Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
Звільнення у сфері IT Звільнення у сфері IT

Економіка

Першими в IT скоротять початківців. Aoza Technologies про вплив карантину на індустрію

Опубліковано

Існує думка, що на карантині звільнення у сфері IT не відбудуться, на відміну від інших індустрій. Адже віддалена робота – звична справа для принаймні 80% українських IT-спеціалістів, які працювали на аутсорсі. А бізнесу, щоб конкурувати на глобальному ринку, без послуг розробників не обійтись. 

Але в новій реальності на український IT, як і на інші сфери бізнесу, чекає хвиля скорочень, а на деякі компанії – навіть закриття, каже Євген Титов, CEO Aoza Technologies.

Хто майже точно прогорить, якщо не змінить стратегію (Євген пояснює на прикладі)?

Чи намагатись шукати роботу початківцям, враховуючи, що працевлаштовані джуніори – першими потраплять під хвилю скорочень? 

Відповіді на усі ці питання – в нашому конспекті стріму від Lobby X. 

Довідка. Стрім Ринок праці після локдауну від Владислава Грєзєва, керівника платформи з працевлаштування Lobby X – про виклики, що постали перед українським ринком праці в умовах карантину. Зокрема, як буде відбуватись працевлаштування  в ту чи іншу бізнес-сферу, чого очікувати роботодавцям і до чого готуватись шукачам роботи. 

Звільнення у сфері IT

Євген Титов

CEO Aoza Technologies

Його невелика, бутікова, IT-компанія працює на клієнтів з України. Також до Aoza Technologies звертаються міжнародні клієнти – зі Швеції, Німеччини, Іспанії, Америки. В основному компанія розробляє програмне забезпечення для бізнес-рішень під ключ. Окрім аутсорс-проєктів з діджиталізації бізнесу мають і власні продукти.  
Наразі кілька людей, що відповідають за управління, працюють з офісу. Інші – віддалено. Частину співробітників довелось скоротити.  

У карантин виживуть тільки розробники. Або ні

Все в економіці взаємопов’язане: якщо не працюють кафе, то й сфера IT опосередковано страждає. Але, само собою, в розробників набагато більше можливостей дотягнути до кінця кризи, ніж у компаній, які в Україні працюють в оффлайні. І це не в останню чергу пов’язано з тим, що ми працюємо на закордонні компанії. А там за роботу платять більше грошей, ніж в Україні. 

Ми спеціалізуємося на IT-рішеннях для бізнесу і працюємо з такими компаніями, де або взагалі немає IT-складової, або вона не розвинена. Оскільки технічні рішення для цих бізнесів наразі не першочергові, в кризовій ситуації не всі з них погодяться вкладати гроші у стартапи, як раніше. 

Читайте також: Чи візьмуть вас кур’єром в Glovo? Генеральний менеджер про дощ замовлень і антикризову стратегію

Приміром, напередодні подій пандемії та кризи ми мали укласти кілька контрактів. Тепер же клієнти або відтермінували їх, або сказали, що зараз не мають ні часу, ні бажання, ні коштів розвивати нові продукти. 

Тому більшою мірою ми зараз адмініструємо ті продукти, які вже існують. 

Звільнення у сфері IT. Джуни – перші кандидати на виліт 

Зараз, в першу хвилю звільненьу сфері IT, першими скоротять джунів (від junior – початківець з малим досвідом роботи у сфері IT, авт.) та людей, які не досить гарно працювали.

Знаю, що великі аутсорс-компанії також почали скорочення. Вони поки оптимізують бюджети, що стосуються таких статей витрат, як ріст зарплат, корпоративи, перельоти.

Читайте також: Як зберегти попит під час карантину? Чотири історії про те, як бізнесу не закритись у кризу

У їхньому випадку все, мабуть, залежатиме від портфеля клієнтів – якщо той більш-менш не постраждав, то й IT-провайдер буде мати роботу. 

Проте, думаю, через 2-3 місяці, коли великі аутсорс-компанії відчують всю повноту кризи, деяким працівникам доведеться піти й звідти. 

За яким принципом звільняли людей в Aoza Technologies? 

Звільнення у сфері IT не обійшли стороною і нашу компанію. Скорочували штат ми за кількома принципами. 

По-перше, довелось попрощатись з деякими product managers (PM). Навіть одного PM, який дуже довго в нас працював – лояльну до компанії людину. Це, звичайно, морально складно було. Але водночас ми бачили: з нього в нас далі вже нічого не виросте. 

По-друге, звільнили персонал, який набирали спеціально на виріст під деякі проєкти. Частина з них закрилась, а фінансова подушка в нас невелика для того, аби зараз протримати їх на зарплаті. 

Скоротили також деяких працівників, яких планували звільнити, і тримали, поки була під них робота. Звичайно, що тепер в команді Aoza людей поменшало, а навантаження на кожного збільшилося. 

Деякі проєкти були передані іншим розробникам. І в перший тиждень карантину було складно, коли люди наново починали входити в курс проєктів. Особливо тих, які на стадії завершення. Але ми впорались.

Хто вистоїть, а хто – прогорить 

Щоб втриматись у кризу, для IT-компанії важливо, в першу чергу, мати кілька клієнтів-драйверів бізнесу. Тому що якщо в компанії багато маленьких клієнтів, то ти просто тонеш у їх менеджменті. 

Що ж до одного, але великого клієнта… Нещодавно була ситуація в Дніпрі: компанія з 70 розробниками у штаті, з них майже дві третини людей працювали на одного клієнта. І от він пішов. Думаю, якщо керівництво не застосує екстрених заходів, то компанія може навіть закритись. 

На мою думку, більше шансів матимуть компанії, які під час цієї кризи дороблюватимуть та модифікуватимуть свої продукти.

Хто за час кризи встигне адаптуватись і змінити свою бізнес-модель, швидше доробити функціонал проєкту, той матиме високий старт, коли криза мине. 

Бо ринок буде перезапущений повністю, принаймні деякі його галузі. І такі компанії матимуть більше шансів отримати свого користувача і вигідну позицію на ринку. 

На кого з клієнтів вплинув карантин. Розбір по індустріях

Наразі ми працюємо над проєктами з ритейлу, медицини, з віддаленої роботи. Є проєкти, які пов’язані з кінцевими користувачами чи навіть будівництвом. Якраз сфера будівництва, коли карантин увійшов в силу, в нас абсолютно відпала. Те ж саме сталось із застосунками, що пов’язані з кінцевими користувачами – модою, наприклад. 

Але в цілому бізнес активно адаптується до нових умов роботи в онлайні.

Деякі клієнти, навпаки, зараз звернулись до нас за новим функціоналом для своїх додатків чи веб-систем. Функціоналом, пов’язаним якраз з автоматизацією багатьох процесів, які раніше відбувались в офлайні. 

Якщо говорити в цілому, то компанія в нас не дуже велика за розмірами й тому на нас криза вплинула мінімально. 

Десь роботи стало менше, десь – в рази більше. Буквально нещодавно ми віддали в реліз новий додаток, а до цього працювали десь 3 тижні взагалі без вихідних – так що роботою завантажені. 

Чи має сенс початківцям шукати роботу на карантині? 

Відповідь на питання, чи варто джунам найближчим часом пробувати сили в індустрії, коли відбувається так багато скорочень у сфері IT залежить від політики  компанії. 

Я можу розповісти, яку стратегію на такий випадок маємо ми в Aoza Technologies.

В компанії завжди було так: коли з’являється проєкт – шукаємо під нього команду. У часи кризи проєкти – з’являються, людей – шукаємо. 

Ми не проти того, аби в ці часи брати джунів. На довгостроковому проєкті з такого “виростити” гарного мідла (програміст середнього рівня – авт.).

Моя думка така: soft skills (від англ. – неспеціалізовані навички, які забепечують успішну участь у робочому процесі та високу продуктивність шукача – авт.) важливіші за hard skills (професійні навички, які напряму стосуються ваших робочих обов’язків – авт.), тому ми завжди спершу дивимося, чи людина підходить нам в команду, як взаємодіє з іншими. 

Єдине що: тепер будемо більш прискіпливими в пошуках. У кризу складно буде знайти роботу людям типу “увійти в IT”, які були замотивовані історіями про те, як колишній шахтар заробляє тисячі доларів розробником. Таких історій стане менше, бо будемо ретельніше відсіювати шукачів через перше інтерв’ю. 

Економіка

США оголосили про оборонний пакет допомоги для України на 1 млрд доларів

Опубліковано

Ллойд Остін, міністр оборони США, оголосив про надання Сполученими Штатами ще одного пакету військової допомоги Україні на суму 1 мільярд доларів. Цей пакет включатиме ракети для системи артилерійської ракетної системи HIMARS, снаряди, системи протиповітряної оборони та інше військове обладнання.

Про це Остін заявив на початку 21-го засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”, яке відбувається у п’ятницю, 26 квітня, в онлайн форматі.

Промова Ллойда Остіна

“Сьогодні я радий повідомити, що Сполучені Штати виділять за повноваженнями президента ще один пакет допомоги на 1 мільярд доларів, який включатиме додаткові боєприпаси для HIMARS, 155-міліметрові снаряди, засоби протиповітряної оборони та бронетехніку”, – сказав міністр оборони.

Читати також: Нацбанк випустив монету до роковин Чорнобильської трагедії

Він додав, що союзники приділять особливу увагу зміцненню української протиповітряної оборони. За його словами, Україна критично потребує додаткових систем для захисту неба. Крім того, терміново потрібні більше ракет-перехоплювачів.

Нагадаємо, що українські хакери здійснили кібератаку на сервіси партії “єдина росія”.

Також ми повідомляли, що в Києві відновили купол Будинку вчителя.

Фото: з вільних мереж

Читати далі

Економіка

ЄС виділив €1,5 млрд Україні: це другий транш за програмою Ukraine Facility

Опубліковано

Євросоюз виділив Україні 1,5 млрд євро за програмою Ukraine Facility. Загалом упродовж 2024–2027 років Україна має отримати 50 мільярдів євро. Отримані кошти спрямують на покриття найважливіших бюджетних видатків.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Дякую Єврокомісії за позитиву оцінку виконання п’яти індикаторів, що є передумовою для виділення коштів…Вдячні Європі за прогнозовану ритмічну підтримку. Це запорука нашої стійкості, успішного відновлення та створення точок росту економіки на майбутнє», — зазначив Шмигаль.

Читайте також: Сенат США схвалив пакет допомоги для України у розмірі 61 млрд дол

Це вже другий транш фінансування за програмою Ukraine Facility. У березні Євросоюз виділив Україні перші 4,5 млрд євро. Наразі уряд України очікує на швидке виділення третього траншу обсягом 1,89 млрд євро.

Загалом цього року Україна очікує в межах програми Ukraine Facility 16 млрд євро.

Нагадаємо, на українсько-молдавському кордоні запрацювала «єЧерга» для автобусів.

Фото: ЄС

Читати далі

Економіка

Сенат США схвалив пакет допомоги для України у розмірі 61 млрд дол

Опубліковано

Сенат США прийняв законопроект щодо зовнішньої допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню та іншим країнам для протидії впливу Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні на суму $95,3 мільярда. У цій сумі близько 61 мільярда доларів передбачено для України.

Про це повідомляє Сенат США.

Голосування

Під час голосування за законопроєкт, що передбачає надання допомоги Україні, 79 сенаторів проголосували “за”. Зазначений пакет допомоги включає асигнування у розмірі $60,84 мільярда для України, $26 мільярдів для Ізраїлю, а також гуманітарну допомогу для мирного населення в зонах конфліктів по всьому світу.

Читати також: Opendatabot запускає житловий сервіс з відкритими даними

Тепер документ повинен підписати президент США Джо Байден.

У рамках цього законопроєкту Україна отримає в кредит 7,85 млрд доларів прямої фінансової допомоги державному бюджету.

Нагадаємо, що ЗСУ встановили прапор України в Козачих Лагерях на лівому березі Херсонщини.

Також ми повідомляли, що два українські фільми демонструватимуть на міжнародному кінофестивалі у Польщі.

Фото: з вільного доступу

Читати далі