Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Технології

Робот-секретарка та юрист-бот. Як п’ять технологій допомагають бізнесу заощадити час і гроші

Український підприємець як ніхто розуміє приказку “Час – це гроші”. І тому вигадує спосіб не витрачати свій час на дрібні завдання

Опубліковано

Український підприємець як ніхто розуміє приказку “Час – це гроші”. І тому вигадує спосіб не витрачати свій час на дрібні завдання, скидаючи їх виконання на… штучний інтелект. 

Уявіть, що вам не треба замовляти воду до офісу щомісяця – про це подбає бот.

Або, що нема потреби стояти у черзі на пошті – через спеціальний онлайн-сервіс ви вже зробили майже всі справи.

Юрист-бот, робот-секретарка – тримайте від нас підбірку цифрових помічників, яким користуються українські підприємці. Ті техноштуки свідчать про те, що майбутнє вже настало.  

Реєструйте всі свої поштові відправлення онлайн

Одеський стартап допоможе інтернет-магазинам заощадити час на поштових відправленнях.

Якось Кирила Соколовського, власника торгової марки Tushe (продають через соцмережі тушонку і консерви преміум-класу- авт.), дістало, що він витрачає купу часу на те, аби розіслати товарно-транспортні накладні клієнтам. А до цього оформи замовлення спочатку на блокноті, потім перенеси в Excel – щоби впорядкувати десятки замовлень на день. Потім спробуй оформити їх через власний онлайн-кабінет “Нової пошти” і витрать по три хвилини на кожне замовлення. Звучить просто, а якщо їх із 50?

Тому він створив сервіс TTN Portal, що спрощує бізнесу відправлення  товарів поштою. Через портал можна:

  • масово створювати товарно-транспортні накладні,
  • автоматично розсилати клієнтам смски: з номерами ТТН, реквізитами на оплату тощо,
  • відстежувати накладені платежі,
  • відстежувати роботу кількох людей, якщо ви працюєте командою,
  • завантажувати записи щодо товарів прямо із Excel. І навпаки, експортувати усі дані з TTN Portal у формі таблиць.

Використовуйте Cortana замість секретаря

Уявіть, що вам не треба витрачати час на планування – усе за вас зробить цифровий асистент.  Принаймні, у компанії SMART business, де працює Андрій Бурлуцький, усе так і відбувається: на Форумі креативності чоловік розповів, що вже давно не займається виконанням примітивних завдань типу планування розкладу зустрічей – що саме по собі віднімає багато часу. Ці функції цифровий асистент від Microsoft Cortana частково взяв на себе. І частково – бізнес-аналітику. 

“Cortana у мене увімкнена у кімнаті переговорів. Коли дискутуємо про зустрічі і не можу сказати одразу зручний час, скидаю цю опцію на Cortana. Також вона розподіляє завдання у моїй системі задач за пріоритетністю”.

“Розумний” динамік для цифрового помічника Cortana

Є корпоративні програми, які класно співпрацюють із Cortana. Наприклад, інше технорішення Microsoft  – Power BI Desktop. Це такий аналітичний дашборд на кшталт старого-доброго Excel, тільки ще більший агресивний і живий.

“Я можу запитати: Cortana, ми виконаємо план продажів у цьому році? Вона “радиться” із системою Power BI Desktop, і через деякий час я отримую відповідь: “Ні, ми значно “просідаємо” по декільком пунктам, а оці конкретні люди команди погано працюють”.

Замовляєте воду до офісу? Нехай це робить штучний інтелект

Чат-бот від українського стартапа Ally слідкує за тим, щоб у вашому офісі вода ніколи не закінчувалася. 

Робиться це так: спеціальна підставка встановлюється під бутель і підключається до Wi-Fi. Коли вода закінчується, система формує замовлення і відправляє в месенджер – користувачеві потрібно буде тільки підтвердити списання коштів.

Така система стоїть і у Володимира Дем’яненка, власника компанії D2. Каже, економить йому багато часу, а її роботу він майже не помічає – мовляв, до хорошого легко звикнути. 

“Таких прикладів дуже багато: від замовлення квитків до пошуку посилок Нової пошти. Чат-боти, цифрові асистенти – це вже зараз працює”.

Нехай боти розбираються із вашими податками

Сплата податків – це, зазвичай, нудно і складно. Але віднедавна з’явилась можливість вирішувати податкові питання через чат-бот. ReporTax – це творіння компанії “ЛІГА:ЗАКОН” та юридичної компанії Juscutum, яке  створили для ФОП. 

ReporTax самостійно розрахує та сплатить ваші податки, а також подасть за підприємця звітність до держорганів. Бізнес не завжди стежить за дедлайнами податкової, тому і досі головною причиною штрафів є затримки з платежами та звітами.

Просто зареєструйтеся, надайте боту дані для роботи і завантажте електронний підпис. Далі ваш “цифровий” бухгалтер лише ставитиме запитання – а від вас треба буде тільки вводити необхідні дані. 

За 75 гривень на місяць ви отримаєте:

  • розрахунок та сплату єдиного податку та ЄСВ;
  • автоматичне подання звітів до податкової та Пенсійного фонду.

Як без болю зареєструвати торгову марку 

Цей бот запустити ввечері у п’ятницю, коли у всіх юристів попереду були вихідні. І тут же отримали 11 заявок на оформлення торгової марки. 

PatentBot – це теж справа рук юридичної компанії Juscutum. Бот допомагає реєструвати торгові марки через месенджер Facebook і веб-версію буквально за кілька кліків. Послуги боту коштують від 790 грн – це втричі дешевше за ринкові ціни, кажуть у Juscutum.

Щоб зареєструвати торгову марку, необхідно зайти в месенджер Facebook, відповісти на ряд питань протягом 5-7 хвилин і оплатити замовлення.

Повністю виключити з процесу оформлення юриста із плоті і крові, звісно, не вдасться. 

Але PatentBot повністю спрощує збір даних від клієнта, зводячи зусилля останнього до мінімуму.

Зараз в Україні за допомогою PatentBot реєструється кожна 50 торгова марка.

Технології

Google зробив ШІ-застосунок Geminі доступним для України

Опубліковано

Корпорація Google зробила доступними ключові функції Gemini для багатьох мов і країн, зокрема для України.

Про це повідомляє Google.

Про Gemini

Google розширила можливості своєї мобільної програми Gemini, додавши підтримку української мови серед інших нових мовних та регіональних опцій.

Додаток Gemini із вбудованим помічником дозволяє користувачам взаємодіяти з текстом, голосом або зображеннями для отримання допомоги та інформації в різних ситуаціях. Наприклад, користувач може сфотографувати пошкоджене колесо та отримати інструкції щодо його ремонту.

Для активації Gemini на пристроях Android потрібно використовувати асистента Google. Додаток обіцяє підвищений рівень користувацького досвіду та контекстну підтримку безпосередньо на екрані смартфона. Українські користувачі можуть здійснювати текстові запити українською мовою, хоча голосові запити наразі доступні лише англійською.

Читати також: Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Функціональність Gemini також буде включена до програми Google на iOS протягом найближчих тижнів. На пристроях з iOS ця функція буде доступна, якщо в налаштуваннях “Мова та регіон” обрано англійську мову. Крім того, для української мови тепер доступна функція “Розширення”, яка дозволяє отримувати інформацію безпосередньо з різних програм та сервісів Google, спрощуючи завдання, такі як планування подорожей.

Нагадаємо, що в Україні покращився політичний та безпековий показники в Індексі свободи слова: дослідження.

Також ми повідомляли, Google запускає другий етап Фонду підтримки для українських технологічних стартапів на 10 млн дол.

Фото: Geminі.

Читати далі

Технології

Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Опубліковано

Сервіс ОСББ, який доступний у застосунку “Київ Цифровий”, отримав перемогу в міжнародній премії у категорії “Демократичні технології”.

Про це повідомляє КМДА.

“Київ відзначили в номінації “Демократичні технології” за розвиток і впровадження електронної демократії на місцевому рівні. Цього року за перемогу змагалися понад 300 проєктів з усього світу, і для нас честь отримати цю нагороду”, – зазначив Петро Оленич, заступник голови КМДА.

Про премію

нститут інновацій у політиці, міжнародна організація, яка пропагує демократію в Європі, висунув сервіс ОСББ для нагородження за досягнення у впровадженні демократичних цінностей в житлових об’єктах.

Кожного року громадське журі, складене з понад 1 000 європейців, оцінює проєкти, щоб визначити фіналістів і переможців у категоріях премії. Організатори повідомляють, що цього року 314 проєктів відповідали критеріям і пройшли оцінювання журі. Із них 70 проєктів, по десять у кожній категорії, були визнані винятковими фіналістами і першопрохідцями інновацій.

Читати також: В Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць

Про сервіс

Номінанти демонструють, як громади та країни знаходять нові способи покращити життя в містах. Сервіс ОСББ забезпечує активну участь громадян у прийнятті рішень через онлайн-режим. Голови ОСББ можуть реєструватись за посиланням (https://kyiv.digital/osbb/login), проводити офіційні голосування через “Дія. Підпис” і використовувати е-документи, а співвласники можуть впливати на життя будинку без зайвих зусиль.

Успішна реалізація демократичних сервісів, таких як ОСББ онлайн, сприяє зміцненню зв’язку між місцевою владою та громадою, робить управління прозорішим та ефективнішим. Спільні зусилля на шляху до побудови сучасної, демократичної та цифрової міської громади продовжуються, а перемога Сервісу ОСББ в номінації “Демократичні технології” є важливим кроком у цьому напрямі.

Нагадаємо, що резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає.

Також ми повідомляли, що демо гри Threads of War про звільнення України від окупантів вже доступне на платформі Steam.

Фото: КМДА.

Читати далі

Технології

Резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає

Опубліковано

На конференції Tech Ecosystem Summit 2024, що відбулася 3 травня в Києві, була представлена спілка Diia.City Union.

Про це повідомляється на сайті Diia.City.Union.

На Tech Ecosystem Summit 2024 у Києві, де лідери української IT-індустрії обговорюють поточний стан та майбутні можливості, сьогодні, 3 квітня, була презентована нова громадська спілка – Diia.City.Union. Разом з Українським фондом стартапів вони планують сприяти створенню сприятливого середовища для розвитку IT-бізнесу в Україні та за її межами.

“Місія спілки – становлення потужної ІТ-галузі в Україні, яка успішно конкурує на міжнародній арені та сприяє розвитку інновацій у світі”, – повідомляється на сайті Diia.City.Union. Президентом спілки став співзасновник і член ради директорів SoftServe Тарас Кицмей.

Серед членів – SoftServe, EPAM, Sigma Software, GlobalLogic, Luxoft та інші.

Читати також: Які мінімальні бали з предметів НМТ потрібні для вступу до вишів.

Як стати частиною команди

Основі вимоги:

  • Повне членство в Diia.City Union. Необхідно брати участь у проєктах, голосувати, ініціювати питання для вирішення, входити до органів управління, а також формувати політику й стратегію. Одноразовий вступний внесок становить 750 євро;
  • Асоційоване членство. У ньому потрібно брати участь у воркшопах від експертів і відвідувати відкриті зустрічі з урядом.

Нагадаємо, що в серпні в Steam пройде фестиваль, присвячений українським іграм.

Також ми повідомляли, що анонсували новий роман Софії Андрухович: про книгу та як передзамовити.

Фото: Дія.City

Читати далі