Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Київські активісти запрошують охочих на толоку біля історичного «Будинку з комахами»

Опубліковано

У Києві 6 травня пройде толока біля історичного «Будинку з мухами». Активісти запрошують всіх охочих доєднатися.

Про це повідомив активіст Дмитро Перов.

«Сьогодні в Простір ЦЕГЛА визначились з датою весняної толоки на Володимирській, 93. Хочемо допомогти останньому мешканцю з прибиранням 130-річної красуні», – йдеться в повідомленні.

Він також нагадав, що 25 квітня Департамент благоустрою КМДА демонтував паркан біля «Будинку з комахами», який хотіли знести.

Читайте також: Що подивитися у вихідні? «Життя на межі», «Я працюю на цвинтарі» і «Толока». 10 українських фільмів – радять ШоТам і Такфлікс

Проте, поблизу будівлі залишилось багато сміття, тож активісті запрошують всіх охочих 6 травня об 11:00 доєднатись до толоки на вулиці Володимирській, 93.

Довідка

«Будинок з комахами» – історичний будинок в Києві на Володимирській вулиці, 93, збудований у 1893 році. Він має охоронний статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини.

Особливість інтер’єру будинку – плафон сходової клітки, який оздоблений ліпними зображеннями рослин і комах, серед яких – гігантські мухи.

Активіст Дмитро Перов 13 квітня повідомив, що цей будинок вирішили знести. Він зазначив, що у 2021 році Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будинок до Переліку пам’яток м. Києва за Голосіївським районом. Відомо, що у 2022 році Окружний адміністративний суд міста Києва позбавив будинок цього статусу, однак рішення у справі 640/22099/21 так і не набрало чинності.

Згодом на повідомлення відреагували на сторінці Департаменту охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації. Там закликали припинити будь-які роботи на об’єкті.

Нагадаємо, Київрада розірвала договори оренди земельних ділянок з приватним підприємством, яке планувало незаконно забудувати дві ділянки на схилах Дніпра.

Також ми повідомляли, що касаційний адміністративний суд у Києві остаточно підтвердив заборону будівництва ЖК Fresco Sofia на Олеся Гончара, 17-23 і доручив забудовнику демонтувати кілька поверхів.

Фото: з відкритих джерел

Суспільство

Jerry Heil та alyona alyona випустили нову спільну пісню

Опубліковано

Представниці України на “Євробаченні-2024”, Jerry Heil та Alyona Alyona, випустили ще один спільний трек під назвою “Подоляночка” (Get Up) 12 травня.

Про це Jerry Heil повідомила у своєму Instagram.

Послухати пісню можна тут.

Про пісню

За словами Jerry Heil, вона розпочала працювати над цією композицією ще під час навчання в Музичному коледжі Берклі в Массачусетсі, США. Пізніше до неї додали куплет для реперки Alyona Alyona.

Читати також: В Києві почали встановлювати громадські мініпростори з вуличними меблями та зеленню

Перед участю в національному відборі на конкурс “Євробачення” співачки вибирали між двома варіантами – “Teresa & Maria” та “Подоляночка”. Як відомо, вони обрали першу пісню, з якою перемогли у вітчизняному шоу та представили Україну на міжнародній сцені в Мальме, де посіли третє місце. Реліз “Подоляночки”, своєю чергою, відклали на день після фіналу пісенного конкурсу.

Jerry Heil поцікавилася в підписників, яка композиція, на їхню думку, підійшла б краще для участі на “Євробаченні”. 92 % респондентів все ж обрали “Teresa & Maria”.

Приспів пісні “Подоляночка” – це англомовна версія однойменної народної веснянки.

Нагадаємо, що Олександр Терен став новим учасником шоу “Холостяк”.

Фото: Instagram Jerry Heil.

Читати далі

Суспільство

В Українському домі стартує виставка про супротив українців в окупації

Опубліковано

Виставку про ненасильницький спротив українців на окупованих територіях під назвою “Небачена сила” відбудуть в Українському Домі вже в травні.

Про це повідомляють в Українському домі.

Про виставку

“Небачена Сила” – виставка, присвячена сучасному ненасильницькому опору українців на окупованих територіях, яка відкриється 18 травня на 5-му поверсі Українського Дому.

Читати також: “Укрпошта” анонсувала аукціон посилок, які ніхто не забирав протягом півроку

У виставковому просторі об’єднано різноманітні інформаційні, мистецькі та інтерактивні елементи. Секції, присвячені рухам “Зла Мавка” та “Жовта Стрічка”, будуть розташовані поруч з відео Ukraïner з проєкту “Деокупація”, поетична інсталяція від PEN Ukraine, де також будуть показані відеоісторії про поранені об’єкти культури в Тростянці та Охтирці.

Експозиція, що включає роботи Марії Куліковської, Алевтини Кахідзе, Лії Достлєвої, Юлії По, Еміне Зіятдінової, Діани Берг, Юлії Данилевської, Яни Голуб’ятникової та Альони Маляренко, буде доповнена стіною солідарності “Залиш свою підтримку опору”.

Графік роботи:

  • вівторок – неділя, 11:00 – 19:00;
  • понеділок – вихідний.

Вартість квитків:

  • повний – 100 грн;
  • пільговий – 50 грн (для школярів та студентів).

Нагадаємо, що в Києві почали встановлювати громадські мініпростори з вуличними меблями та зеленню.

Також ми повідомляли, що в Прилуках стару Ниву перетворили на бронемобіль.

Фото: Український дім

Читати далі

Суспільство

“Укрпошта” анонсувала аукціон посилок, які ніхто не забирав протягом півроку

Опубліковано

Тепер “Укрпошта” буде виставляти на аукціоні посилки, які залишилися незабраними протягом півроку. Початкова ціна за посилку становить 10 гривень.

Про це повідомила прес-служба “Укрпошти”.

Як кажуть у компанії, аналогічний підхід проглядається у закордонних поштових операторів та логістичних компаній – Amazon, USPS, FedEx, Royal Mail та інших. 

Деталі ініціативи

Поштові відправлення, які отримувач не забрав протягом двох тижнів, Укрпошта відправляє назад відправнику. Якщо відправник протягом двох тижнів також не забирає посилку, то вона потрапляє на спеціально облаштований склад, де зберігається півроку. Впродовж цього періоду і отримувач, і відправник мають право за заявою отримати посилку.

Читати також: Українська компанія Ajax Systems отримала міжнародну нагороду в сфері цифрового дизайну

Якщо вони з якихось причин цього не зробили, то відтепер посилка може бути продана на аукціоні. Таким чином компанія отримає можливість компенсувати витрати, які вона понесла на логістику та зберігання поштових відправлень протягом цього періоду.

Початкова ціна за кожну незатребувану посилку становить 10 гривень, а вони будуть об’єднані в палети з місткістю до 100 одиниць. Продаж відбувається як один лот.

Все формуватиметься випадково, і посилки будуть продаватися не розпакованими і з обраною адресною інформацією. Ні “Укрпошта”, ні покупці не повинні знати, що міститься в кожній посилці до результатів оголошення. Працівники компанії не можуть брати участь у цьому аукціоні.

Нагадаємо, що в Музеї Ханенків вперше з початку повномасштабного вторгнення відбудеться виставка старовинного мистецтва.

Фото: “Укрпошта”.

 

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство17 години тому

«Я співаю руками»: як перекладачка жестової мови Уляна Шумило розвиває музичний інклюзив

Вона однією з перших почала перекладати українські пісні жестовою мовою. Найпершими її «ручними каверами» стали...

Суспільство4 дні тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості5 днів тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

Можливості6 днів тому

Вчити англійську навіть під час війни. Мовна школа у Чернігові відновила роботу після ракетного удару завдяки гранту

Стільці перекинуті й вкриті уламками скла. Стеля впала, а двері вирвані. Це наслідки у школі...

РЕКЛАМА: