Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
eu e1559729459396 eu e1559729459396

Суспільство

Українські студенти увійшли до вісімки найкращих у конкурсі Ради Європи

Опубліковано

Українські студентки увійшли до вісімки найкращих команд, які взяли участь у 7-му Європейському конкурсі навчальних судових процесів, фінальна частина якого завершилася у четвер у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ).

Разом з українськими студентами до фіналу конкурсу пройшло 20 команд із 13 країн-членів Ради Європи, які були відібрані загалом із 106 команд, повідомляє Укрінформ.

Що це за змагання?

«Змагання моделює процедури розгляду скарг до ЄСПЛ у форматі умовного судового розгляду з питань, пов’язаних з мовою ненависті та дискримінацією жінок», – пояснили проблематику цьогорічного конкурсу організатори, якими є Рада Європи і Студентська асоціація європейського права (ELSA).

Від України цього року до змагань було відібрано команду від Національного університету «Києво-Могилянська академія».

За результатами конкурсу українська команда увійшла до топ-вісімки, програвши у чвертьфіналі студентам з Австрії.

Важливий досвід для студентів

«Могилянка» вже не вперше виходить до фінального етапу цих змагань. Із семи конкурсів, включаючи цей, ми тричі проходили у топ-двадцять. А в 2017 році «Могилянка» вигравала ці змагання», – розповів тренер української команди, випускник НАУКМА Максим Дворовий.

Конкурс є важливим для розвитку у майбутніх юристів практичних навичок з дослідження, аналізу справ, які розглядалися у ЄСПЛ.

«А далі необхідно застосувати цей досвід до умовної, змодельованої справи під час конкурсу», – додав юрист.

Дворовий розповів, що цього року українська команда складається з чотирьох дівчат, які навчаються на старших курсах «Могилянки». Це Тетяна Сов’як, Лілія Лавріченко, Анна Ташкінова та Каталіна Шкуро. Другим тренером команди є Ольга Котлярська.

«Гендерно – не дуже збалансований склад. Але й факти цьогорічної справи, яка розглядається у рамках змагань, пов’язані з дискримінацією жінок», – зауважив тренер.

Можливості

Google запускає другий етап Фонду підтримки для українських технологічних стартапів на 10 млн дол

Опубліковано

Незважаючи на складну економічну ситуацію в Україні, спричинену війною, країна володіє потужною стартап-екосистемою. Google продовжує підтримувати українські стартапи і, за ініціативою Міністерства цифрової трансформації України, запускає другий етап Фонду підтримки Google для стартапів в Україні.

Про це оголосили на технологічній конференції Tech Ecosystem Summit, яка об’єднала представників бізнесу та влади, щоб обговорити виклики й перспективи розвитку ІТ-сфери.

Можливості конкурсу

Відібрані компанії отримають до $100 тисяч для підтримки та ведення бізнесу й менторську підтримку від Google. Також стартапи можуть отримати додаткові $350 тисяч у вигляді кредитів Google Cloud.

Реєструйтеся, якщо ваш стартап:

  • має як мінімум одну юридичну особу, зареєстровану в Україні;
  • випускає мінімально життєздатний продукт (MVP) з продемонстрованою бізнес-ефективністю.

Читати також: У Києві біля станції метро провели масштабний демонтаж МАФів

На що можна використати отримані кошти:

  • на розвиток стартапу;
  • відновити бізнес-операції, які постраждали через війну;
  • створити основний продукт для вирішення нових завдань.

Пріоритет надаватимуть компаніям та стартапам, які використовують ШІ для розв’язання соціальних проблем.

Встигніть подати заявку до 5 червня. Деталі відбору та форму аплікації шукайте за посиланням.

Нагадаємо, що українським ВПО повернуть виплати: про що варто знати.

Також ми повідомляли, що ветерани можуть безкоштовно здобути нову професію.

Фото: Google

Читати далі

Суспільство

SAFE HUB: як у Звягельській громаді навчають домедичної допомоги

Опубліковано

Завдяки Ларисі Капчинській 800 жителів Звягельської громади вміють робити масаж серця. Бо вона – директорка місцевої гімназії, створила сучасний тренінговий центр SAFE HUB. І тепер усі в громаді вміють користуватись дозиметрами й реанімувати дефібриляторами.

Історія директорки

Лариса Капчинська – директорка гімназії у місті Звягель на Житомирщині. Учні її школи вивчали домедичну допомогу і цивільний захист на уроках тільки теоретично. Бо не було ні турнікетів, ні респіраторів, щоб відпрацювувати навички практично.

Така мрія була ще до війни – оснастити такий кабінет сучасним обладнанням, ну а коли почалася війна, звичайно, це вже була не просто мрія, а вимога часу“, – каже Лариса Капчинська.

Аби школярі тренувалися на сучасному обладнанні, директорка взялася писати проєкт. До співпраці залучила і колег з місцевого медичного коледжу.

Реалізація проєкту

Основною ідеєю було те, щоб створити в одному закладі – це гімназія Nº 5, адже вона знаходиться в центрі, в близькій доступності до всіх закладів освіти – створити такий освітньо-безпековий центр, де зосередити і обладнання, і все те, що потребувало навчання цивільному захисту й першій домедичній допомозі“, – розповідає директорка.

А щоб охопити більше людей в громаді, жінка заручилася підтримкою місцевої влади.

“Від нас була роль, щоби ми поінформували це серед широкого кола громадськості, і ми направляли й своїх всіх фахівців, які тісно співпрацюють з мешканцями, щоби вони в разі виникнення надзвичайної ситуації знали як діяти в тій чи іншій мірі”, – каже заступниця міського голови, Ірина Гудзь.

Саме завдяки підтримці влади до проєкту вдалося залучити 26 000 доларів від ПРООН. За отримані кошти обладнали приміщення для тренінгів. І придбали шини, ноші, аптечки тактичної медицини, дозиметри і прилади хімічної розвідки.

Читати також: У Львові девʼять мозаїк позначили міжнародним охоронним знаком як обʼєкти культурної спадщини

Результати роботи

“Ми змогли придбати 3 гарних сучасних фантоми, які з електронним вимірюванням результату, тобто які показують ефективність проведення реанімаційних заходів. І ми доволі велику кількість придбали тренажерів ще для надання медичної допомоги при переломах, при кровотечах”, – розповідає директорка Звягельського медичного фахового коледжу.

Водночас розробили освітню програму для звягільчан з надання невідкладної домедичної допомоги. Тренінги проводили по 8 годин 2 рази на тиждень.

“За цей час нам вдалося навчити 60 груп людей різних соціальних груп, вікових категорій. Переважна більшість це були студенти та учні, а також працівники установ, закладів міста нашого, а також представники навіть добровольчих обʼєднань військових, які хотіли пройти курс надання першої домедичної допомоги”, – каже Лариса Капчинська.

Відтак не лише учні Лариси, але й 800 жителів громади вміють зупиняти кровотечу і робити масаж серця. І навіть навчилися користуватися дозиметрами і приладами хімічної розвідки.

“Навіть в рамках уже завершеного проєкту все ж таки продовжуємо. Є в нас така ідея, щоб хоча б раз в два тижні чи там два рази на місяць проходили такі тренінги для всіх бажаючих по запису або команда виїжджала в школи і вчила цьому”, – підкреслює директорка.

Нагадаємо, що в Києві біля станції метро провели масштабний демонтаж МАФів.

Читати далі

Суспільство

В Україні значно зросла кількість україномовного контенту за 2023 рік: дослідження соціологів

Опубліковано

У 2023 році значно збільшилася кількість публікацій, написаних українською мовою, на найпопулярніших соціальних мережах, таких як Facebook, X (Twitter), Instagram, YouTube і TikTok.

Про це повідомляється у щорічному звіті мовного омбудсмена.

Центр контент-аналізу провів дослідження під назвою “Українська мова в соцмережах”, в якому соціологи аналізували використання української та російської мов на просторах Інтернету з 2020 по 2023 рік.

У рамках дослідження було проаналізовано понад мільйон публікацій у популярних соцмережах, включаючи ті, які заборонені в Україні, такі як Однокласники і ВКонтакті. Також зверталася увага на місце проживання користувачів, яке визначалося за інформацією у їхніх профілях. До аналізу також включалися тимчасово окуповані території, а саме Крим і Севастополь.

Читати також: українським ВПО повернуть виплати: про що варто знати.

Результати дослідження

  1. На Instagram у жовтні 2023 року понад 90% публікацій були українською мовою.
  2. На Facebook та Х (Twitter) у жовтні 2023 року від 75% до 80% публікацій були українською мовою. Проте, у червні 2022 року у Facebook та Х (Twitter) частка української мови становила від 65% до 70%, в той час як три роки тому ця частка була лише 15-25%.
  3. У TikTok удвічі збільшилася кількість українськомовного контенту.
  4. На YouTube за період з 2020 по 2023 рік спостерігається беззаперечне зростання використання української мови, яке не виявлено в червні 2022 року порівняно з попереднім періодом. Та вже через півтора року частка українськомовного контенту на платформі сягнула 45%, що майже вдесятеро більше, ніж до війни (5%).

Нагадаємо, що в Львові девʼять мозаїк позначили міжнародним охоронним знаком як обʼєкти культурної спадщини.

Також ми повідомляли, що в Київські школи можна буде подавати документи онлайн.

Фото: Інформатор

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство3 дні тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство4 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство4 тижні тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: