Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

«Скільки чекати змін? Якщо чекати, то довго». На Житомирщині місцева влада разом з мешканцями зробили дитячий майданчик

СПЕЦПРОЄКТ

Опубліковано

Зараз ви читатимете статтю ШоТам з проєкту про громади, де мешканці беруть активну участь у розвитку та відновленні своїх регіонів.
Цей проєкт важливий для нашої редакції тому… Більше
Зараз ви читатимете статтю ШоТам з проєкту про громади, де мешканці беруть активну участь у розвитку та відновленні своїх регіонів.
Чому ми його робимо?

Ми розповідаємо про те, як співпрацюють представники місцевої влади, організації громадянського суспільства, жінки, молодь, волонтерські ініціативи та активісти. Ці приклади мотивують покращити комунікацію громадян та місцевої влади задля рушійних змін.

Тепер в Іршанському дворі на Житомирщині красуються яскраві гойдалки, гірки та каруселі, а ще — розмальовані лавочки й клумби. Це сталося завдяки жителям двору, що зібралися, розчистили й пофарбували місце для дитячого майданчика. Місцева влада допомогла закупити ігровий комплекс. 

ШоТам поспілкувалися з представницею місцевої влади та мешканців про те, як зміни в громаді починаються з дрібних кроків. 

Господарі на своїй землі — не влада, а жителі

Зміни завжди починаються з малого. Заступниця голови Іршанської громади з питань діяльності виконавчих органів Галина Ширченко впевнена, що саме ініціатива мешканців — найважливіша річ. У їхній громаді батьки та небайдужі жителі двору минулого року зібралися, щоб зробити простір навколо себе кращим: розчистили двір, помалювали скати й шукали рішення, щоб діткам було де гратися. Побачивши таку ініціативу, із захватом доєдналася й місцева влада. 

Працівники встановлюють новенький ігровий комплекс у дворі Іршанська. Фото: сайт Іршанської громади

Започаткувала такі зміни у своєму дворі жителька Іршанська Іванна Коваленко. Жінка запропонувала сусідам, у яких також є діти, відновити майданчик біля будинку. 

«Діти наші сидять удома в ґаджетах. І щоб якось зацікавити їх виходити на вулицю, вирішили зробити щось новеньке — щоб дітям було де гратися, і взагалі була цікавість до вулиці», — розповідає Іванна.

Люди звернулися до своїх депутатів, написали заяву в селищну раду — так почалися перемовини. Місцева влада шукала варіанти ігрових майданчиків, пропонувала їх жителям, і в ході обговорень вони таки зійшлися на тому, що сподобався найбільше. Закупили, встановили, і тепер це гарне місце для дітей. Галина каже, що з виплатою були складнощі, адже є першочергові витрати, пов’язані з війною. 

В Іршанській громаді 9 тисяч людей, і крім селища Іршанськ — центру громади — є ще 13 невеликих сіл, тож новини розходяться швидко. Галина додає: «Хочеться, щоб інші двори теж брали приклад».

Кольорові гірки й каруселі, які встановили у дворі Іршанська. Фото: сайт Іршанської громади

«Найбільше нас вразило, що люди зрозуміли, господарі в громаді — саме вони, а не селищний голова чи його заступники. Адже в нас демократичні вибори: сьогодні одні при владі, завтра люди вибирають інших. Але господарі на своїй території залишаються — це наші жителі, і коли вони починають турбуватися про щось, то бережливо ставляться до того, що роблять. І діток своїх виховують, і вчать», — вважає Галина Ширченко. 

Щоб молодь побачила, що їхні ініціативи підтримують

Офіційно Іршанська громада почала функціонувати вже з січня 2021 року. Було багато планів, каже Галина, та не все вдалося реалізувати, бо спочатку настала пандемія, тоді повномасштабна війна. Та посадовиця вважає, що розвиватися треба — не можна стояти на місці. Ще до 2022 року робили конкурс на найкращу клумбу:

«Брали участь, наприклад, пенсіонери, які постійно доглядають свої двори. Ми ходили дивитися, подяки людям приносили, а за три найкращі двори дарували торти. Це начебто дрібниця, але ті люди, які роками доглядали за клумбами, аж тепер отримали подяки за свою роботу. Вони були вражені, посміхалися, й очі їхні світилися».

Можливо, випадок зі встановленням дитячого майданчика — теж дрібний, і на нього витратили невеликий бюджет. Та справа не в грошах:

«Суть у тому, щоб молодь повірила й побачила, що їхні ініціативи підтримують. Що це йде на користь не однієї людини — для її особистих потреб, а для всіх. Можливо, потім ця молодь піде у владу й буде продовжувати робити гарні справи. Я вірю в наше майбутнє».

Бо маленькі кроки щодня стають змінами, а зміни починаються з кожного з нас:

«Сьогодні ми приберемо в хаті, завтра розчистимо свій двір, післязавтра в лісі сміття позбираємо. Почнемо змінювати свій населений пункт, свою громаду й розчистимо Україну».

Імпровізовані квітники, які зробили місцеві жителі в Іршанську. Фото: сайт Іршанської громади

Не треба боятися — треба брати й робити

Посадовиця вважає, що між громадськістю та владою має бути діалог. Каже, що вони готові й до конструктивної критики.

«Не треба нічого боятися — треба просто брати й робити. А там, де ми можемо — ми підтримуємо. Звісно, є певні обмеження, бо триває війна», — каже Галина.

Для посадовиці найважливіше донести людям, що аби щось змінилося, треба працювати разом і йти до мети:

«У нас люди, коли йдуть до виборчої дільниці, сподіваються, що прийде чарівник, який змахне чарівною паличкою чи скаже чарівне слово, і в нас усім стане добре жити. Але ж, щоб щось змінилося, нам усім треба усвідомити це й щось для цього робити. Колись східного мудреця запитали: “Скільки чекати змін?”. А він відповів: “Якщо чекати, то довго”».

Але в Іршанській громаді не чекають — уже цієї весни облаштують ще три нові дитячі майданчики.

Суспільство

Як отримати виплати на усиновлених дітей: покрокова інструкція

Опубліковано

Близько чотирьох тисяч дітей в Україні  щороку залишаються без батьківського піклування. З війною ця проблема набула особливого значення. Діти, на жаль, втрачають батьків, але жоден заклад не здатен замінити дитині сім’ю, забезпечити тепло і родинний затишок, подарувати дитинство. В Україні передбачені виплати на усиновлених дітей.

Про це повідомляє Уряд України.

Розмір  допомоги на дітей, над якими встановлено опіку, становить:

  • на дітей до 6 років  – 6 407,5 грн (2,5 прожиткових мінімуми для дітей цього віку);
  • на дітей до 6 років з інвалідністю – 8 970,5 грн (3,5 прожиткових мінімуми для дітей цього віку);
  • на дітей від 6 до 18 років – 7 990 грн (2,5 прожиткових мінімуми для дітей цього віку);
  • дитина з інвалідністю від 6 до 18 років – 11 186 грн (3,5 прожиткових мінімуми для дітей цього віку).

Ця виплата адресується опікуну, але кошти є власністю дитини. Ці гроші можна як відкладати на рахунок дитини, поки вона зможе сама ними розпоряджатися, так і використовувати на її потреби (при цьому опікуном що три місяці подається звіт про витрачені суми).

Читайте також: “Освіторія.Медіа” запустили премію для освітніх проєктів під час війни

Щоб отримати допомогу, опікун чи піклувальник має подати відповідну заяву до органу соціального захисту населення за місцем проживання.

Також подаються наступні документи:

  • копія рішення органу опіки та піклування або суду про встановлення опіки чи піклування над дитиною;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • довідка про реєстрацію місця проживання опікуна (піклувальника) та дитини;
  • довідки про місячні розміри пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги, що одержує на дитину опікун чи піклувальник;
  • медичний висновок про дитину з інвалідністю віком до 18 років.

Нагадаємо, українські діти можуть отримати статус “дитина війни”.

Фото:

Читати далі

Суспільство

Українським медикам подарували електрокари: у які області надійде допомога

Опубліковано

75 сучасних електромобілів уже найближчим часом поїдуть у заклади первинної медико-санітарної допомоги у 20 областях. Авто закуплені в межах спільного проєкту зі Світовим Банком «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (Heal Ukraine).

Про це повідомляє МОЗ України.

Саме медичні працівники первинної ланки потребують додаткової мобільності під час супроводу пацієнтів в регіоні. Завдяки новим авто сімейні лікарі, вузькоспеціалізовані медики та медсестри зможуть:

  • надавати паліативну допомогу вдома у пацієнта,
  • здійснювати патронажні огляди новонароджених,
  • виїжджати до малорухливих пацієнтів,
  • організовувати роботу мобільних пунктів вакцинації,
  • виїжджати до пацієнтів у містечках, селах та віддалених громадах.

Читайте також: В Київській області відкрилась перша мобільна аптека

До того ж це – альтернативний і дешевший вид транспорту на випадок перебоїв з паливом.

❝В умовах війни цивільна медична система зіштовхується з безліччю викликів. Попри все, забезпечити українців доступом до необхідної медичної допомоги — наш незмінний пріоритет. Вдячний нашим медикам, які за будь-яких умов і загроз для себе, продовжують робити свою роботу — лікувати людей. Вдячний всім нашим партнерам — і міжнародним, і українським. Урядам, людям, громадським організаціям, які підтримують Україну та українців у цей надскладний час❞, – сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Нагадаємо, “Укрзалізниця” переобладнала ще два вагони для евакуації поранених.

Фото: МОЗ

Читати далі

Суспільство

Усміхнена старенька пара на Галичині: історік показав світлину 1937 року

Опубліковано

Український історик Микола Бандрівський показав архівну фотографію старенької пари з Галичини, яку зробити в 1937 році. Він поділився історією світлини зі своєю авдиторією. Фото було виставлене на сторінці Oleksandr Romazan.

Про світлину історик розповів на своїй Facebook-сторінці.

фото: Микола Бандрівський

Історія світлини

На цій майже столітньої давності світлині, ви бачите ну, вже дуже стареньких, але – усміхнених і щасливих діда і бабу. Це фото підписане, що це “Галичина. 1937 рік” і виставлене девʼятого травня на сторінці Oleksandr Romazan у Facebook.

Читати також: Проєкт USAID замовив в українського заводу 300 вагонів-зерновозів

Невідомо, в якому саме селі було зроблено цю світлину.

“Але, точно знаю, що таких щасливих пар, які в любові і злагоді дожили до дуже поважних літ, в Галичині – незліченна кількість”, – відзначає Микола Бандрівський.

За плечима у таких пар – війни, різні пошесті, голод і розкуркулення, але ніщо з того всього не здатне було стерти з їхніх лиць отой щасливий усміх наприкінці їхніх днів.

“Отож, дай Боже кожному з нас дожити до їхнього віку і відходити з цього земного життя без якогось особливого, за ним, жалю, але з твердою надією на загальне Воскресіння”, – відзначає історик.

Нагадаємо, що фільм Алана Бадоєва став доступним на британській платформі OD365.

Також ми повідомляли, що влітку вийде український шутер про ковбоїв A Twisted Path to Renown: коли саме (ВІДЕО).

Фото: Микола Бандрівський

Читати далі