Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Технології

Модернізований український ударний безпілотник PD-2 пройшов нові випробування (ВІДЕО)

Опубліковано

Безпілотник PD-2 оснастили сучасною гіростабілізованою платформою українського виробництва.

Як повідомляється на сайті Defense express, нещодавно відбулися випробування вітчизняного дрона «малого» тактичного класу, на яких відпрацьовувалося управління двома БПЛА з однієї станції управління. При цьому політ фіксувався оновленою оптичною станцією з гіростабілізованою платформою, розробленою та створеною в Україні.

Таке «око» оснащується кількома камерами та тепловізором, що дозволяє безпілотному апарату проводити високоякісний моніторинг на висоті до кількох тисяч метрів як вдень, так і вночі. А завдяки вітчизняній платформі з вбудованими датчиками положення зображення залишається чітким та якісним.

Читайте також: Укроборонпром презентував макет розвідувально-ударного безпілотника

Чим особливий безпілотник?

Фактично в UkrSpecSystems створили таку собі «лайт»-версію оптико-електронної системи, на кшталт тих, якими оснащується BayraktarTB2 або планують оснастити вітчизняний ударний дрон «Сокіл-300» (мова йде про гіростабілізовану оптичну станцію наведення від ДП «Ізюмський приладобудівний завод» – ОПСН-І).

Подібна сучасна система разом із можливістю PD-2 перебувати в повітрі до 10 годин та підійматися на висоту 3 км робить з розробки UkrSpecSystems чудову розвідувальну машину з великими можливостями.

Ще одним значним «плюсом» нового покоління People’s Drone (PD-2) як військового розвідника є можливість використання швидкозмінних модулів з додатковими електричними двигунами, що дозволяє БПЛА здійснювати вертикальний зліт та посадку.

PD-2 (нове покоління БПЛА від UkrSpecSystems, який наразі проходить випробування) легко розбирається та збирається, що спрощує його перевезення, а система вертикального зльоту та посадки забезпечує скритність запуску та посадки з будь-якого місця. Оскільки апарату стають не потрібні злітно-посадкова смуга чи катапульта.

Окремо варто відзначити й опціональну можливість використання PD-2 баражуючих боєприпасів, що встановлюються у спеціальні підвісні контейнери. 

За словами розробників, вони можуть бути термобаричними осколково-фугасними або кумулятивними з бойовою частиною вагою до 3 кг. При використанні подібної мінібомби з висоти близько 1 км досягається точність попадання в радіусі 10 метрів.

Варто додати, що українською розробкою (окрім силових структур нашої країни) зацікавилися й за кордоном. Зокрема був укладений контракт з ОАЕ на постачання комплексів PD-1, а створені UkrSpecSystems гіростабілізовані платформи продавали в країни ЄС та Австралію.

Фото, відео: defence-ua.com

Технології

Google зробив ШІ-застосунок Geminі доступним для України

Опубліковано

Корпорація Google зробила доступними ключові функції Gemini для багатьох мов і країн, зокрема для України.

Про це повідомляє Google.

Про Gemini

Google розширила можливості своєї мобільної програми Gemini, додавши підтримку української мови серед інших нових мовних та регіональних опцій.

Додаток Gemini із вбудованим помічником дозволяє користувачам взаємодіяти з текстом, голосом або зображеннями для отримання допомоги та інформації в різних ситуаціях. Наприклад, користувач може сфотографувати пошкоджене колесо та отримати інструкції щодо його ремонту.

Для активації Gemini на пристроях Android потрібно використовувати асистента Google. Додаток обіцяє підвищений рівень користувацького досвіду та контекстну підтримку безпосередньо на екрані смартфона. Українські користувачі можуть здійснювати текстові запити українською мовою, хоча голосові запити наразі доступні лише англійською.

Читати також: Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Функціональність Gemini також буде включена до програми Google на iOS протягом найближчих тижнів. На пристроях з iOS ця функція буде доступна, якщо в налаштуваннях “Мова та регіон” обрано англійську мову. Крім того, для української мови тепер доступна функція “Розширення”, яка дозволяє отримувати інформацію безпосередньо з різних програм та сервісів Google, спрощуючи завдання, такі як планування подорожей.

Нагадаємо, що в Україні покращився політичний та безпековий показники в Індексі свободи слова: дослідження.

Також ми повідомляли, Google запускає другий етап Фонду підтримки для українських технологічних стартапів на 10 млн дол.

Фото: Geminі.

Читати далі

Технології

Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Опубліковано

Сервіс ОСББ, який доступний у застосунку “Київ Цифровий”, отримав перемогу в міжнародній премії у категорії “Демократичні технології”.

Про це повідомляє КМДА.

“Київ відзначили в номінації “Демократичні технології” за розвиток і впровадження електронної демократії на місцевому рівні. Цього року за перемогу змагалися понад 300 проєктів з усього світу, і для нас честь отримати цю нагороду”, – зазначив Петро Оленич, заступник голови КМДА.

Про премію

нститут інновацій у політиці, міжнародна організація, яка пропагує демократію в Європі, висунув сервіс ОСББ для нагородження за досягнення у впровадженні демократичних цінностей в житлових об’єктах.

Кожного року громадське журі, складене з понад 1 000 європейців, оцінює проєкти, щоб визначити фіналістів і переможців у категоріях премії. Організатори повідомляють, що цього року 314 проєктів відповідали критеріям і пройшли оцінювання журі. Із них 70 проєктів, по десять у кожній категорії, були визнані винятковими фіналістами і першопрохідцями інновацій.

Читати також: В Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць

Про сервіс

Номінанти демонструють, як громади та країни знаходять нові способи покращити життя в містах. Сервіс ОСББ забезпечує активну участь громадян у прийнятті рішень через онлайн-режим. Голови ОСББ можуть реєструватись за посиланням (https://kyiv.digital/osbb/login), проводити офіційні голосування через “Дія. Підпис” і використовувати е-документи, а співвласники можуть впливати на життя будинку без зайвих зусиль.

Успішна реалізація демократичних сервісів, таких як ОСББ онлайн, сприяє зміцненню зв’язку між місцевою владою та громадою, робить управління прозорішим та ефективнішим. Спільні зусилля на шляху до побудови сучасної, демократичної та цифрової міської громади продовжуються, а перемога Сервісу ОСББ в номінації “Демократичні технології” є важливим кроком у цьому напрямі.

Нагадаємо, що резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає.

Також ми повідомляли, що демо гри Threads of War про звільнення України від окупантів вже доступне на платформі Steam.

Фото: КМДА.

Читати далі

Технології

Резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає

Опубліковано

На конференції Tech Ecosystem Summit 2024, що відбулася 3 травня в Києві, була представлена спілка Diia.City Union.

Про це повідомляється на сайті Diia.City.Union.

На Tech Ecosystem Summit 2024 у Києві, де лідери української IT-індустрії обговорюють поточний стан та майбутні можливості, сьогодні, 3 квітня, була презентована нова громадська спілка – Diia.City.Union. Разом з Українським фондом стартапів вони планують сприяти створенню сприятливого середовища для розвитку IT-бізнесу в Україні та за її межами.

“Місія спілки – становлення потужної ІТ-галузі в Україні, яка успішно конкурує на міжнародній арені та сприяє розвитку інновацій у світі”, – повідомляється на сайті Diia.City.Union. Президентом спілки став співзасновник і член ради директорів SoftServe Тарас Кицмей.

Серед членів – SoftServe, EPAM, Sigma Software, GlobalLogic, Luxoft та інші.

Читати також: Які мінімальні бали з предметів НМТ потрібні для вступу до вишів.

Як стати частиною команди

Основі вимоги:

  • Повне членство в Diia.City Union. Необхідно брати участь у проєктах, голосувати, ініціювати питання для вирішення, входити до органів управління, а також формувати політику й стратегію. Одноразовий вступний внесок становить 750 євро;
  • Асоційоване членство. У ньому потрібно брати участь у воркшопах від експертів і відвідувати відкриті зустрічі з урядом.

Нагадаємо, що в серпні в Steam пройде фестиваль, присвячений українським іграм.

Також ми повідомляли, що анонсували новий роман Софії Андрухович: про книгу та як передзамовити.

Фото: Дія.City

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство3 дні тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство4 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство4 тижні тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: