Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

#Вкрадене. Як український геній світового авангарду Давид Бурлюк став «батьком російського футуризму»

Опубліковано

Якщо загуглити ім’я Давида Бурлюка, можна натрапити одразу на дві версії місця його народження: Харківська область та Сумська. Як гадаєте, яка з них – правильна?

Правильно! Неправильно!

Геній світового мистецького авангарду народився на хуторі Семиротівщина. Майже три десятки років цей населений пункт зник із офіційного обліку, а найближчий до нього – село Рябушки – розташовано на Сумщині. До чого ж тут Харківщина? Усе просто – постаралася російська колоніальна машина. За життя митця ця територія була частиною Харківської губернії, яка «легким помахом руки» частенько перетворюється на Харківщину в матеріалах про Бурлюка.

До речі, саме на цьому хуторі Бурлюк створив перший малюнок з натури. Про чий портрет йдеться?

Правильно! Неправильно!

Йдеться про портрет Людмили – сестри українського художника, згадує в одній зі своїх праць доцент та кандидат мистецтвознавства Сергій Побожій.

А хто ж Давид Бурлюк за походженням?

Правильно! Неправильно!

Звісно, версій, як це часто буває, декілька. Спойлер: у жодній із них не фігурує Російська імперія. Ми пропонуємо довіряти словам самого художника, який запевняв, що по батьковій лінії його рід – це «українські козаки, нащадки запорожців, які були писарями Запорізького війська». Як же він став «батьком російського футуризму»? Незабаром дізнаємося.

Не менш цікавою є й самоідентифікація художника, про яку воліють забувати російські пропагандисти. Спробуємо не помилитися?

Правильно! Неправильно!

Так, все до банальності очевидно. Бурлюк чітко й прямо називав своєю батьківщиною Україну, а рідною мовою – українську, не забуваючи при цьому про пращурів-козаків. Щоправда, імперська машина не обійшла стороною і його, й зрештою у творчості Бурлюка з’явилася російська мова та тези про пов’язаність України з тим, що нині перетворилося на РФ.

Як же митець пов’язаний із сучасною Росією? Скажімо, у 1898-1899 він навчався у Казанській художній школі. А як художник взагалі опинився на території сучасної РФ?

Правильно! Неправильно!

Усе знову максимально банально: батько художника втратив роботу й у пошуках заробітку родина опинилася на Поволжі. Там Давиду трапилася під руку газета з програмою вступу до Казанської художньої школи.

Власне, завдяки черговому переїзду родини Бурлюк у 1899-1901 роках навчався вже в Одеському художньому училищі. А під час літньої практики зміг намалювати аж 350 етюдів. І всі вони – пейзажі однієї області. Вгадаєте, якої?

Правильно! Неправильно!

Так-так, саме Херсонської! І всього за одну літню практику. Щоправда, викладачі училища не оцінили таку працьовитість митця й назвали це «фабричним виробництвом».

У своїй творчості Давид Бурлюк звертався до безлічі різних образів, але є один, що перетворився на справжнього фаворита. Який саме?

Правильно! Неправильно!

Спробуйте погуглити роботи митця. У них можна простежити чимало образів коней та козаків, які уособлювали степ. І саме образ козака Мамая став наскрізним для Бурлюка, адже звертався до нього митець упродовж усього свого життя.

Повернемося знову до «батька російського футуризму». Як натомість представляв себе сам митець?

Правильно! Неправильно!

Яка несподіванка, знову жодної згадки про Російську імперію! Сам Давид Бурлюк називав себе «татарсько-запорізьким футуристом». Звідки взялася «татарська» складова? Існує припущення, що пращури Бурлюка могли бути татарами чи караїмами, які з Криму перебралися на Запорізьку Січ. Чи дійсно це так – стовідсотково не знав і сам митець, проте часом називав себе «нащадком запорожців і хана Батия». Але чого точно не було – його самовизначення як людини, приналежної до чогось російського.

То, виходить, що футуризм Бурлюка ніяк не пов’язаний із сучасною Росією?

Правильно! Неправильно!

Так, і заперечувати це було б дивно. Але варто розуміти дещо інше. Бурлюк дивував своєю творчістю та розвивав мистецьке життя всюди, де жив чи просто гостював. Він відкрив для росіян Маяковського, провів на території сучасної РФ низку виставок та акцій, перевернув тамтешній культурний простір з ніг на голову. А потім - емігрував до Японії.

Тобто можна з таким самим успіхом назвати Бурлюка «батьком японського футуризму»?

Правильно! Неправильно!

Ви здивуєтеся, але можна! Після року життя в російському Владивостоці Давид отримав запрошення від японських митців та емігрував. Там українець спричинив справжній фурор, «увірвався» у культурне життя країни з виставкою у Токіо та створив понад 100 робіт. Але те, що Бурлюк познайомив росіян та японців із футуризмом, не робить його ані росіянином, ані японцем.

То де ж Бурлюк провів більшу частину свого життя? Невже не в Україні?

Правильно! Неправильно!

Більшу частину свого життя митець провів в еміграції у Сполучених Штатах – цілих 45 років. Звісно ж, він продовжував писати картини, займатися літературою та залишався епатажним і неповторним.

І хоча більшу частину життя художник провів за кордоном, упродовж останніх років він незмінно повторював: «Україна в моїй особі має …». Доповніть це речення.

Правильно! Неправильно!

Саме так, Бурлюк називав себе найвірнішим сином України та ніколи не забував про своє походження. Навіть там, за кордоном, футурист постійно звертався до своєї батьківщини у творчості та не втомлювався говорити про це публічно.

Чекайте-чекайте, Бурлюк прямо називав себе українцем, мав козацьке коріння, малював Україну та називав себе вірним сином країни… Невже росіяни просто взяли і вкрали митця?

Правильно! Неправильно!

Російська колоніальна машина привласнила собі Давида Бурлюка так само, як це сталося з українцем Казимиром Малевичем та геніальним конструктором Сергієм Корольовим. І це далеко не останні вкрадені українці. Про інших ми розповімо у наступних тестах.

#Вкрадене. Як український геній світового авангарду Давид Бурлюк став «батьком російського футуризму»
Йой, здається, російська колоніальна машина добряче попрацювала. Але ми вже робимо все можливе, аби відновити справедливість. Поділіться цим тестом із друзями, аби якомога більше людей знали про українців, яких намагалася вкрасти Росія.
Непоганий результат! Схоже, ви не вперше почули про Давида Бурлюка і точно знали, що він українець. Але деякі російські міфи все і досі заважають нам правильно сприймати власних митців. Поділіться цим тестом із друзями, аби якомога більше людей дізналися про українця Бурлюка.
Чудовий результат! Ви точно знали, що Бурлюк родом із Сумщини, і ніколи н вагалися щодо його походження. Поділіться цим тестом із друзями, можливо, хтось зможе повторити ваш результат.

Поділіться своїми результатами:

Суспільство

В мережі зʼявилися фото з другої репетиції alyona alyona та Jerry Heil на сцені Євробачення (ФОТО)

Опубліковано

Представниці України на Євробаченні-2024 alyona alyona та Jerry Heil провели другу репетицію виступу на сцені у Мальме, де цього року пройде конкурс.

EBU опублікували фотографії.

Фото

фото: EBU
фото: EBU
фото: EBU
фото: EBU
фото: EBU
фото: EBU

Про виступ

На сцені представниці України на 68-му пісенному конкурсі зʼявилися самі – без танцівників та беквокалу. Під час їх виступу сцена Malmö Arena стала полотном для оспівування жіночої сили, стійкості та єдності, необхідної для подолання життєвих викликів.

Друга репетиція представниць України відбудеться вже 1 травня. Півфінали Євробачення проведуть 7 та 9 травня. Alyona alyona & Jerry Heil виступлять у першому півфіналі під номером 5.

Читати також: Анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок

Все про “Євробачення-2024”: що чекає на глядачів

У цьому році 68-й пісенний конкурс “Євробачення” відбудеться у шведському місті Мальме. Перші два півфінали заплановані на 7 та 9 травня, а грандіозний фінал відбудеться 11 травня.

Організатори зробили кілька змін у правилах конкурсу. Наприклад, збільшений час для глядацького голосування у фіналі: воно розпочнеться перед виступом першого учасника. Детальніше про всі нововведення можна дізнатися з офіційного оголошення.

Україну представлятимуть alyona alyona & Jerry Heil з піснею “Teresa & Maria”. Вони виступлять у першому півфіналі під номером 5. Наразі їхній трек є одним з найбільш популярних серед композицій цьогорічних учасників “Євробачення”: він зібрав 4,7 мільйона переглядів на офіційному YouTube-каналі конкурсу.

Нагадаємо, що МЗС України представило ШІ-аватара Вікторію, яка тепер коментуватиме консульську інформацію.

Фото: EBU

Читати далі

Суспільство

Сумчанин переміг у міжнародному конкурсі шрифтів

Опубліковано

Дизайнер Михайло Рафайлик із Сум здобув перемогу на міжнародному конкурсі шрифтів у Нью-Йорку зі своїм шрифтом Decutto. Тепер його твір буде представлений на виставках у десятках країн світу.

Про це повідомляє медіа Цукр.

фото: Михайло Рафайлик

Про конкурс

Конкурс TDC заснували в Нью-Йорку понад 70 років тому. Його суддів запрошують щороку з різних країн світу. Участь у конкурсі платна, але для українських авторів організатори зробили спеціальні умови на період війни та скасували плату.

Михайло Рафайлик переміг у підкатегорії Single Axis Type Family (Шрифтова родина з однією віссю) категорії Type Design. Шрифт Decutto має одну вісь — Weight.

Друковані постери зі шрифтами переможців показують на виставці в Нью-Йорку, також вона подорожує десятками міст США, Канади, Китаю, Франції, Німеччини, Японії, Нової Зеландії, Польщі, Південної Кореї, Іспанії, Тайваню тощо.

Читати також: Анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок

Мета – розповісти світу про Україну

Для цього шрифту перемога в конкурсі – це можливість бути поміченим. Це також шанс привернути увагу до української культури. Наприклад, на одному з постерів вказано, що шрифт “викарбували” в Україні у 2023 році. Ще один постер зроблений повністю українською мовою.

фото: Михайло Рафайлик

А друкований плакат, який буде об’їзджати міжнародні виставки, розповідає про те, як життя українців змінилося з 2022 року через напади російських військ, і як українці зміцнюються як нація, пристосовуючись до нової реальності.

Нагадаємо, що в Запоріжжі збудують п’ять підземних шкіл.

Також ми повідомляли, що виставку “Алла Горська. Боривітер” відвідали 51 000 людей: це рекорд для Українського Дому.

Фото: Михайло Рафайлик

Читати далі

Суспільство

Анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок

Опубліковано

Україна планує збільшити участь жінок у протимінній діяльності (ПМД), щоб зробити цей процес більш оперативним і результативним.

Про це повідомило Міністерство економіки.

Деталі

Міністерка економіки Юлія Свириденко заявила, що Україна має обмежені ресурси для проведення протимінної діяльності, і тому необхідно збільшити кількість операторів з розмінування, отримати більше техніки та підвищити рівень навчання саперів.

Уряд розглядає можливість державного фінансування приватних операторів з метою збільшення їх кількості на ринку України, а також привертання міжнародних компаній до участі у процесі розмінування.

Читати також: МЗС України представило ШІ-аватара Вікторію, яка тепер коментуватиме консульську інформацію

Вона також підкреслила, що у сфері протимінної діяльності необхідно приділяти увагу представникам соціальних категорій і груп, які мають особливий інтерес для держави.

Уряд прагне забезпечити професійну реалізацію та соціальну інтеграцію жінок, ветеранів та ветеранок, а також осіб, які постраждали від вибухонебезпечних предметів, та осіб з інвалідністю, шляхом залучення їх до виконання робіт у цій галузі.

“Гендерна рівність розглядається як невід’ємна частина політики України, яка базується на принципах інтеграції, інклюзивності й цілісності. Це стосується всіх видів діяльності, зокрема важливих напрямів, як-от розмінування. Наразі в Україні вже є помітні результати: середній рівень залучення жінок серед усіх державних і недержавних операторів сягає близько 30%, що відповідає порядку денному НАТО “Жінки, мир і безпека”, – підкреслила Міністерка економіки.

Нагадаємо, що в Чернігові відновили дах майже зруйнованої бібліотеки – памʼятки архітектури 19 століття.

Також ми повідомляли, що з Донеччини до Волині курсуватиме безкоштовний евакуаційний потяг: куди звертатися.

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство1 день тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство2 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство4 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство4 тижні тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: