Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Думав, що гранти виграють лише «свої». Як кондитер з Київщини почав створювати українські макарони

СПЕЦПРОЄКТ

Опубліковано

Його соцмережі — це поєднання естетичного задоволення та вибуху смакових рецепторів. А різнокольорові макарони, які готує та фотографує Артем Розкокоха, репостить у свої соцмережі переможниця професійного кулінарного шоу «МастерШеф 2».

Ще з підліткового віку Артем цікавиться кондитерським мистецтвом, а власну справу розпочав цього року завдяки перемозі в грантовому конкурсі «Роби своє» від Благодійного фонду «МХП — Громаді». Як йому це вдалося та що потрібно, аби виграти грант, розповідаємо в ШоТам.

З 16 років навчався та працював на кухні

Артем Розкокоха родом із села Баришівка, що на Київщині. З 16 років хлопець навчався кондитерської справи в переможниці шоу «МастерШеф 2» Лізи Глінської, відвідував її майстер-класи, працював на кухні, а всі зароблені кошти вкладав у навчання онлайн. 

Артем Розкокоха з Лізою Глінською. Фото надав Артем

До повномасштабної війни Артем працював за кордоном, але повернувся в Україну з початком російського вторгнення. Тривалий час думав, чим займатиметься далі, поки його знайома керівниця місцевого БФ Надія Слухай не розповіла про грантову підтримку від Благодійного фонду «МХП — Громаді».

Хлопець був переконаний, що має надто мало досвіду, аби гарно презентувати свою ідею — кулінарний проєкт «Український макарон», де буде виготовляти вишукані іноземні десерти (тарти, моті, макарони), але з власним оздобленням і маркуванням, аби вони стали доступними для українців у маленьких містах і селах.

Але все ж Артем наважився. Спершу пройшов навчання від фонду — дізнався, як створити бізнес-стратегію і скласти бізнес-план. Підприємець радить усім, хто має бажання започаткувати власну справу, обов’язково приділити час навчанню та вдумливо прослухати всі модулі.

Завдяки гранту робить макарони вдвічі швидше

Після навчання Артем заповнив форму на сайті фонду, де описав свою бізнес-ідею, хоча особливо не розраховував на перемогу.

«Ще кілька років тому я думав, що гранти виграють лише “свої”: куми, брати, свати, і нереально там пробитися. Коли мені зателефонували з фонду й повідомили про перемогу, то першу хвилину я просто мовчав і не міг у це повірити. А коли дізнався, скільки цікавих бізнесів перемогли в конкурсі “Роби своє” за два роки, то змінив свою думку», — згадує Артем. 

Макарони, які виготовляє Артем Розкокоха. Фото надав Артем

Артем Розкокоха отримав майже 70 000 гривень. Завдяки грантовій підтримці хлопець придбав дорогу духову шафу Bosch, блендер Bamix і потужну вафельницю. «Якби не грант, то я б не зміг придбати таку вартісну техніку. А зараз використовую топову техніку й можу завдяки їй створювати ще більше десертів. До проєкту я готував 100 макаронів за 4-5 годин, а зараз ту саму кількість роблю вдвічі швидше», — ділиться хлопець.

Зараз Артем створює десерти на весілля й інші святкові заходи, а ще постачає свої кондитерські вироби у 8 закладів харчування та 3 магазини Броварського району. 

Тістечка власного виробництва від Артема Розкокохи. Фото надав Артем

П’ять тістечок за десять тисяч гривень

Кондитер радить людям, які хочуть почати власну справу, не боятися знайти в ній експерта й звернутися по поради. Для Артема такою людиною є Ліза Глінська, якій хлопець вдячний за навчання та підтримку. Коли він завершив курс у Лізи, вона репостила його десерти у свої соцмережі з аудиторією пів мільйона людей. Підписники Лізи писали Артему з питаннями, як він готує той чи інший десерт, тому з часом хлопець вирішив запустити власне навчання.

Артем Розкокоха отримує сертифікат про завершення кондитерських курсів від Лізи Глінської. Фото надав Артем

Кондитер публікує свої десерти в TikTok, а також уже створив власний курс і запустив його наприкінці літа минулого року. Зараз в Артема навчаються онлайн люди з України та з-за кордону. 

Окрім цього, хлопець намагається своїм кондитерським бізнесом підтримувати військовослужбовців: долучається з десертами до аукціонів, передає смаколики на фронт. Він розповідає, що готував свої десерти на великий аукціон, де волонтери назбирали на ЗСУ 160 000 гривень. Тоді 5 тістечок продали за 10 000 гривень. 

Нещодавно Артем почав виготовляти ситні енергетичні батончики, які дуже сподобалися захисникам. Хлопець передає смаколики на фронт через місцеві благодійні фонди, зокрема, «Екта Ініціатива». А ще кондитер планує безкоштовно навчати дружин військовослужбовців, аби ті розвивали власні бізнеси у своїх містах чи селах. 

Як отримати грантову підтримку від «МХП — Громаді»

Зараз Артем Розкокоха не планує створювати власний окремий заклад харчування — поки працює вдома на кухні. Каже, що вона в нього виглядає, ніби професійна кухня в дорогих ресторанах. Артем і після перемоги в конкурсі відчуває підтримку фонду: «Ментори дають зворотний зв’язок, постійно спілкуються з нами, і це дуже мотивує до роботи. Безмежно вдячний “МХП Громаді” за цю казку, яка триває й досі».

Найбільше в професійному розвитку кондитер мріє проводити власні майстер-класи наживо, а ще — потрапити на шоу «МастерШеф». Серед найближчих планів — написати ще один бізнес-проєкт, пов’язаний з кулінарією.

Нещодавно стартував новий сезон конкурсу «Роби своє» від «МХП — Громаді». Підприємці можуть отримати до 100 000 гривень на розвиток власної справи. Фонд планує підтримати до 80 ініціатив у 13 областях України. Заявки приймають до 9 квітня 2024 року.

Аби взяти участь у грантовому конкурсі, необхідно:

  1. ознайомитися з загальною інформацією про конкурс; 
  2. завантажити аплікаційну форму на сайті;
  3. зберегти її на власному гугл-диску чи комп’ютері;
  4. заповнити форму реєстрації на сайті, де варто описати свій проєкт чи бізнес-ідею, зазначити бажану суму гранту, яка необхідна для її реалізації, поділитися, як саме плануєте використовувати грантові кошти та вписати особисті дані;
  5. додати до заповненої на сайті форми аплікаційну заявку в pdf-форматі.

«Одним з найважливіших критеріїв відбору будь-якого грантового конкурсу є наявність чіткої бізнес-моделі та розуміння попиту цільової аудиторії. Детально опишіть, яким ви бачите свій бізнес, а також вкажіть, яку потребу має ваша громада щодо отримання саме вашої послуги. Що більше цифр, статистики та показників ви наведете, то легше буде оцінити потенціал вашої ідеї», — говорить керівник відділу національних проєктів Володимир Панченко. 

Більше інформації можна знайти на сайті Благодійного фонду «МХП — Громаді».

«МХП — Громаді» — український благодійний фонд, який почав свою діяльність 2015 року. Його головна місія — комплексний розвиток громад. Географія діяльності налічує 12 областей України: понад 700 містечок і сіл. Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Фонд системно підтримує людей, які перебувають у регіонах бойових дій, українських захисників та рятувальників, громади, лікарні та пологові будинки, благодійні установи, які дбають про дітей-сиріт та літніх людей, а також людей, які через війну залишилися без дому та засобів для існування.

Суспільство

Проспект Правди у Києві перейменували на честь Європейського Союзу

Опубліковано

У Подільському районі проспект Правди перейменовано на честь Європейського Союзу. Таке рішення було прийняте на пленарному засіданні III сесії Київської міської ради IX скликання 62 депутатами.

Про це повідомляє Київська міська рада.

Як зазначив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, звичні топонімічні назви часів радянського союзу завжди мають вороже ідеологічне значення, яке десятиліттями впливає на нашу свідомість.

Зазначимо, що Проспект Правди було названо на честь центрального органу комуністичної партії радянського союзу газети «Правда». У час війни Київська міська рада прийняла рішення деколонізувати проспект. На основі електронного рейтингового голосування було обрано нову назву – проспект Європейського Союзу.

Читайте також: Активісти розпочали реставрацію історичної вивіски “Перукарня” на Подолі

«Назва запропонована на честь економічного і політичного союзу, який об’єднує 27 держав-членів, що розташовані в Європі. Європейський Союз – давній і надійний геополітичний, економічний, а віднедавна і військовий партнер України. Набуття повноправного членства України в Європейському Союзі – стратегічний курс держави, закріплений у Конституції України. Тож вшанування ЄС у столичній топоніміці є логічним кроком на шляху до зміцнення взаємин», – наголосив Володимир Бондаренко.

Нагадаємо, зооцентр на Київщині шукає віртуального опікуна для левиці.

Фото: Київська міська рада

Читати далі

Суспільство

У Дії пояснили, як користуватися чатом єВорог

Опубліковано

У Дії закликають повідомляти в чатбот єВорог про техніку чи особовий склад окупантів. Йдеться про людей, які мешкають на тимчасово окупованих територіях.

Про це інформує Дія.

“Українці, будьте уважні — переходьте в єВорог тільки з головного екрана в застосунку Дія або за посиланням. Будьте обачними. Надсилайте інформацію тільки тоді, коли впевнені у власній безпеці. Видаляйте кадри окупантів та листування з чатботом, а також не обговорюйте по телефону переміщення техніки росіян”, – повідомили у Дії.

Читайте також: МВС запускає електронний кабінет постраждалого й гарячу лінію з питань соцзахисту для військових

У чат-бот можна надіслати інформацію про:

  • Ракетні комплекси С-300 та Іскандер
  • Системи зв’язку
  • Засоби радіоелектронної боротьби
  • Бензовози
  • Скупчення техніки
  • Переміщення колон техніки
  • Транспортування техніки залізницею
  • Склади з боєприпасами
  • Позиції артилерії
  • Безпілотники

Нагадаємо, офіційний канал застосунку “Дія” з’явився у месенджері WhatsApp.

Читати далі

Суспільство

Жителі Харківщини зможуть отримати більшу субсидію: що про це відомо

Опубліковано

Харків’яни та мешканці Харківської області отримуватимуть збільшену субсидію та пільгу в неопалювальний сезон. Щоб забезпечити соціальну підтримку вразливим категоріям населення Харківщини, Уряд прийняв рішення збільшити на нинішній неопалювальний сезон (з травня по вересень включно) для жителів Харкова та області розмір  пільг  та субсидій  на електроенергію.  

Про це повідомляє Міністерство інформаційної політики.

Середній розмір субсидії на послугу з постачання та розподілу електричної енергії, який отримують харків’яни, збільшиться зі 106 грн до 530 грн на місяць, пільги з 74 грн до 370 гривень.  

Читайте також: Офіційний канал застосунку “Дія” з’явився у месенджері WhatsApp

“Додатково звертатися за перерахунком субсидій їм не потрібно, перерахунок розміру субсидій і пільг для жителів Харкова та Харківської області, які підпадають під дію даного рішення Уряду, буде проведено Пенсійним фондом автоматично”, – пояснили у міністерстві.

Довідково:

За інформацією ПФУ, у населених пунктах Харківщини проживає близько 35,7 тис. одержувачів житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг. 

Нагадаємо, українські митці можуть отримати грант від фонду ЮНЕСКО.

Фото: ТСН

Читати далі