Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Технології

Хто такий Корольов, або Як СРСР вкрав геніального українця, який подарував людству космос (ТЕСТ)

Опубліковано

Радянська влада до останнього не називала його імені, хоча він – справжній геній, який у прямому сенсі слова відкрив космос для людства. І політ Гагаріна, і перший штучний супутник, і міжконтинентальна балістична ракета – це все відбулося завдяки українцю Сергію Корольову.

У новому тесті від ШоТам розповідаємо про науковця, завдяки якому людство змогло підкорити космос. А водночас – про людину, яка потерпала від радянської системи й до останнього жила під наглядом тоталітарної машини.

У якому віці Корольов збудував свій перший планер?

Правильно! Неправильно!

Майбутній конструктор почав проєктувати планери та літаки ще в шкільні роки в Одесі. А під час навчання в будпрофшколі Корольов став членом Товариства авіації й повітроплавання України та Криму. Там він закінчив курси з теорії та практики проєктування літальних апаратів і розробив проєкт безмоторного літака К-5. Ідею молодого конструктора одразу визнали вартою втілення та надіслали до Центральної спортивної секції в Харкові. Корольову на той момент було всього 17 років.

1924 року Корольов вступив на механічний факультет Київської політехніки, але згодом йому довелося перевестися на навчання до Москви. Чому?

Правильно! Неправильно!

1924 Корольов вступив на механічний факультет Київського політехнічного інституту. А через два роки, у 1926-му, ректор КПІ, сказавши, що йому не вдалося добитися у влади відкриття на мехфаці авіаційного відділення, порадив Корольову перевестися в Москву.

Сталінські репресії не оминули й українського конструктора. У 1938 році радянська влада заарештувала Корольова та засудила до 10 років таборів. Що йому закидали?

Правильно! Неправильно!

Саме так, 7 червня 1938 року, у часи сталінського «Великого терору», Сергія Корольова заарештували за звинуваченням у «троцькізмі» і «підриві державної промисловості». Після допитів і катувань, зі зламаними щелепою і пальцями, науковця відправили до Колими – добувати золото.

Корольова звільнили лише в 1944 році, а у вересні 1945-го відрядили до Німеччини у складі комісії з вивчення трофейної техніки. Увесь цей час він формально залишався «ворогом народу». Коли його реабілітували?

Правильно! Неправильно!

Уявіть собі! Українець, якого ледь не знищила сталінська репресивна машина, залишався «ворогом народу» більш ніж 10 років після звільнення. При цьому Корольов був керівником і головним конструктором найбільшого в державі ракетного центру та контролював діяльність низки науково-дослідних інститутів і конструкторських бюро. Реабілітували його лише 18 квітня 1957-го – за пів року до запуску ним першого у світі штучного супутника Землі.

Кажуть, у Корольова була улюблена повсякденна фраза. Вгадаєте, яка саме?

Правильно! Неправильно!

Так, саме цю фразу конструктор повторював найчастіше. Власне, вона неабияк точно демонструє його ставлення до радянської системи та тогочасної влади.

Українець Корольов міг отримати Нобелівську премію, однак дещо цьому завадило. Що саме?

Правильно! Неправильно!

Запуск першого штучного супутника Землі 4 жовтня 1957 року відкрив еру практичного освоєння космосу. І завдячувати цьому варто саме українцю Корольову. Однак, коли Нобелівський комітет звернувся до СРСР із проханням повідомити прізвище конструктора, Хрущов відмовив, заявивши, що розробником є «весь народ». Згодом Хрущов скаже, що в такий спосіб «захищає» учених від «ворогів».

Так через секретність український конструктор Корольов не отримав Нобелівську премію. А знаєте, яким псевдонімом підписував свої статті науковець?

Правильно! Неправильно!

Усі свої роботи українець був змушений підписувати вигаданим прізвищем – К. Сергєєв. Утім не лише Корольов. Наприклад, ще один українець, інженер Валентин Глушко для світу був Г. Петровичем.

У 1961 році Гагарін здійснив політ у космос та став світовою знаменитістю, а ось Корольов, завдяки якому це стало можливим, залишився в тіні. Через 50 років британське видання Тhe Guardian напише: «Якщо Гагарін був обличчям радянської космічної потуги, то її … був Корольов». Яке слово пропущено?

Правильно! Неправильно!

Так, радянська влада намагалася «канонізувати» Гагаріна, залишивши Корольова поза увагою. Але з часом справедливість відновилася: усі знають, що за успішним польотом стояв український науковець.

Що з переліченого відбулося без участі Корольова?

Правильно! Неправильно!

Ні, ми не помилилися! Усе це – результат роботи українця Сергія Корольова. Людини, яку радянська система спочатку намагалася знищити, а згодом – приховати від усього світу.

Коли світ дізнався справжнє ім’я Сергія Корольова?

Правильно! Неправильно!

Так, світ (та й весь «союз») дізнався про геніального конструктора з Житомира лише у день його смерті – 14 сiчня 1966 року. Тоді радянська газета «Правда» уперше відкрила ім'я українця, який подарував людству космос.

Сьогодні Росія не втомлюється називати Корольова «своїм», «радянським». Хоча світ має знати, що він – українець. А як ідентифікував себе сам конструктор?

Правильно! Неправильно!

Звісно ж, українцем! Корольов виховувався на українських піснях та в дусі запорізького козацтва, у його паспорті було написано, що він — українець, і те саме науковець написав у заяві на вступ до КПІ. А ось, що каже про свого батька донька Корольова: «Скільки себе пам'ятаю, саме слово "Україна" вимовлялося у нашій родині трепетно, з великою любов'ю. Він дуже любив Україну! Українські пісні, українську мову».

І останнє. Під час виходу першого українського космонавта Павла Поповича у відкритий космос, той заспівав Корольову його улюблену пісню. Яку саме?

Правильно! Неправильно!

Дійсно, перша пісня, що пролунала у космосі, була українською! І виконав її Павло Попович саме для видатного українського конструктора Сергія Корольова.

Хто такий Корольов, або Як СРСР вкрав геніального українця, який відкрив для людства космос (ТЕСТ)
Правильних відповідей не так вже й багато, але насправді в цьому немає нічого дивного. Радянська влада роками приховувала ім'я видатного українського вченого, а після його смерті й взагалі намагалася уникати згадок про те, що Корольов був українцем. Що ми можемо зробити із цим сьогодні? Чинити спротив колоніальній політиці РФ та якомога гучніше говорити про українців та українське, вкрадене радянською владою.
Непоганий результат! Здається, ви точно знали, що Корольов був українцем і ніколи цього не приховував. Чого не скажеш про радянську систему та її нащадків. Тож наше з вами завдання – зробити все можливе, аби відстоювати своє та своїх. Поділіться цим тестом із друзями, аби якомога більше людей дізналися про видатного українського науковця.
Чудовий результат! Схоже, російська влада прорахувалася, коли повірила, що зможе просто взяти й знищити українця Корольова, перетворивши його на радянського Сергєєва. Поділіться цим тестом із друзями, аби якомога більше людей дізналися про видатного українського науковця.

Поділіться своїми результатами:

Технології

Завдяки ШІ підлітків з українського прикордоння зробили героями картин Айвазовського й Малевича

Опубліковано

Компанія Reface, яка спеціалізується на розробці різноманітних продуктів ШІ, використовуючи штучний інтелект, створила унікальну серію портретів підлітків у стилі картин видатних українських художників, таких як Казимир Малевич та Іван Айвазовський.

Про це повідомляє медіа speka.

фото: speka

Про проєкт

Підлітки з прикордонних та прифронтових громад стали учасниками технологічного кемпу Dive in ESTEAM від ГО GoGlobal. Спеціально для кемпу Reface мульти-продуктова ШІ компанія розробила унікальні стилі Малевича та Айвазовського та згенерувала серію картин-портретів підлітків у стилі деколонізованих художників.

Читати також: Замість сміття — сакури. Як на Одещині очільниця громади об’єднала мешканців заради змін

Участь взяли понад 30 дітей з Чернігівської, Харківської, Запорізької, Миколаївської та Сумської областей. За словами авторів ідеї, метою кемпу є допомогти молоді отримати практичні навички спрямовані на розвиток інноваційного мислення, творчості, аналітичних здібностей, які будуть корисними для кар’єри та життя.

Нагадаємо, що в Польщі в прокат вийде український фільм “Я, Побєда і Берлін”.

Також ми повідомляли, що Нацбанк випустив монету до роковин Чорнобильської трагедії.

Фото: speka

Читати далі

Технології

Українські розробники створили бойовий колісний дрон CRAB (ВІДЕО)

Опубліковано

В Україні створили військову колісну безпілотну платформу під назвою CRAB, яка має як бойові, так і медичні модифікації.

Про це повідомляє “Мілітарний”.

Про розробку

У березні 2024 року, завдяки державному кластеру BRAVE1 для розвитку військових технологій, роботизована платформа CRAB успішно пройшла випробування та отримала сертифікацію відповідності стандартам ДСТУ та кодифікацію за стандартами НАТО.

Колісна платформа представлена у варіантах CRAB-М (Militarty) та CRAB-LS (Life Saver).

Модифікація Military платформи CRAB призначена для проведення розвідувально-ударних операцій. На неї можна встановити бойовий модуль, що включає кулемет ПКТ з 650 набоями і гранатомети РПГ-7 або РПВ-16. Також платформа може виконувати дистанційне мінування та розмінування.

фото: Мілітарний

Читати також: Українські хакери здійснили кібератаку на сервіси партії “єдина росія”

Параметри дрону

Бойовий радіус дії платформи складає 1,5 кілометра, запас ходу – 25 кілометрів, а безперервна робота можлива протягом 4 годин.

Розміри CRAB: довжина – 1480 мм, ширина – 1080 мм, висота верхньої частини – 580 мм (1250 мм з модулем), а відстань від землі – 300 мм. Максимальна вантажопідйомність – 150 кілограмів.

Час згортання та розгортання платформи – 5 і 7 хвилин відповідно. Повна маса – 330 кілограмів, що дозволяє перевозити її на пікапах, причепах та малих вантажівках.

Медично-логістична версія має повну масу 440 кілограмів і може перевозити корисне навантаження вагою до 270 кілограмів. На борту можуть розміститися дві сидячі або три лежачі людини. Розміри: довжина – 2000 мм, ширина – 1080 мм, висота верхньої частини – 780 мм, а відстань від землі – 300 мм.

Управління платформою може здійснюватися за допомогою пульта дистанційного керування або спеціального під’єднаного пульта. Оператор може керувати платформою за допомогою FPV-окулярів.

Нагадаємо, що Нацбанк випустив монету до роковин Чорнобильської трагедії.

Також ми повідомляли, що вийшов новий трейлер гри “S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля” (ВІДЕО).

Фото: Мілітарний

Читати далі

Технології

Вийшов новий трейлер гри “S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля” (ВІДЕО)

Опубліковано

В короткому відеоролику демонструється Прип’ять з висоти пташиного польоту, а також уперше використовують українську мову для спілкування.

Про гру

S.T.A.L.K.E.R. – це серія ігор у жанрі “шутер” від першої особи, що складається з трьох частин. Дія розгортається у наш час у зоні відчуження Чорнобильської АЕС, де внаслідок радіаційного викиду почали з’являтися аномалії. “Серце Чорнобиля” стане четвертою грою у серії та першою, яка вийде на консолях.

Читати також: Українські хакери здійснили кібератаку на сервіси партії “єдина росія”

Плани щодо випуску гри вперше оголосили у 2010 році. Однак це вже четверте перенесення дати релізу з моменту представлення геймплею у 2021 році. Тоді проєкт планували випустити у квітні 2022 року. До цього моменту GSC Game World планувала випустити гру у першому кварталі 2024 року.

Четверта частина гри вийде 5 вересня 2024 року на фізичних носіях у чотирьох версіях: Standard, Limited, Collector’s та Ultimate Edition.

Нагадаємо, що українська продюсерка створила музичний супровід для кампейну Nike.

Також ми повідомляли, що публічний простір на Подолі проведе прибирання для створення нового місця у форматі поп-ап парку.

Фото: S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля

Читати далі