Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Блокноти, скриньки та пляшки. Як на Волині майстриня декорує речі, які розлітаються Європою

За підтримки Добродіїв

Опубліковано

Добродії ШоТам – це наші читачі, які підтримують нас фінансово на щомісячній або одноразовій основі. Завдяки їхній підтримці ми можемо:
• безкоштовно рекламувати малий український бізнес;
• допомагати важливим громадським та волонтерським проєктам шукати однодумців;
• розповідати історії успіху простих українців.
Добродії мають можливість обирати теми матеріалів, які вони проспонсорували. А ми регулярно звітуємо перед ними про витрачені кошти. Хочеш більше позитивних змін в нашому суспільстві? Ставай добродієм ШоТам і допомагай нам підтримувати змінотворців!

В селі Заріччя, що на Волині, майстриня опанувала 14 видів технік декоративно-прикладного мистецтва. Приводом для цього стала реабілітація після операції, яку їй зробили через помилку лікаря. Жінка не впала духом навіть після розлучення з чоловіком і згадала свою дитячу мрію — бути художницею. Сьогодні вона декорує все, що потрапляє під руку, — щоденники, шкатулки, пляшки, фужери. Їх купують не лише поціновувачі ручної роботи в Україні — вироби ще й розлітаються Європою.

Валентина Борусевич,
Валентина Борусевич

майстриня декоративно-прикладного мистецтва з села Заріччя Волинської області.
Очолює громадську організацію «Стимул осіб з інвалідністю»

Писанка стала розрадою під час хвороби

Я з самого дитинства любила малювати, мабуть, у мене до цього був талант. Але оскільки ми жили в селі далеко від міста, я не ходила до художньої школи — у батьків не було часу мене возити. Тож хоча я з дитинства мріяла стати художницею або модельєркою, пішла зовсім іншим шляхом. Я вступила до педагогічної академії на факультет психології, хотіла працювати з людьми. Однак і в цьому з’явилася перешкода — навчання довелося залишити. Через помилку лікаря мені зробили операцію, потреби у якій не було, і я отримала інвалідність. Як наслідок, ще й розлучилася з чоловіком, бо стала йому непотрібною.

Коли я проходила курси реабілітації, захотілося якось відволіктися від хвороби та особистих проблем. Й от мені спало на думку, чи не спробувати намалювати писанку, тим паче, що мій син це вміє. Хоча я не стала художницею, я дуже тішуся, що він продовжив мій шлях більш професійно. Й от я йому кажу: «Сашко, а покажи, як ту писанку малювати, я хочу спробувати». Він спочатку відповідав, що це не так вже й легко. Та одного разу таки показав. Я намалювала одну писанку до Великодня, потім другу, третю, четверту… А потім спробувала себе ще в декоративно-прикладному мистецтві. Спочатку дивилася в інтернеті майстер-класи, як хтось робить. А потім вже почала пробувати щось своє, таке, яке ніхто не робить. Мистецтво стало для мене розрадою у період моєї реабілітації, і це дійсно допомогло мені знайти сили жити далі. Ось так вже у дорослому віці й почався заново мій шлях до мистецтва.

Перші «мистецькі» кошти отримала з лотка яєць

Перед Великоднем я написала цілий лоток яєць, і мій тато вирішив винести їх на базар і продати. Люди скупили все, і мене так тішило, що мої роботи комусь подобаються. Це був мій перший заробіток як майстрині. З того кошика я отримала приблизно 150 гривень, але і це було дуже радісно. Сьогодні, звісно, я заробляю вже більше, оцінюю час, який я приділяю створенню виробу.

Загалом я вже опанувала понад 14 видів технік декоративно-прикладного мистецтва. Найважчі — вітражний розпис, розпис по склу та точковий розпис. Для того, щоб з ними працювати, потрібно мати ідеальний зір та психологічний спокій, щоб не трусилися руки. Багато вишиваю та плету бісером, працюю з джутовою філігранню — це створення легких і витончених виробів зі шпагату або товстого шнура.

Я малюю писанки в стилі артишок з річними узорами — це така досить скрупульозна робота. Для цього складаються атласні стрічки, ріжуться і клеяться. Також використовую техніку точкового розпису. Створюю ляльки-мотанки, різні скриньки з ниточок та паперової лози, декорую блокноти, пляшки й фужери — та й взагалі все, що попадається під рукою.

Старі речі не йдуть на смітник, а оживають знову

Поки мої односельці викидають використані речі на смітник, я навпаки все перетворюю на шедеври, даю їм друге життя. Наприклад, викинули якусь пляшку від коньяку, вина чи парфумів, я тихенько її забираю, фарбую і прикрашаю. З усього можна зробити красу. Тільки бачу якусь коробочку, я вже знаю, яку шкатулку зможу з неї зробити. Навіть той же дезодорант — я розріжу пляшку, обмотаю її ниточками й зроблю органайзер для канцелярії.

Навіть колись ми з сином йшли через базар, і там стояла дуже гарна оригінальна пляшка. І я так подивилась на неї, захотіла забрати. А син каже: «Мамо, не здумай! Ще скажуть, що ти пляшки збираєш». Мені так шкода стало тієї пляшки,  я вже встигла придумати, що я б могла з неї зробити. Не забрала я її тоді, а потім жалкувала. Після цього все гарненьке одразу ж тягаю додому.  

Читайте також: Робимо домашній декор зі сміття. Як працює франківський екопроєкт RE: laboratory

Декоровані вироби розлітаються Європою

Свої вироби я продаю через Facebook. Просто виготовляю щось, фотографую, публікую — і це купують. Знайомі ж частенько заходять до мене додому й обирають на місці. Наприклад, коли їм треба привітати зі святом людину, в якої й так все є. Багато є поціновувачів ручних виробів, тому попит на такий продукт досить сильний.

А ще мої роботи купують ті, хто мешкають у Європі — декоровані речі їхали в Польщу, Італію, Білорусь, Німеччину, Ірландію тощо. Люди через знайомих дізнаються про мене або бачать в інтернеті. Наприклад, один наш заробітчанин замовив декорування пляшки вина як подарунок для своєї сеньйори в Італії. Він наперед надіслав мені в доларах кошти на карту, а я вже йому поштою переслала виріб. У заклади громадського харчування цієї ж країни поїхали й орнаментовані пляшки. А для молодят в Ірландії я декорувала вінчальні фужери та свічки.

Вартість кожної роботи залежить від часу, який я на нього витрачаю, тож тут потрібно уточнювати. Наприклад, декорований бісером щоденник може коштувати приблизно 400 гривень, залежно від вартості самого базису — купленого щоденника. Іноді люди приходять зі своїм блокнотом, тоді у вартість входить лише оплата матеріалів та роботи — десь 250 гривень.

З виробами знайомлю через виставки та майстер-класи

Всі вироби я виготовляю вдома. Коли хтось заходить, в мене наче музей: і ляльки-мотанки, і шкатулки, і вітражі. Я завжди намагаюся навчатися чомусь новому. В одній кімнаті я тримаю готові вироби, а в іншій — матеріал. Там в мене фарби, стрічки, бусинки — все закидано. Мистецтвом переважно займаюся вночі, адже вдень завжди досить багато домашніх справ. А також чимало громадської роботи, адже я очолюю організацію «Стимул осіб з інвалідністю». До слова, створили ми її, щоб такі громадяни мали можливість збиратися, допомагати один одному, проводити, якісь майстер-класи чи спортивні змагання — щоб вони не сиділи на самотності зі своїми проблемами.

Також я часто беру участь у різних фестивалях творчості, куди з усієї країни з’їжджаються майстри. На таких виставках я маю змогу показати свої роботи та продавати їх. А ще проводжу різні майстер-класи, зокрема в школі-інтернаті для глухонімих діток і центрі зайнятості для людей. Останні мають змогу опанувати нову техніку, щоб знайти собі роботу. На моїх заняттях були люди, в яких одразу ж виходили ідеальні речі (можливо, вони розуміються в мистецтві). А були й ті, в кого ніяк не виходило, казали, що це не їхнє. Я розумію, що не у всіх мистецтво — це покликання душі, але якщо це розвивати, багато хто може досягнути успіху. Також я намагаюся брати участь у різних тренінгах, щоб розвивати себе в нових сферах. Шкода, звісно, що я не маю освіти художника, однак це не завадило мені зараз займатися тим, чим я вмію, і тішити українців ручною роботою.

Зараз планую більше зайнятися просуванням своїх виробів, адже бачу, що попит на них зростає, й одного Facebook вже недостатньо. Хочу пройти тренінг, який відкриє для мене можливості розвитку бізнесу через інші платформи. Також прагну досягти офіційного результату — визнання мене майстринею народної творчості. Для цього ще потрібно чимало попрацювати й ще більше розвинутися у цій сфері. Але я вірю, що й цього зможу досягнути.

Суспільство

“Щоденник нареченої Христа”: документальний фільм про черниць зʼявився на Takflix

Опубліковано

Фільм Марти Смеречинської побудований на основі дворічних спостережень за життям понад 100 українських дівчат-черниць у сучасному греко-католицькому монастирі на заході України.

Про це повідомило Divoche.media.

Про фільм

Повнометражна стрічка режисерки Марти Смеречинської ґрунтується на дворічних спостереженнях за життям понад сотні українських дівчат-черниць у сучасному греко-католицькому монастирі на заході України. Серед них також була молодша сестра режисерки, Настя. Марта Смеречинська вивчає цю спільноту, взаємодіє з черницями та розвиває нові стосунки із близькою людиною.

Читати також: Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Фільм “Щоденник нареченої Христа” отримав дві нагороди на фестивалі Ukrainian Doc Preview Docudays UA 2020: East Silver Caravan Award та DOK Leipzig Award. Презентація стрічки відбулася на Marché du Film — Festival de Cannes у рамках секції Cannes Docs. Зараз його можна переглянути у всьому світі з англійськими субтитрами.

Онлайн-кінотеатр Takflix передасть 10% з кожного квитка фонду “Повернись живим”, ще 50% — творцям кіно. Дивитися «Щоденник нареченої Христа» можна тут

Нагадаємо, що в Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць.

Також ми повідомляли, що в Києві покажуть фотовиставку про знищену росією українську культурну спадщину.

Фото: Щоденник нареченої Христа

Читати далі

Суспільство

В Києві в ботсаду зацвіли півонії: фото

Опубліковано

У ботанічному саду імені Гришка квітковий рай. Бузок уже вибухає яскравим цвітом, а недавно розцвілися півонії.

Про це повідомили на офіційній сторінці ботсаду в інстаграмі.

Головним партнером бузку є півонія деревовидна, яка квітує одночасно з бузком. Це дозволяє підкреслити враження від квітування бузку та заповнити сад барвами та ароматом. Квіти півонії деревовидної мають діаметр близько 30 см, що сприяє підсиленню інтенсивності загальної кольорової палітри.

фото: ботсад
фото: ботсад
фото: ботсад
фото: ботсад

Фото: У Києві відбудеться виставка, присвячена культурній спадщині Донеччини й Луганщини

Про устрій дендрарію в ботсаду

Сезонність та динамічність парку можуть проявлятися найбільш повно, коли певні його ділянки, завдяки великій кількості квітучих рослин, перебувають у центрі уваги, а потім змінюють своє положення. Концентрація на певних ділянках одночасно цвітучих рослин дозволяє викликати у відвідувачів сильні емоційні враження. Цей прийом успішно використовував Леонід Іванович при створенні дендрарію. Кожного сезону тут відвідувачів очікує нова композиція барвистих квітів і листя.

У травні у сирингарії розцвітає понад півтори тисячі кущів бузку і деревовидних півоній.

Нагадаємо, що в Україні анонсували безоплатні курси англійської мови для ВПО.

Також ми повідомляли, що коргі Лакі з України став моделлю для пам’ятника королеві Єлизаветі II в Англії

Фото: ботсад

Читати далі

Суспільство

В Дніпрі запрацювала дитяча залізниця: ціни та розклад

Опубліковано

Сьогодні, 4 травня, під звук станційного дзвону розпочався літній сезон на найстарішій в Україні і другій за віком у світі дитячій залізниці.

Про це повідомляє Укрзалізниця.

Дніпровська дитяча залізниця, відкрита у 1936 році, припиняла рух поїздів лише у кілька разів: під час Другої світової війни, карантину та у перший рік широкомасштабного вторгнення.

650 юних залізничників з Дніпра під наглядом інструкторів будуть керувати поїздами, перевірятимуть стан колійної мережі, працюватимуть в якості дикторів, касирів та чергових на станціях.

Читати також: В Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць

Подробиці

Дніпровська дитяча залізниця працюватиме:

  • у травні, вересні та жовтні – у вихідні дні з 10:00 до 18:00;
  • у літні місяці – щоп’ятниці з 12:00 до 18:00,  у вихідні дні з 10:00 до 18:00.

Вартість дитячого квитка – 50 гривень, дорослого – 62 гривні.

Адреса: м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 95д.

Нагадаємо, що послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії.

Також ми повідомляли, як військовому отримати відпустку закордоном.

Фото: Укрзалізниця

Читати далі