Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

«Шалена детонація». ЗСУ знищили декілька опорних складів окупантів на Херсонщині

Опубліковано

Воїни ЗСУ знищили ворожі склади з боєприпасами в Бериславському та Херсонському районах.

Про це повідомив депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань.

За його словами, по російських складах відпрацювала авіація Збройних сил України.

«ЗСУ вчергове знищили опорні склади окупантів. Горіло, детонувало в Бериславському та Херсонському районах. Йде системна робота», – йдеться у повідомленні.

Хлань зазначив, що також було знищено склад поблизу Херсона.

«Там був дуже потужний вибух та шалена детонація снарядів, які окупанти готували до відправки на передову. Це неподалік Чорнобаївки. У саму Чорнобаївку росіяни вже бояться щось доставляти. Системно знищуються склади та тилові запаси ворога», – додав депутат облради.

Крім того, окупанти намагалися контратакувати та прорватися до нещодавно звільнених населених пунктів Херсонщини, однак воїни ЗСУ завдали влучних ударів по колоні ворожих танків, зупинивши спробу прориву.

Напередодні ми повідомляли, що Збройні Сили України звільнили 5 населених пунктів на Херсонщині.

Крім того, українські воїни «прорідили» систему ППО ворога, знищивши зенітно-ракетний комплекс «Тор» на південному напрямку.

Фото: facebook.com/okPivden.

Суспільство

Лікарі поставили на ноги нерухомого хлопчика (ВІДЕО)

Опубліковано

Приїхав до лікарні цілком не рухомий, а повернувся на своїх ногах! Завдяки львівським лікарям Микола долає перші сотні метрів після року знерухомлення.

“Від зали, де проходять заняття, пройшов до палати, з трапецією, з опорою, але не у візочку – а своїми ногами”, – розповідає мама хлопчика Валентина.

Торік наприкінці весни хлопчик їхав на велосипеді в рідному селі, і його збив мотоцикліст. Отримавши важкі множинні травми, три місяці перебував у комі на межі життя та смерті. А коли опритомнів – то постала наступна проблема: малий не міг рухатися. Єдине, що він міг робити – це тримати голову. Лікарі скерували хлопчика на реабілітацію до Дитячої лікарні Святого Миколая у Львові.

Читайте також: У Львові побудують соціальне житло для ВПО та людей, які проходять реабілітацію

“У нього була трахістома, гастростома. Він не міг ковтати, ні жувати, ні пити воду. За ходьбу мова не стояла, навіть”, – каже фізичний терапевт Сергій Худа.

Команда лікарів поставила завдання – повернути самостійність у побуті. Попереду Миколу очікували 3 курси реабілітації з невеликими перервами.

За короткий термін вдалося побороти частину наслідків, зокрема, обмеження руху у суглобах. Диво ж сталося після майже 3 місяців занять із спеціалістами лікарні.

Микола нарешті може їсти, сидіти та одягатися самостійно! А також ходити зі спеціалістами та допоміжним засобом – трапецією.

Нині Микола повернувся додому, але його реабілітація ще триває!

Нагадаємо, раніше ми писали, як отримати виплати на усиновлених дітей.

Фото: ШоТам!

Читати далі

Суспільство

У Дії нагадали, як при відключенні світла не залишитися без інтернету

Опубліковано

Ворог продовжує обстрілювати енергетичну інфраструктуру, тому в енергосистемі України значний дефіцит. А доступ до інтернету має бути завжди, щоб перебувати на звʼязку й продовжувати працювати та вчитися.

У “Дії” нагадали, як при відключенні світла не залишитися без інтернету.

Мобільний інтернет

Щоб не залишити українців зовсім без зв’язку, ще 2022 року було запущено національний роумінг. Це безкоштовна опція, яка дозволяє абонентам користуватись послугами інших операторів у зоні покриття.

Щоб скористатися цією опцією, треба на смартфоні вимкнути автовибір мережі. На Android – перейти в «Налаштування» – «Мобільна мережа» (або «Підключення») – «Оператор». На iOS: «Параметри» – «Мобільні дані» – «Вибір мережі».

Потім треба знайти та вибрати доступну мережу – VODAFONE UA, UA-KYIVSTAR або LIFECELL. Якщо не вдалося зареєструватися, спробуйте знову або виберіть іншого оператора. Після цього можна дзвонити, приймати дзвінки, надсилати та отримувати смс-повідомлення.

Щодо мобільного інтернету, то навряд чи його використання в національному роумінгу буде комфортним. Оператори дають доступ до мережі 2G/3G на швидкості до 512 Кбіт/с. Цього може вистачити на обмін повідомленнями в месенджерах чи пошук інформації в інтернеті.

Читайте також: В Київській області відкрилась перша мобільна аптека: де саме

Домашній інтернет

Якщо ви хочете залишатися з домашнім інтернетом при відключеннях світла, слід заздалегідь потурбуватися про це. Для цього треба уточнити у свого провайдера, чи він перейшов на енергоефективні інтернет мережі за технологією xPON.

PON (passive optical network або «пасивна мережа») – це технологія, яка забезпечує доступ до інтернету в будинках з проведеними оптичними комунікаціями. У таких випадках оптика заводиться безпосередньо у квартиру.

Особливістю PON є деревоподібна архітектура, яка не потребує електропостачання для периферійних вузлів. Це дозволяє отримувати доступ до мережі навіть при локальних перебоях зі світлом за наявності резервного живлення у ваших девайсів. Швидкість залишається високою, достатньою для перегляду онлайн-ТБ.

Якщо ваш провайдер не надає доступу до інтернету через оптику, можна знайти найближчого провайдера з xPON-мережею і подати заявку на підключення. Щоб прискорити процес, радять об’єднатися із сусідами. Зазначимо, у Києві така послуга доступна у більшості великих провайдерів.

Якщо домашній інтернет роздається по Wi-Fi, то, крім джерел живлення для ноутбука або комп’ютера, потрібне альтернативне джерело живлення для роутера. Це можуть бути як зарядні станції чи безперебійники, так і павербанки. В останньому випадку потрібна батарея, здатна видавати необхідний вольтаж, і кабель з відповідними роз’ємами.

У разі дотримання всіх умов можна залишатися вдома онлайн не лише під час віялових відключень, а й за тривалих блекаутів.

Пункт незламності

Якщо національний роумінг не працює і зник домашній інтернет, можна прийти до одного з Пунктів незламності. Достатньо завантажити мапу в застосунку «Дія», щоб у декілька кліків знайти найближчий пункт і перевірити, чи є в ньому все необхідне.

Через додаток можна перевірити, чи працює пункт, чи доступний для людей з інвалідністю, а також чи є там зв’язок, інтернет, генератор, вода, тепло, аптечка та можливість підзарядити гаджети.

Нагадаємо, “Укрзалізниця” переобладнала ще два вагони для евакуації поранених.

Фото: Укренерго

Читати далі

Суспільство

У Львові побудують соціальне житло для ВПО та людей, які проходять реабілітацію

Опубліковано

У Львові побудують соціальне житло для внутрішньо переміщених осіб та людей, які проходять реабілітацію в медичному центрі «Незламні». Будинки збудують поруч з центром «Незламні», житло буде належати муніципалітету Львова, а надаватимуть його на умовах оренди. 

Про це пише агенція Drozdov Partners.

Будинки матимуть однакові розміри, з можливістю облаштувати на поверсі квартири різних типів.

Для будівництва комплексу планують використати типологію міської вілли, щоб забезпечити формування комфортного житлового середовища та сусідства між мешканцями будинку, кажуть автори проєкту.

Читайте також: Понад 300 млн євро на посилення ППО. Данія передала Україні нову допомогу

Крім того, в комплексі з реабілітаційним центром пропонують інтегрувати житло для людей з інвалідністю. Зокрема входи до будинків організують через вулицю Миколайчука на нижньому поверсі, а другий вхід облаштують на рівні двору. У всіх будинках передбачені бомбосховища.

Нагадаємо, в Австрії відкрили спецфонд у 500 млн євро для підтримки експорту в Україну.

Фото: Drozdov Partners

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство4 дні тому

«Я співаю руками»: як перекладачка жестової мови Уляна Шумило розвиває музичний інклюзив

Вона однією з перших почала перекладати українські пісні жестовою мовою. Найпершими її «ручними каверами» стали...

Суспільство7 днів тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості1 тиждень тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

Можливості1 тиждень тому

Вчити англійську навіть під час війни. Мовна школа у Чернігові відновила роботу після ракетного удару завдяки гранту

Стільці перекинуті й вкриті уламками скла. Стеля впала, а двері вирвані. Це наслідки у школі...

РЕКЛАМА: