Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

«Як мішок картоплі віддали». Чи дійсно Крим – подарунок Хрущова? Час зруйнувати російський міф (ТЕСТ)

Опубліковано

Досі вважаєте, що Крим – це «подарунок» від Хрущова? Що ж, приблизно те саме каже й кремлівський диктатор, запевняючи, що півострів «як мішок картоплі віддали». Та чи дійсно це так? І якою ціною поверталося життя в «подарований» Крим? У новому тесті від ШоТам коротко та аргументовано руйнуємо черговий міф російської пропаганди.

За версією російської пропаганди, у 1954 році Микита Хрущов подарував Крим Україні. Як це пояснюють кремлівські мрійники?

Правильно! Неправильно!

Російські пропагандисти переконують, що Хрущов «подарував» Крим Україні, перебувачи в стані алкогольного сп’яніння. Мовляв, випив зайвого й припустився помилки. Зрештою, зокрема й цим росіяни виправдовують окупацію українського півострова у 2014 році.

А пам’ятаєте, в якому році ми отримали «подарунок від Хрущова»?

Микита Хрущов у Криму.
Правильно! Неправильно!

Саме так, 19 лютого 1954 року Президія Верховної ради СРСР видала указ про передачу на той момент Кримської області до складу УРСР.

Якою ж була офіційна причина передачі півострова, вказана в цьому указі?

Правильно! Неправильно!

В офіційному указі Президії Верховної ради СРСР причинами передачі півострова назвали «спільність економіки, територіальну близькість та тісні культурні зв’язки між Кримською областю та УРСР». А ось про подарунок у цьому документів не було жодної згадки.

А тепер слід повернутися на десятиліття назад. 18 травня 1944 року. Що почалося в Криму цього дня?

Правильно! Неправильно!

У травні 1944 року за розпорядженням Сталіна всього за дві доби з півострова депортували майже 200 тисяч кримських татар, а з ними – вірмен, греків та болгар. Робили це в кращих традиціях імперської системи – до будинків «навідувалися» о четвертій ранку та давали господарям всього кілька хвилин на збори. Далі – дорога в нікуди. Натомість замість кримських татар півострів починають заселяти росіянами із глубинок.

Із якою проблемою зіштовхнулися росіяни, які перебралися до півострова після депортації кримських татар?

Правильно! Неправильно!

Росіяни, якими радянська влада намагалася «перезавантажити» півострів, зіткнулися з абсолютно нетиповим для «глубинок» кліматом. А отже – почалися проблеми із господарством. Це й не дивно: картопля тут не росте, капуста просто в’яне тощо. Тож верхівка СРСР «прогадала»: піднімати економіку післявоєнного Криму було просто нікому. А тому станом на 1953 рік економіка півострова скотилася до межі. Промовистий приклад: на весь Крим працювали всього три хлібних магазини. Ще раз акцентуємо увагу на даті – за рік до так званого подарунка від Хрущова.

Тож як радянська влада вирішила вийти з цієї ситуації?

Правильно! Неправильно!

Катастрофічна ситуація вимагала негайного рішення, і влада СРСР його знайшла – передати півострів Україні. Якось не дуже схоже на подарунок, зроблений напідпитку, правда?

Гаразд, але ж це все одно було бажанням Хрущова?

Правильно! Неправильно!

Росіяни збрехали і тут. Теза про «забаганку» Хрущова передати Крим Україні – неправдива. Перший секретар ЦК Комуністичної партії тоді просто не міг самостійно ухвалювати подібні рішення. І навіть той самий указ 19 лютого 1954 року підписав не Хрущов, а тодішній голова Президії ВР СРСР Климент Ворошилов. Саме він тоді формально був головою «країни рад». А отже, «рішення Хрущова» (як, власне, і «подарунок») – цілковита брехня.

Що ж було далі? Україна взялася за відновлення Криму. Прикладів розбудови півострова можна навести чимало. Але чи знаєте, який рекорд було встановлено у наступні роки?

Правильно! Неправильно!

У 1958 році уряд радянської України вирішує побудувати тролейбусну трасу «Сімферополь – Алушта – Ялта» протяжністю 96 кілометрів – найдовшу у світі. Втілити цей проєкт у життя вдалося всього за три роки. Перша черга лінії, Сімферополь – Алушта, довжиною 52 км, була побудована та здана в експлуатацію в рекордні терміни – за 11 місяців. Її будували фахівці більш ніж 80 підприємств із 10 міст України.

Яку проблему, із якою не змогли впоратися ані «світлі уми» російської імперії, ані «совєти», вирішила Україна?

Правильно! Неправильно!

Побороти дефіцит прісної води в Криму не вдалося ані Російській імперії, ані СРСР. А ось Україна – змогла, побудувавши Північнокримський канал. Тож у 1954 році Україна отримала аж ніяк не «подарунок». Та попри все змогла подарувати півострову друге життя та перетворити його на один із найкращих курортів.

«Як мішок картоплі віддали». Чи дійсно Крим – «подарунок» Хрущова? Час зруйнувати російський міф (ТЕСТ)
Що ж, здається, деякі відповіді були для вас дійсно несподіваними. Воно й не дивно, російська пропаганда добряче попрацювала, аби викорінити справжню історію та нав’язати нам міф про «подарунок». Поділіться цим тестом із друзями, можливо, це допоможе остаточно зруйнувати кремлівську вигадку. Також нижче залишаємо відео від ШоТам, в якому за три хвилини розставляються всі крапки над «і».
Непоганий результат, ви правильно відповіли на більшу частину запитань! Впевнені, що тепер ніхто не зможе переконати вас у правдивості міфу про «подарунок Хрущова». А як щодо друзів? Поділіться цим тестом у соціальних мережах, можливо, це допоможе остаточно зруйнувати кремлівську вигадку. Також нижче залишаємо відео від ШоТам, в якому за три хвилини розставляються всі крапки над «і».
Що ж, ви вже давно знали, що Крим – це аж ніяк не «подарунок Хрущова». Щиро радіємо такому результат! Але як щодо ваших друзів? Поділіться цим тестом у соціальних мережах, можливо, це допоможе остаточно зруйнувати кремлівську вигадку. Також нижче залишаємо відео від ШоТам, в якому за три хвилини розставляються всі крапки над «і».

Поділіться своїми результатами:

Суспільство

У Чернівцях вчитимуть ВПО, як створити свій бізнес: деталі

Опубліковано

У Чернівцях стартує 3-тя хвиля тренінгів для ВПО та місцевих мешканців щодо розвитку підприємництва і бізнес-навичок.  Програма стартує з 21 травня.
Про це повідомляє Чернівецька міська рада.

Учасники інтенсиву отримають знання щодо:

  • започаткування власної справи;
  • планування сімейного бюджету, ведення бізнесу;
  • маркетингу та реклами у соцмережах;
  • комунікативних технік;
  • роботи з штучим інтелектом.

Тренінг проведуть у Чернівцях по вулиці Головній, 16.

Читайте також: Історик показав архівне фото батьків відомої американської акторки з українським корінням

Учасники програми отримають сертифікати та матимуть змогу потрапити на фінальний виїзний захід – психологічний ретрит в мальовничій місцевості поблизу м. Чернівці.

Як відбувались попередні програми можна глянути тут.

Для участі потрібна лиш реєстрація.

Нагадаємо, центр підготовки операторів БПЛА «Крук» запустив проєкт «На Крилах» із серією курсів для військових.

Фото: ЧМР

Читати далі

Суспільство

МВС запускає електронний кабінет постраждалого й гарячу лінію з питань соцзахисту для військових

Опубліковано

Міністерство внутрішніх справ запускає два сервіси для військовослужбовців та правоохоронців. Йдеться про електронний кабінет постраждалого і контактний центр з питань соціального захисту.

Про це повідомляє пресслужба МВС України.

Електронний кабінет постраждалого буде працювати на сайті правоохоронного відомства. Там військовослужбовці Нацгвардії, Держприкордонслужби, поліцейські та рятувальники, які мають статус постраждалих, а також члени їх родин, можуть отримати доступ до своїх облікових даних та залишити запит на медичну, психологічну, юридичну допомогу. Для цього необхідно зареєструватися в Єдиному вікні для громадян.

Читайте також: В Україні затвердили програму ГрінДіс: що це таке та як цим скористатись

Контактний центр з питань соціального захисту доступний за коротким номером 1536. Фахівці гарячої лінії з понеділка по суботу з 9:00 до 18:00 консультуватимуть щодо отримання психологічної, медичної та грошової допомоги, нарахування пільг, призначення пенсії тощо.

Нагадаємо, на вокзалі Києва відкрився пункт рекрутингу до армії.

Фото: МВС

Читати далі

Суспільство

Уряд змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: хто зможе не платити

Опубліковано

Кабмін уніс зміни до постанови від 27 травня 2022 року №634 “Про особливості оренди державного та комунального майна в період воєнного стану”.

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Зокрема, вирішили звільнити від орендної плати фізичних осіб та ФОП, призваних на військову службу.

А також – припинити нарахування орендної плати орендарям державного та комунального майна, розташованого на територіях активних бойових дій, територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, або на тимчасово окупованих територіях (відповідно до Переліку територій, затвердженого наказом Мінреінтеграції від 22 грудня 2022 року № 309 (зі змінами).

Читайте також: UAnimals запустили онлайн-видання про гуманність до тварин і довкілля

Крім цього, комунальним підприємствам, які повністю або частково фінансуються за рахунок місцевого бюджету, дозволили оренду держмайна без проведення аукціону для цілей облаштування гуртожитків для ВПО за ціною 1 гривня за 1 квадратний метр площі.

Ці зміни були розроблені Фондом державного майна України у співпраці з Мінреінтеграції та іншими відомствами.

Нагадаємо, у Міноборони розповіли про грошове забезпечення для важкопоранених військових.

Фото: Уряд

Читати далі