Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

«Один тренінг з такмеду не навчить вас рятувати життя. А декілька – можуть», – начмед «Госпітальєрів» Дмитро Андрощук

Опубліковано

Дев’ять років тому він одним із перших почав рятувати поранених на Майдані студентів. Там він отримав свою першу контузію та поранення. Дмитро Андрощук – військовий хірург і лікар-доброволець, який очолив свого часу найбільшу команду з тактичної медицини та домедичної підготовки – «44-й навчальний центр».

Про врятовані життя, прогалини в плануванні та наданні медичної допомоги на передовій, гайд по тактичній медицині та основні помилки інструкторів Дмитро розповів ШоТам

Дмитро Андрощук

Військовий хірург 59-го військового мобільного шпиталю, судинний-хірург, начмед батальйону «Госпітальєри», інструктор з тактичної медицини, лікар-доброволець. 

Вивів рекордну кількість студентів на Майдан

Ще з часів навчання в Тернопільському медичному університеті, я вів активну громадську діяльність та організував багато проєктів для молоді. Збирав довкола себе першокурсників та намагався відкривати їм очі на можливості студентів в громадському житті. Тоді в нас виникла ідея навчити цивільне населення першої домедичної допомоги. Адже курси для медиків були, а от для цивільних – ні. Та проект так і не реалізували через брак коштів та підтримки.

Далі почалися події Майдану, і наша команда активістів не могла залишатися осторонь. Тоді ми вивели на Майдан у Тернополі рекордну кількість наших студентів – близько 3500. Після цього нами – організаторами – зацікавилася прокуратура, яка почала викликати на «спілкування» найактивніших. Особисто мені пообіцяли досить прикрі перспективи за «організацію масових заворушень». Але це лише спонукало нас продовжувати боротьбу, аби Майдан не закінчився музичною розрядкою співаків чи танцюристів на сцені.

Оскільки керівництво університету було прорегіоналівським, ми зі студентами створили страйковий комітет, який фактично керував навчальним закладом протягом трьох наступних місяців. І коли у вишах Києва за відвідування протестів могли відрахувати, у нас було навпаки: старшокурсникам, які їздили на Майдан від ТДМУ, допомагали з трансфером та закривали прогули у вигляді виробничої практики, адже вони як медики надавали допомогу постраждалим. 

революція гідності

Перше поранення отримав під час Революції Гідності

Я намагався завжди перебувати під час найбільш прогнозованих і запеклих заворушень Майдану, адже прагнув бути максимально ефективним. Та паралельно продовжував вчитися, оскільки моя спеціалізація цього потребувала. 

Особливо запам’яталися події Вогнехреща 19-22 січня – протистояння на вулиці Грушевського. Наш стабілізаційний пункт розташовувався у бібліотеці, і в ті дні на операційний стіл поклали уже фактично загиблого журналіста та активіста Михайла Жизневського. Вже за короткий час будівлю почали штурмувати, нам довелося евакуйовуватися через чорний хід. В процесі сутичок біля мене розірвалась світлошумова граната, так я отримав своє перше осколкове поранення та контузію. 

Після цього моїй пам’яті «прийшли гайки». Я почав заїкатися та забувати окремі події, тому вирішив все записувати. Так з’явилися мої «Нотатки революціонера», які викладав у соціальній мережі. 

Своїх пацієнтів з Майдану зустрічаю навіть на сході

Повернутися на Майдан зміг лише через місяць – у лютому. Я брав участь у ході «15 сотні самооборони», яка в Маріїнському парку під час сутички з беркутом та тітушками прикривала відхід цивільних та  інших груп оборони. Коли я виносив із парку чергового пораненого, мені під лопатку прилетіла куля. На щастя, мене врятувало давнє захоплення страйкболом та майданівські афганці, завдяки яким я мав повний комплект якісного спорядження. Тож куля залишилася в бронежилеті. 

Нас відтіснили і ми втратили багато людей – це були загиблі, зниклі безвісти, поранені. Прикро, але я й досі не знаю, яка справді доля багатьох з них. Разом з друзями ми відійшли до Будинку профспілок, і я перейшов в імпровізований стабілізаційний пункт на 1 поверсі, де почав оглядати та перев’язувати поранених. А коли під вечір в приміщенні спалахнула пожежа, наш хірургічний блок евакуювався до Михайлівського собору. Ми почали рятувати людей просто в трапезній. Пам’ятаю, як надавав допомогу 17-річному хлопцю із розсіченою головою. Через 3 роки я зустрівся з ним на сході. Це був несподіваний і натхненний момент. А впізнав його за виразом очей та шрамом. Хлопець, звісно, мене не пам’ятав, адже тоді був без свідомості. Та свою роботу я оцінив – шраму майже не видно.

інструктор з такмеду

Від курсів такмеду – до хірурга на сході

Коли почалася війна на сході, я вирішив йти добровольцем. Втім, через смерть батька вирішив, що маю закінчити університет та почати активно впроваджувати у Тернополі курси з тактичної медицини, які ми мали стартувати ще до подій на Майдані. Так з’явилася організація «44 навчальний центр», що проводила тренінги для цивільних, військових, медиків та волонтерів. 

Вже з кінця 14 року, в складі міжнародного проекту “Медсанбат” ми їздили по всій країні, навчаючи військових лікарів. А вже з 2016 року – на сході, як старший екіпажу евакуації поранених. Аби поєднати це з роботою у клініці, мені доводилося брати відпустки за власний рахунок. Паралельно я позаштатно викладав у військово-медичній академії Києва. Також був консультантом при різних комітетах Міністерства оборони. 

Чому я почав їздити добровольцем на схід? Бо хотів бути максимально корисним у своїй роботі. І якщо я маю певні знання і досвід роботи в цих умовах, то моя допомога потрібна. Зрештою, саме вона є моїм внеском у відсоток врятованих життів.

«Госпітальєри» готувалися до великої війни

У 2019 році до мене звернувся батальйон «Госпітальєри» з проханням допомогти в підготовці парамедиків. Я почав працювати над програмами, тренінгами та став начмедом батальйону. За декілька місяців до великого наступу ми почали замовляти медичне спорядження та амуніцію, тому 24 лютого вже мали певні запаси. 

інструктор з такмеду для військових

З початком повномасштабки ми з «Госпітальєрами» почали їздити на різні напрямки Київщини та надавати допомогу пораненим. Був комунікаційний хаос – на блокпостах не всі навіть чули про існування цього батальйону, тому ми неодноразово були під прицілом. 

Згодом я ініціював відкриття стабілізаційних пунктів на околицях Києва – там, де дорога від зони бойових дій до шпиталю займала більше години. Це дозволило нам вчасно стабілізувати важких пацієнтів і зменшити смертність на 30%. 

Коли бої почали вщухати, наш екіпаж вирушив до Ірпеня – рятувати поранених у центральній поліклініці міста, де згодом ми підняли прапор України. Починаючи з квітня наші медики почали активно вирушати на схід та південь країни. Інколи доводилося не спати кілька діб. Скажімо, на Сєвєродонецькому або Бахмутському напрямку за один день на стабпункті могли  прийняли більш ніж 200 людей. Наразі я знову тут, на сході. Тепер я хірург військового мобільного шпиталю.

Не всі інструктори володіють справді ефективними методиками

З початком повномасштабки більшість практикуючих інструкторів стали на захист країни. Навчати необхідний об‘єм людей стало просто нікому.

Один із «динозаврів» українського такмеду, Юрій Свідерський якось висловився: «Проблема тактичної медицини в Україні полягає в тому, що багато спеціалістів з тактичної медицини вважають себе спеціалістами з тактичної медицини».

військовий лікар

Зараз є багато тренінгів, які, на жаль, не є ефективними, або ж інструктори на цих курсах – люди з недостатнім досвідом на передовій. 

Також є багато евакуаційних парамедичних команд, які вирушають на схід і беруть на себе відповідальність за людські життя. Але фактично вони виконують роль «таксі», яке довозить з точки А в точку Б… або не довозить. Правильної стабілізації пораненому вони не надають, бо не мають відповідного досвіду і знань. 

Медична освіта потрібна не завжди, але подекуди – критично важлива

Будь-яка евакуація повинна ділитися за напрямами. Якщо ми говоримо про евакуацію з поля бою, то там медична освіта не потрібна, лише вміти затягнути турнікети, зняти одяг з пораненого та переглянути тіло на можливі додаткові пошкодження. А головне – максимально швидко вивести з точки ураження в тил, до спеціалістів з медичною освітою. Якщо ж ми говоримо про якусь спеціалізовану допомогу на реанімаційних автомобілях, то, на мою думку, цим мають займатися лише фахові медики. Інакше ці люди просто займають чиєсь місце.

Траплялися ситуації, коли на курси інструкторів і санінструкторів не відпускали людей з медичною освітою. З іншого боку, часто людей з медичною освітою просто не беруть на якісь медичні посади у складі батальйону чи взводу. Натомість, їх займають люди без освіти, які просто пройшли тренінги. 

Зараз я працюю військовим хірургом на Східному напрямку і бачу, наскільки нераціонально розподіляють людський ресурс. Скажімо, мікробіолог може керувати польовим шпиталем, а кардіохірург з великим досвідом – просто вивозить поранених, бо в нього немає військової кафедри, він не офіцер.

перша медична допомога військовим

Найбільше помилок трапляється під час накладання турнікету

Громадяни, які готуються мобілізуватися теж мають проходити навчання з тактичної медицини. На початку повномасштабної війни на це просто не було часу. Хлопців збирали на загальних зборах, а вже за три дні вони були на передовій. 

Але хто має для них проводити ці курси? Наразі багато спеціалістів, які займаються якісною підготовкою з тактичної медицини, перебувають на фронті. Тому цю нішу в тилу подекуди займають недостатньо кваліфіковані інструктури, які навчають речам, які вже сім років вважаються застарілими та неефективними.

Та найбільша помилка, з якою я зустрічаюсь, – безконтрольне або ж неправильне накладання турнікету. На деяких тренінгах парамедиків вчать накладати його, поки кінцівка не почне боліти. Але ж рана і так болить! Тому бійці недокручують джгути і не перекривають артеріальний відтік, через що роблять собі лише гірше. Що далі? Кінцівку роздуває, підвищується тиск, а поранений може померти від крововтрати. 

Взагалі домедична допомога не є військовою чи цивільною фішкою. На мою думку, абсолютно кожен в обов’язковому порядку повинен мати знання двох програм. Перша – курс базової підтримки життя BLS, тобто серцево-легеневої реанімації та основ невідкладних станів. Друга програма – Stop the bleed, тобто зупинка кровотеч, що може бути помічником в умовах нинішніх викликів .

хірург та інструктор з такмеду

Жоден інструктор не гарантує ідеальних знань

Якщо ви хочете пройти тренінги з тактичної медицини, вам не варто обмежуватися лише одним спеціалістом чи однією інструкторською командою. Адже кожен розставляє різні акценти, приділяє більше уваги окремому напрямку. «Золоту середину» можна відшукати лише після кількох різних тренінгів.

А ще раджу займатися самоосвітою, постійно оновлювати свої знання та відвідувати повторні курси з надання допомоги. І, звісно, запасіться власною аптечкою, якою можна буде скористатися у разі надзвичайної ситуації.

Суспільство

Мінекономіки презентувало каталог індустріальних парків: що у ньому можна знайти

Опубліковано

Міністерство економіки України презентувало каталог індустріальних парків, який допоможе підприємствам знайти партнерів або місце з облаштованою інфраструктурою, де можна розмістити свої виробничі потужності, а також залучити нові інвестиції.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

У каталозі індустріальних парків потенційний інвестор може знайти все необхідне для успішного вибору місця для свого бізнесу: від спеціалізації парків до місцевих стимулів для резидентів. Детальна інформація про розташування, площу, інфраструктуру та доступні послуги допоможе зрозуміти потенціал кожної локації. Крім того, каталог містить дані про податкові та інвестиційні стимули, що дозволить максимально використати переваги, які надає кожен індустріальний парк.

Читайте також: Укрпошта випустить дві нові марки до Дня вишиванки

«Індустріальні парки – це чудова можливість для залучення інвестицій у реальний сектор і стимулювання економіки та розвитку регіонів. Підрахунки показують, що 1 гектар індустріального парку дозволяє створити 50 нових робочих місць, а $1 державних інвестицій в інфраструктуру індустріальних парків – залучити $6 додаткових приватних інвестицій», – зазначила перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко.

Вона зазначила, що у 2024 році на розвиток інфраструктури індустріальних парків закладено 1 млрд грн.

Із каталогом можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо, Нова пошта відкрила перші відділення у Великій Британії.

Фото: Мінекономіки

Читати далі

Суспільство

«Я співаю руками»: як перекладачка жестової мови Уляна Шумило розвиває музичний інклюзив

Опубліковано

Вона однією з перших почала перекладати українські пісні жестовою мовою. Найпершими її «ручними каверами» стали пісні Дмитра Монатіка. Уляна мріяла стати балериною, але обрала шлях культурної провідниці для глухих людей. Народившись у батьків, які не мають слуху, жінка зрозуміла, що її місія — боротися за їхні рівні права в суспільстві. 

Як люди з глухотою переживають війну? Чому важливо перекладати для нечуючих музичні кліпи виконавців, фільми та вистави? Про боротьбу за права людей з глухотою та особисту втрату й порятунок глухих батьків з оточеного Маріуполя розповіла для ШоТам Уляна Шумило.  

Я стала провідником для своїх глухих батьків 

Я народилася в батьків, які не мають слуху, і тому автоматично стала для них провідником у цей світ. У дитинстві я займалася балетом і мріяла пов’язати з цим своє життя, утім, травмувала коліно й не змогла продовжувати танцювати. Натомість знайшла себе як перекладачка жестової мови. Почала співпрацювати з УТОГ (Українське товариство глухих) та допомагала глухим звертатися до суду, оформлювати соціальні виплати. Потім я влаштувалася працювати на маріупольський телеканал «Донбас» і перекладала новини. Та я хотіла, щоб глухі не лише розуміли новини регіону, а й знали, які рішення ухвалюють чиновники на сесії міської ради в Маріуполі, тому оббивала бюрократичні пороги, щоб мені дозволили перекладати такі засідання. 

Але одного разу я натрапила на YouTube-канал естонки, яка перекладає музичні фестивалі. Мене вразило, як вона передає не просто слова, але й ритм і музику. Це захопило мене… Як може глуха людина відчути музику?

Глухі люди теж хочуть слухати музику

Я могла перекласти текст пісні, але як показати звучання інструмента? Почала практикувати й зрозуміла, що маю передавати ритм рухами свого тіла. Вперше я «заспівала» руками пісню Діми Монатіка біля нашого маріупольського драмтеатру. Зняла себе на телефон і виклала в соціальні мережі. Я не думала, що це оцінять. Мені почали писати люди, які не чують: «О, нам це цікаво. Продовжуй давай». Потім я переклала другий кліп і назвала його «Сурдокліп». Усе більше почала розвивати цей новий інклюзивний музичний жанр і створила проєкт з Палацом культури молоді — разом із сотнею дітей на головній площі міста ми зробили музичний твір у супроводі жестів на пісню Діми Монатіка «Вічність». 

Далі я почала працювати ще й над візуалом до своїх перформансів, адже глухі люди сприймають інформацію через візуальні деталі, наприклад, одяг, цікаві образи, зачіску, аксесуари. Мене почали запрошувати на різні фестивалі, де я перекладала артистів. Поступово почала перекладати фільми, вірші, вистави. У київському Театрі ляльок переклала виставу на сцені разом з артистами. Я почала отримувати ще більше коментарів вдячності за свою роботу в соціальних мережах. 

Мені вдалося задати тренд на музичний переклад жестовою мовою

Я продовжую розвивати цей інклюзивний культурний діалог, бо ці люди теж заслуговують на те, щоб «почути», якою є наша українська культура різноманітною, талановитою та красивою. Зараз люди з глухотою мають запити на переклади фільмів, бо світ для них нудний. Вони живуть у тиші, тому наша місія — допомогти їм відчути всі барви нашого життя.

Ці люди теж гідні перекладу фільмів, пісень — усього, що входить у культурну діяльність нашої країни. Мене, певно, Бог з народження послав з місією допомогти своїм батькам та всім іншим глухим. І поки хтось буде прописувати програми допомоги для них на папірцях, я попрацюю для людей, які вже зараз потребують нашої допомоги. 

Мені подобається музика. Це моє внутрішнє кайфоловство — це відчувають, до речі, і глухі люди. Це видно за мімікою, емоціями. Я починаю шукати пісню, яка мені до душі, потім собі малюю в уяві картинку, як хочу розповісти цю пісню. Думаю, як мені одягнутися, щоб одяг підходив під сенс самої пісні. Я роблю все з першого дублю, не розписую плани. Тут важливо працювати над картинкою, над подачею. Над тим, як ти цю пісню піднесеш і покажеш, а не над самим перекладом.

Як глухі люди живуть в умовах війни

Буквально на другому році війни наша влада виділила для людей з вадами слуху смартгодинники, адже глухі можуть почути тривогу тільки за вібрацією. За офіційними даними, у Маріуполі загинули 30 глухих людей. Нині страждають люди з Запоріжжя та Харкова. Я вважаю, що їх на певний час потрібно евакуювати. На сьогодні таким людям допомагають волонтери, які змушені самі більш-менш вчити жести для того, щоб пояснити тим важливу інформацію. Під час блокади Маріуполя я загубила своїх рідних через обстріли — ось вам і відповідь, як живуть глухі під час війни. 

З 24 лютого по 22 березня 2022 ми з батьками та двома синами не могли евакуюватися з Маріуполя, адже знайомі, які намагались врятуватися, розповідали, як розстрілюють мирні колони. Я не могла ухвалити рішення, що робити. У мене двоє дітей — один з них має інвалідність, та двоє глухих батьків. 22 березня ми наважилися покинути наше рідне місто. Мені повідомили, що з одного з районів вивозять людей у бік росії. Тож я вирішила тікати. Ми бігли під свисти ракет та обстріли з вуличних боїв.  

У мене в руках була одна маленька сумка, а в батьків, зрозуміло, своє мислення, тому вони вирішили взяти мало не всі 10. Я казала, що ті будуть їх гальмувати, але вони вирішили все одно взяти з собою все найдорожче для них. Ми всі були виснажені та голодні: пили воду з батареї, з бойлера, а їжі вже майже не мали. На той час усі райони окупанти захопили, але в нашому того дня, коли ми вирішили рятуватися, почався вуличний бій. Ми біжимо гуськом, і я чую, що літак пролетів. Повертаюся до батьків, махаю їм рукою, мовляв, присядемо. Присіли. Потім тиша 5 секунд. Знову побігли. Я повертаюся, а їх уже немає. І я не розумію — дітей залишити й побігти за батьками? Ухвалюю рішення, що все ж треба хоча б дітей рятувати. 

Ми сіли в евакуаційний автобус і потрапили в росію. Там мені довелося пройти «опитування» з ФСБ. Почався найжорстокіший допит з психологічним насиллям — я ж у татуюваннях, відповідно, їм захотілося мене роздягнути. Вони забрали гроші, їжу, але найголовніше — мені тоді віддали дітей. Нас відпустили, і ми виїхали до Берліна.

Я не знала, чи вижили мої глухі батьки 

У Берліні я почала займатися евакуацією батьків. Стала писати хлопцю, який разом з нами сидів у підвалі. Він повідомив, що батьки живі — вони повернулися в підвал нашого вже розбитого будинку. На той момент місто росіяни окупували, тільки ще тримався Азовсталь. Цей хлопець зняв на відео батьків, які показували жестами, що вони голодні, квартира згоріла, виїхати не можуть, нічого не чують. І я починаю діяти — прошу кожного волонтера: «Будь ласка, допоможіть евакуювати батьків». Хтось грошей просив, хтось говорив, що «ми за адресами не їздимо», тому що вже й адрес не дуже видно. Волонтерів можна зрозуміти — вони ризикували своїм життям. Це відео поширили всі телеканали, і розлетілися ось ці кадри, де мама з татом показують жестами та просять про допомогу…

Наступного ранку я отримала дзвінок по Zoom. Я вмикаю і бачу в кадрі Діму Монатіка. Я оторопіла. Він сказав: «Уль, я тут побачив відео твоїх батьків. Виявляється, багато років ти співала мої пісні, позначала мене, а я тебе сліпо не помічав. У мене в самого бабуся й дідусь — глухі люди. Можливо, я тобі можу допомогти?». Єдине, про що я попросила — вивезти батьків, і наступного дня мені дзвонить волонтер та каже: «Я готовий їх забрати. Куди їхати?». 

Моїх глухих батьків побили кадирівці

Він приїжджає. Тоді складно було заїхати — на той момент був квітень. Тоді 8 волонтерів затримали як полонених. Щоб проїхати, треба було сплатити оркам за проїзд місцевою валютою — кавою, сигаретами. Волонтеру таки вдалося знайти моїх батьків. Виявляється, вони жили у квартирі сусідів, бо наша згоріла. Але батьки відмовилися їхати, бо під час зачистки їх побили кадирівці, і вони вже нікому не довіряли. Зателефонувати він мені не зміг, бо на той момент зв’язку не було. Йому довелося виїхати з міста, зловити наш український зв’язок і записати моє відеозвернення до батьків. Він мав удруге проїхати російські блокпости та знову їм заплатити товарами. Тоді вивезти батьків вдалося до теж окупованої Василівки, а згодом вже до Запоріжжя.  

Я взяла двох синів, і ми поїхали з Берліна до Львова й потім до Києва, щоб побачитися з батьками. На сьогодні ми нарешті разом. Моя історія показує, що доводиться зараз переживати глухим у часи війни. Це і знущання, і страх, і повна безпорадність, коли летять ракети, а ти їх навіть не чуєш.

Ми будуємо інклюзивний музичний простір для глухих

Зрештою, справжнє людське визнання від глухих я отримала після того, як вийшла з блокади, але від самих перекладачів я отримала хейт — виявляється, я створювала їм конкуренцію. Почалися деякі перешкоди. Перекладачі підбурювали глухих людей, мовляв, дивіться, вона неправильно показує жести. Але я все одно щаслива, бо виходить, що мені вдалося достукатися до інших і показати важливість цього жанру для глухих. 

Після порятунку моїх батьків разом з Дмитром Монатіком ми зробили спільний кліп «Війна — твоє ім’я» в рамках проєкту редакції “Свої”. Свою місію захисту рівних прав глухих людей я продовжую нині на телеканалі «Дім» та адаптовую програми під їхні потреби. Вони мають жити повноцінним життям так само, як і ми — без обмежень. Бо ми не маємо забувати про тих, хто теж є частиною нашого суспільства. Глухим також важливо розповідати реальні історії з війни, вони хочуть по-своєму слухати музику, фільми. Давайте робити більше контенту для них! Зараз я взялася ще й перекладати документальні фільми. Україна робить у цьому жанрі культурний прорив, і в нас з’являється багато достойних документальних робіт. Нещодавно я переклала фільм Алана Бадоєва «Довга доба» й теж уже отримала гарні відгуки серед «своїх» слухачів. 

А ще ми маємо підтримувати військових, які втратили слух. Багато з них у депресивному стані та відмовляються вчити жестову мову — мовляв, вони «не інваліди». Зараз я працюю з ними, але нам треба більше фахівців, які могли б не тільки навчити жестової мови, але й психологічно налаштувати на навчання. 

Читати далі

Суспільство

Національна капела бандуристів проведе благодійні концерти в Європі

Опубліковано

Національна капела бандуристів проведе десяте благодійне концертне турне країнами Європи, щоб підтримати українську культуру, Збройні сили та популяризувати самобутнє мистецтво України.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Національна капела бандуристів відвідає Німеччину, Францію, Люксембург, Бельгію та Польщу, де відіграє 25 концертів. До України музиканти планують повернутися на початку червня.

Читайте також: Українсько-британська команда, що працювала в прямому ефірі “Євробачення–2023”, отримала нагороду BAFTA TV

Зазначається, що восьмеро артистів капели бандуристів служать у Збройних силах України.

Нагадаємо, історик показав архівне фото юних українок в 1938 році.

Фото: МКІП

Читати далі