Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Не сумна Сумщина, або які місця області варто відвідати кожному

Опубліковано

Туристичні місця на Сумщині можуть здивувати навіть вибагливого туриста. Сумська область може позмагатись за місце у топі туристичних місць із закордонними курортами. Тут є мальовничі луги, ліси, ріки, джерела лікувальної води, а також унікальні історико-культурні пам’ятки різних епох. Тому пропонуємо вам познайомитись з Сумською областю ближче.

Шпилівка – Сумська Швейцарія

Всього за 16 кілометрів від Сум знаходиться унікальна місцина – село Шпилівка. В народі його називають “сумською Швейцарією”, бо воно оточене сімома пагорбами. Основна частина села розташована у яру за 1,5 кілометри від річки Псел.

Тут збереглися унікальні палеонтологічні об’єкти яким вже понад 30 мільйонів років та археологічний комплекс VIII — XIV ст. у складі городища, двох селищ та курганного могильника. А ще тут є Лиса гора на якій, за словами місцевих, ніколи не росли дерева. Це є ласе місце для фотографів та любителів активного відпочинку, які використовують схили для польотів на парапланах та лижних спусків взимку.

Як дістатись: від Сум до Шпилівки можна доїхати навіть велосипедом. А ще сюди їздять автобуси.

Шелехівське озеро

Саме на Сумщині знаходиться найдавніше озеро України. Шелехівське озеро виникло на дні глибокої, вкритої лісовою рослинністю балки на правому березі річки Псел ще за часів льодовикового періоду. З висоти пташиного польоту озеро нагадує розігнуту підкову із “зеленою цяткою” острівця посередині. Площа озера невелика – усього 7 гектарів. Вода в ньому чиста, прозора та дуже холодна. А ще місцеві кажуть, що вода озера має цілющі властивості.

Читайте також: Тернопільський Таїланд та віадук: 7 неймовірних місць файної області

Окрім того, тут можна помилуватись і неймовірно гарною природою навколо. Адже поруч з озером розташувався заказник місцевого значення “Шелехівський”. На берегах ростуть берези, верби, вільхи, вздовж яких можна знайти ожину, малину. Біля озера немає великої кількості туристів, тому сюди варто їхати, щоб побути з природою наодинці.

Як дістатись: доїхати до Шелехівського озера можна автодорогою Н07, яка веде з Києва до Сум. Їхати потрібно до села Межиріч.

Крейдяні пагорби  у Могриці

Вас ще не здивувала Сумщина? А як щодо скель, які навіть взимку забарвлені у білосніжний колір? На околиці села Могриця знаходиться крейдяні гори, з яких відкривається неймовірний пейзаж.

Тут унікальний ландшафт: поєднання звивистої річки, безкраїх полів, пагорбів і крейдяних кар’єрів. Пагорби – це сліди танення льодовика, а крейда в кар’єрах – залишки скелетів древніх морських тварин. Крейдяні пагорби Могриці також дуже популярні серед митців – тут проводять етнофестивалі, фотопленери й різноманітні мистецькі проєкти.

Як дістатись: сюди ходить автобус з Сум. До крейдяного кар’єру від села потрібно пройти близько 1,3 км на схід.

Заповідник “Михайлівська цілина”

Максим Рильський писав про це місце так: “прекрасний степ, справжня поезія”. І справді, Михайлівська цілина є унікальною частинкою Сумщини, адже протягом тисячоліть її не торкався плуг. Майже всі лучні в нашій країні степи розорані, але цю земельну ділянку від людського впливу вдалося повністю зберегти.

Читайте також: Де провести вихідні? Сім незвичайних місць Рівненщини, про які ви не чули

Пласт родючого ґрунту – три метри завглибшки. Завдяки рослинам, що тут ростуть і цвітуть у різний час, степ протягом літа до 12 разів змінює своє забарвлення у різноманітні кольори. За периметром заповідник обсаджено лісом.Флора нараховує близько 525 видів і починаючи з ранньої весни і до пізньої осені лучний степ стає неповторно красивим. І саме тут можна побачити, яка ж вона, справжня українська земля.

Як дістатись: їхати краще власним транспортом з Сум. 

Скіфські кургани

Чи знаєте ви, що на Сумщині багато скіфських курганів? Один з них, найбільший курган Посульської групи скіфських некрополів знаходиться неподалік Пустовійтівки та має назву “Старша могила”. Ці кургани періоду IV-VI століть до нашої ери.

Скіфи, які відомі ще з давніх часів, проживали на території між річками Дунаєм і Доном, в Північному Причорномор’ї. Для поховання вони зводили кургани, яких збереглось багато на території України. Під час наукових досліджень в 1888-1889 рр., під насипом була відкрита велика гробниця у вигляді дерев’яного зрубу, з похованням скіфського вождя, з великою кількістю озброєння й кінського убору. На сьогодні курган, як пам’ятка культурної спадщини, входить до складу Державного історико-культурного заповідника “Посулля”

Як дістатись: поблизу села є шосе Н07, яке тягнеться до міста Ромни. Доїхати до поселення можна рейсовим автобусом, котрий їде з районного міста у бік Недригайлова.

“Круглий двір” в Тростянці

“Круглий двір” – одне з семи чудес Сумщини. Раніше тут був кінний двір садиби Надаржинських-Голіциних, який розташовано в Тростянці Сумської області. У другій половині XIX століття господарем садиби став князь Голіцин, який зробив із фортеці літній театр або цирк. Відкритий майданчик був пристосований і використовувався за типом давньоримських амфітеатрів, де глядачі сиділи на трьохярусних ложах, а воїни або артисти виступали на великій арені посередині.

“Круглий двір” являє собою невелику фортецю з маленькими високими стінами і чотирма круглими вежами по периметру. Сьогодні споруду відреставрували і проводять різні культурні акції. А також поруч є дендрарій, озера та дерев’яні скульптури.

Як дістатись: у Тростянець краще їхати з Сум по трасі Н12/Р45. Також сюди можна доїхати поїздом з Сум і Києва.

Мовчанський монастир

Цей містичний монастир розташований на крутому березі річки Сейм, у місті Путивль. Ще у XVI ст. на цій території проживали люди, проте монахи перетворили монастир у муровану фортецю, пристосовану до оборони.

На початку ХVII століття монастир був резиденцією російського самозванця Лжедмитрія I, який видавав себе за сина Івана Грозного – царевича Димитрія. Підтриманий жителями Путивля в 1605 році він забрав військо кількістю 40 тисяч осіб і вирушив завоювати Москву. Йому таки вдалося зайняти царський престол.

Унікальною частиною монастиря є Мовчанська чудотворна ікона Божої Матері. За легендою в 1405 році засяяв невимовним світлом образ Божої Матері на дереві поблизу Мовчанського болота. У радянські часи монастир був зруйнований, а його реконструкція триває й досі.

Як дістатись: краще їхати власним автомобілем до міста Путивль.

Суспільство

До Пущі-Водиці ходитиме екскурсійний трамвай-кафе

Опубліковано

Екскурсійний трамвай-кафе, що ходить до Пущі-Водиці, планує відновити свою діяльність з 18 травня.

Про це повідомляють на Facebook-сторінці “Екскурсії на трамваї по Києву”.

Про екскурсію

Перша запланована екскурсія отримала назву “Таємниці Пущі-Водиці” і її програма була розроблена на основі матеріалів відомого історика Олександра Анісімова.

Учасники екскурсії матимуть можливість відвідати перший у Києві пивоварний завод, урочище Кинь-Ґрусть та мавзолей-усипальницю, спроектовану архітектором Городецьким.

Серед варіантів програм для прогулянок до Пущі-Водиці також доступна програма під назвою “Трамваї на курорт”. Щодо екскурсій по Києву, можна обрати із таких варіантів, як “Вечірній трамвай”, “Від конки до трамваю” та “Не звичні історії на тролейбусі”. Кожна з цих програм обіцяє захоплюючі враження та цікаві відкриття для учасників.

Екскурсії тривають від однієї до трьох годин. Вартість місця в екскурсійному кафе-трамваї становить від 400 гривень. Забронювати місця можна на сайті.

Читати також: 800 мешканців громади тепер знають, як врятувати життя. На Житомирщині жінки за грант заснували освітній проєкт

Про вагон

Вагон-кафе був споруджений у 1992 році, і в 2007-му році він пройшов ремонт за кошти та зусилля “любителів транспорту” та працівників депо.

Проте, в березні 2023 року на сторінці екскурсійної агенції було оприлюднено повідомлення про загрозу зникнення трамвай-кафе. З початком воєнного стану екскурсійному трамваю було заборонено курсувати до Пущі-Водиці, незважаючи на те, що рух регулярних трамвайних маршрутів до цієї місцевості був відновлений в травні 2022 року.

Нагадаємо, що сумчанин переміг у міжнародному конкурсі шрифтів.

Також ми повідомляли, що анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок.

Читати далі

Суспільство

В Україні була створена колекція прикрас з уламків літака “Мрія”

Опубліковано

Український виробник ювелірних виробів, бренд karpenko jewelry, представив обмежену колекцію прикрас під назвою “оМРІЯна помста”. Ці прикраси створені для натхнення найбільшого українського літака “Мрія”, який був знищений окупантами в лютому 2022 року.

фото: karpenko jewelry

Про це повідомляє сайт бренду.

Про колекцію

У колекцію включені дві брошки: одна у формі турбіни, а інша – у формі літака “Мрія”. Брошка “Літак” відтворює один з найбільш впізнаваних ракурсів “Мрії”, який був видно на всіх земних презентаціях та зафіксований на численних символічних фотографіях по всьому світу. Брошка “Турбіна” віддана унікальній особливості цього гігантського літака – шість двигунів, які робили його найпотужнішим цивільним транспортним літаком у світі.

фото: karpenko jewelry

Читати також: Фільм Алана Бадоєва “Довга доба” зʼявився на Netflix

Кожна прикраса містить уламок фюзеляжу зруйнованої “Мрії”. Їх для створення прикрас передала з власного архіву військовослужбовиця, парамедик Галина Алмазова. Разом зі своїм підрозділом вона витримала в Гостомелі найстрашніші дні атаки на аеропорт, евакуюючи поранених.

фото: karpenko jewelry

Мета випуску колекції благодійна. Весь прибуток з продажу прикрас спрямують на збір на засоби посилення технічної розвідки для Головного управління розвідки України.

фото: karpenko jewelry

Кількість прикрас у колекції “оМРІЯна помста” обмежена наявною кількістю уламків літака. Наприклад, випущено 225 брошок “Літак”, відповідно до номерів на фюзеляжі “Мрії”. Щодо брошок “Турбіна”, їх виготовлено не більше 1 тисячи штук.

Придбати прикраси можна на офіційному сайті бренду karpenko jewelry.

Нагадаємо, що анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок.

Також ми повідомляли, що українці відкрили рекордну кількість ФОПів у першому кварталі.

Фото: karpenko jewelry

Читати далі

Суспільство

Мати загиблого пілота стала капеланкою

Опубліковано

Мати полеглого пілота й героя України Степана Тарабалки вступила до лав військових капеланів, аби підтримувати українське військо!

Пані Світлана після загибелі сина у 2022 на гроші, компенсовані державою, відкрила реабілітаційний центр для захисників, а разом з цим відчула, що після загибелі сина Бог по-особливому торкнувся її серця.

Історія пані Світлани

“У такий складний час хочеться донести того світла, яке Бог дає мені, для служіння іншим”, – каже жінка.

Наталя Тарабалка – мати Героя України льотчика Степана Тарабалки з Коломийщини. Її Степан був одним з пілотів, яких за майстерність прозвали “Привидами Києва”. Він загинув над Житомиром 13 березня 2022 року з переважаючими силами окупантів.

На гроші, які їй компенсувала держава, Наталя у 2023 році відкрила оздоровчий центр для військових. А разом з цим відчула: після загибелі сина Бог по-особливому торкувся її серця.

Читати також: Фільм Алана Бадоєва “Довга доба” зʼявився на Netflix

Маючи духовний досвід, пані Наталя вирішила долучитися до українського війська як капеланка.

“Отримавши певну базу знань з капеланства, я хочу бути потрібною, корисною не тільки для родин, а й ветеранів, для військових”, – каже Світлана.

Пані Наталя вже отримала шеврон капеланки та приєдналася до лав військових священників.

Нагадаємо, що 52 ветерани отримають гранти на розвиток бізнесу.

Читати далі
Продовжити в браузері
Щоб встановити натисни Додати на Початковий екран
Додати на Початковий екран
Встановити
Встановлення майже не використовує пам’ять і забезпечує швидкий спосіб доступу до цієї програми.
Встановити
Update Contents
ШоТам Ми хотіли б показувати вам сповіщення про останні новини та оновлення
Відхилити
Дозволити сповіщення