Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Україна отримала понад 60 тонн енергообладнання зі Швеції

Опубліковано

Компанія Укргазвидобування отримала партію енергетичного обладнання зі Швеції загальною вагою понад 62 тонни.

Про це у суботу, 25 лютого, повідомили на фейсбук-сторінці Міністерства енергетики України.

Нова партія містить потужні генератори та накопичувачі електроенергії.

Зазначається, що Щвеція активно підтримує Україну у відновленні об’єктів енергетичної інфраструктури. Загалом від початку повномасштабного вторгнення росії ця країна передала понад 665 тонн енергетичного обладнання та матеріалів.

У відомстві наголосили, що передане обладнання вкрай важливе, воно сприятиме стабільній роботі газодобувних потужностей і допоможе у відновленні енергетичної інфраструктури, яка вже рік – під прицілом ворога.

Нагадаємо, Київ отримав від німецьких і данських партнерів комунальну техніку та спецавтівки.

Окрім того, США передали Україні газотурбінну мобільну електростанцію у межах технічної допомоги.

Фото: facebook.com/minenergoUkraine.

Суспільство

Самі собі господарі: що таке місцеве самоврядування?

Опубліковано

Саме децентралізація дозволила жителям територіальних громад, сіл, селищ і міст брати участь у загальних зборах, подавати звернення та навіть електронні петиції. Ефективність місцеве самоврядування показало і в умовах повномасштабного вторгнення.

Більше про місцеву демократію дивіться в нашому першому анімаційному ролику, який виходить за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Про самоврядування

Моя хата більше не з краю. Адже місцева демократія або місцеве самоврядування докорінно змінило уявлення українців про народовладдя. Завдяки децентралізації жителі територіальних громад, сіл, селищ і міст мають право на участь у загальних зборах, можуть подавати звернення та навіть електронні петиції.

Спільні інтереси цих територіальних громад, сіл і селищ представляють районні й обласні ради. Депутатів до них обирають самі жителі через таємне голосування. Цікавим інструментом місцевої демократії є бюджет участі, коли місцеві жителі пропонують на відкритих конкурсах свої проєкти.

Читати також: Вишиванка Джима Моррісона й історія крамнички SURMA

Приклади

Так, завдяки бюджету участі на Чернігівщині жителі придбали хімічні реактиви для своєї школи, на Житомирщині відкрили футбольне поле, а в Хмельницькому закупили медобладнання для лікування немовлят. Така форма управління, як місцеве самоврядування, стала доступною з 2014 року, коли в Україні почалася реформа децентралізації.

Ефективність місцеве самоврядування показало і в умовах повномасштабного вторгнення. Під час відбудови громад саме влада на місцях обстежує пошкоджене житло. Оцініє збитки й отримує від держави ресурси на ліквідацію наслідків. Тож якою буде Україна в найближчі роки залежить від кожного з нас.

Нагадаємо, що відремонтований Дегтярівський шляхопровід: що змінилось та як виглядає.

Читати далі

Суспільство

Федоров презентував концепцію трансформації українських шкіл

Опубліковано

У планах на покращення освіти в Україні важливе місце займає не лише оновлення змісту навчання, але й зміни в самому середовищі, де діти проводять багато часу – у школах. Саме тому, спільно з Міністерством освіти та на ініціативу Президента Володимира Зеленського, Мінцифри працює над перетворенням шкільних приміщень.

Про це Михайло Федоров повідомляє в своєму Telegram-каналі.

Які зміни передбачаються?

  1. Зміна стандартів: Сьогодні більшість шкіл в Україні базуються на старих радянських проєктах, тому розробляється концепція трансформації цих типових шкіл. На ілюстраціях можна побачити, яким чином можуть виглядати школи після модернізації.

2. Пілотні проєкти: Планується перебудування 5 шкіл, які пошкоджені через війну і потребують ремонту. Ці зміни дозволять створити умови для комфортного навчання та розвитку для всіх учасників освітнього процесу.

Читати також: Відремонтований Дегтярівський шляхопровід: що змінилось та як виглядає

3. Комфорт та безпека: Однією з головних цілей цього проєкту є створення безбар’єрного, комфортного та безпечного середовища. Учні та вчителі матимуть можливість активно взаємодіяти з простором школи, змінюючи його залежно від своїх потреб.

3. Економічна ефективність: Проведення трансформації шкіл коштує на 30% дешевше, ніж будівництво нових приміщень. Це економічно вигідне та екологічно обгрунтоване рішення.

4. Стимулювання інновацій: Мета проєкту – перетворити школи з традиційних установ в інноваційні центри, де діти зможуть розвивати свій потенціал та творити нове.

5. Широкий спектр можливостей: Відкриті простори для творчості, зони для відпочинку та саморозвитку, а також безпечні майданчики для ігор – все це стане доступним у нових шкільних приміщеннях.

    Реформа освіти в Україні вже дала перші результати, але ми продовжуємо активно впроваджувати нові ідеї та трансформувати систему освіти для майбутніх поколінь.

    Нагадаємо, що в червня Укрзалізниця прискорить потяг з Києва до Варшави.

    Також ми повідомляли, що на Київщині піонерський плац перетворять на сквер з літнім павільйоном.

    Фото: Михайло Федоров

    Читати далі

    Суспільство

    Вишиванка Джима Моррісона й історія крамнички SURMA

    Опубліковано

    Це — рок-легенда Джим Моррісон у вишиванці. Але звідки вона, яке її походження та чому він її вдягнув? Мережею ширяться теорії, що вона балканська, угорська, румунська або навіть кельтська. І, звісно, є версія, за якою ця вишиванка українська. Про неї й розкажемо.

    Етнокрамниці SURMA

    Є два припущення, як саме українська вишиванка зʼявилась у фронтмена The Doors.

    Та обидва сходяться в одному – сорочка могла бути з етнокрамниці SURMA в Нью-Йорку. Її заснував емігрант з Галичини Мирон Сурмач, який переїхав до США в 1910 році. Він став першим у Штатах українським видавцем книжок та організатором концертів.

    Крамничка SURMA доповнювала його яскраве життя – тут Мирон продавав усе українське: платівки, книги, пресу й одяг. А дружина Мирона ліпила для відвідувачів домашні вареники. Заклад став важливою частиною «Маленької України» – поселення українців на Нижньому Мангеттені.

    Читати також: Артистка оркестру ДСНС проводить уроки з пожежної безпеки для школярів

    Енді Воргол та крамничка

    «Золотим» часом для SURMA стали 60-ті, коли поширилася мода на автентичний одяг. Серед відвідувачів і покупців крамниці були Джимі Гендрікс, Вуді Аллен, Дженіс Джоплін, Енді Воргол. За однією з версій, саме Воргол купив там сорочку, яку потім подарував Джиму Моррісону.

    Справжнє імʼя Енді Воргола — Андрій Варгола. Він був виходцем з русинської родини. Художник тяжів до свого коріння та був частим гостем етнокрамниці SURMA. Те, що він придбав там вишиванку для Моррісона, розповіла в одному з інтервʼю Галина Хомʼяк. З її слів, вона працювала в SURMA, щоправда, вже після цих подій.

    Друга версія

    А от у газеті New York Times у статті про крамницію написано, що Моррісон сам купив там вишиванку. І вона так припала йому до душі, що він вдягнув її на фотосесію для майбутнього альбому. І хоча світлини у вишиванці на обкладинку The Doors не потрапили, Джим їх зберіг. І після його смерті у липні 1971 фото постали на широкий загал.

    Крамниця SURMA працювала до 2016, справу Мирона Сурмача продовжували син та онук. rach Але 8 років тому закрилася через високі податки та конкуренцію. Утім, SURMA лишила по собі спадщину з українських сувенірів по всьому світу. Серед якої, можливо, і вишиванка легендарного Джима Моррісона.

    Нагадаємо, що відремонтований Дегтярівський шляхопровід: що змінилось та як виглядає.

    Також ми повідомляли, що на вулиці Києва повернулась велополіція.

    Читати далі

     РЕКЛАМА:

    Шопочитати

    Суспільство6 днів тому

    Мріє, щоб про Складанку у світі знали, як про LEGO. Як підприємиця з Львівщини 6 років розвиває власний бренд

    Колись дядько Юлії сказав їй, що нею обов’язково всі пишатимуться. Жінка довго шукала себе, пробувала...

    Суспільство1 тиждень тому

    «Я співаю руками»: як перекладачка жестової мови Уляна Шумило розвиває музичний інклюзив

    Вона однією з перших почала перекладати українські пісні жестовою мовою. Найпершими її «ручними каверами» стали...

    Суспільство2 тижні тому

    Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

    Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

    Можливості2 тижні тому

    «Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

    Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

    РЕКЛАМА: