Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Гранти є, але не для всіх. Де шукати фінансування для ГО – гайд від очільника «Українського Альянсу»

Опубліковано

Чи ускладнила війна діяльність українських громадських організацій? Звісно, так. Чи зникли можливості для розвитку та залучення фінансування? Точно ні. Гранти від міжнародних партнерів нікуди не поділися, а просто адаптувалися під наші реалії. І завдання громадського сектору – реагувати на ці зміни та зважуватися на власну трансформацію. Як українським ГО втриматися на плаву й залучити фінансування – розповідає голова правління «Українського Альянсу» Володимир Юрченко.

Володимир Юрченко

Голова правління громадської організації «Український Альянс», керівник міжнародного напрямку

Історик, дипломат, громадський діяч

Наша організація переважно існувала коштом грантів

Громадська організація «Український альянс» до війни до війни зосереджувалася на низці напрямів, але головним завжди був молодіжний. Ми вважаємо, що молодь – це наше майбутнє і тому, інвестуючи в них сьогодні, ми вкладаємось у наше впевнене завтра. Паралельно наша організація працює за науково-освітнім, міжнародним, економічним, екологічним, культурним, спортивним, благодійним і соціальним напрямами.

До вторгнення ми фокусувалися переважно на науково-освітніх, спортивних та культурних молодіжних проєктах. Працювали з різними університетами та науковими установами. Навіть брали участь у всесвітній виставці інновацій і технологій у Тайвані, звідки вперше за роки незалежності привезли нагороди у напрямах відновлювальної енергії, медицини та екології. 

«Український Альянс» працював із різними установами, фондами та організаціями – як всеукраїнського масштабу, так і міжнародного. Зокрема, із німецьким фондом імені Фрідріха Наумана, американськими радами, громадською організацією «Українська академія наук».

Також співпрацювали із центральними органами влади та міністерствами, зокрема молоді і спорту та закордонних справ, а також із місцевою владою.

Возили гуманітарку та допомагали військовим

Коли почалося повномасштабне вторгнення, певний період нам було взагалі не до грантів, адже на першому місці стояло життя. Були складнощі з командою, треба було зібрати всіх докупи. Багато членів організації виїхали за кордон, ще приблизно 10 людей мобілізувалися і служать у різних підрозділах. Натомість до команди приєдналася небайдужа молодь, розуміючи, що нині їхня допомога є вкрай необхідною.

«Український Альянс»
Частина команди ГО «Український Альянс»

Згодом нам вдалося відкрити у Києві гуманітарний штаб. У цьому допомогла мережа контактів із міжнародними та українськими донорами. Після 24 лютого до нас із-за кордону почала надходити гуманітарна допомога, а ми розподіляли її за потребами.

Крім підтримки ЗСУ та інших силових структур, ми також зосереджували увагу на допомозі цивільним із прифронтових територій. Крім того, допомагали вивозити сім’ї дипломатів. 

Фокус донорів змінився на війну

Ми розуміли, що міжнародна підтримка нікуди не поділася, а просто змінила свій фокус на допомогу армії та постраждалим від війни. Завдяки цьому нам вдалося знайти гранти, які й досі допомагають забезпечувати наш штаб гуманітарною допомогою. Окремо маємо гранти від українських і міжнародних організацій, що дозволяють втілювати програми та заходи, пов’язані з інформаційною безпекою, профорієнтацією для молоді тощо.

Наразі комунікація з нашими донорами налагоджена. Ба більше, у більшості питань усі йдуть нам назустріч. Дійсно, міжнародна спільнота дуже охоче відгукнулася, усвідомлюючи ті потреби й виклики, що постали перед Україною.

Читайте також: «У податковій про це вперше почули від мене». Як потрапити в реєстр волонтерів: інструкція від першопрохідця

Але не менш важливо звертати увагу на гранти від української спільноти. Різноманітні організації регулярно публікують заявки з чітко прописаними умовами. Потрібно просто щодня моніторити профільні ресурси. Тож раджу не марнувати можливості.

Збирали донати на деякі проєкти

Більша частина організацій сьогодні працюють винятково за гуманітарним напрямом – допомога Збройним силам України. Натомість ті, хто вже доволі давно перебуває в громадському секторі, продовжують працювати над умовно «довоєнними» проєктами.

Можливо, комусь із початком вторгнення стало складніше залучати кошти міжнародних партнерів. Це дуже індивідуально – все залежить від актуальності програм, якими займалася конкретна організація.

Закупівля для ЗСУ
Закупівля речей за донати на ЗСУ

Щодо нашого досвіду – деякі з проєктів, які ми втілювали разом із Міністерством соціальної політики, з початком повномасштабної війни були анульовані через неактуальність.

Думаю, щось подібне було й у інших організацій – окремі проєкти могли «заморозитися» на невизначений час. Але, як кажуть, під лежачий камінь вода не тече. Тому треба пристосовуватися, видозмінювати свої програми і продовжувати роботу.

Можливості самі себе не знайдуть

Отримати грант сьогодні доволі просто. Для цього необхідно постійно моніторити декілька ключових порталів. Зокрема, грантові заявки регулярно оновлюють на ресурсах:

Також гранти можна знати на сайтах різних міністерств, профільних організацій, вітчизняних і міжнародних фондів, посольств (наприклад, посольства США та Канади).

«Український Альянс»
Частина команди ГО «Український Альянс»

Серед фон​​дів та організацій, які регулярно надають гранти українцям, візьміть до уваги наступні:

Після того, як ви знайдете цікаву заявку, чітко вчитайтеся у вимоги для надання гранту. Якщо вони відповідають вашим можливостям, грамотно заповніть заявку та очікуйте конкурсного відбору. Якщо ваш проєкт дійсно цікавий і на часі, то, найімовірніше, ви зможете отримати відгук.

Не можу сказати, що між громадськими організаціями зросла конкуренція за гранти. Навпаки, часто для того, аби отримати грант, потрібно об’єднати зусилля з іншою організацією чи фондом. Тоді шанси на отримання коштів значно зростають. Тому це не обов’язково буде конкуренція. У разі правильної спільної роботи це перетворюється на синергію.

Будьте готові, що вам можуть відмовити

Перші ніж подаватися на грант, варто розуміти, чого саме ви потребуєте. Зазвичай гранти відрізняються за типом фінансування. Це зокрема: 

  • гранти загальної підтримки;
  • гранти на програми або проєкти;
  • гранти з частковим фінансуванням.

Також слід усвідомити, що є певні обставини, за якими вашій організації точно відмовлять. Наприклад, коли спонсор не впевнений у чесності організації, або коли опис проєкту та кошторис не мають економічного обґрунтування чи не відповідають цілям грантодавця.

Зазвичай для отримання гранту необхідно заповнити заявку. Грантодавця будуть цікавити: опис проєкту (назва, мета, цілі, очікувані результати, терміни й етапи реалізації), його сталість і приблизна вартість та основні фінансові показники. Також можуть знадобитися мотиваційний лист та установчі документи. 

Звітуйте про свою роботу

До повномасштабного вторгнення ми отримували кошти від небайдужих українців. Переважно це були донати на ЗСУ. Ми збирали гроші, а потім купували необхідне обладнання, спорядження. Від лютого нічого не змінилося. Дуже важливо, щоб у цьому плані все було прозоро. Після збору обовʼязково показуйте, скільки ви зібрали, скільки витратили та на що саме. Звісно, треба отримати документи, які зможуть підтвердити ваші слова. 

Закупівля за донати
Закупівля речей за донати

Організаціям, які хочуть збирати донати, раджу насамперед визначитися, кому вони допомагатимуть. Якщо це, скажімо, певний батальйон, необхідно підписати з його представником меморандум або отримати офіційний лист-запит. Цим ви розкриваєте прозорість, підтверджуєте, що дійсно є такий запит у тих, з ким ви працюєте.

Загалом хотілося б порадити українським організаціям не сидіти склавши руки, а постійно шукати нові можливості. Якщо робитимете це правильно, то у вас точно вийде досягнути бажаного.

Суспільство

У Львові проведуть фестиваль кави: де та коли

Опубліковано

У Львові 11 і 12 травня у !FESTrepublic відбудеться четвертий фестиваль Coffee, Books & Vintage. Організатори обіцяють цікаву програму, де відбудуться національні кавові чемпіонати, зокрема з обсмажки кави, лате-арту та приготування в джезві, а також захід «кава й алкоголь».

Про це пише видання village.

Переможці цих змагань матимуть можливість представляти Україну на міжнародному рівні.

Фестиваль також пропонує дискусії та читання з авторами від видавництва «Старий Лев», 12 навкололітературних івентів, а також книжковий і вінтажний ярмарок. Організатори обіцяють кав’ярні, кондитерські, фудкорт, музику та стендапи, анонсують учасників заходу на пізніший час.

Читайте також: Українські дитячі книги потрапили до списку найкращих видань у Японії 

На фестивалі також відбудуться благодійні аукціони, а також буде можливість приносити або купувати на ярмарку українські сучасні книги, які потім передадуть до бібліотеки в селі Благодатному на Херсонщині, що було окуповане протягом дев’яти місяців на початку конфлікту.

Організатори також закликають долучитися до збору коштів на FPV-дрони та приходити плести маскувальні сітки в приміщення офісу !FEST. Квитки вже можна придбати за посиланням, проте їх вартість поступово зростатиме.

Нагадаємо, у Львові відкрилася бібліотека, яка об’єднує літературу про моду та майстерню для шиття.

Фото: village

Читати далі

Суспільство

На Кіпрі українці долучилися до Міжнародного фестивалю їжі: пригощали львівськими пляцками

Опубліковано

Українська громада Кіпру спільно з посольством України приєднались до відзначення Міжнародного фестивалю їжі в Нікосії.

Про це  повідомляє посольство України в Республіці Кіпр.

На заході, який проходив в Американській академії, загалом було представлено 17 країн.

Українці пригощали школярів академії варениками з картоплею та вишнями, львівськими сирниками, налисниками, медівником, маковиком, узваром та іншими традиційними українськими стравами.

Читайте також: Укрзалізниця виготовила ще два медичних евакуаційних вагони для ЗСУ

Нагадаємо, Мінкульт розпочав короткотривалі гранти.

Фото: Посольство України в Республіці Кіпр

Читати далі

Суспільство

В Україні хочуть створити Єдиний реєстр адрес: у Мінвідновленні пояснили його функцію

Опубліковано

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури починає впровадження Єдиного державного реєстру адрес в регіонах. Інформація з ЄДРА забезпечуватиме взаємодію між інформаційними системами на різних рівнях управління.

Про це повідомляє Міністерство відновлення України.

Це дасть змогу громадянам мати достовірні дані в реєстрі та отримувати низку потрібних соціальних і адміністративних послуг: реєстрацію місця проживання, отримання пільг чи субсидії. Також даний реєстр убезпечить від шахрайства щодо прав власності на нерухомість.

Наразі, в результаті підготовчої роботи сформовано 24 команди «менторів» (в кожній області) з 73 фахівців обласних військових адміністрацій, райдержадміністрацій та громад.

Як повідомили у Мінвідновленні, навчено 1 099 фахівців органів місцевого самоврядування, які отримали відповідний сертифікат про готовність до роботи й підтвердили навички.

Читайте також: За рік існування кластеру Brave1 на ньому зареєстрували 1600 оборонних розробок

“Більше 800 навчених громад найближчим часом почнуть роботу з наповнення ЄДРА, а ще 412, які знаходяться на фінальній стадії навчання, доєднаються відразу після його завершення та підтвердження отриманих навичок”, – зазначили у Міністерстві.

Довідка

Нещодавно Уряд України ухвалив Постанову про створення Єдиного державного реєстру адрес (ЄДРА). Його мета полягає в систематизації адресної інформації та створенні єдиного достовірного джерела адресних даних, де буде міститися інформація про кожен населений пункт, кожну вулицю і кожен номер будівлі. ЄДРА є одним із базових реєстрів відповідно до Закону України “Про публічні електронні реєстри”.

Нагадаємо, Нацбанк випустив монету до роковин Чорнобильської трагедії.

Фото: Міністерство відновлення України

Читати далі
Продовжити в браузері
Щоб встановити натисни Додати на Початковий екран
Додати на Початковий екран
Встановити
Встановлення майже не використовує пам’ять і забезпечує швидкий спосіб доступу до цієї програми.
Встановити
Update Contents
ШоТам Ми хотіли б показувати вам сповіщення про останні новини та оновлення
Відхилити
Дозволити сповіщення