Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Хіти 90-х і парад з чотирилапими. Як Україна відзначить День Незалежності

Опубліковано

Військовий парад та концерт — типові культурні заходи, які організовують щороку на День Незалежності. Однак своє 30-ліття Україна точно зустріне цікавіше, ніж зазвичай. До традиційної ходи долучаться чотирилапі друзі, а музична подія об’єднає понад 30 відомих українських виконавців та гуртів. А поруч із цим у різних містах України пройдуть фестивалі, незвичайні шоу-програми та концерти. Пропонуємо вісім найцікавіших заходів, які точно запам’ятаються відвідувачам 24 серпня.

Фестиваль «ManyFest», Черкаси

Ви щось чули про фестиваль фестивалів? Саме таке дійство у День Незалежності відбудеться в Черкасах. В місті об’єднають 30 ексклюзивних, різноманітних місцевих фестивалів в один захід. Організатори сподіваються цього дня встановити  рекорд: стати одним із наймасштабніших фестивалів в Україні. З цікавинок, на Замковому узвозі відбудуться перегони на саморобних машинах. А в Долині троянд на вас чекатиме незабутня мандрівка українським кіно, інтелектуальна гра «Dream team game» та гастрономічна насолода від вуличної кухні «Черкаська смакота». Для дітей організують Mifida fashion kids, де глядачам представлять нові колекції дитячого одягу та аксесуарів від українських та закордонних дизайнерів.

Де і коли початок: Черкаси, Набережна Дніпра, 9:00

Парад із чотирилапими, Київ

Фото: dpsu.gov.ua

У Києві на День Незалежності прикордонники вперше пройдуться військовим парадом разом зі службовими собаками. До цього дійства готуються 33 кінологи, чотирилапі помічники яких спеціалізуються на пошуку зброї та наркотиків. Тварини, які пройдуть парадом, уже встигли зарекомендувати себе на службі. Поки що собак активно готують до цього заходу. Вони вчаться поводитися спокійно, не реагувати на сторонніх людей та інші подразники, а також звикають до місця проведення параду. Загалом у цьому заході на Хрещатику візьмуть участь понад п’ять тисяч військових. А ще запланована виставка військової техніки та річковий парад на Дніпрі.

Де і коли початок: Київ, вул. Хрещатик; 9:30

Фестиваль «Be healthy. Здоровий ти — здорове місто», Дніпро

Якщо ви хочете корисного відпочинку навіть у свято, у Дніпрі, у сквері «Прибережний» 24 серпня відбудеться унікальний фестиваль. На безплатному заході «Be healthy. Здоровий ти — здорове місто» відбудеться виступ спортсменів та виставка органічної продукції, яку зможе придбати кожен охочий. А ще відвідувачі можуть отримати консультації провідних фахівців та послухати спеціального гостя — психолога Дмитра Карпачова. На фестивалі, до речі, мають встановити рекорд України — із суші викладуть державний прапор завдовжки 15 метрів.

Де і коли початок: Дніпро, вулиця Набережна Перемоги, 66; з 10:00 до 22:00

День Незалежності в Древньому Києві

Фото: pokupon.ua

Святкова вистава в історико-культурному центрі «Древній Київ» — вже добра традиція. Щорічно 24 серпня тут влаштовують театралізоване дійство для киян і гостей міста. У програмі — ожилі сцени з історії Київської Русі, знамениті історичні діячі минулих епох, катання на конях, стрільба з лука, майстер-класи з гончарного ремесла, видовищне фаєр-шоу, показ колекції національного вбрання від дизайнерки Анни Хруленко і багато іншого.

«Древній Київ» — одночасно науковий проєкт, екскурсійний об’єкт і колоритне місце для святкування будь-яких заходів, пікніку в парку або в корчмі. Квиток на святкову виставу дорослим обійдеться у 200 гривень, школярам і пенсіонерам дешевше – 80 грн і 150 грн відповідно. Для діток до 6 років вхід безплатний.

Де і коли початок: село Копачів, парк «Київська Русь»; з 10:00 до 19:00

Хіти 90-х лунатимуть наживо, Львів

У Львові на День Незалежності обіцяють легендарну музику молодості. Улюблені хіти 90-х лунатимуть наживо на Арені «Львів». Організатори фестивалю «Супер Дискотека 90» обіцяють, що вперше за довгий час ви зможете почути пісні, які колись наспівував увесь світ. У цей день навіювати теплі спогади минулого прийдуть легенди старої музики Boney M (xperience), East 17, Snap!, Mr.President (Lazzy Dee), Captain Jack, NaNa і Global Deejays. Відвідувачі зможуть не лише насолодитися виступом суперзірок, а й смачно поїсти та посмакувати справжні львівські напої на відкритому фудкорті. Квитки коштують від 390 до 2300 гривень.

Де і коли початок: Львів, вул. Стрийська, 199; 17:00

Концерт «День народження країни», Київ

Ввечері 24 серпня 35 українських виконавців та гуртів зберуться разом на НСК «Олімпійський», щоб увійти в історію. На одній сцені з’являться як музиканти, яких ми вже давно знаємо, так і ті, з ким ми познайомилися зовсім нещодавно. Слухачам обіцяють прекрасну музику й пісні, які нагадують про минуле та сповнюють надією на прекрасне майбутнє. А ще — неймовірну атмосферу, видовищну хореографію, світлове та дрон-шоу. Серед виконавців — Сергій Бабкін, Тіна Кароль, Океан Ельзи, Скрябін, GO_A, KAZKA та багато інших.

Читайте також: «Який світ ми залишимо дітям?» Сім українських кліпів, які говорять про важливе

Квитки на концерт коштують від 200 до 2700 гривень. Організатори обіцяють, що всі благодійні внески спрямують на розбудову Центру сучасного мистецтва — музею українського художника Івана Марчука. Діти до 12 років не зможуть потрапити на концерт з міркувань безпеки.

Де і коли початок: Київ, вул. Велика Васильківська, 55; 18:00

НАОНІ Orchestra, Одеса

Фото: dn.kiev.ua

Ви тільки уявіть, Національний академічний оркестр народних інструментів України вже півстоліття успішно гастролює по містах країни й за кордоном. На День Незалежності колектив виконає  в Одесі шедеври народної творчості. Віртуозне володіння інструментами (бандури, сопілки, скрипки, цимбали), яскравий і різноманітний репертуар —  все це точно зачепить найглибші струни душі. Десь змусить посміятися і потанцювати, а десь і поплакати, проявити почуття й емоції.

Репертуар «Наона» надзвичайно різноманітний: від класики й року, до джазу і популярних хітів. Їхня музика дуже динамічна, насичена, з різкими переходами від однієї тональності до іншої. Тут немає якогось ведучого інструменту або музиканта — кожен доповнює гру іншого, створюючи неймовірний тандем і приємне звучання. Вартує таке задоволення від 220 гривень.

Де і коли початок: Одеса, вул. Пантелеймонівська, 3; 19:00

Шоу «Файне весілля», Волноваха

Якщо хочете опинитися на майже справжньому українському весіллі минулого, День Незалежності варто зустрічати на Донеччині. Там, у Волновасі, 24 серпня відбудеться реконструкція українського весілля трьох періодів ХІХ, XX та XXI століть в обрядах: від сватання до вінчання. Кожна група, яка відповідає за одне з трьох українських весіль, готує тематичну фотозону, 20-хвилинний весільний обряд, 10-хвилинний тематичний інтерактив з глядачами. На відвідувачів чекають пісні, танці та весільно-обрядова кухня.

Де і коли початок: Волноваха, вул. 1 Травня, 19:00

Суспільство

Квітуча історія захисника України з Одеси (ВІДЕО)

Опубліковано

Воїн з Одеси віддав життя за Україну, але продовжує робити рідну землю красивішою навіть після загибелі… Ця сумна й водночас зворушлива та надихаюча історія про військового Бориса Айзенберга, , який усе своє життя займався озелененням рідного міста й країни. Разом з родиною він заснував власний розсадник, де вирощував понад 300 видів рослин. І зараз, коли Бориса не стало, справу продовжує його батько, а сакури та клени, які в пам’ять про героя саджають по всій Україні, радуватимуть українців і милуватимуть їхнє око. Детальніше у сюжеті ШоТам!

Після повномасштабного вторгнення Борис пішов на фронт добровольцем. Попри жахи війни він надихався природою і там: малював квіти та прикрашав ящики з боєприпасами. “Йде наступ – цвіте яблуня переможна….” – писав Борис під своїми фото з рослинами.

Читайте також: У Бразилії подружжя українців створило понад 120 тисяч писанок за 40 років

Так народилася ціла серія флори, яку українці побачили вже після загибелі захисника… Борис загинув 13 липня 2023 року поблизу села Біла Гора на Донеччині. Врятував пораненого побратима, наклавши йому турнікет, а сам потрапив під ворожий обстріл.

Після смерті Бориса його справу продовжив його батько, його також звати Борис. У родинному розсаднику він вирощує понад 400 рослин, які колись привіз його син. Груші, сливи, сакури, 18 кущів клену… Все цвіте у пам’ять про Бориса. А ще його сакури прикрашають Київську оперу, а клени ростуть на подвір’ї Одеського художнього музею.

Так справа Бориса продовжує жити й надихати українців дивовижним квітом.

Нагадаємо, у Мринській громаді відновили 155-річний ліцей-мазанку.

Фото: ШоТам!

Читати далі

Суспільство

У Бразилії подружжя українців створило понад 120 тисяч писанок за 40 років

Опубліковано

Подружжя українців Жорже та Яра Сератюки, які проживають у Бразилії, за майже 40 років створили понад 120 тисяч писанок. Коли Україна здобула незалежність, вони були серед перших, хто приїхав відроджувати традицію писанкарства на Батьківщину.  

Про це розповіла Світлана Мельник, дружина посла України в Бразилії.

Вона зазначила, що роботи подружжя Сератюків відомі далеко за межами Бразилії і зберігаються у музеях і приватних колекціях по всьому світу. 

Яра Сератюк вважається унікальною у світі писанкаркою із філігранною технікою розпису перепелиних яєць, а її чоловік – автор багатьох власних новаторських технік та стилю.

Посол України в Бразилії Андрій Мельник, його дружина Світлана Мельник та подружжя українців Жорже та Яра Сератюки Фото/Facebook: Світлана Мельник / ©

Читайте також: Бійці ЗСУ показали, як розписують писанки на Великдень 2024 під Бахмутом

Як розповіла Світлана Мельник, поворотним моментом у літописі писанкарства у Бразилії вважається 1957 рік, коли була створена перша світська школа розпису писанок за ініціативою українських жінок Бразилії, які мали свою організацію при Хліборобсько-Освітньому Союзі у Куритибі.

Подружжя українців Жорже та Яра Сератюки Фото/Facebook: Світлана Мельник / ©

Її натхненницею стала піонерка писанкарської справи – Марія Кирилович Вoлошин. Школа мала неабиякий успіх. Кількість учнів щороку збільшувалась у рази.

Дружина посла України в Бразилії також нагадала імена найбільш видатних майстринь і майстрів, які стали брендами у світі бразильского писанкарства: це Жорж та Яра Сератюки, Тетяна та Юліана Бахтцен та Лідія Єдинь, Філомена Процек, Одеса, Марія та Ярослав Волочук, Пауло Марсіо Фуччі, Вальдоміро Ромео, Вільсон Жозе Котвіскі, Ана Марія Бовкаловські Мазепа, Мара Брессан Клімчук, Ана Хома Чудзій.

Напередодні Великодня кожна велика крамниця Куритиби мала за честь виставити на вітрині найкрасивіші роботи учениць школи.

“Так до писанки виник неабиякий інтерес, про неї стали писати у газетах та журналах, писанка почала захоплювати своєю магією не тільки українців, але і бразильців. У такий спосіб вона поступово зайняла гідне місце у культурній спадщині всієї Бразилії”, – розповіла Світлана Мельник.

Вона додала, що відмінність української писанки у Бразилії від традиційної на Батьківщині полягає у тому, що вона може поєднувати традиційні орнаменти різних регіонів України, відображати власний винайдений стиль автора або навіть запозичувати символи корінних народів Бразилії. 

Нагадаємо, картині, на яких зображені українські волонтери та лікарка з Маріуполя, покажуть у Парижі та Нью-Йорку.

Фото: Світлана Мельник

Читати далі

Суспільство

Британець українського походження проїде на велосипеді 7 тис. км для допомоги дітям в Україні

Опубліковано

Британсько-український технологічний підприємець, генеральний директор і засновник британської космічної компанії Spacebit Павло Танасюк проїде велосипедом 7 тисяч км, щоб зібрати кошти для українських дітей, які постраждали від розпочатої Росією війни.

Про це він повідомив «Радіо Свобода».

Свій велотур під назвою «Ride for victory» він розпочне приблизно через два тижні з Тайваню і загалом проїде три континенти – Азію, Америку і Європу.

«Спочатку я думав їхати 2-3 тисячі кілометрів, але коли я дізнався, що кордони України практично 7 тисяч кілометрів, це з Кримом, то я вирішив проїхати саме цю дистанцію – 6993 кілометри. Це саме ці кордони, які ми хочемо повернуть, бо це наша держава», – розповів Павло Танасюк.

Ціль підприємця – зібрати мінімум мільйон доларів. Гроші він хоче витратити на конкретний проєкт для дітей, постраждалих від війни. Який саме це буде проєкт, Павло Танасюк ще вирішує.

Читайте також: Картині, на яких зображені українські волонтери та лікарка з Маріуполя, покажуть у Парижі та Нью-Йорку

«Я – не професійний спортсмен, займався велоспортом у студентські роки. Для мене це буде важко, але коли я кажу важко, я завжди згадую, як важко нашим воїнам зараз на передовій, як важко дітям, які постраждали від війни. Тому для мене це такий персональний челендж, але і челендж допомоги дітям, допомоги Україні», – заявив він.

У матеріалі йдеться, що велосипед, на якому він вирушить у веломандрівку, повністю зроблений в Україні, щоправда, із запчастин з цілого світу, подарованих різними компаніями. Українська художниця Олеся Вакуленко розмалювала велосипед синьо-жовтими барвами і національним орнаментом. Під кермом, на рамі – металевий тризуб із підписом колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного на пластині з «Азовсталі». Шолом Павла теж розмальований кольорами українського прапора.

Дорогою Танасюк буде ночувати у наметі, в готелі або машині, яка його супроводжуватиме. Він вестиме стрім, розповідатиме людям про Україну і збиратиме донати.

Після закінчення марафону, який триватиме приблизно два місяці Павло Танасюк має намір продати велосипед на аукціоні, щоб виручити ще більше грошей на благодійну ціль.

Компанія Павла Танасюка розробляє технологію космічної робототехніки для місячних і планетарних місій. У кінці цього року він планує відправити на Місяць прапор і мапу України, а також радіаційний датчик виготовлений в Україні. Дані отримані з цього пристрою безплатно передаватимуть різним інституціям, університетам, і їх зможуть досліджувати студенти у своїх наукових роботах.

Нагадаємо, естонський депутат, який збірає гроші на ЗСУ, доїхав на велосипеді до Києва.

Фото: Радіо Свобода

Читати далі