Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Психологія, сучасна класика та ветеранська проза: пʼять книжок від українських авторів, які можна прочитати за вихідні

Опубліковано

Хочемо запросити вас поринути у світ українських авторів фікшену та нонфікшену, й запропонувати провести ці вихідні разом з книгою. Від психологічної літератури до сучасної класики й ветеранської прози — кожна з цих книг обіцяє незабутнє літературне враження.

Приготуйтеся до захоплюючого відпочинку та відкрийте для себе світ нових історій, що чекають, аби розкрити перед вами свої таємниці та емоції разом з добіркою, яку створила редакція ШоТам.

“Стіни в моїй голові”, Володимир Станчишин

фото: видавництво “Віхола”

Книга Володимира Станчишина розкриває тему тривожності, депресії та соціальних фобій. Вона не вилікує вас від неприємних станів, але допоможе зрозуміти – жити з ними можливо. Усі ми, стверджує автор, є тривожними, і в цьому немає нічого надзвичайного.

Головне – зрозуміти, що тривога супроводжує нас усе життя й відіграє свою важливу роль у нашому існуванні. Книга допоможе прийняти себе, зрозуміти, що кожен натрапляє на труднощі й не самотній в цьому та допоможе зібрати до купи думки.

Про автора:

Психолог з фаховою освітою від Львівського національного університету ім. Івана Франка та Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії. Він почав свій професійний шлях у спільноті “Лярш-Ковчег”, де допомагав людям з розумовою неповносправністю.
У 2019 разом з колегою Катериною Ковалишин заснував та очолив Центр психічного здоров’я “Лабораторія змін”. Володимир каже, що хотів би зробити психотерапію зрозумілою, тому читає багато семінарів для різних організацій, часто виступає.

“Я переконаний, що ми маємо навчитися говорити про психотерапію не як про щось незрозуміле й загадкове, а як про частинку нашої реальності”, – зазначає психолог.

“Я, “Побєда” і Берлін”, Кузьма Скрябін

фото: видавництво “Фоліо”

Літературний дебют від Андрія Кузьменка (Кузьми), лідера групи “Скрябін”, який загинув в автомобільній аварії 2015 року. Книжка включає дві захоплюючі повісті та тексти відомих пісень групи. Перша повість, “Я, “Побєда” і Берлін”, пройнята яскравим почуттям гумору, веселим настроєм, що, напевне, розвеселить навіть дуже серйозних читачів. Друга повість, “Місто, в якому не ходять гроші”, – це драматична історія про дівчину Алісу, що опинилася в жахливому місті, де панують людиноненависть та нелюдські порядки

Про автора:

Український музикант, телеведучий, продюсер і автор книг, Кузьма Скрябін, відомий своїми смішними й щемкими історіями, що поєднують у собі вигадані та автобіографічні моменти. Його творчість відображає таланливу особистість, що зробила значний внесок у розвиток української музики, літератури та культури. Звання народного артиста України було присвоєно йому посмертно. Книги Кузьми Скрябіна стануть цінним придбанням для поціновувачів української рок-сцени та сучасної літератури.

“З любов’ю – тато”, Валерій Пузік

фото: видавництво “Лабораторія”

Ця книжка – розмова із сином, який далеко, але й завжди поруч – у самому серці. Вона не про бої та воєнні події, а про людей, які переживають війну. Валерій Пузік пропонує власну фронтову реальність через уламки спогадів та роздуми сьогодення, наголошуючи на важливості людського фактора навіть у найжорстокіших умовах.

Про автора:

Український письменник, художник, режисер, журналіст і військовий. У січні 2015 пішов добровольцем на фронт. Брав участь у бойових діях на Донбасі в складі батальйону Добровольчого українського корпусу Правого Сектору (ДУК ПС).

Учасник виставок живопису та графіки в Україні та за кордоном, зокрема, “Інкубаційний період”, “Відлуння”, “Примарна зона”, “Моя армія. Бачити серцем”.

Лауреат літературних конкурсів, тексти відзначені “Смолоскипом”, “Гранословом”, літературною премією імені Олеся Ульяненка та іншими.

“Фелікс Австрія”, Софія Андрухович

фото: Видавництво Старого Лева

У стародавньому місті Станіславів, що пройняте атмосферою кінця XIX – початку XX століття, розгортаються долі двох жінок, переплетені в нерозривний вузол подій та почуттів. Вони живуть у світі, де наукові відкриття переплітаються з шарлатанством, бали та карнавали сплітаються з таємницями, прихованими у різьблених комодах. На тлі цієї епохи, що втілює міфи про ідилічне життя, вони змушені вибирати між протистоянням і пристрастю, між бажанням залишитися та піти.

Про авторку:

Народилася в Івано-Франківську в 1982 році, випускниця Львівського національного університету зі спеціальності “Українська філологія”.

Софія Андрухович – відома письменниця, авторка кількох книг, найвідомішою з яких є “Фелікс Австрія”, опублікована у 2014 році. Цей роман був перекладений на кілька мов та визнаний преміями, серед яких “ЛiтAкцeнт” і “Книга року BBC”. У 2015 році вона отримала літературну премію імені Джозефа Конрада.

“Солодка Даруся”, Марія Матіос

фото: видавництво Абабагаламага

Події розгортаються в часи, коли до України прийшла радянська влада. Роман вражає своєю драматичністю, правдивістю, суворим викриттям людської байдужості, заздрощів, ницості.
Цей твір, без перебільшення, одна з найзнаковіших подій в українській літературі часів Незалежності. Французька критика (у Франції “Солодка Даруся” вийшла у найпрестижнішому видавництві “Ґаллімар”) із захопленням відзначала:

“Цей роман – справжня перлина! Марія Матіос має неймовірно потуж­ний поетичний стиль. Вона впевнено тче історію – достоту, як у величній античній трагедії”.

Його перекладено багатьма мовами, зокрема німецькою, англійською, французькою, іта­лій­ською, польською.

Про авторку:

Українська письменниця, авторка збірок поезії, прозаїк, публіцист. Народилася на Буковині в 1959 році. Біографію і творчість Марії Матіос дещо пояснюють спрямованість її письменства. Крізь твори дуже добре видно саму авторку. Милозвучні описи Буковини, села і людей з використанням діалектів надають книгам особливості.

Матіос володарка премії імені Тараса Шевченка за роман “Солодка Даруся” (2005), також роман визнаний однією з книг, яка найбільше вплинула на українців. 



Суспільство

Україна вийшла у фінал Євробачення-2024: виступ alyona alyona та Jerry Heil в першому півфіналі (ВІДЕО)

Опубліковано

У місті Мальме, Швеція, пройшов перший півфінал Євробачення 2024, де виступили 15 країн-конкуренток. Цього року Україну представляє alyona alyona та Jerry Heil. 

За першим півфіналом слідкує редакція ШоТам.

alyona alyona та Jerry Heil виступили під номером 5. Номер співачкам ставила талановита українська режисерка Таня Муіньо, яка до того працювала з Кеті Пері, Дженніфер Лопес, Harry Styles, Post Malone, The Weeknd та іншими світовими зірками.

В кінці свого номеру сказали: “Дякую за підтримку України”.

Зазначимо, що у півфіналах могли голосувати лише глядачі тих країн, які беруть участь у відповідному півфіналі. Тобто в Україні можна віддати свої голоси лише 7 травня. У першому півфіналі зможуть проголосувати глядачі з Німеччини, Швеції та Великої Британії, а у другому — з Франції, Італії та Іспанії.

Фінал пісенного конкурсу відбудеться у суботу, 9 травня.

Де буде показана трансляція 

Читати далі

Суспільство

UAnimals запустили онлайн-видання про гуманність до тварин і довкілля

Опубліковано

Зоозахисна організація UAnimals запустила онлайн-видання про гуманність до тварин і довкілля. Це історії про тварин, людей, водойми, ліси та заповідники під час війни, а також про зв’язок людини й природи, про милосердя і порятунок, про жорстокість та байдужість. 

Про це повідомили представники UAnimals у Telegram.

“На прикладі окремих людей, компаній, притулків, організацій тощо ми показуємо, як по-різному люди ставляться до навколишнього світу, і шукаємо відповіді на щоденні болісні питання про гуманне співжиття”, — зазначають зоозахисники.

Читайте також: Коргі Лакі з України став моделлю для пам’ятника королеві Єлизаветі II в Англії

На сайті представлені інтерв’ю із людьми, які рятували тварин, розслідування про тих, хто завдає шкоди природі та тваринам, аналітичні тексти, колонки, репортажі тощо. Видання можна почитати українською та англійською.

Почитати онлайн-видання можна за посиланням.

Нагадаємо, на Київщині знайшли найбільшу популяцію рідкої сон-трави з Червоної книги.

Фото: UAnimals

Читати далі

Суспільство

На вокзалі Києва відкрився пункт рекрутингу до армії

Опубліковано

Міністерство оборони України 7 травня 2024 року в Києві на Центральному залізничному вокзалі відкрило інформаційну точку, де можна отримати інформацію про рекрутингові центри, які діють на території України.

Про це повідомляє “Укрзалізниця”.

Спеціально навчені працівники Укрзалізниці надаватимуть інформацію щодо вакансій у ЗСУ та відповідатимуть на поширені питання про посади у військових підрозділах.

Цей пілотний проєкт Міністерства оборони України за підтримки Укрзалізниці має на меті прозоро інформувати людей про можливості ефективної допомоги Силам оборони України та стимулювати до добровільного залучення на військову службу.

Читайте також: Військові будуть отримувати більше відпускних днів: що змінилося

«Кожного тижня в Україні відкриваються центри рекрутингу української армії. За декілька місяців їх мережа буде по всій Україні. У будь-якому центрі до лав Сил оборони може долучитися людина з будь-якого регіону. Це можливо, навіть маючи на руках повістку для уточнення облікових даних. Тому інформаційні пункти на залізничному вокзалі дозволять нам максимально донести цю інформацію до громадян», — зазначила заступник міністра оборони України Наталія Калмикова.

Інформаційний пункт рекрутингу знаходиться в центральному вестибюлі вокзалу, між головним інфопоінтом та входом до зали №3.

Нагадаємо, британець українського походження проїде на велосипеді 7 тис. км для допомоги дітям в Україні.

Фото: УЗ

Читати далі