Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Комунальникам Дніпропетровщини придбали спецтехніку для прибирання доріг (ФОТО)

Опубліковано

Для комунальників Дніпропетровщини обласним коштом придбали спецтехніку для прибирання доріг та благоустрою населених пунктів. Це 4 сучасні трактори з навісним обладнанням, повідомили в облдержадміністрації.

Як розповів директор департаменту ЖКГ облдержадміністрації Андрій Коломоєць, нові трактори призначені для обслуговування доріг та благоустрою населених пунктів.

«Втілюємо обласну програму «Безпека руху». Не лише ремонтуємо дороги, а й вже готуємо техніку для прибирання снігу взимку. Оновлення комунальних спецмашин для регіону на часі, адже більшість таких авто вже зношені. Обласним коштом придбали чотири трактори, які можна застосовувати для різних видів робіт», – зазначив Андрій Коломоєць. 

Технічні особливості

Трактори Mahindra 8000 4 WD – індійського виробництва. Вони мають турбодвигуни та паливні системи BOSH.

Читайте також: Як виглядає сміттєвоз українського виробництва (ФОТО)

В комплект входить змінне навісне обладнання. Це снігоприбиральний відвал шириною 2,5 м. Роторна косарка, яку здебільшого використовуватимуть для обслуговування узбіч. Двохметровий ківш, здатний підняти 1600 кг.

На придбання такої спецтехніки з обласного бюджету витратили 3 млн грн.

Усі фото: adm.dp.gov.ua

Суспільство

В Луцьку відреставрурють колишню будівлю кінотеатру “Батьківщина”

Опубліковано

У Луцьку невдовзі відкриється багатофункціональний простір для бізнесу на місці колишнього кінотеатру “Батьківщина”. Цей новий центр стане місцем, де підприємці зможуть знайти все необхідне для розвитку свого бізнесу: сучасні офіси, конференц-зали, коворкінги та інші зручності.

Про це повідомляють NE: Urban.

Про простір

У Луцьку на місці колишнього кінотеатру “Батьківщина” відкриють багатофункціональний простір для бізнесу. Фасад будівлі буде реставровано з урахуванням збереження автентичних елементів. Усередині облаштують сучасний хол із конференц-залами, кафе, кабінетами й коворкінгом, а також технічні приміщення і санвузли. Прилеглу територію планують озеленити. Загальна вартість реставрації складає близько 46 мільйонів гривень, з яких 34 мільйони – грантові кошти.

Читати також: Якби у кожного українця вдома стояв 3D-принтер, наша перемога була б швидшою

Цей простір стане місцем для комунікації місцевого й релокованого бізнесів, а також міської влади, зазначив директор департаменту економічної політики міської ради Борис Смаль у коментарі для видання “Волинські новини”.

Проєкт фінансується урядом Німеччини та реалізується німецькою організацією GIZ у співпраці з Програмою розвитку ООН в Україні.

Нагадаємо, що на Подолі в будівлі врятованої памʼятки відкрили арт-простір.

Фото: NE: Urban.

Читати далі

Суспільство

Тайсон Фʼюрі хоче провести відпустку в Україні

Опубліковано

Минулої ночі в Саудівській Аравії відбувся найочікуваніший боксерський поєдинок року — бій українця Олександра Усика з британцем Тайсоном Ф’юрі. Результат: Олександр Усик здобув перемогу і отримав звання абсолютного чемпіона світу в надважкій вазі. Це досягнення зробило його одним із найтитулованіших боксерів світу.

Після оголошення результатів Тайсон Ф’юрі підійшов до Олександра Усика, подякував за поєдинок і запропонував провести спільну відпустку з родинами. Спершу вони мають відвідати Україну, а потім — Великобританію.

Читати також: Історія кулінарної спадщини: як добре ви знаєте давню українську кухню? (ТЕСТ)

“Я хотів би приїхати в Україну зі своєю сім’єю і провести відпустку з твоєю родиною. А ти приїжджай до мене додому і проведи відпустку зі мною”, — запропонував Тайсон Ф’юрі.

На що Усік відповів:

“Без проблем, друже.”

Нагадаємо, що на Подолі в будівлі врятованої памʼятки відкрили арт-простір.

Також ми повідомляли, що в Сумах запрацював реабілітаційний спецпроєкт для ветеранів та цивільних.

Читати далі

Суспільство

Історія кулінарної спадщини: як добре ви знаєте давню українську кухню? (ТЕСТ)

Опубліковано

Українська кухня – невичерпне джерело кулінарних шедеврів та культурної спадщини. Її страви втілюють в собі багатовікову історію, національну самобутність і глибокі традиції.  Однак, під час тотальної русифікації та політичних турбулентностей, частина цінних страв була забута, а інші недоліком російської агітації надані чужеземними етикетками.  

ШоТам пропонує пройти тест та дізнатись, як добре ви знаєте українську кухню.

З чого наші предки готували тетерю?

Правильно! Неправильно!

Тетеря - це страва схожа на куліш і готується вона з пшона. Кашу заправляють рідким гречаним або житнім тістом. На свята тетерю готували на м’ясній або рибній юшці, а в звичайні дні, або під час посту, тетерю заправляли хріном з квасом. Готову страву приправляли товченим салом або засмажкою з цибулі на олії.

Ця страва була гідною прикрасою столу “Енеєвих бояр”, що згадується у легендарній поемі Котляревського. Що це?

Правильно! Неправильно!

Шпундра включає у себе свинячу грудинку, яку підсмажують з цибулею на сковороді, а потім варять у буряковому квасі разом з нарізаними буряками і заправляють борошном.

Що є основним інгредієнтом соломахи?

Правильно! Неправильно!

Основним інгредієнтом соломахи є гречане борошно, іноді може використовуватись пшеничне або житнʼ, з якого готується рідке тісто. Тісто заливають у підсолений окріп та варять, постійно розмішуючи. Коли соломаха стає готовою, до неї додають масло, надаючи страві більш насичений смак.

В якому регіоні раніше їли лемішку?

Правильно! Неправильно!

Лемішка – традиційно полтавська страва, яка давно вийшла з українського побуту. Сьогодні її рецепт зберігся завдяки згадкам у книжках та обрядовим приготуванням страви на ярмарках. Обсмажене гречане борошно розводять у гарячій солоній воді так, щоб вона зберігала густу консистенцію. Потім додають туди шматочки сала, також попередньо обсмажені. Страву перекладають у глиняний горщик і допікають у добре прогрітій печі. В тому ж горщику і подають на стіл.

Гляґи - з чого готується ця старва?

Правильно! Неправильно!

Хляки, ґляґи, флячки або ж рубці — традиційна страва, що готується з частини коров’ячого шлунка. Після ретельного миття та очищення, хляки дрібно нарізають і довго варять зі спеціями. Готову страву щедро приправляють перцем і часником, а також заправляють відвареним пшоном або підбивають борошном. На Полтавщині до флячок зазвичай додають галушки. Крім того, хляки часто подають як рідку страву разом із бульйоном, у якому вони варилися.

Як називався суп з солоних огірків?

Правильно! Неправильно!

Огірочник – це традиційна українська страва, юшка, приготована на основі солоних огірків. Вона вважається однією зі старовинних рідкісних страв України та може бути розглянута як попередниця сучасної солянки. Назва походить від основного інгредієнту – солоних огірків. Огірочник можна приготувати як на м’ясному бульйоні, так і на воді або овочевому бульйоні, що робить його доступним як для м’ясоїдів, так і для вегетаріанців.

Який основний інгредієнт межива?

Правильно! Неправильно!

Меживо – традиційна українська страва, котра подібна із відомими нам овочевою ікрою чи рагу. Додаються до межива буряк, кабачки, баклажани, помідори, гарбуз (за бажанням якісь інші овочі), а також обов’язково додають цибулю і моркву. Вживати цю страву можна як у гарячому вигляді, так і холодну. Більше того, кажуть, що меживо настояне декілька днів стає навіть кращим на смак – адже овочі маринуються у власному соку.

Історія кулінарної спадщини: як добре ви знаєте давню українську кухню? (ТЕСТ)
Треба ще поїсти!
Що ж, непоагано, але про українську кухню вам точно треба дізнатись більше! Або ж, сходити та поїсти її...
Це підпал! Бачимо, ви вмієте добряче поїсти!
Крутий результат! Може порадите нам ще пару давніх українських рецептів? Бо бачимо, ви на цьому розумієтесь!

Поділіться своїми результатами:

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство3 дні тому

Мріє, щоб про складанку у світі знали, як про LEGO. Як підприємиця з Львівщини 6 років розвиває власний бренд

Колись дядько Юлії сказав їй, що нею обов’язково всі пишатимуться. Жінка довго шукала себе, пробувала...

Суспільство7 днів тому

«Я співаю руками»: як перекладачка жестової мови Уляна Шумило розвиває музичний інклюзив

Вона однією з перших почала перекладати українські пісні жестовою мовою. Найпершими її «ручними каверами» стали...

Суспільство1 тиждень тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості2 тижні тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

РЕКЛАМА: