Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Антисеміт, погромник чи національний герой? Що ви знаєте про «фронтмена УНР» Симона Петлюру? (ТЕСТ)

СПЕЦПРОЄКТ

Опубліковано

Що ви знаєте про Симона Петлюру, крім вигадок радянської пропаганди? Антисеміт і погромник? Та невже? А якщо ми скажемо, що українському війську варто завдячувати саме Петлюрі? А як щодо розвитку театральної критики? Так-так, звучить неочікувано. У новому спецпроєкті ШоТам та проєкту «Стріткод» розповідаємо, ким насправді був фронтмен УНР.

Симон Петлюра народився у сім’ї міщан козацького походження в передмісті Полтави. А знаєте, скільки братів і сестер було у «фронтмена УНР»?

Правильно! Неправильно!

Як зазнає історик та дослідник Петлюри Сергій Литвин, Симон народився у багатодітній сім’ї та мав 6 братів і сестер. Однак усього дітей у родині було 9 – 2 померли ще маленькими. Ось як описано родину Петлюри у повідомленні жандармського управління про оголошення розшуку Симона Петлюри: «Батько – Василь Павлович, мати – Ольга Олександрівна, брати – Федір, Іван, Олександр, сестри – Магдалина, заміжня за Іваном Скрипником, Марина і Феодосія проживають у Полтаві».

1895 року Петлюра вступив до Полтавської духовної семінарії. Хлопець захоплювався історією, хоровим співом, грою на скрипці та літературою. Знаєте, хто з цих письменників сформував світогляд Симона?

Правильно! Неправильно!

Згідно наявних фактів, світогляд Петлюри формувався під впливом Шевченкового «Кобзаря», творів Котляревського та історичної літератури. Чому так? Бо Полтава на той час була одним із важливих осередків національно-політичного життя України, із сильними українськими традиціями і самобутністю. «За влучним визначенням І. Лисяка-Рудницького, тогочасна передова українська молодь тримала в одній кишені "Маніфест комуністичної партії", а в іншій – Шевченків "Кобзар". Ці особливості були притаманні багатьом діячам національного відродження початку ХХ століття, зокрема й Петлюрі», – пише історик Сергій Литвин.

До речі, вже у 1901 році Петлюру виключили з семінарії. За що саме?

Правильно! Неправильно!

Петлюру й справді виключили за так званий «мазепинський дух». Як це сталося? Учні семінарії запросили до себе композитора Миколу Лисенка, під час зустрічі із яким була виконана заборонена в ті часи кантата «Б’ють пороги». На зустрічі був і ректор семінарії, який звинуватив Лисенка у «мазепинстві». На захист композитора виступив Симон. Департамент поліції назвав вчинок Петлюри «революційним». Хлопця відрахували, а самому Петлюрі довелося їхати на Кубань, аби уникнути арешту.

Громадська активність Петлюри не залишилася непоміченою, через що йому довелося рятуватися від можливих арештів. У 1902 Симон їде з Полтави: Кубань, Львів, Київ. Знайомиться з Франком та Грушевським. Співпрацює з «Літературно-науковим вісником» під редакцією останнього. У якій професійний ролі дебютує Симон?

Правильно! Неправильно!

Як журналіст Петлюра писав здебільшого на політично-суспільні теми. У 25 років його вважали вже сформованим журналістом. Чикаленко взяв Симона працювати в редакцію газети «Рада». Але в доробку Петлюри була й театральна критика. Культура була для нього «на часі». Саме в «Літературно-науковому віснику» він опублікував перші нотатки про театральне життя України. Пік його діяльності в цьому напрямку припав на 1906-1908 роки, коли в журналі «Україна» одна за одною виходять статті «До ювілею Заньковецької», «Пам’яті Івана Тобілевича (Карпенка-Карого)» тощо. Дмитро Дорошенко так згадував Петлюру: «Він був великим любителем театрального мистецтва, писав рецензії на українські театральні вистави, і його рецензії були дотепні, оригінальні, талановиті».

Свої матеріали Симон Петлюра часто публікував під псевдонімами. А деякі вигадані імена використовував для переїзду в інші міста чи з міркувань безпеки. Який із цих псевдонімів ніколи не належав Петлюрі?

Правильно! Неправильно!

Дійсно, всі перелічені варіанти – це псевдоніми та криптоніми Симона Петлюри. Утім вичерпним цей список також складно назвати, адже Петлюра також підписувався як Полтавченко, В. Салевський, Зілот тощо.

Поступово головною в діяльності Петлюри стає незалежна Україна. Найбільших зусиль він докладає, аби відновити традиції українського війська. У новоствореному уряді УНР обіймає посаду Генерального секретаря військових справ. Але згодом йде у відставку. Що стало причиною?

Правильно! Неправильно!

У грудні 1917 року Петлюра та Винниченко розійшлися в поглядах на те, якою бути армії УНР. Винниченко вважав, що Україні достатньо міліційних формувань для підтримання порядку, мовляв, жодних загроз від більшовиків не існує. Натомість Петлюра наполягав на війську, бо вбачав реальну загрозу у більшовиках і готувався до її відбиття. Після відставки Петлюра організував Гайдамацький Кіш, який разом у січні-лютому 1918 року разом із Січовими стрільцями відіграв вирішальну роль у боях за Київ і придушенні більшовицького заколоту на заводі «Арсенал». Петлюра виявився правий: Україна потребувала сильної армії.

Що стало причиною майже чотиримісячного ув’язнення Петлюри в Лук’янівській тюрмі?

Правильно! Неправильно!

Із приходом до влади Гетьмана Скоропадського Петлюра перейшов в опозицію. Симон Васильович відкрито засуджував політику Гетьманату, який, на його думку розхитував підвалини української державності. Своїми політичними протестами він викликав гнів Скоропадського та був заарештований владою. Після чотирьох місяців ув’язнення Петлюра виїжджає до Білої Церкви, звідки керує антигетьманським повстанням. 19 грудня 1918-го українська армія увійшла в Київ. Почався період Директорії.

Російська пропаганда називала Симона Петлюру «антисемітом». І справді, в ті часи відбувалися єврейські погроми. Але хто ними керував?

Петлюра під час перебування в Кам'янці-Подільському в 1919 році
Правильно! Неправильно!

У 1918-1921 роках в Україні дійсно відбувалися численні криваві єврейські погроми. Їх чинили різні озброєні групи: анархісти, кримінальні загони, поляки. Але найбільше ─ білогвардійці Денікіна. Погроми, вчинені вояками армії УНР, були поодинокими. Симон Петлюра всіляко намагався нейтралізувати такі явища. У квітні 1919-го Директорія видала прокламацію: «Український уряд буде всіляко боротися з порушеннями громадського порядку, викриватиме й суворо каратиме заводіяк, злочинців та погромників. І перш за все уряд не потерпить ніяких погромів, спрямованих проти єврейського населення України». Наступного дня Петлюра як верховний головнокомандувач українського війська видав наказ арештувати та віддати під трибунал усіх вояків, що підбурювали до погромів. Нейтралізації антисемитизму також сприяла реорганізація армії та посилення дисципліни в її лавах.

Яка з цих «регалій» Симона Петлюри не є правдивою?

Правильно! Неправильно!

Усі варіанти відповіді – цілковита правда. А ось закиди на кшталт «антисеміта», «ворога держави», «погромника» чи «грабіжника» – це кліше та штампи, нав’язані російською пропагандою.

А знаєте, кого радянські пропагандисти узагальнено називали (а російські пропагандисти називають і досі) «петлюрівцями»?

Правильно! Неправильно!

Радянська пропаганда добряче «проїхалася» по біографії Петлюри, намагаючись демонізувати його. Власне, як і Степана Бандеру та «бандерівців», Івана Мазепу та «мазепинців». І низку інших історичних постатей України. Дісталося й військовим УНР – їх під одну гребінку назвали «петлюрівцями».

Петлюра загинув у Парижі – від кулі більшовицького агента Самуїла Шварцбарта. Яку відповідальність поніс кілер?

Правильно! Неправильно!

Кремль зробив усе можливе, аби очорнити Петлюру, але відбілити кілера. З архівів відомо навіть про матеріальний тиск на свідків (підкуп). На захист Шварцбарта виступив і російський письменник Максим Горькій. Більшовицька адміністрація задіяла всі наявні важелі впливу за кордоном, аби суд присяжних повірив, що Петлюра був антисемітом та злочинцем. Зрештою кілера звільнили від покарання. А радянська система продовжила демонізацію вже покійного Симона Петлюри. І петлюрівців.

Що ви знаєте про «фронтмена УНР» Симона Петлюру? (ТЕСТ)
Йой, здається, донедавна ви чули лише про жахливих «петлюрівців», яким керував «страшенний антисеміт» Симон Петлюра. Воно й не дивно, радянська (а згодом – і російська) пропаганда зробила все можливе, аби демонізувати постать організатора українських збройних сил. Утім тепер ви знаєте більше, а отже, у пропагандистів не вийде навісити на Петлюру черговий ярлик.
Непоганий результат! Схоже, вас не вийде злякати демонізованими «петлюрівцями» та іншими вигадками пропагандистської машини. Утім деякі питання все ж виявилися занадто складними. Як дізнатися більше про організатора українського війська? Радимо ознайомитися із монографією історика Сергій Литвина. А якщо вам сподобався цей тест – не забудьте поділитися ним із друзями. Попереду – ще більше цікавого про видатних українців.
Скільки-скільки? Чудовий результат! Здається, наш тест виявився для вас занадто простим. Що ж, наступного разу ми підготуємося краще й точно здивуємо новими фактами із життя видатних українців. А поки маємо маленьке прохання: поділіться цим тестом із друзями. Можливо, він допоможе комусь нарешті позбутись стереотипів про «антисеміта Петлюру».

Поділіться своїми результатами:

Суспільство

В Києві висадять 6 млн квітів за 2024 рік

Опубліковано

Протягом 2024 року у Києві планується висадження близько 6 мільйонів квітів.

Про це повідомляє КМДА.

Озеленення

Значну частину рослин комунальники вирощують у власних оранжереях.

Читати також: В Україні значно зросла кількість україномовного контенту за 2023 рік: дослідження соціологів

Здебільшого висаджуватимуть багаторічні рослини й такі, що пристосовані до міських умов. Водночас значну їх частину комунальники вирощують у власних оранжереях. Так хочуть зекономити ресурс і зменшити витрати на озеленення, пояснюють у КМДА.

Протягом минулого року “Київзеленбуді” в міських парках, скверах та на бульварах висадили вже 6,5 мільйонів квітів.

Нагадаємо, що у Львові девʼять мозаїк позначили міжнародним охоронним знаком як обʼєкти культурної спадщини.

Також ми повідомляли, що в Києві біля станції метро провели масштабний демонтаж МАФів.

Фото: з вільних мереж

Читати далі

Суспільство

В Харкові стартував кінофестиваль, присвячений музиці та культурі

Опубліковано

З 1 по 14 травня у центрі нової культури Some People у Харкові відбудуться покази фільмів від команди KyivMusicFilm у рамках кінофестивалю про музику та культуру Intro. Серед стрічок, які будуть представлені: “Афтер”, “Звір у джунглях”, “Дагомея” та “Нам Джун Пек: Місяць — найстаріший телевізор”.

Про це повідомляють на сайті фестивалю.

Про фестиваль

Intro – це фестиваль кіно про музику та культуру від команди KyivMusicFilm. У межах фестивалю будуть показані фільми, присвячені темам свободи творчості, електронної сцени та важливості культури у збереженні ідентичності.

“Intro – це початок нового та невідомого. Це своєрідний імпульс, що підштовхує нас до змін: у собі, в оточуючих, у світі навколо. Це ризик, крок уперед, маніфест із небажанням бути, як усі. Саме це характеризує героїв наших фільмів розпочавши рух уперед, вони надихають, мріють, змінюють себе та залишають по собі слід в історії”, – кажуть організатори про проєкт.

Програма фестивалю

“Звір у джунглях”

Фільм-адаптація за новелою Генрі Джеймса розповідає історію чоловіка і жінки, які протягом багатьох років зустрічаються в одному паризькому клубі під виглядом містичної фейсконтрольниці Беатріс Даль. Разом вони очікують на подію, яка має змінити все, тим часом світ зазнає великих змін, включаючи епідемію СНІДу, падіння Берлінської стіни та трагедію 11 вересня.

Квитки за посиланням.

“Дагомея”

У 1892 році французькі колоніальні війська вкрали та вивезли з західноафриканського королівства Дагомея безліч художніх артефактів. Практично 130 років потому 26 предметів мистецтва, які весь цей час перебували в музеї в Парижі, нарешті повертаються у сучасний Бенін.

Фантазійна документальна робота французької режисерки сенегальського походження Маті Діоп присвячена деколонізаційним процесам повернення культурної спадщини – фільм про ідентичність, коріння та історичну справедливість.

Квитки за посиланням.

Читати також: В Україні значно зросла кількість україномовного контенту за 2023 рік: дослідження соціологів

“Нам Джун Пек: Місяць – найстаріший телевізор”

Нам Джун Пека називають нострадамусом цифрової епохи, який передбачив появу інтернету, соцмереж та світ, в якому все стане контентом. Цей митець помер за рік до випуску першого iPhone, але вже у 1970-х роках передбачив цифровий світ соцмереж, в якому ми зараз живемо.

Квитки за посиланням.

“Афтер”

“Афтер” – це відтворення спільноти прихильників електронної музики, яка існує у безпечному просторі, де межі між соціальним статусом, расою та сексуальною орієнтацією стираються.

У паризькому техно-клубі Фелісі, адвокатка у кримінальних справах, і Саїд, водій таксі, знаходять одне одного. Ніч у клубі породжує в них взаємне захоплення. Дві людини з різних світів та різними поглядами стають близькими, поки ранок не принесе їх до звичного життя, де у центрі Парижа розгортаються протести “жовтих жилетів”.

Квитки за посиланням.

Покази відбуватимуться у культурному центрі Some People, м. Харків, вул. Іванівська, 1.

Нагадаємо, що українські військові показали свого робота-сапера.

Також ми повідомляли, що вийшов офіційний тизер українського фільму “Редакція”.

Читати далі

Можливості

Google запускає другий етап Фонду підтримки для українських технологічних стартапів на 10 млн дол

Опубліковано

Незважаючи на складну економічну ситуацію в Україні, спричинену війною, країна володіє потужною стартап-екосистемою. Google продовжує підтримувати українські стартапи і, за ініціативою Міністерства цифрової трансформації України, запускає другий етап Фонду підтримки Google для стартапів в Україні.

Про це оголосили на технологічній конференції Tech Ecosystem Summit, яка об’єднала представників бізнесу та влади, щоб обговорити виклики й перспективи розвитку ІТ-сфери.

Можливості конкурсу

Відібрані компанії отримають до $100 тисяч для підтримки та ведення бізнесу й менторську підтримку від Google. Також стартапи можуть отримати додаткові $350 тисяч у вигляді кредитів Google Cloud.

Реєструйтеся, якщо ваш стартап:

  • має як мінімум одну юридичну особу, зареєстровану в Україні;
  • випускає мінімально життєздатний продукт (MVP) з продемонстрованою бізнес-ефективністю.

Читати також: У Києві біля станції метро провели масштабний демонтаж МАФів

На що можна використати отримані кошти:

  • на розвиток стартапу;
  • відновити бізнес-операції, які постраждали через війну;
  • створити основний продукт для вирішення нових завдань.

Пріоритет надаватимуть компаніям та стартапам, які використовують ШІ для розв’язання соціальних проблем.

Встигніть подати заявку до 5 червня. Деталі відбору та форму аплікації шукайте за посиланням.

Нагадаємо, що українським ВПО повернуть виплати: про що варто знати.

Також ми повідомляли, що ветерани можуть безкоштовно здобути нову професію.

Фото: Google

Читати далі