Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Як залучати гранти на креативні проекти + перелік грантодавців

Опубліковано

З 19 по 21 вересня у Києві відбувся IV Форум Креативних Індустрій. Це найкреативніша бізнес-подія осені, яка протягом трьох днів об’єднала понад 170 експертів із 16 сегментів креативних індустрій та близько 1500 відвідувачів. Команда ШоТам не могла оминути цю подію та побувала на виступі спікерів. Експерт фінансової ради Українського культурного фонду Людмила Гуляєва, яка була одним із спікерів третього дня форуму, розказала про принципи залучення грантових коштів та дала поради щодо успішного написання грантової заявки.

Людмила Гуляєва

Кандидат економічних наук, доцент Академії праці, соціальних відносин і туризму. Експерт у сфері грантів. Експерт фінансової ради Українського культурного фонду. Керівник міжнародного грантового проекту Модуль Жана Моне “Фінансовий сектор ЄС як рушій сталого розвитку” програми ЄС “ЕРАЗМУС+”.  Також є засновницею освітнього центру “Financial Literacy Hub”. та віце-президентом ГО “Ліга інвестиційного розвитку України”.

Голодний чи ситий художник?

Незалежно від того, де ви працюєте і чим займаєтесь – вашій організації необхідні ресурси для розвитку. Якщо ви хочете долучити фінанси, то робіть це самі, або долучайте тих, хто вам в цьому допоможе. Якщо у вас творча роботі і немає часу і бажання займатись документацією, залученням коштів, то зрозумійте, чи підходить вам статус “голодний художник”.

Кожна організація має три варіанти джерел фінансування.

1. Власний капітал
. У цьому випадку ви можете, або вкласти власні кошти, або знайти того, хто прийде у вашу організацію та вкладе гроші. Звісно, у цьому є великий плюс: безстроковість, плата залежно від фінансового результату, не треба повертати кошти. Та є й мінус – той, хто приходить у ваш проект хоче керувати процесом.

2. Позиковий капітал. Часто під свої проекти ми беремо кредити, але тут є ризик, що можна втратити своє майно. Тому що кредити даються на певний строк, ці кошти потрібно повертати, а плата залежить від фінансового результату. Але, порівняно з першим варіантом, кредитор не має права долучатись до управління бізнесом. 

3. Гранти. Цей варіант як окрема складова дуже сильно виграє. Тому що це безповоротна фінансова допомога. Але тут немає такого. що ви зараз швиденько всі напишете заявки і поїдете відпочивати на Мальдіви. Сучасні грантодавці потребують конкретних результатів. Отже, гранти мають два великі плюси: донор не має права управляти вашим проектом і кошти повертати не потрібно, якщо ви виконали результати проекту.

Гранти допоможуть вам реалізувати власні ідеї. Але, якщо ви сподіваєтесь тільки на грант, то це призведе до того, що ваша організація може не стабільно розвиватись. Чому? Ніхто не може гарантувати того, що ви виграєте грант. Та і сам процес складний. Якщо ви у лютому подали заявку, лише в серпні дізнаєтесь отримали грант чи ні. Тому не варто сподіватись тільки на донорські кошти. Серед мінусів грантів: 

  • Цільове спрямування. Гроші можна використати тільки на реалізацію проекту
  • Висока конкуренція
  • Будьте готові мати певний запас коштів.

Є сайти з актуальною інформацією про різні гранти. Серед них найбільш популярні “Гурт”, “Громадський простір”, “Велика ідея”, Всеукраїнська організація сільських і селищних рад, Mladinfo, “Культурне партнерство”.

Є програми разові, а є фонди, які постійно підтримують різні сфери (в кінці статті можна ознайомитись з переліком грантових програм, – авт.). Можна підписатись на ці сайти, або самі організації і отримувати актуальну інформацію про програми.

Тепер трішки порад

Важливі події проводити пізніше

Бувають затримки грантодавців з виділенням грошей. Тому, якщо ви пишете, що проект починається з вересня, завжди на перші місці ставте якісь підготовчі зустрічі, дослідження, організацію. Чому? Бо скоріше за все, грошей спочатку ви ще не матимете і тоді важливі заплановані події доведеться перекривати своїми коштами.

Не боятися провалів

Чим більший ви професіонал в грантах, тим важче переживати невдачі. Негласна статистика каже, що виграє 1 з 10 проектів. Якщо ви не отримали грант – це не означає, що у вас поганий проект. Подавайтесь і вдруге, і втретє. Намагайтесь дати відповіді на всі питання у заяві. Правильно чи ні – хай судить експерт. Головне – не залишайте пропущені рядки. 

Якісна іноземна мова не є вирішальним фактором

У мене, наприклад, не ідеальна англійська, але я пишу серйозні грантові заяви. Не бійтесь, намагайтесь писати. Краще погана англійська, але розуміння проекту. І пишіть просто, короткими фразами. Експерти, що оцінюють грантові заявки – найчастіше не носії англійської. З України найпростіше податись з грантів українського культурного фонду. Чому? Бо заявка українською мовою та й реагують швидко.

Сила у партнерстві

В Україні часто нехтують цим правилом і думають, як це ми будемо ділити гроші з кимось. Тут треба розуміти, що є проекти індивідуальні, де подається одна організація, а є партнерські. Багато грантодавців зацікавлені, щоб було партнерство і у своїх проектах навіть, якщо ви один подавач – варто написати, що у мене є контакти різних організацій і ми можемо з ними співпрацювати. Як знайти партнера? Шукайте нестандартні підходи. Не уникайте публічних заходів. У європейських грантів є спеціальні форуми, де шукають партнерів. І можна і себе туди внести, і внести партнерів.

Інноваційна ідея та вміння показати її цінність

Ідея має бути прописана конкретно. Якщо ви хочете зробити виставу, напишіть, чим ваша вистава краща від інших і в чому цінність для цільової аудиторії. Потрібно вміти коротко презентувати свій проект. 

Типові помилки:

  • “Не скажу, бо ідею вкрадуть”
  • “ Для чого рахувати бюджет, все одно потім буде так, як домовимося з інвестором”.

Полюбіть числа та конкретику

Часто використовують загальні фрази: якісний, дорогий, дешевий. Але порівняно з чим? Дешевший на скільки? Кількісно вимірюйте свої результати (багато, мало, краще, ліпше – не підходить. На 2% Або на 10 000 доларів, або 100 учасників). Опишіть свій ринок та підготуйте бізнес-план.

Конкуренти є завжди! Покажіть свою унікальність!

Не полінуйтесь подивитись, що схоже роблять ваші колеги і покажіть, у чому ви кращі та чому унікальні.

Консультанти – не гарантія

Консультанти вам допоможуть розібратись з усіма аспектами грантових програм. Ви можете самі, якщо маєте час, але чи маєте його? До того ж це свіжий погляд зі сторони на свій бізнес. Ви краще зосереджуйтесь на стратегічних задачах, інше віддайте на аутсорс. Консультант дає гарантії успіху, але, якщо він каже, що ви точно виграєте – не вірте. У більшості грантів все централізовано і вони розглядають проекти навіть не знаючи, хто автор.

Кожна грантова заявка – унікальна, бо різні організації просять по різному написати. Але там обов’язково має бути мета, цілі (розбита на частини мета) і завдання (як саме будуть виконуватись цілі). Головне – не боятись і пробувати знову і знову. 

Суспільство

До Пущі-Водиці ходитиме екскурсійний трамвай-кафе

Опубліковано

Екскурсійний трамвай-кафе, що ходить до Пущі-Водиці, планує відновити свою діяльність з 18 травня.

Про це повідомляють на Facebook-сторінці “Екскурсії на трамваї по Києву”.

Про екскурсію

Перша запланована екскурсія отримала назву “Таємниці Пущі-Водиці” і її програма була розроблена на основі матеріалів відомого історика Олександра Анісімова.

Учасники екскурсії матимуть можливість відвідати перший у Києві пивоварний завод, урочище Кинь-Ґрусть та мавзолей-усипальницю, спроектовану архітектором Городецьким.

Серед варіантів програм для прогулянок до Пущі-Водиці також доступна програма під назвою “Трамваї на курорт”. Щодо екскурсій по Києву, можна обрати із таких варіантів, як “Вечірній трамвай”, “Від конки до трамваю” та “Не звичні історії на тролейбусі”. Кожна з цих програм обіцяє захоплюючі враження та цікаві відкриття для учасників.

Екскурсії тривають від однієї до трьох годин. Вартість місця в екскурсійному кафе-трамваї становить від 400 гривень. Забронювати місця можна на сайті.

Читати також: 800 мешканців громади тепер знають, як врятувати життя. На Житомирщині жінки за грант заснували освітній проєкт

Про вагон

Вагон-кафе був споруджений у 1992 році, і в 2007-му році він пройшов ремонт за кошти та зусилля “любителів транспорту” та працівників депо.

Проте, в березні 2023 року на сторінці екскурсійної агенції було оприлюднено повідомлення про загрозу зникнення трамвай-кафе. З початком воєнного стану екскурсійному трамваю було заборонено курсувати до Пущі-Водиці, незважаючи на те, що рух регулярних трамвайних маршрутів до цієї місцевості був відновлений в травні 2022 року.

Нагадаємо, що сумчанин переміг у міжнародному конкурсі шрифтів.

Також ми повідомляли, що анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок.

Читати далі

Суспільство

В Україні була створена колекція прикрас з уламків літака “Мрія”

Опубліковано

Український виробник ювелірних виробів, бренд karpenko jewelry, представив обмежену колекцію прикрас під назвою “оМРІЯна помста”. Ці прикраси створені для натхнення найбільшого українського літака “Мрія”, який був знищений окупантами в лютому 2022 року.

фото: karpenko jewelry

Про це повідомляє сайт бренду.

Про колекцію

У колекцію включені дві брошки: одна у формі турбіни, а інша – у формі літака “Мрія”. Брошка “Літак” відтворює один з найбільш впізнаваних ракурсів “Мрії”, який був видно на всіх земних презентаціях та зафіксований на численних символічних фотографіях по всьому світу. Брошка “Турбіна” віддана унікальній особливості цього гігантського літака – шість двигунів, які робили його найпотужнішим цивільним транспортним літаком у світі.

фото: karpenko jewelry

Читати також: Фільм Алана Бадоєва “Довга доба” зʼявився на Netflix

Кожна прикраса містить уламок фюзеляжу зруйнованої “Мрії”. Їх для створення прикрас передала з власного архіву військовослужбовиця, парамедик Галина Алмазова. Разом зі своїм підрозділом вона витримала в Гостомелі найстрашніші дні атаки на аеропорт, евакуюючи поранених.

фото: karpenko jewelry

Мета випуску колекції благодійна. Весь прибуток з продажу прикрас спрямують на збір на засоби посилення технічної розвідки для Головного управління розвідки України.

фото: karpenko jewelry

Кількість прикрас у колекції “оМРІЯна помста” обмежена наявною кількістю уламків літака. Наприклад, випущено 225 брошок “Літак”, відповідно до номерів на фюзеляжі “Мрії”. Щодо брошок “Турбіна”, їх виготовлено не більше 1 тисячи штук.

Придбати прикраси можна на офіційному сайті бренду karpenko jewelry.

Нагадаємо, що анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок.

Також ми повідомляли, що українці відкрили рекордну кількість ФОПів у першому кварталі.

Фото: karpenko jewelry

Читати далі

Суспільство

Мати загиблого пілота стала капеланкою

Опубліковано

Мати полеглого пілота й героя України Степана Тарабалки вступила до лав військових капеланів, аби підтримувати українське військо!

Пані Світлана після загибелі сина у 2022 на гроші, компенсовані державою, відкрила реабілітаційний центр для захисників, а разом з цим відчула, що після загибелі сина Бог по-особливому торкнувся її серця.

Історія пані Світлани

“У такий складний час хочеться донести того світла, яке Бог дає мені, для служіння іншим”, – каже жінка.

Наталя Тарабалка – мати Героя України льотчика Степана Тарабалки з Коломийщини. Її Степан був одним з пілотів, яких за майстерність прозвали “Привидами Києва”. Він загинув над Житомиром 13 березня 2022 року з переважаючими силами окупантів.

На гроші, які їй компенсувала держава, Наталя у 2023 році відкрила оздоровчий центр для військових. А разом з цим відчула: після загибелі сина Бог по-особливому торкувся її серця.

Читати також: Фільм Алана Бадоєва “Довга доба” зʼявився на Netflix

Маючи духовний досвід, пані Наталя вирішила долучитися до українського війська як капеланка.

“Отримавши певну базу знань з капеланства, я хочу бути потрібною, корисною не тільки для родин, а й ветеранів, для військових”, – каже Світлана.

Пані Наталя вже отримала шеврон капеланки та приєдналася до лав військових священників.

Нагадаємо, що 52 ветерани отримають гранти на розвиток бізнесу.

Читати далі