Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Як добре ти знаєш маловідомі українські слова та діалекти? (ТЕСТ)

Опубліковано

«Ти знаєш, він який суціга, паливода і горлоріз. По світу як іще побіга, чиїхсь багацько виллє сліз», – писав Іван Котляревський. Що таке «суціга»?

Правильно! Неправильно!

Саме так, суціга – це про надто хитрих людей. Але вживайте слово обережно: воно має виключно негативне забарвлення.

У Панаса Мирного знаходимо таке речення: «Лице його не виказувало [...] огуди». Знаєте, що таке «огуда»?

Правильно! Неправильно!

Огуда – це вияв недоброзичливого, осудливого ставлення до кого-небудь, тобто осуд. Ось ще один приклад вживання: «На огуду старим бабам, навмисне була вона без хустки, бо знала, що так їй краще» («Вишневий сад», Володимир Бабляк).

Ну добре, а знаєте, що таке «пацьорки»?

Правильно! Неправильно!

Пацьорки – це діалектизм та означає те саме, що й намисто. Однак часом пацьорками також називають мотузки, нитки чи обірвані шматки тканини.

«Вони жили красиво, як вміли, бісилися, пили вино і любили», – співав Кузьма Скрябін у пісні «Квінти». А що таке «квінта»?

Правильно! Неправильно!

Усе просто, квінтою називають першу струну скрипки. Крім того, ви могли зустріти цікавий афоризм: «Повісити носа на квінту». Це означає «зажуритися».

А знаєте, що таке «кучма»?

Правильно! Неправильно!

Кучмою називають високу шапку чи ковпак із баранячого хутра. Крім того, ви можете натрапити на «кучму» в значенні «велика копиця волосся». Так це слова вживав зокрема й Олесь Гончар: «Буває, що набреде тут на їхню екскурсію табірний баяніст, в якого на голові ціла кучма густої вовни, аж дивно, чому його не стрижуть у таку спеку».

«Все так же сяє сонце над землею, як і тоді, коли ми йшли на герць», – писав Володимир Сосюра. Герць – це…

Правильно! Неправильно!

Герць – це бій, боротьба між противниками або поєдинок. Також так називали поєдинки українських козаків з ворогами перед боєм. Є ще один варіант – герць як боротьба думок. У такому значенні слово можна відшукати у Івана Франка: «На панський не ступав [комісар] поріг, Зате з панами, де лиш міг, Зводив він юридичні герці».

Може, вгадаєте, що таке «сабадашки»?

Правильно! Неправильно!

Сабадашки – це веселі пісні та ще один діалектизм, яким активно послуговувався навіть Іван Франко: « Тут співати не вільно! Ти, спорохнявілий діду, краще зробив би, коли б плакав за свої гріхи й молився богу, ніж маєш тут витинати свої сабадашки!».

А як щодо слова «йойлик». Що воно означає?

Правильно! Неправильно!

Йойлик – те саме, що плакса або плаксій. Але звучить цікавіше, правда ж?

«Як рилися в книжках .. Іван не пам'ятав. Запам'яталась його убога, мов яскиня святого, кімната», – писав Петро Колесник. Що за «яскиня»?

Правильно! Неправильно!

Дійсно, яскиня – це печера: «Тільки одна стежка через середину поляни була протоптана і вела до глибокої, в скалі викутої яскині в виді склепу» (Іван Франко).

Продовжуємо! Що таке «хитавиця»?

Правильно! Неправильно!

Хитавиця – це гойдання човна на хвилях. А ще – доволі популярне слово, яке часом намагаються замінити якоюсь «качкою».

«Йому я кажу: піди, Іване, побалакай та й наймись, так ні, харапудиться, не хоче». Що означає дієслово харапудитися?

Правильно! Неправильно!

Харапудитися – чудовий синонім до звичного нам «боятися». Але будьте уважними: якщо йдеться про свійських тварин, то дієслово набуває нового значення – злякано кидатися вбік, назад. Ось приклад: «Як ця перезва було доїжджає до брами в двір, то пани дають знать і трублять в ріжки та труби, а декотрі стріляють з рушниць. Коні харапудяться, стають гопки» (Нечуй-Левицький).

І наостанок: що таке «хавтур»?

Правильно! Неправильно!

Хавтур – те саме, що й хабар. Але щиро сподіваємося, що вам не доведеться зустрічатися із жодною з цих варіацій.

Як добре ти знаєш маловідомі українські слова та діалекти? (ТЕСТ)
Йой, здається, більшість із цих слів ви сьогодні побачили вперше. Але не будьте йойликом та не харапудьтеся! Цей результат зайвий раз доводить, що в українській мова завжди можна знайти для себе щось нове, цікаве та невідоме. Поділіться цим тестом із друзями, можливо, хтось зможе набрати ще більше балів.
Що ж, йойликом вас точно не назвеш. Непоганий результат, але деякі питання виявилися занадто складними. Тут маємо зізнатися: гортали словник та відшукували дійсно маловідомі слова, тож можете пишатися такою кількістю балів. Не забудьте поділитися тестом із друзями, можливо, хтось зможе повторити ваш результат.
Зізнавайтеся, гуглили? Чудовий результат! Схоже, ми дарма сиділи кілька годин за словниками, сподіваючись вас здивувати. Поділіться цим тестом із друзями, можливо, хтось зможе бодай наблизитися до вашої кількості правильних відповідей.

Поділіться своїми результатами:

Технології

Google зробив ШІ-застосунок Geminі доступним для України

Опубліковано

Корпорація Google зробила доступними ключові функції Gemini для багатьох мов і країн, зокрема для України.

Про це повідомляє Google.

Про Gemini

Google розширила можливості своєї мобільної програми Gemini, додавши підтримку української мови серед інших нових мовних та регіональних опцій.

Додаток Gemini із вбудованим помічником дозволяє користувачам взаємодіяти з текстом, голосом або зображеннями для отримання допомоги та інформації в різних ситуаціях. Наприклад, користувач може сфотографувати пошкоджене колесо та отримати інструкції щодо його ремонту.

Для активації Gemini на пристроях Android потрібно використовувати асистента Google. Додаток обіцяє підвищений рівень користувацького досвіду та контекстну підтримку безпосередньо на екрані смартфона. Українські користувачі можуть здійснювати текстові запити українською мовою, хоча голосові запити наразі доступні лише англійською.

Читати також: Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Функціональність Gemini також буде включена до програми Google на iOS протягом найближчих тижнів. На пристроях з iOS ця функція буде доступна, якщо в налаштуваннях “Мова та регіон” обрано англійську мову. Крім того, для української мови тепер доступна функція “Розширення”, яка дозволяє отримувати інформацію безпосередньо з різних програм та сервісів Google, спрощуючи завдання, такі як планування подорожей.

Нагадаємо, що в Україні покращився політичний та безпековий показники в Індексі свободи слова: дослідження.

Також ми повідомляли, Google запускає другий етап Фонду підтримки для українських технологічних стартапів на 10 млн дол.

Фото: Geminі.

Читати далі

Технології

Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Опубліковано

Сервіс ОСББ, який доступний у застосунку “Київ Цифровий”, отримав перемогу в міжнародній премії у категорії “Демократичні технології”.

Про це повідомляє КМДА.

“Київ відзначили в номінації “Демократичні технології” за розвиток і впровадження електронної демократії на місцевому рівні. Цього року за перемогу змагалися понад 300 проєктів з усього світу, і для нас честь отримати цю нагороду”, – зазначив Петро Оленич, заступник голови КМДА.

Про премію

нститут інновацій у політиці, міжнародна організація, яка пропагує демократію в Європі, висунув сервіс ОСББ для нагородження за досягнення у впровадженні демократичних цінностей в житлових об’єктах.

Кожного року громадське журі, складене з понад 1 000 європейців, оцінює проєкти, щоб визначити фіналістів і переможців у категоріях премії. Організатори повідомляють, що цього року 314 проєктів відповідали критеріям і пройшли оцінювання журі. Із них 70 проєктів, по десять у кожній категорії, були визнані винятковими фіналістами і першопрохідцями інновацій.

Читати також: В Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць

Про сервіс

Номінанти демонструють, як громади та країни знаходять нові способи покращити життя в містах. Сервіс ОСББ забезпечує активну участь громадян у прийнятті рішень через онлайн-режим. Голови ОСББ можуть реєструватись за посиланням (https://kyiv.digital/osbb/login), проводити офіційні голосування через “Дія. Підпис” і використовувати е-документи, а співвласники можуть впливати на життя будинку без зайвих зусиль.

Успішна реалізація демократичних сервісів, таких як ОСББ онлайн, сприяє зміцненню зв’язку між місцевою владою та громадою, робить управління прозорішим та ефективнішим. Спільні зусилля на шляху до побудови сучасної, демократичної та цифрової міської громади продовжуються, а перемога Сервісу ОСББ в номінації “Демократичні технології” є важливим кроком у цьому напрямі.

Нагадаємо, що резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає.

Також ми повідомляли, що демо гри Threads of War про звільнення України від окупантів вже доступне на платформі Steam.

Фото: КМДА.

Читати далі

Суспільство

Коргі Лакі з України став моделлю для пам’ятника королеві Єлизаветі II в Англії

Опубліковано

Українець по імені Коргі Лакі відзначився як одна з моделей для пам’ятника королеві Єлизаветі II, який недавно було відкрито у британському графстві Ратленд.

Про це повідомляє BBC Україна.

Фото: Getty Images

Про памʼятник

Бронзовий пам’ятник, який встановили поруч з бібліотекою в Окемі, став центром уваги під час офіційного святкування дня народження королеви, на яке зібралося чимало людей. Художник Хайвел Претлі зобразив королеву, оточену трьома коргі – її улюбленцями.

За інформацією ВВС Україна, однією з моделей для королівських собак став пес українки Антоніни Кириленко.

Читати також: Резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає

Коргі Лакі

Одного дня чоловік Антоніни вирішив взяти собаку по кличці Лакі із собою на роботу, прогулятися через парк. Там їх зустрів скульптор Хайвел Претлі. Лакі став моделлю для постаменту пам’ятника, ставши прототипом для коргі, який стоїть на задніх лапах.

Фото: Антоніна Кириленко

Скульптор уважно вивчив поведінку та особливості песика, грався з ним і зробив багато фото, щоб якомога точніше відтворити його у скульптурі. Родина Лакі була постійно на зв’язку з митцем та бачила весь процес створення монумента: від маленької глиняної скульптури – до відлиття бронзової статуї. Результат, за словами Антоніни, перевершив усі їхні очікування.

Нагадаємо, що в Києві покажуть фотовиставку про знищену росією українську культурну спадщину.

Фото: Getty Images

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство3 дні тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство4 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство4 тижні тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: