Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Де провести вихідні? Ви точно не чули про ці 7 місць поблизу Львова

Опубліковано

Для того, щоб вихідні були вдалими, краще запланувати їх заздалегідь. Ми підготували сімку місць, які допоможуть мешканцям та гостям міста урізноманітнити сірі будні й втекти на вихідні зі Львова. Серед них можна знайти, як добре відомі туристичні маршрути, так і не менш гарні закутки.

Старовинне село — Розгірче (90 км від Львова) 

На березі річки Стрий розташоване старовинне село — Розгірче. Біля нього варто відвідати заповідне урочище, де поблизу лісу розташований печерний монастир. Комплекс складається з трьох печер з входами, видовбаними вікнами та сходами. Як відомо, тут дотримувались обітниці мовчання, а заробляли на продажах меду з власної пасіки. Вперше про монастир згадується в XV столітті, коли в кам’яних келіях розміщувався храм Отців Василіан.

Село Розгірче поблизу Львова

Цікаво, що рукотворні печери використовувались як язичницьке капище ще в дохристиянські часи. А навколо скель віднайшли залишки городища датованого VIII століттям до нашої ери. 

Як доїхати? Електричкою Львів-Мукачево, вийшовши на станції Стинава Нижня. Електричка часто запізнюється, тому перед виходом краще переконатися, що перед вами потрібна зупинка. Сама станція виглядає як маленька невиразна будка з бетону, яку з вікна вагону можна не помітити.

Читайте також: ТОП-7 найколоритніших сіл Гуцульщини, які варто відвідати кожному

У гості до неандертальців — Урочище Прийма (40 км від Львова)

В ході археологічних розкопок в лісі біля містечка Миколаїв Львівської області були знайдені залишки стародавнього городища, де жили племена неандертальців. Тут, в урочищі Прийма, розкопали печеру, яку ще називають гротом. Скельна порода має три яруси та вважається пам’ятником археології європейського значення. А її вік — понад 45 тисяч років. Унікальне місце з історією переносить в стародавнє минуле, де можна уявити себе історичним героєм.

Урочище Прийма поблизу Львова
Урочище Прийма поблизу Львова

Як доїхати? Необхідно звернути з траси Львів-Стрий на Новий Розділ. Через 250 м після вказівника населеного пункту буде знак роздоріжжя й курган ліворуч від дороги. Рухаючись дорогою в бік лісу, через 300 метрів з’явиться ще один хрестоподібний знак. Звернути на нижню дорогу до лісу і пройти кілометр. Головна ознака правильного напрямку — здається ніби йдеш в окопі, а по обидва боки стіни з землі.

Найвища гора поблизу Львова — Парашка (110 км від Львова)

Це доволі відома гора у Карпатах, з її вершини можна побачити Львів. А коли у Львові сонячно, то мешканці міста можуть побачити вершини відомих Сколівських Бескидів. Найвищою з них і є та, яка й належить горі Парашка. Її висота – 1268 метрів. На самій вершині відкриваються гарні краєвиди. На гору можна зійти з кількох сторін: або від м. Сколе, або він с. Корчин. Особливо гарно тут саме зранку, коли низина вкрита густим білим туманом.

Найвища гора поблизу Львова — Парашка

Як доїхати? Спершу необхідно дістатися до міста Сколе. Від Львова потягом/електричкою Львів-Стрий або ж маршруткою, яка ходить кожні двадцять хвилин з головного вокзалу. Далі перейти колію і рухатись до заправки. На трасі “Київ-Чоп” відшукати супермаркет “Рукавичка”, а за ним стежку вгору. Рухатися лісом на хребет й за 4 км орієнтуватись на джерело з водою. Прямуючи хребтом, повернути праворуч й перейти маленькі вершинки (Зелена та Оброслий верх). Вийти на шлях до вершини Парашки.

Мальовничий Сопіт (120 км від Львова)

Водоспад знаходиться у Сколівських бескидах неподалік від південної околиці села Сопота Сколівського району. Його висота сягає 7-8 м. А на підніжжі скелі водоспад утворив розлогу вирву, яка додає йому ще більшої мальовничості. Водоспад знаходиться в ущелині з крутими краями, а шлях до нього йде по ґрунтовій стежині. Саме тому в дощову погоду сюди майже неможливо дістатися.

Водоспад Сопіт поблизу Львова
Водоспад Сопіт поблизу Львова

Як доїхати? Дістатися до села Сопіт можна автобусом або автомобілем. У селі необхідно переїхати через міст і рухатися вздовж невеликої річечки. Майже на виїзді з села на стовпі буде малопримітний покажчик направо на водоспад. Від околиці села йти недовго. Зайшовши до лісу, ліворуч є альтанка, а трохи далі за нею — не дуже примітний спуск до водоспаду. 

Львівський Байкал (близько 40 км від Львова)

Місцеві називають озеро, яке розташоване в селі Задорожнє — Байкал. Місцевих рибалок часто тішить улов з окунів і щук. Головне — дотримуватися правил, які діють для любительської рибної ловлі. Біля озера є кілька баз для відпочинку, а також — приватний сектор, де можна орендувати будиночок, лазню чи альтанку. 

Львівський Байкал в селі Задорожнє

Прохід на територію — безкоштовний. Оренда альтанки разом із мангалом обійдеться в 50-100 гривень. Вартість такої послуги може змінюватися на літній період. А якщо виникне бажання продовжити вихідні, то можна залишитись з ночівлею на базі відпочинку. 

Як доїхати? Не доїжджаючи до Миколаєва треба повернути в село Дроговиж. А далі проїхати прямо і перед залізничним переїздом повернути праворуч. Також на озеро можна їхати електричками сполученням Львів-Трускавець, Львів-Лавочне та Львів-Моршин.

Водоспад Кам’янка та Мертве озеро (110 км від Львова)

Водоспад у “Сколівських бескидах” сформувався завдяки річним порогам поблизу села Кам’янка на Львівщині. Він – однокаскадний, має загальну висоту понад сім метрів та належить до Національного природного парку. Поблизу є галявина для пікніка, звідки відкриваються панорамні види на гори та кам’яні скелі. Також можна зупинитись у місцевому готелі чи приватній садибі.

Водоспад Кам’янка та Мертве озеро поблизу Львова
Водоспад Кам’янка та Мертве озеро поблизу Львова

Біля водоспаду є ще два цікавих місця. Одне — це джерело води, яка на смак нагадує знамениту “Нафтусю” в Трускавці, а інше — озеро Журавлине на гірському хребті. Його вода холодна і темна, з великим вмістом сірководню, тому його ще називають Мертвим.

Як доїхати? Можна маршрутним таксі зі Львова. Зійти треба на зупинці в с. Дубина. Навпроти зупинки є хрест та капличка, біля яких є вказівний знак до водоспаду.

Читайте також: Куди поїхати на вихідних? П’ять дивовижних каньйонів України

Ефемерний водоспад — Фантом (84 км від Львова)

Це один з найдивніших водоспадів України. Він і справді є водоспадом-привидом, тому що побачити його можна лише один день на рік. Унікальне природне диво розташоване на місці потоку, що виникає після великих дощів з води, що стікає з гори Бакоцино. Фантом має дев’ять каскадів заввишки близько 8 м. Ефемерний водоспад розташований поблизу села Лапшин Жидачівського району. Оскільки водоспад є лише після сильних дощів, то добиратися по ґрунтовій і лісовій дорозі проблематично.

Водоспад Фантом поблизу Львова

Як доїхати? В Журавні необхідно переїхати через Дністер і за мостом повернути ліворуч. Їхати дорогою до села Лапшин у ліс метрів 200 понад Дністром.

Суспільство

В Сумах запрацював реабілітаційний спецпроєкт для ветеранів та цивільних

Опубліковано

У Сумах стартував інформаційно-аналітичний проєкт “Спектри”, до якого можуть долучитися ветерани та цивільні особи. “Спектри” надає учасникам корисні ресурси, інформацію та аналітичну підтримку, сприяючи успішній інтеграції ветеранів у цивільне життя.

“Спектри” — це спільний інформаційно-аналітичний проєкт Українського ветеранського фонду та онлайн-медіа, який створено для підтримки ветеранів.

Читати також: Олександр Усік переміг Фʼюрі та став абсолютним чемпіоном світу в надважкій вазі

Метою проєкту є надання платформи для обміну досвідом та ідеями, що допоможуть ветеранам реінтегруватися у цивільне життя. “Спектри” прагне створити місток між ветеранами та суспільством через серію глибоких інтерв’ю, освітній контент, майстеркласи та інтерактивні сесії.

Кожна програма матиме свою унікальну тему та спікера, а гості разом з ведучими обговорюватимуть права, можливості, психологічну підтримку, реадаптацію, а також болючі питання та прагнення ветеранів.

Програма виходитиме щовівторка о 18:00 на YouTube-каналі “Мілітарний”.

Перший випуск доступний за посиланням.

Нагадаємо, що “Азов” показав унікальні кадри порятунку цивільних з “Азовсталі” (ВІДЕО).

Також ми повідомляли, що українську молодь звуть доєднатися до освітньої програми від Ajax Systems.

Фото: Спектри

Читати далі

Суспільство

Як у Ворохті дітей “всиновлювали”

Опубліковано

“У Ворохту привезли сиріт. Можливо, хтось хоче усиновити? Розкиньте по групах”. Цей пост навесні 2022 року миттєво розлетівся мережами, а в тисячних репостах стали поширювати чутки про загибель батьків усіх цих дітей.

Щоправда, 100 малюків з будинків дитини Харківщини тоді просто евакуювали в більш безпечне місце — до одного з санаторіїв Ворохти. Діти не потребували усиновлення. І тоді волонтери, місцева влада та дотичні організації, в одній з яких працює героїня нового випуску проєкту «Мій персональний фейк» Юлія, почали розвінчувати цю маніпуляцію на найчутливішій темі дітей.

Хто та для чого міг поширювати таку маніпуляцію та яка небезпека часом може критися в панічних закликах «зробити добру справу»?

Це черговий випуск проєкту «Мій персональний фейк», мета якого — захистити українців від негативного впливу дезінформації.

З чого почалась історія

Як лісова пожежа, у соцмережах поширився пост про те, що до Ворохти привезли 45 дітей, чий батьки загинули, і діти потребують термінового усиновлення.

Мене звати Юлія Бігліцова, я колишня журналістка, а зараз комунікаційна директорка. Ми в агенції безпосередньо зі службами у справах дітей не пов’язані, але зі службами пов’язані наші клієнти.

Про фейки та маніпуляції

Будь-які дописи в інтернеті, пов’язані з дітьми, які мають таку яскраво виражену емоційність, які спонукають до миттєвої дії, вони всі можуть на перших порах трактуватися як фейк. Фейки та маніпуляції виводять людей на емоції та збирають лайки. Але водночас можуть підступно красти спокій, дорогоцінний час та навіть близьких.

Це зброя шахраїв і пропагандистів, яка допомагає їм впливати на ваші рішення і переконання. Фейк про дітей з Ворохти дуже цікавий.

Читати також: В київській поліції запустили кінологічний дитячий гурток

Розбір фейку

Ця історія почала ширитися навесні 2022 року. Як лісова пожежа, у соцмережах поширився пост про те, що до Ворохти привезли 45 дітей, чиї батьки загинули, і діти потребують термінового усиновлення, опіки.

Хтось сердобольний дізнався цю інформацію, що дітей привезли, перекрутив її, додав заклик розібрати дітей усиновити, якимось чином прилаштувати, і ця інформація пішла по соцмережах. Я бачила один із постів, який ширили, там десь понад півтори тисячі тільки репостів, не говорячи вже про лайки, коментарі, реакції і так далі. По факту було наступне. Привезли дітей, їх було не 45, а 100. Але ці діти не потребували усиновлення чи опіки. Цих дітей просто туди привезли до санаторію. За великим рахунком на той момент усиновлення і не було можливим.

Причини виникнення

У нас українці дуже емпатичні. Насправді, такі дописи виникають, як правило, в трьох ситуаціях.

Перша ситуація – це абсолютно штучно сконструйована історія російським ІПСО. Росіяни відстежують емоційні теми, які, в принципі, підбурюють до певних дій українське суспільство. Ці теми беруть, додають до правди брехні і запускають їх в інформаційний простір.

Що робити зараз тим, хто хоче допомогти дітям, які залишилися без батьків? Можна або звернутися до місцевої служби у справах дітей. Там завжди зорієнтують, яка потрібна допомога, кому потрібна допомога. Можна зареєструватися у чат-боті “Дитина не сама”.

Головна порада – мати холодну голову. Дуже багато помилок, зокрема і пов’язаних з репостом фейків, ми робимо тоді, коли схвильовані, тоді, коли засмучені, тоді, коли розгнівані. А фейки дуже часто саме працюють на те, щоб спровокувати ці емоції. Тому, коли ми бачимо будь-яку інформацію, яка підбурює нас до дії, нам треба охолонути. Взяти невелику паузу, годину, дві години до наступного дня, проаналізувати ту інформацію.

Нагадаємо, що українську молодь звуть доєднатися до освітньої програми від Ajax Systems.

Також ми повідомляли, як курсантка ВМС бореться зі стереотипами про жінок в армії.

Читати далі

Суспільство

“Азов” показав унікальні кадри порятунку цивільних з “Азовсталі” (ВІДЕО)

Опубліковано

Окремий загін спеціального призначення “Азов” продемонстрував, як на початку травня 2022 року вони евакуйовували цивільних з укриттів металургійного комбінату “Азовсталь” у Маріуполі.

Про це повідомляє Мілітарний.

Окремий загін спеціального призначення “Азов” продемонстрував, як на початку травня 2022 року вони евакуйовували цивільних з укриттів металургійного комбінату “Азовсталь” у Маріуполі.

Цей фільм показує, як насправді відбувалася евакуація цивільного населення з “Азовсталі” і яку роль у процесі виконували міжнародні організації. З середини березня по травень 2022 року азовці вивели з-під обстрілів близько 1200 місцевих жителів у Маріуполі.

Читати також: Це українські страви, про які ви навряд щось чули: давні рецепти кулінарної спадщини

“Російські обстріли, які вщент зруйнували Маріуполь, змусили літніх людей, жінок і дітей шукати прихисток у підземеллях комбінату,” – написали у пресслужбі.

Вихід і евакуацію мирного населення з облоги забезпечила українська сторона за участі бійців і командування окремого загону спеціального призначення “Азов”. На початку травня 2022 року в укриттях “Азовсталі” перебувало понад 1000 цивільних.

“Ви очима азовця побачите організацію і перебіг виходу цивільних з обложеного комбінату. Деякі кадри публікуються вперше,” – зазначили у пресслужбі.

Також ми повідомляли, що в Міністерстві оборони тестують електронну чергу в ТЦК та СП.

Фото: Азов

Читати далі
Продовжити в браузері
Щоб встановити натисни Додати на Початковий екран
Додати на Початковий екран
Встановити
Встановлення майже не використовує пам’ять і забезпечує швидкий спосіб доступу до цієї програми.
Встановити
Update Contents
ШоТам Ми хотіли б показувати вам сповіщення про останні новини та оновлення
Відхилити
Дозволити сповіщення