського заводу 300 вагонів-зерновозів

Опубліковано

У 2023 році компанія “Карпати”, за замовленням Проєкту USAID ДМЗ, виготовила 50 вагонів-зерновозів для компанії НІБУЛОН. У поточному році USAID замовила 300 вагонів, що становить 45% річного замовлення.

Ці вагони в даний час виготовляються на заводі для інших партнерів, які спеціалізуються на експорті агропродукції, повідомила пресслужба USAID.

Вони будуть направлені експортерам агропродукції.

“Зараз, під час повномасштабної війни, замовлення на вагони-зерновози складають 75% з того, що ми робимо. Завдяки Проєкту USAID торік ми отримали замовлення і вчасно виконали його – виготовили 50 вагонів. Це означає, що 650 наших працівників мали роботу, отримували заробітну плату і ми, як бізнес, своєчасно сплачували податки до бюджетів різних рівнів”, – повідомляють в компанії.

Читати також: Робота не для звіту, а для людей: як переселенка в Дніпрі створила центр для 7000 жителів Донеччини

У 2023 році три вагонобудівні заводи в Україні виробили 1967 вагонів. ДМЗ “Карпати” виявився лідером, виготовивши 567 вагонів для задоволення потреб українського ринку, що становить на 5% більше, ніж у 2022 році. На сьогоднішній день на підприємстві працює понад 650 людей.

Нагадаємо, що в Україні відкриють орган для контролю публічних інвестицій.

Фото: USAID

Читати далі

Економіка

В Австрії відкрили спецфонд у 500 млн євро для підтримки експорту в Україну

Опубліковано

З метою підтримки експортних операцій з Україною на протязі наступних п’яти років, Міністерство фінансів Австрії відкрило спеціальний кредитний фонд в Австрійському контрольному банку (OeKB) на суму загалом 500 мільйонів євро.

Про це повідомили у четвер у федеральному міністерстві фінансів Австрії.

“Російська агресія проти України триває вже більше двох років, що створює великий ризик для австрійських експортерів та інвесторів у взаємодії з українськими компаніями. Тому Міністерство фінансів разом з Австрійським контрольним банком створили умови для підтримки австрійського експорту в Україну, надаючи можливість реалізувати проекти, які інакше було б складно втілити через високий рівень ризику в зв’язку з нинішніми обставинами”, – повідомили представники відомства.

Читати також: “Освіторія.Медіа” запустили премію для освітніх проєктів під час війни

Міністерство фінансів Австрії підтримуватиме експортні операції з країною, де триває війна, через спеціальний “український” фонд, створений у ОАОК (Австрійський контрольний банк), для покриття ризиків.

Зазначено, що Мінфін Австрії вже допомагає експортерам на суму 3-5 мільйонів євро в Україні з терміном платежу до 3 років через розрахунковий офіс ОАОК. Новий механізм підтримки дозволить розширити диверсифікацію ризиків при інвестуванні в державний сектор України на основі державних гарантій.

Нагадаємо, що влітку вийде український шутер про ковбоїв A Twisted Path to Renown: коли саме.

Фото: з вільних мереж

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство4 дні тому

«Я співаю руками»: як перекладачка жестової мови Уляна Шумило розвиває музичний інклюзив

Вона однією з перших почала перекладати українські пісні жестовою мовою. Найпершими її «ручними каверами» стали...

Суспільство7 днів тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості1 тиждень тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

Можливості1 тиждень тому

Вчити англійську навіть під час війни. Мовна школа у Чернігові відновила роботу після ракетного удару завдяки гранту

Стільці перекинуті й вкриті уламками скла. Стеля впала, а двері вирвані. Це наслідки у школі...

РЕКЛАМА: