Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
1544360597 8348 1544360597 8348

Економіка

Укрзалізниця створює вокзальну компанію за німецьким форматом: деталі реформи

Опубліковано

В Укрзалізниці підготували дорожню карту щодо створення філії “Вокзальна компанія”, яка повинна почати працювати до кінця 2019 року. Про це пише Магістраль.

Які зміни запровадять?

“Наша мета — вдосконалити систему управління вокзалами, підвищити ефективність їхньої діяльності, зокрема за рахунок мінімізації дублювальних функцій. До головних цілей належить і скорочення фінансових витрат. Наведу лише одну цифру, що свідчить про необхідність змін: негативний фінансовий результат діяльності вокзалів філії «Пасажирська компанія» АТ «Укрзалізниця» за 2018 р. становив 405 млн грн”, – розповів директор із стратегічного розвитку та інвестиційної політики АТ «Укрзалізниця» Антон Саболевський.

Він повідомив, що в УЗ планують три етапи реорганізації. Спершу до філії будуть передані вокзали, які зараз перебувають в управлінні філії «Пасажирська компанія».

“Ми змінили її структуру, аби повністю виділити відповідний напрям. Йдеться про вокзали позакласні. Далі будуть передані поетапно об’єкти І—ІІІ класу регіональних філій. Загалом на першому етапі — 106 вокзалів. Тоді вже настане черга об’єктів IV, V категорій, яких понад 1,2 тис. Згодом до них приєднаються й зупинні пункти, котрих у нас майже 2,3 тис. Вони будуть передані на баланс підприємства. Відповідно у структурі філії будуть майно та персонал”, – зауважив Антон Саболевський.

Персонал, задіяний у станційній роботі, переводитиметься як зі складу філії «Пасажирська компанія», так і з філії «Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд». Також це будуть фахівці, котрі займаються технічним обслуговуванням таких об’єктів. Розрахункова чисельність працівників нової філії на початковому етапі — від 8 до 8,5 тис. осіб. Усі вони будуть переведені з інших підрозділів.

Що передбачає німецька модель?

За словами Саболевського, при реорганізації УЗ вирішила наслідувати німецької моделі управління вокзалами (коли всі вокзали та пункти зупинки передаються на баланс однієї філії).

Читайте також: Укрзалізниця запровадила однакову ціну на всі напої

“Модель, яку ми наслідуємо (коли всі вокзали та зупинні пункти передаються на баланс однієї філії), — німецька. За нею пішла державна залізнична компанія Deutsche Bahn, що свого часу створила окрему структуру — DB Station&Service. На момент заснування (у 2001 р.) вона мала в управлінні майже 11 тис. об’єктів, наразі ж таких — 5,5 тис. Частина вокзалів була закрита чи оптимізована. Цікавий момент: у Німеччині залізничну станцію може купити будь-хто. Дуже багато випадків, коли на малодіяльних дільницях новими власниками cтають не лише юридичні, а й фізичні особи. Для них це засіб здійснення комерційної діяльності. Хтось бере з метою розвитку туризму, проте іноді й обслуговують поїзди. У країнах Євросоюзу відпрацьовано механізм виставлення на продаж станцій через аукціони. За цього покупці мають певні зобов’язання з підтримки технічного стану. Загалом із 1999 р. на торгах у Німеччині продано понад 2,1 тис. вокзалів. Причім частина — за символічну ціну в 1 євро, за умови інвестування в розвиток. Німецька компанія з управління вокзалами — одна з найприбутковіших у світі. За 2017 р. її дохід становив 255 млн євро”, – розповів посадовець.

Вокзали без начальників

Також передбачено скорочення адміністративно-управлінського персоналу. Приміром, вокзали Миколаїв та Жмеринка, на котрих спільно з IFC («Міжнародна фінансова корпорація», що входить до групи Світового банку, — прим. ред.) готуються пілотні проекти стосовно державно-приватного партнерства. Розглядаються три сценарії: концесія на певну кількість років, оренда чи спільна діяльність без утворення окремої юридичної особи.

Більш того, на думку Саболевського, далеко не кожен вокзал після реформи буде мати начальника.

“Ми відходимо від того, що кожен вокзал повинен мати начальника. Виділено базові структурні підрозділи, керівники яких будуть управляти вокзалами на прилеглій території. Наприклад, глава станційного комплексу Київ-Пасажирський стане управляти вокзалами в Жмеринці та Фастові. А, наприклад, начальник вокзалу Львів буде відповідати за об’єкти на пасажирських станціях Трускавець, Моршин, Самбір. Ми відпрацювали чітку ієрархію, в якій буде виділено 19 “якірних” вокзалів – по два-чотири на кожен регіональний філіал “, – описує новації Саболевський.

Економіка

США оголосили про оборонний пакет допомоги для України на 1 млрд доларів

Опубліковано

Ллойд Остін, міністр оборони США, оголосив про надання Сполученими Штатами ще одного пакету військової допомоги Україні на суму 1 мільярд доларів. Цей пакет включатиме ракети для системи артилерійської ракетної системи HIMARS, снаряди, системи протиповітряної оборони та інше військове обладнання.

Про це Остін заявив на початку 21-го засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”, яке відбувається у п’ятницю, 26 квітня, в онлайн форматі.

Промова Ллойда Остіна

“Сьогодні я радий повідомити, що Сполучені Штати виділять за повноваженнями президента ще один пакет допомоги на 1 мільярд доларів, який включатиме додаткові боєприпаси для HIMARS, 155-міліметрові снаряди, засоби протиповітряної оборони та бронетехніку”, – сказав міністр оборони.

Читати також: Нацбанк випустив монету до роковин Чорнобильської трагедії

Він додав, що союзники приділять особливу увагу зміцненню української протиповітряної оборони. За його словами, Україна критично потребує додаткових систем для захисту неба. Крім того, терміново потрібні більше ракет-перехоплювачів.

Нагадаємо, що українські хакери здійснили кібератаку на сервіси партії “єдина росія”.

Також ми повідомляли, що в Києві відновили купол Будинку вчителя.

Фото: з вільних мереж

Читати далі

Економіка

ЄС виділив €1,5 млрд Україні: це другий транш за програмою Ukraine Facility

Опубліковано

Євросоюз виділив Україні 1,5 млрд євро за програмою Ukraine Facility. Загалом упродовж 2024–2027 років Україна має отримати 50 мільярдів євро. Отримані кошти спрямують на покриття найважливіших бюджетних видатків.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Дякую Єврокомісії за позитиву оцінку виконання п’яти індикаторів, що є передумовою для виділення коштів…Вдячні Європі за прогнозовану ритмічну підтримку. Це запорука нашої стійкості, успішного відновлення та створення точок росту економіки на майбутнє», — зазначив Шмигаль.

Читайте також: Сенат США схвалив пакет допомоги для України у розмірі 61 млрд дол

Це вже другий транш фінансування за програмою Ukraine Facility. У березні Євросоюз виділив Україні перші 4,5 млрд євро. Наразі уряд України очікує на швидке виділення третього траншу обсягом 1,89 млрд євро.

Загалом цього року Україна очікує в межах програми Ukraine Facility 16 млрд євро.

Нагадаємо, на українсько-молдавському кордоні запрацювала «єЧерга» для автобусів.

Фото: ЄС

Читати далі

Економіка

Сенат США схвалив пакет допомоги для України у розмірі 61 млрд дол

Опубліковано

Сенат США прийняв законопроект щодо зовнішньої допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню та іншим країнам для протидії впливу Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні на суму $95,3 мільярда. У цій сумі близько 61 мільярда доларів передбачено для України.

Про це повідомляє Сенат США.

Голосування

Під час голосування за законопроєкт, що передбачає надання допомоги Україні, 79 сенаторів проголосували “за”. Зазначений пакет допомоги включає асигнування у розмірі $60,84 мільярда для України, $26 мільярдів для Ізраїлю, а також гуманітарну допомогу для мирного населення в зонах конфліктів по всьому світу.

Читати також: Opendatabot запускає житловий сервіс з відкритими даними

Тепер документ повинен підписати президент США Джо Байден.

У рамках цього законопроєкту Україна отримає в кредит 7,85 млрд доларів прямої фінансової допомоги державному бюджету.

Нагадаємо, що ЗСУ встановили прапор України в Козачих Лагерях на лівому березі Херсонщини.

Також ми повідомляли, що два українські фільми демонструватимуть на міжнародному кінофестивалі у Польщі.

Фото: з вільного доступу

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство2 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство3 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство3 тижні тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

Суспільство4 тижні тому

Виготовляє «гівняні» прикраси з пташиного посліду. Це історія арт-активістки, яка живе з голубом  

Свого першого голуба Валеру вона побачила в закинутій квартирі майже бездиханним пташеням і врятувала. А...

РЕКЛАМА: