Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

На Львівщині будують нове модульне містечко для переселенців

Опубліковано

На Львівщині будують нове модульне містечко для переселенців із прифронтових та тимчасово окупованих територій. Тут зможуть розташуватись 200 людей.

Про це повідомили у Львівській ОВА.

Зазначається, що будинок зводять у місті Соснівка Червоноградського району Львівщини. Туди вже привезли два перші будиночки, кожен із яких розрахований на чотирьох людей. Найближчим часом планують доставити ще чотири будинки, а загалом їх має бути 50. Містечко облаштовують поблизу міської лікарні.

«Модульне житло компактне. Воно розраховане на 4 людини: тут є два двоповерхові ліжка, обігрівач, постільна білизна, жалюзі на вікнах. А саме містечко складатиметься з будинків для проживання, сантехнічних будинків та харчоблоків. Вже розроблена комплексна схема розміщення тимчасових споруд, згідно з якою заплановано розмістити 50 будинків. Схема погоджена головним архітектором та затверджена міським головою», – зазначають у Червоноградській РВА.

Проєкт реалізували за підтримки компанії Green Planet Energy eG, а профінансовано проєктом «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України», який реалізовує GIZ Ukraine.

Раніше ми писали, що переселенка з Маріуполя за грантові гроші відкрила у Львові квіткову крамницю.

Крім того, у Дніпрі відкрили центр допомоги «ЯМаріуполь. Турбота». Це вже четвертий центр комунальних послуг для переселенців з Маріуполя в Україні.

Фото ілюстративне: city-adm.lviv.ua.

Суспільство

Як працюватиме програма “єОздоровлення” цього року та хто може скористатися

Опубліковано

Минулого року стартувала програма “єОздоровлення”, яка працює за принципом “гроші ходять за дитиною”. Батьки отримували кошти на картку і самі оплачували путівку в один із визначених закладів у Карпатах. Майже 2000 дітей з малозабезпечених сімей відпочили без навантаження на сімейний бюджет.

Про це повідомляє Уряд України.

Хто може скористатись послугою цього року

● діти з інвалідністю, які виховуються в малозабезпечених сім’ях;
● діти з багатодітних малозабезпечених сімей.

Цьогоріч дітей прийматимуть заклади у Вінницькій, Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Чернівецькій, Хмельницькій областях та в місті Києві. На відміну від минулого року, тепер заклад не обов’язково має розташовуватися в карпатському регіоні та мати вищу категорію.

Читайте також: В Прилуках стару Ниву перетворили на бронемобіль

Сума виплати на одну дитину становитиме 15 980 грн (п’ять прожиткових мінімумів для дітей віком 6–18 років). Вартість оздоровлення дитини залежатиме від категорії дитячого закладу оздоровлення та відпочинку.

Подивитися, які заклади вже долучилися до програми, можна за посиланням.

Нагадаємо, у столиці пройде День вуличної музики.

Фото: NV

Читати далі

Суспільство

Кабмін створив Стратегічну інвестиційну раду: яка її мета

Опубліковано

На засіданні 14 травня Кабмін прийняв постанову “Про утворення Стратегічної інвестиційної ради”, розроблену відповідно до схваленої урядом Дорожньої карти реформування управління публічними інвестиціями.

Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

“Стратегічна інвестиційна рада під головуванням прем’єр-міністра України відіграватиме ключову роль у визначенні стратегічних пріоритетів для здійснення публічних інвестицій як за рахунок власних ресурсів держави, так і коштів міжнародних партнерів.”, – йдеться у повідомленні.

Зокрема, Рада схвалюватиме середньостроковий план пріоритетних публічних інвестицій, який готуватиметься спільно з Бюджетною декларацією, та єдиний портфель публічних інвестиційних проєктів, які пройшли попередню оцінку та пріоритезацію, а також здійснюватиме верхньорівневий моніторинг їх реалізації, пояснили у Мінфіні.

Читайте також: Укрзалізниця запустила оновлений сайт для купівлі квитків

“Діяльність Стратегічної інвестиційної ради сприятиме ефективному використанню обмежених фінансових ресурсів для задоволення пріоритетних потреб відновлення та розвитку”, – зазначили у міністерстві.

Нагадаємо, на Миколаївщині мешканці зруйнованих будинків отримують від ₴600 тисяч до 2,5 мільйонів.

Фото: TELEGRAM Дениса Шмигаля

Читати далі

Суспільство

«Захист України» для школярів викладатимуть по-новому: що змінилося

Опубліковано

Міністерство освіти і науки знаходиться в процесі повного перегляду дисципліни “Захист України”. У відомстві вже відбулася повна переписка навчальної програми, перегляд рекомендованого списку обладнання для класів та розробка методики організації навчального простору та процесу навчання.

Про це повідомив очільник відомства Оксен Лісовий в інтервʼю hromadske.

Як стверджується, уряд минулого року виділив фінансування на переоснащення кабінетів та навчання вчителів. В цілому, планується створення мережі приблизно з тисячі навчальних центрів для викладання “Захисту України”.

У рамках цієї дисципліни буде 6 модулів, включаючи домедичну допомогу з елементами тактичної медицини. Також буде розглянуто різноманітну інженерію, включаючи навички управління безпілотними апаратами, радіозв’язок та різноманітні технології, пов’язані з військовим контекстом. Крім того, МОН врахувало топографію та тактику: базові знання та навички.

Лісовий в інтерв’ю зазначив, що мета відомства – не мілітаризувати суспільство, а сформувати у нього оборонну свідомість та осмислений підхід до важливості цього захисту.

Читайте також: В Українському домі стартує виставка про супротив українців в окупації

“Ми хочемо забезпечити спокійну психологічну установку громадянину, що війна може стати частиною нашого життя, і це не катастрофа або трагедія, яку не можна протистояти. Навпаки: ми можемо захищатись і знаходити для себе різні ролі – як у контексті армії, так і в цивільних справах”, – підкреслив очільник МОН.

Лісовий обіцяє, що незабаром буде презентовано нову освітню програму. Згідно з планом, з 1 вересня цю дисципліну будуть викладати за новим підходом.

“Протягом травня-червня ми здійснюватимемо закупівлю обладнання. Ми готуємо великий центр у Києві – ми запросимо туди журналістів, покажемо, як це все працюватиме”, – додав він.

Нагадаємо, Мінцифри запустили чатбот для пошуку безбарʼєрних локацій в Україні.

Фото: hromadske

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство1 день тому

«Я співаю руками»: як перекладачка жестової мови Уляна Шумило розвиває музичний інклюзив

Вона однією з перших почала перекладати українські пісні жестовою мовою. Найпершими її «ручними каверами» стали...

Суспільство4 дні тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості5 днів тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

Можливості6 днів тому

Вчити англійську навіть під час війни. Мовна школа у Чернігові відновила роботу після ракетного удару завдяки гранту

Стільці перекинуті й вкриті уламками скла. Стеля впала, а двері вирвані. Це наслідки у школі...

РЕКЛАМА: