Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

“Наша мета – здорова земля”. Як працює найбільша в Україні компанія з виробництва біопрепаратів

Вже більше 20-ти років у місті Ладижин, що на Вінниччині, українці створюють унікальні біологічні продукти для сільського господарства.

РЕКЛАМНИЙ МАТЕРІАЛ

Опубліковано

Вже більше 20-ти років у місті Ладижин, що на Вінниччині, українці створюють унікальні біологічні продукти для сільського господарства. БТУ-ЦЕНТР під торговою маркою “Жива Земля” випускає лінійки біопрепаратів для живлення рослин та оздоровлення ґрунтів. Це і активатори росту, і біостимулятори, і біоінокулянти, і мікроелементи, і біоінсектициди, і ґрунтові добрива, і біоклей для склеювання стручків тощо. Саме у БТУ-ЦЕНТР навчились першими відновлювати вбитий пестицидами ґрунт! Родюча земля, здоровий та якісний урожай – головна мета компанії. Продукція БТУ-ЦЕНТР дозволена до використання в органічному землеробстві, що підтверджується сертифікатом Organic Standard. Фермери з усієї країни замовляють їхні біопрепарати, а продукцію експортують у більш як 15 країн світу. Та і європейські компанії часто приїжджають на Вінниччину, щоб набратися досвіду в українських спеціалістів. 

Одна із засновниць БТУ-ЦЕНТР Валентина Болоховська розповіла про перші кроки становлення компанії, а також про те як разом із чоловіком Віктором Васильовичем покинули збанкрутіле підприємство і створили величезну компанію, яка тепер рятує українські ґрунти від загибелі.

Валентина Болоховська

Валентина Болоховська

Українська науковиця в галузі біотехнологій, лауреатка Державної премії України в галузі науки та техніки, засновниця БТУ-ЦЕНТР.

Компанія, яка рятує українські ґрунти

Овочі та фрукти з городу – це не завжди корисно. Більшість проблем зі здоров’ям людини виникають через погану якість продукції, яку вона споживає. І в Україні, і у світі є величезна проблема – рослини ростуть у токсичному ґрунті. І у результаті ми отримуємо продукцію, у якій купа пестицидів. Від цього страждаємо ми, наші діти, особливо це небезпечно для людей з алергією. Якщо раніше від гастриту чи діабету страждало старше покоління, то зараз хвороби турбують і молодь. На це варто звернути увагу. До того ж аграрії економлять на землі й не отримують хорошого врожаю. А все через те, що люди використовують багато хімії й ґрунт стає токсичним.

Саме тому в БТУ-ЦЕНТР ще 20 років тому почали працювати над тим, щоб наша земля була здоровою та родючою. Дуже багато часу компанія відновлювала землю від проливів нафти та засолення, що сформувалися після нафтовидобутку, а згодом створила препарат, який відновлює ґрунт та підвищує родючість. Зараз БТУ-ЦЕНТР створює продукцію для живлення та захисту рослин від шкідників і хвороб, а також для оздоровлення землі та довкілля. Ці біопрепарати можна використовувати як в інтегрованому землеробстві, поєднуючи їх із хімічними засобами захисту рослин, так і в органічному, що підтверджують відповідні міжнародні сертифікати Organic Standard. 

Серед відомих кожному фермеру, агроному та дачнику ЛИПОСАМ. Це біологічний прилипач, який, крім того, що закріплює добрива та засоби захисту на рослинах, ще й має властивість покращувати структуру ґрунту. Або препарат для підвищення стійкості рослин до стресів та хвороб ОРГАНІК-БАЛАНС. Ми перші в Україні почали виготовляти інноваційні комплексні висококонцентровані продукти. На базі нашого підприємства є власне виробництво та сучасні атестовані лабораторії. Більше 20-ти років ми накопичуємо знання у сфері агровиробництва і кожен рік удосконалюємо якість біопрепаратів. Адже, як я вже казала, здорова земля – наш основний пріоритет.

З біопрепаратами працюємо вже понад 30 років

Зараз я є біотехнологом, проте ще з дитинства мріяла стати журналісткою, бо любила писати вірші та твори. Але ще 50 років тому мій майбутній чоловік сказав: “Ти що, будеш працювати десь у районі журналістом? Поїхали зі мною, будеш хіміком”. Це була моя перша і єдина любов, я його послухала і поїхала з ним опановувати нову професію. Разом ми закінчили Нафтовий інститут і отримали спеціальність інженера-хіміка-технолога.

Наше перше підприємство – Український завод ферментних препаратів. Я працювала хіміком, а чоловік – спеціалістом  на виробництві. Саме тоді у мене народилися двоє діток. У 1974 році – чинний директор нашого представництва за кордоном, Тамара Вікторівна, а у 1976 році – вже теперішній генеральний директор БТУ-ЦЕНТРу, Владислав Вікторович. Я так кажу, бо зараз вся наша родина працює на підприємстві, діти та онуки продовжують нашу справу. 

На фото зліва направо: Віктор Болоховський, співзасновник компанії БТУ-ЦЕНТР, Валентина Болоховська, Владислав Болоховський, генеральний директор БТУ-ЦЕНТР

Я починала працювати на заводі в центральній лабораторії (ЦЗЛ) над впровадженням ферментів. Але у 1982 мені запропонували новий напрямок – мікробні біополімери для підвищення нафтовидобутку. І тоді це стало відправною точкою, яка змінила моє життя та життя моїх колег. Ми відклали усі справи та почали вивчати біотехнології. Проводили дослідження з вивчення різних штамів мікроорганізмів та розпочали співпрацювати з науковими інститутами. Але крім цього, для нас важливо було навчитись масштабувати. І ми це зробили! 

Сьогодні, ми можемо створювати якісні біопрепарати в промислових масштабах, які мають стабільні штами. Наш принцип і тоді, і зараз полягав у  тому, що всі дані та вся інформація підтверджені наукою на практиці дають стабільні ефективні результати.

Залишили збанкрутіле підприємство і створили успішну компанію

У 1998 році на нас чекали величезні зміни – підприємство, на якому ми працювали, повністю збанкрутіло, але ж потрібно було якось виживати й годувати свою родину і сім’ї наших однодумців, які пішли за нами. У нас залишились знання, досвід та величезне бажання працювати. Тоді ми зібрали колектив, знайшли невеличке підприємство на Черкащині, орендували його й почали створювати біополімери для підвищення нафтовидобутку та біопрепарати для оздоровлення ґрунтів.

За роки роботи підприємством напрацьовано авторитет, який дозволяв робити моніторинг земель, які мають важкі метали. Я вивчала багато інформації про мікробні полімери та їх властивості як доброго сорбенту, стабілізатора водних розчинів, структуроутворювачів. Також захистила дисертацію на цю тему.  

Далі був створений препарат на основі Азотобактеру (Azotobacter), адже саме ця бактерія слугує одним із індикаторів родючості ґрунту. І ми отримали перші результати нашої роботи! Відродили землю, яка сім років була мертвою – містила в собі велику кількість патогенів, і в ній нічого не росло. Отримали перший урожай із ґрунту після технічних аварій, коли навколо все було мертве. Така гордість була за те, що ми зробили!

Читайте також: Мікрозелень у руках «сонячних діток»: історія соціального проєкту у Харкові

Довгий час ми працювали на орендованих потужностях. У 1999 році створили власне підприємство, на якому зараз працює вся родина. Ми вклали всю душу в нашу компанію і розробки. І наші препарати справді творять чудеса. Наприклад, АЗОТОФІТ стимулює ріст рослин та підвищує врожайність, а один із лідерів серед препаратів ОРГАНІК-БАЛАНС збалансовує живлення та відновлює вегетацію рослин. Завдяки йому ми врятували не одне поле соняшників, сої та плодових садів, які гинули через технологічні помилки та токсичний вплив гербіцидів. 

Продукція компанії “Жива Земля”, яка підвищує врожайність та оздоровлює ґрунти

Та найцікавіше почалось у 2008 році. Ми створили продукт, який допомагає оздоровлювати ґрунти – біодеструктор ЕКОСТЕРН. Він розкладає рослинні рештки, пригнічує  патогени, активує сапрофіти, тобто корисні бактерії. Коли ми починали це вивчати, то навіть самі до кінця не розуміли, який ефективний продукт ми зробили! З кожним роком, завдяки дослідженням, ми відкриваємо все нові та нові позитивні властивості даного препарату.

Головне для нас – оздоровити українську землю. І нам це вдається. Для мене це вже як стиль життя, я йду на роботу як на свято і пишаюсь тим, що роблю і що вдалось зібрати команду однодумців, які розділяють нашу філософію. 

Власний музей штамів та Інститут біотехнологій

Головною особливістю нашої продукції є те, що вона повністю безпечна для людей,  бджіл, тварин та навколишнього середовища. Сьогодні під брендом “Жива Земля” реалізується понад 50 препаратів, які пройшли державну сертифікацію. Серед  продукції є біодобрива,  біоприлипачі, біоінокулянти, та біопрепарати для захисту від хвороб та шкідників. Виробничі потужності заводу становлять понад 10 тисяч тонн продукції на рік. Ми є компанією повного циклу і займаємося розробкою комплексних біологічних рішень для аграріїв. Тобто, ми відбираємо найактивніші штами мікроорганізмів, створюємо готовий продукт, а також надаємо індивідуальні консультації з біологізації технологій землеробства.

БТУ-ЦЕНТР має власний музей штамів мікроорганізмів, де cтворюють біопрепарати
Виробництво біопрепаратів складається з кількох етапів. Перше і найголовніше – використати непатогенні та ефективні мікроорганізми. Для цього ми створили власний музей штамів мікроорганізмів.

Наступний етап – обрати найефективніші поєднання та передати на випробування в дослідницькі інститути. За останні п’ять років ми дослідили понад 200 мікробіологічних взірців по всій території України. З нами працюють найкращі мікробіологи та біохіміки, з 30-ти річним досвідом роботи. Якщо перевірка пройшла успішно, препарат відправляється на польові досліди. Вже там ми вивчаємо ефективні норми внесення, аналізуємо біометричні показники, а також стан рослин і урожайність. У 2019 році  на базі підприємства був створений власний ІНСТИТУТ ПРИКЛАДНОЇ БІОТЕХНОЛОГІЇ. Завданням інституту є аналіз агрохімічних показників проб ґрунту та розробка унікальних форм препаратів. Саме тут був розроблений біофунгіцид проти білої гнилі – СКЛЕРОЦИД та біоінсектицид проти личинок травневого хруща МЕТАВАЙТ.

Вся наша продукція зберігається на складах, де ретельно контролюється температура. До того ж у нас великі вимоги до чистоти, як з харчовими препаратами. Є навіть власний автопарк з холодильними камерами, щоб все швидко доставити до споживача у кожний куточок України та за її межі. Щодня працюємо для того, кожен мав змогу виростити у себе урожай без хімії та дати своїй дитині здорову їжу з городу.

Серед клієнтів – фермери з усього світу

Біопрепарати “Жива Земля” активно застосовуються в агровиробництві. Серед клієнтів є як великі холдинги, так і маленькі фермерські господарства. До нас звертаються фермери з усіх куточків України. Але на цьому географія не обмежується. У країнах Східної та Західної Європи ретельно дбають про те, щоб агрономія не чинила шкоду для довкілля. Тому і за кордоном ми знайшли своїх клієнтів – продукцію експортуємо у 15 країн світу – Німеччина, Білорусь, Сербія, Молдова, Литва тощо. А ще 10 країн випробовують препарати. Ми цінуємо кожного клієнта і пояснюємо їм, що вони зможуть отримати, проводимо аналіз ґрунту і насіння на наявність патогенів, даємо рекомендації, пояснюємо дію біопрепаратів. Кожного консультуємо та надаємо допомогу.

Читайте також: Шість освітніх курсів для фермерів від провідних агро-спеціалістів

Наші біопрепарати дозволені до використання в органічному землеробстві, що підтверджує сертифікат Organic Standart. Також компанія БТУ-ЦЕНТР є членом Міжнародної асоціації виробників біоконтролю (IBMA).
У нас ще багато планів та завдань! Хочемо вдосконалюватись, знаходити нові форми мікроорганізмів та розширювати свій асортимент біопрепаратів. Наша команда професіоналів точно з цим впорається! Головне – результат. А у нашому випадку – це екологічні препарати, здорова земля та хороший урожай. 

Суспільство

В Харкові стартував кінофестиваль, присвячений музиці та культурі

Опубліковано

З 1 по 14 травня у центрі нової культури Some People у Харкові відбудуться покази фільмів від команди KyivMusicFilm у рамках кінофестивалю про музику та культуру Intro. Серед стрічок, які будуть представлені: “Афтер”, “Звір у джунглях”, “Дагомея” та “Нам Джун Пек: Місяць — найстаріший телевізор”.

Про це повідомляють на сайті фестивалю.

Про фестиваль

Intro – це фестиваль кіно про музику та культуру від команди KyivMusicFilm. У межах фестивалю будуть показані фільми, присвячені темам свободи творчості, електронної сцени та важливості культури у збереженні ідентичності.

“Intro – це початок нового та невідомого. Це своєрідний імпульс, що підштовхує нас до змін: у собі, в оточуючих, у світі навколо. Це ризик, крок уперед, маніфест із небажанням бути, як усі. Саме це характеризує героїв наших фільмів розпочавши рух уперед, вони надихають, мріють, змінюють себе та залишають по собі слід в історії”, – кажуть організатори про проєкт.

Програма фестивалю

“Звір у джунглях”

Фільм-адаптація за новелою Генрі Джеймса розповідає історію чоловіка і жінки, які протягом багатьох років зустрічаються в одному паризькому клубі під виглядом містичної фейсконтрольниці Беатріс Даль. Разом вони очікують на подію, яка має змінити все, тим часом світ зазнає великих змін, включаючи епідемію СНІДу, падіння Берлінської стіни та трагедію 11 вересня.

Квитки за посиланням.

“Дагомея”

У 1892 році французькі колоніальні війська вкрали та вивезли з західноафриканського королівства Дагомея безліч художніх артефактів. Практично 130 років потому 26 предметів мистецтва, які весь цей час перебували в музеї в Парижі, нарешті повертаються у сучасний Бенін.

Фантазійна документальна робота французької режисерки сенегальського походження Маті Діоп присвячена деколонізаційним процесам повернення культурної спадщини – фільм про ідентичність, коріння та історичну справедливість.

Квитки за посиланням.

Читати також: В Україні значно зросла кількість україномовного контенту за 2023 рік: дослідження соціологів

“Нам Джун Пек: Місяць – найстаріший телевізор”

Нам Джун Пека називають нострадамусом цифрової епохи, який передбачив появу інтернету, соцмереж та світ, в якому все стане контентом. Цей митець помер за рік до випуску першого iPhone, але вже у 1970-х роках передбачив цифровий світ соцмереж, в якому ми зараз живемо.

Квитки за посиланням.

“Афтер”

“Афтер” – це відтворення спільноти прихильників електронної музики, яка існує у безпечному просторі, де межі між соціальним статусом, расою та сексуальною орієнтацією стираються.

У паризькому техно-клубі Фелісі, адвокатка у кримінальних справах, і Саїд, водій таксі, знаходять одне одного. Ніч у клубі породжує в них взаємне захоплення. Дві людини з різних світів та різними поглядами стають близькими, поки ранок не принесе їх до звичного життя, де у центрі Парижа розгортаються протести “жовтих жилетів”.

Квитки за посиланням.

Покази відбуватимуться у культурному центрі Some People, м. Харків, вул. Іванівська, 1.

Нагадаємо, що українські військові показали свого робота-сапера.

Також ми повідомляли, що вийшов офіційний тизер українського фільму “Редакція”.

Читати далі

Можливості

Google запускає другий етап Фонду підтримки для українських технологічних стартапів на 10 млн дол

Опубліковано

Незважаючи на складну економічну ситуацію в Україні, спричинену війною, країна володіє потужною стартап-екосистемою. Google продовжує підтримувати українські стартапи і, за ініціативою Міністерства цифрової трансформації України, запускає другий етап Фонду підтримки Google для стартапів в Україні.

Про це оголосили на технологічній конференції Tech Ecosystem Summit, яка об’єднала представників бізнесу та влади, щоб обговорити виклики й перспективи розвитку ІТ-сфери.

Можливості конкурсу

Відібрані компанії отримають до $100 тисяч для підтримки та ведення бізнесу й менторську підтримку від Google. Також стартапи можуть отримати додаткові $350 тисяч у вигляді кредитів Google Cloud.

Реєструйтеся, якщо ваш стартап:

  • має як мінімум одну юридичну особу, зареєстровану в Україні;
  • випускає мінімально життєздатний продукт (MVP) з продемонстрованою бізнес-ефективністю.

Читати також: У Києві біля станції метро провели масштабний демонтаж МАФів

На що можна використати отримані кошти:

  • на розвиток стартапу;
  • відновити бізнес-операції, які постраждали через війну;
  • створити основний продукт для вирішення нових завдань.

Пріоритет надаватимуть компаніям та стартапам, які використовують ШІ для розв’язання соціальних проблем.

Встигніть подати заявку до 5 червня. Деталі відбору та форму аплікації шукайте за посиланням.

Нагадаємо, що українським ВПО повернуть виплати: про що варто знати.

Також ми повідомляли, що ветерани можуть безкоштовно здобути нову професію.

Фото: Google

Читати далі

Суспільство

SAFE HUB: як у Звягельській громаді навчають домедичної допомоги

Опубліковано

Завдяки Ларисі Капчинській 800 жителів Звягельської громади вміють робити масаж серця. Бо вона – директорка місцевої гімназії, створила сучасний тренінговий центр SAFE HUB. І тепер усі в громаді вміють користуватись дозиметрами й реанімувати дефібриляторами.

Історія директорки

Лариса Капчинська – директорка гімназії у місті Звягель на Житомирщині. Учні її школи вивчали домедичну допомогу і цивільний захист на уроках тільки теоретично. Бо не було ні турнікетів, ні респіраторів, щоб відпрацювувати навички практично.

Така мрія була ще до війни – оснастити такий кабінет сучасним обладнанням, ну а коли почалася війна, звичайно, це вже була не просто мрія, а вимога часу“, – каже Лариса Капчинська.

Аби школярі тренувалися на сучасному обладнанні, директорка взялася писати проєкт. До співпраці залучила і колег з місцевого медичного коледжу.

Реалізація проєкту

Основною ідеєю було те, щоб створити в одному закладі – це гімназія Nº 5, адже вона знаходиться в центрі, в близькій доступності до всіх закладів освіти – створити такий освітньо-безпековий центр, де зосередити і обладнання, і все те, що потребувало навчання цивільному захисту й першій домедичній допомозі“, – розповідає директорка.

А щоб охопити більше людей в громаді, жінка заручилася підтримкою місцевої влади.

“Від нас була роль, щоби ми поінформували це серед широкого кола громадськості, і ми направляли й своїх всіх фахівців, які тісно співпрацюють з мешканцями, щоби вони в разі виникнення надзвичайної ситуації знали як діяти в тій чи іншій мірі”, – каже заступниця міського голови, Ірина Гудзь.

Саме завдяки підтримці влади до проєкту вдалося залучити 26 000 доларів від ПРООН. За отримані кошти обладнали приміщення для тренінгів. І придбали шини, ноші, аптечки тактичної медицини, дозиметри і прилади хімічної розвідки.

Читати також: У Львові девʼять мозаїк позначили міжнародним охоронним знаком як обʼєкти культурної спадщини

Результати роботи

“Ми змогли придбати 3 гарних сучасних фантоми, які з електронним вимірюванням результату, тобто які показують ефективність проведення реанімаційних заходів. І ми доволі велику кількість придбали тренажерів ще для надання медичної допомоги при переломах, при кровотечах”, – розповідає директорка Звягельського медичного фахового коледжу.

Водночас розробили освітню програму для звягільчан з надання невідкладної домедичної допомоги. Тренінги проводили по 8 годин 2 рази на тиждень.

“За цей час нам вдалося навчити 60 груп людей різних соціальних груп, вікових категорій. Переважна більшість це були студенти та учні, а також працівники установ, закладів міста нашого, а також представники навіть добровольчих обʼєднань військових, які хотіли пройти курс надання першої домедичної допомоги”, – каже Лариса Капчинська.

Відтак не лише учні Лариси, але й 800 жителів громади вміють зупиняти кровотечу і робити масаж серця. І навіть навчилися користуватися дозиметрами і приладами хімічної розвідки.

“Навіть в рамках уже завершеного проєкту все ж таки продовжуємо. Є в нас така ідея, щоб хоча б раз в два тижні чи там два рази на місяць проходили такі тренінги для всіх бажаючих по запису або команда виїжджала в школи і вчила цьому”, – підкреслює директорка.

Нагадаємо, що в Києві біля станції метро провели масштабний демонтаж МАФів.

Читати далі