Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Технології

Турецько-український ударний БПЛА Akinci здійснив перший політ (ВІДЕО)

Опубліковано

Турецько-український ударний безпілотний літальний апарат Akıncı здійснив  перший успішний випробувальний політ.

Про це повідомили в Defense Express.

Перший випробувальний політ ударного безпілотник Туреччини Akıncı відбувся 6 грудня 2019 року  на аеродромі в місті Чорлу на північному заході провінції Текірдаг.

На оприлюдненому в цей день компанією відео видно, як безпілотник здійснює прогрів двигунів, розгін по злітно-посадковій смузі в денну пору доби та політ поблизу аеродрому. 

Akıncı провів політ повністю в автоматичному режимі, пробув у повітрі 16 хвилин і після цього в кінці тесту здійснив плавну автоматичну посадку.

З огляду на те, що БПЛА оснащений українськими турбогвинтовими двигунами сімейства АI-450, розробки ДП «Івченко-Прогрес», представники українського підприємства впродовж останніх трьох тижнів також були присутні на тестових випробуваннях.

«Це історичний момент для Туреччини. Всі основні системи та підсистеми на Akıncı під час польоту працювали дуже добре. Ми дуже пишаємося нашим результатом» – зазначив виконавчий директор компанії BAYRAK Халук БАЙРАКТАР.

Про БПЛА

Ударний безпілотний літальний апарат нового покоління Akıncı (тур. – вид легкої кавалерії) стане одним із перших проектів спільного підприємства «Black Sea Shield», створеного Держкомпанією «Укрспецекспорт», що входить до складу «Укроборонпрому», та турецького підприємства Baykar Defence.

Akıncı призначений для ведення оперативно-стратегічної повітряної розвідки, а також нанесення авіаційних ударів по об’єктах противника.

Бак оснащений сучасним системами спостереження: від тепловізорів та потужних камер, радарів з активною фазованою антеною решіткою та численними сенсорами.

Характеристики

Попередньо відомо, що Akıncı буде здатний перебувати в повітрі до 24 годин, матиме максимальну висоту польоту 12 км та радіус дії 250 км.

Максимальна швидкість польоту беспілотника становитиме 463 км/год.

Вага корисного навантаження складатиме 1350 кг (450 внутрішнього та 900 – навісного навантаження)

Читайте також: В Україні розробили бойовий наземний дрон: що він вміє

Безпілотник обладнується надсучасними системами спостереження: від тепловізорів та потужних камер до радарів з активною фазованою антенною решіткою та численними сенсорами.

Все це дозволяє виявляти на значній відстані навіть добре замасковані цілі, передавати їх координати для знищення, або самостійно завдавати високоточні удари.

Головна відмінність

Однією з головних особливостей Akıncı є можливість його озброєння боєприпасами, які застосовуються у звичайній авіації.

Йдеться про різні типи ракетного та бомбового озброєння, зокрема і турецькі далекобійні крилаті ракети SOM, які здатні знищувати цілі на відстані біля 250 км та побудовані з використанням стелс-технологій.

Ця ракета, загальною масою у 600 кг, несе понад 200 кг вибухівки.

Вона має можливість наведення, як на стаціонарні, так і на рухомі цілі завдяки використанню спеціального алгоритму селекції за інфрачервоною сигнатурою.

Читайте також: В Україні провели випробування дрона-камікадзе

Вперше компанія Baykar експонувала натурний зразок БАК Akıncı з українськими двигунами під час Міжнародного фестивалю авіації, космосу та технологій Teknofest-2019, який проходив 17-22 вересня 2019 року в Стамбулі (Туреччина).

https://www.youtube.com/watch?v=rIpDLZ_B9kM

Нагадаємо, нещодавно показали перші фото українсько-турецького БПЛА Akinci.

Технології

В Україні запрацювала нова ШІ-платформа для інфлюєнсерів Favikon

Опубліковано

Французька маркетингова платформа для інфлюенсерів, що базується на штучному інтелекті, Favikon, розширила свою географічну присутність, додавши підтримку для 17 нових країн, включаючи Україну.

Про це співзасновник і CEO Favikon Джеремі Буасіно повідомив у LinkedIn.

Про платформу

Favikon використовує штучний інтелект для обчислення Influence Score для творців контенту та формування на його основі рейтингів в різних нішах та категоріях. Цей стартап позиціонує себе як B2B-орієнтовану маркетингову платформу для інфлюенсерів, яка відповідає потребам компаній у підвищенні впізнаваності та охоплення свого бренду в цифровому просторі.

Читати також: На український ринок виходить німецький бренд сільськогосподарської техніки Eisen Löwe

15 травня співзасновник і CEO Favikon Джеремі Буасіно розповів у LinkedIn, що платформа почала підтримувати 17 нових країн, зокрема країни Балтії, Грузію та Україну.

Нагадаємо, що в Києві запрацював перший в Україні кабінет захисника.

Також ми повідомляли, що в Україні запустили державний сайт про усиновлення та форми виховання.

Фото: Favikon

Читати далі

Технології

У Києві запрацював перший в Україні кабінет захисника

Опубліковано

У Києві запустили перший в Україні електронний кабінет захисника. Ця ініціатива покликана спростити та оптимізувати роботу адвокатів, надаючи їм зручний і ефективний інструмент для ведення справ та спілкування з клієнтами та органами правопорядку.

Про це повідомляє КМДА.

Про послуги порталу

Заступниця голови КМДА Марина Хонда пояснює, що новий портал має спростити взаємодію мешканців Києва з міськими установами, зробивши її швидшою й безбар’єрною.

Читати також: Волонтери можуть виграти грант для порятунку безпритульних тварин: як взяти участь

Послугами зможуть скористатися військові кияни, їхні родини й родини загиблих. Портал функціонує у форматі “єдиного вікна” і вже інтегрував 40 послуг, десять з яких можна отримати онлайн. Серед них – щомісячна й щорічна матеріальна допомога, послуги зі слухопротезування, психологічна підтримка й фізична реабілітація, а також допомога дітям.

Для скористання послугами потрібно зареєструватися й пройти верифікацію. Після цього у особистому кабінеті можна переглянути доступні міські послуги.

Деякі послуги поки доступні лише офлайн, утім на порталі можна подати заявку для їх отримання або дізнатися про те, як саме це можна зробити.

Портал доступний за посиланням й зараз працює у бета-режимі.

Нагадаємо, що європейські архітектори презентували проєкти для збереження української культурної спадщини.

Також ми повідомляли, в Україні запустили державний сайт про усиновлення та форми виховання.

Фото: Київ Цифровий

Читати далі

Технології

TikTok запускає пошуковик відео зі штучним інтелектом

Опубліковано

TikTok тестує оновлену сторінку з результатами пошуку, яка включатиме результати, згенеровані штучним інтелектом. Відеоплатформа поступово додає нові функції до пошуку в програмі, відповідаючи на запит користувачів, чимало з яких використовують TikTok як пошукову систему, обираючи за його допомоги продукти, заклади тощо.

Про це повідомляє The Verge.

Минулої осені TikTok почав тестувати додавання результатів пошуку Google на свою сторінку пошукових результатів. Також платформа пробувала додавати посилання на Wikipedia, IMDb та інші вебсайти. Тепер платформа тестує інструменти з застосуванням штучного інтелекту, які надають користувачеві вичерпнішу відповідь, згенеровану за допомогою ChatGPT.

Як показано на скриншоті з програми, такі відповіді користувачі бачать в компактному розділі, що розміщений під рядком пошуку та над релевантними відеороликами.

Читайте також: В Україні відбудеться фестиваль кіно, яке було створено за допомогою ШІ

Платформа називає цю функцію Al Smart Search і повідомляє, що алгоритм TikTok відображає ці відповіді, коли вважає їх відповідними пошуковому запиту користувача.

«Оскільки ця функція є новою, іноді можуть виникати такі помилки, як неточні або нерелевантні відповіді. Al Smart Search не може замінити професійну консультацію, особливо з юридичних, медичних, фінансових або страхових питань», — попереджає TikTok.

Наразі доступ до цієї функції обмежений. Також платформа надає відповіді у такому форматі не на всі запити.

Нагадаємо, ШІ-помічник Copilot від Microsoft заговорив українською.

Фото: TikTok

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство2 дні тому

«Я співаю руками»: як перекладачка жестової мови Уляна Шумило розвиває музичний інклюзив

Вона однією з перших почала перекладати українські пісні жестовою мовою. Найпершими її «ручними каверами» стали...

Суспільство5 днів тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості6 днів тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

Можливості1 тиждень тому

Вчити англійську навіть під час війни. Мовна школа у Чернігові відновила роботу після ракетного удару завдяки гранту

Стільці перекинуті й вкриті уламками скла. Стеля впала, а двері вирвані. Це наслідки у школі...

РЕКЛАМА: