Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
звільнення у кризу звільнення у кризу

Економіка

Креативний бізнес першим піде під ніж? Комунікаційна агенція про те, як пережити кризу креативникам

Опубліковано

Звільнення у кризу завжди найперше зачіпають сферу креативних бізнесів.

У карантин перша хвиля скорочень вже накрила креативні компанії, просто не всі про це говорять, каже експерт з комунікацій Максим Саваневський. 

А от його агенцію цифрових комунікацій PlusOne криза поки що не надто зачепила. Перевірте список працівників в зоні ризику та дізнайтесь, які проєкти точно будуть потрібними навіть в часи кризи – в конспекті стріму від платформи Lobby X.

Довідка. Стрім Ринок праці після локдауну від Владислава Грєзєва, керівника платформи з працевлаштування Lobby X – про виклики, що постали перед українським ринком праці в умовах карантину. Зокрема, як буде відбуватись працевлаштування  в ту чи іншу бізнес-сферу, чого очікувати роботодавцям і до чого готуватись шукачам роботи. 

Максим Саваневський

Максим Саваневський

керівник агенції цифрових комунікацій PlusOne

Експерт з онлайн-комунікацій та один зі співзасновників Українського кризового медіацентру. Його агенція PlusOne спеціалізується на розробці та реалізації стратегічних комунікацій для бізнесу, політики й неурядового сектору. 

Роботи поки не поменшало, але впевненості в майбутньому нема

Основний прибуток нашої креативної агенції – сфера social impact комунікацій. Початок карантину переживаємо спокійно – є низка довготривалих контрактів. Специфіка нашої роботи полягає в тому, що ми працюємо з проєктами про зміни в суспільстві. І тому наші послуги є потрібними навіть зараз, у нелегкі часи для решти бізнесів.

Тож роботи в агенції поки не поменшало, але на довгострокову перспективу поки ні в кого з нас впевненості немає.

Треба приймати жорсткі рішення, мова вже про виживання

Зараз відбуваються грандіозні трансформаційні процеси, і ми навіть не знаємо, у якій Україні будемо жити через кілька місяців. Якщо казати про креативний ринок в цілому, зараз бачу тут два найбільших виклики. 

Перший обсяги коштів в населення суттєво зменшуватимуться. Люди зараз будуть зменшувати витрати та чим далі, тим більше економити. Зараз ми спостерігаємо лише перші наслідки того, що частина людей не отримала повну зарплату за березень. Думаю, на початку травня ситуація кардинально зміниться і буде дуже великий обвал ринків. 

І другий, найбільший, виклик зараз в тому, що ситуація в економіці загалом погіршується. І не всі бізнеси все ще усвідомлюють це погіршення. 

Є багато молодих компаній, які, так склалось, не переживали попередніх криз і тому до останнього відтягують жорсткі рішення. Цим самим, замість порятунку бізнесу, вони створюють для себе додаткові перешкоди. 

Для того, аби як слід підготуватись, компанія зараз повинна мислити не категоріями того, як зберегти перспективи розвитку. Тут мова йтиме вже про виживання бізнесу і збереження цінних команд.

Читайте також: Першими в IT скоротять початківців. Aoza Technologies про вплив карантину на індустрію

Як креативній агенції втриматись на плаву?

  1. Не розраховуйте особливо на слова клієнтів “давайте почекаємо, не будемо розривати контракти”. Це “почекаймо” може тривати місяцями. 
  2. Добре, якщо є фінансова подушка. Ті компанії, які думають про свою стратегію і переживали попередні кризи, мають певну фінансову подушку, хоча все одно її вистачить на 2-5 місяців. 
  3. Звільнення у кризу неминучі. Щоб вижити, компанії, імовірно, треба буде скорочувати персонал. Але, звісно, випадок, коли в агентстві працювало 15 людей, з них звільнили 12, а залишилось троє – не викличе довіри в замовника. Навіть попри ім’я та попередні заслуги.
  4. Робіть ставку на те, в чому розбираєтесь найкраще. Інколи агентства розростаються і займаються широким набором послуг: і відео, і кризовими комунікаціями, і брендінгом. Але в будь-якій компанії є початкові ключові експертизи, пов’язані скоріш за все із засновниками бізнесу. Саме з допомогою цих експертиз агентство пройде часи кризи. Наприклад, ми більш як 15 років працюємо у  сфері урядових антикризових комунікацій. І комунікації соціального впливу  – це наша ключова експертиза. 

Звільнення у кризу. Кого скоротять першими?

Під час кожної кризи страждає, в першу чергу, креативний бізнес-сегмент. Очевидно, що в цій бізнес-сфері будуть масштабні скорочення. Вони тільки почались. Думаю, на початку травня ситуація ще погіршиться.

Для будь-якої компанії, якщо мова про збереження працівників, ключовими є ті люди, завдяки яким можна буде якісно реалізовувати складні проєкти, або люди, які довго працюють в компанії та є носіями її культури.

Тобто, зараз, під час карантину найкраще бути універсальним бійцем, який пройшов школу комунікацій у різних напрямках, саме такі люди будуть в першу чергу потрібні. 

Звільнення у кризу зачеплять, в першу чергу, неключових для компанії працівників. Наприклад, джуніор-дизайнерів, та й взагалі джунів з будь-якої сфери. В другу чергу скоротять людей, які не можуть бути мультизадачними.

Так, на артдиректора чекатиме, як мінімум скорочення зарплати, якщо він не матиме додаткової спеціалізації, корисної для команди в часи кризи.  

Деякі компанії можуть розповідати: от в них-то все буде класно 

Об’єктивно? Скоріш за все не буде. Особливо, якщо це велика компанія з дуже диверсифікованим пакетом послуг. 

Якщо ж це компанія з кількома клієнтами з сегмента ринку, що динамічно розвивається – певно, якийсь період спокійного життя їм забезпечений. Але знову ж таки  – тут ми говоримо про одиниці таких бізнесів. 

Стати більше ніж агенцією

Наша основна ідея зараз – стати хабом, де зможуть об’єднуватись між собою різні громадські ініціативи. 

В багатьох регіонах вже діють потужні осередки підтримки громадянського суспільства, які вдалось створити завдяки бізнесу. Один з найсильніших – це, напевно, Одеса та Івано-Франківськ, де навколо організації “Тепле місто” зараз відбувається кластеризація таких ініціатив. 

14 березня ми в PlusOne запустили ініціативу “Ти можеш врятувати“, до якої долучилась низка організації та медіа бізнесів. Її суть в тому, щоб знизити рівень панічних настроїв населення, показавши: замість паніки можна одне одному допомагати. Ми повинні ділитися досвідом один з одним, пояснювати, як можна допомогти в цій ситуації.

На сьогодні це, певно, найбільша база різноманітних волонтерських ініціатив.

Читайте також: Кур’єри в ТОПі, перукарі й фінансисти — будуть. Як пандемія вже змінила ринок праці та чого чекати далі

Також є ще кілька проєктів, над якими ми ще працюємо. Один з них – допомога школам і університетам, щоб вони налагодили систему адекватної онлайн-освіти, Адже, як виявилось з переходом на віддалене навчання, в більшості шкіл та університетів ні викладачі, ні студенти не готові були до переходу в онлайн.   

Викладачам теж складно, і ми зараз комунікуємо з деякими IT-компаніями, які готові допомагати викладачам з тим, щоб налагоджувати систему комунікації. Братимемо окремі школи та виводитимемо ситуацію з крутого піке. 

Головна експертиза в кризу – показати клієнту, що вижив

Навіть якщо карантин буде тривати лише 3-4 місяці, все одно ринок вийде з нього з дуже великими втратами. 

З наслідками доведеться розбиратись  можливо рік, можливо півтора. І тут найбільшим викликом стане довіра клієнта до агентства. 

Думаю, найбільша експертиза, яка зараз буде потрібна від креативного бізнесу – довести клієнтам та ринку, що ти залишився “живим”, що в тебе залишились необхідні експертизи, щоб якісно працювати з задачами клієнтів. 

Економіка

США оголосили про оборонний пакет допомоги для України на 1 млрд доларів

Опубліковано

Ллойд Остін, міністр оборони США, оголосив про надання Сполученими Штатами ще одного пакету військової допомоги Україні на суму 1 мільярд доларів. Цей пакет включатиме ракети для системи артилерійської ракетної системи HIMARS, снаряди, системи протиповітряної оборони та інше військове обладнання.

Про це Остін заявив на початку 21-го засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”, яке відбувається у п’ятницю, 26 квітня, в онлайн форматі.

Промова Ллойда Остіна

“Сьогодні я радий повідомити, що Сполучені Штати виділять за повноваженнями президента ще один пакет допомоги на 1 мільярд доларів, який включатиме додаткові боєприпаси для HIMARS, 155-міліметрові снаряди, засоби протиповітряної оборони та бронетехніку”, – сказав міністр оборони.

Читати також: Нацбанк випустив монету до роковин Чорнобильської трагедії

Він додав, що союзники приділять особливу увагу зміцненню української протиповітряної оборони. За його словами, Україна критично потребує додаткових систем для захисту неба. Крім того, терміново потрібні більше ракет-перехоплювачів.

Нагадаємо, що українські хакери здійснили кібератаку на сервіси партії “єдина росія”.

Також ми повідомляли, що в Києві відновили купол Будинку вчителя.

Фото: з вільних мереж

Читати далі

Економіка

ЄС виділив €1,5 млрд Україні: це другий транш за програмою Ukraine Facility

Опубліковано

Євросоюз виділив Україні 1,5 млрд євро за програмою Ukraine Facility. Загалом упродовж 2024–2027 років Україна має отримати 50 мільярдів євро. Отримані кошти спрямують на покриття найважливіших бюджетних видатків.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Дякую Єврокомісії за позитиву оцінку виконання п’яти індикаторів, що є передумовою для виділення коштів…Вдячні Європі за прогнозовану ритмічну підтримку. Це запорука нашої стійкості, успішного відновлення та створення точок росту економіки на майбутнє», — зазначив Шмигаль.

Читайте також: Сенат США схвалив пакет допомоги для України у розмірі 61 млрд дол

Це вже другий транш фінансування за програмою Ukraine Facility. У березні Євросоюз виділив Україні перші 4,5 млрд євро. Наразі уряд України очікує на швидке виділення третього траншу обсягом 1,89 млрд євро.

Загалом цього року Україна очікує в межах програми Ukraine Facility 16 млрд євро.

Нагадаємо, на українсько-молдавському кордоні запрацювала «єЧерга» для автобусів.

Фото: ЄС

Читати далі

Економіка

Сенат США схвалив пакет допомоги для України у розмірі 61 млрд дол

Опубліковано

Сенат США прийняв законопроект щодо зовнішньої допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню та іншим країнам для протидії впливу Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні на суму $95,3 мільярда. У цій сумі близько 61 мільярда доларів передбачено для України.

Про це повідомляє Сенат США.

Голосування

Під час голосування за законопроєкт, що передбачає надання допомоги Україні, 79 сенаторів проголосували “за”. Зазначений пакет допомоги включає асигнування у розмірі $60,84 мільярда для України, $26 мільярдів для Ізраїлю, а також гуманітарну допомогу для мирного населення в зонах конфліктів по всьому світу.

Читати також: Opendatabot запускає житловий сервіс з відкритими даними

Тепер документ повинен підписати президент США Джо Байден.

У рамках цього законопроєкту Україна отримає в кредит 7,85 млрд доларів прямої фінансової допомоги державному бюджету.

Нагадаємо, що ЗСУ встановили прапор України в Козачих Лагерях на лівому березі Херсонщини.

Також ми повідомляли, що два українські фільми демонструватимуть на міжнародному кінофестивалі у Польщі.

Фото: з вільного доступу

Читати далі