Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

#ЩедрийВівторок. Як українські діти долучаються до благодійності та допомагають іншим

Опубліковано

Здавалося б, робити добрі справи, допомагати та змінювати світ на краще можуть здебільшого дорослі, адже для цього потрібні досвід, знання та можливості. Та благодійність — не завжди про це. Для добрих справ також важливі людяність, здатність ділитися й підтримувати інших. І діти мають усі необхідні навички, аби творити добрі справи та впливати на розвиток культури благодійності на рівні з дорослими. Разом із командою «Щедрого вівторка» розповідаємо, як працює дитяча благодійність в Україні.

30 листопада відзначають Всесвітній день добрих справ — #ЩедрийВівторок, який об’єднує людей, організації та бізнес навколо благодійності. Окремою рушійною силою в рамках Щедрого Вівторка є діти та молодь, тому ініціатива #ЩедрийВівторокДіти займає неабияку роль в глобальному русі добрих справ.

Як це працює за кордоном?

Часом діти й підлітки можуть змінювати світ на краще у більших масштабах, аніж здається дорослим. Адже вони мають більше ентузіазму та віри у власні сили. Усі ми пам’ятаємо шведську екоактивістку Ґрету Тунберг, відому протестами за збереження клімату. Та це не єдиний приклад дитячої небайдужості до природи.

Наприклад, 8-річна Марі Копені написала листа тодішньому президенту США Бараку Обамі про кризу води у Флінті. Після цього він особисто прилетів, аби зрозуміти проблему та допомогти. Наступного року дівчинка знялася у відео для Маршу клімату, заявивши: «Я виходжу заради питної води». У 2019 році вона започаткувала #WednesdaysForWater, щосереди підвищуючи обізнаність про місця, де потрібна чиста вода. Також Марі співпрацює з компанією з фільтрації води, щоб доставити фільтри до громад, які не мають доступу до потрібного ресурсу.

Читайте також: Подарунки, що прямують на Донбас. Як «Олені Святого Миколая» втілюють мрії дітей з прифронтових сіл та містечок

Цей приклад змушує повірити: наша небайдужість може змінити світ на краще. Зважаючи на активність серед дітей, у 2020 році було започатковано ініціативу #GivingTuesdaySpark, що розвиває культуру благодійності серед дітей. Вона також представлена в Україні як #ЩедрийВівторокДіти, в рамках якої рух «Щедрий вівторок» заохочує молоде покоління до добрих справ.

Допомагають онкохворим та рятують тварин. Досвід України

Ми знаємо безліч випадків, коли діти намагаються брати приклад з батьків та прагнуть робити добро для інших. Так 9-річна Поліна вирішила допомагати мамі з благодійною книгарнею «ДієСлово». Тепер дівчинка разом із волонтерами продає книги, а виручені кошти йдуть на добрі справи — зараз «ДієСлово» передає їх Центру для онкохворих дітей «Дача».

Поліна допомагає мамі з благодійною книгарнею «ДієСлово».

А інколи бажання робити добрі справи з’являється після того, як ми самі отримали допомогу. Так сталося з 14-річною Юлею, яка сьогодні є благодійницею фонду «Запорука». Ще в дуже ранньому віці дівчинка почала боротьбу з раком та перемогла хворобу. А сьогодні Юля допомагає дітям, які також борються з онкологією. Дівчинка організовує благодійні шкільні ярмарки, долає благодійні марафони та передає подарунки до дитячих будинків.

Також діти можуть стати донорами. Наприклад, 9-річна Наталя Межирицька долучилася до ініціативи Hair For Share. Проєкт направлений на виготовлення перук для онкохворих дітей. Почувши від мами про ініціативу, Наталя одразу ж захотіла долучитися. «Важко наважитися було мені, а не Наталі», — поділилася Мар’яна Кащак, мати юної благодійниці.

Читайте також: Шукає добро на війні. Як радянський дисидент Анатолій Лютюк почав волонтерити на Донбасі, та до чого тут казки

Допомагати можна й через спорт. Кілька років тому Степан, якому зараз 12 років, брав участь у благодійному марафоні на користь Центру «Джерело». Хлопцю вдалося долучити всіх своїх знайомих та зібрати 5000 гривень для дітей з інвалідністю на платформі dobro.ua. Зараз родина Степана займається допомогою сім’ям у складних життєвих обставинах і збирає для них необхідні речі.

Степан приєднався до благодійного забігу, а в школі допомагає збирати подарунки для пацієнтів дитячого онкологічного відділення.

Навчальний заклад хлопця розташований біля Національного інституту раку. Це гімназія №179 у Києві. Цьогоріч у закладі у Щедрий Вівторок учні збирають подарунки для юних пацієнтів, які проходять процедури у дитячому відділенні інституту раку. Це різноманітні сувеніри, іграшки, книжки, блокноти – усе те, що може підтримати дітей в проходити неприємні процедури.  Акцію «Скриня хоробрості» багато років поспіль організовує благодійний фонд «Запорука», який з 2008 року допомагає важкохворим дітям-пацієнтам онколікарень національного та регіонального рівня.

Марія допомагає тваринам, яким пощастило з вулиці потрапити до притулку.

А ось 11-річна Марія разом із родиною вже два роки допомагає притулку для тварин «Сіріус». Вони привозять для чотирилапих необхідні речі та гуляють із песиками у спеціальному вольєрі. Такі прогулянки допомагають собакам соціалізуватися, подолати свої страхи, відновити довіру до людей, а також вільно та щасливо бігати з іншими тваринами. Крім того, цього літа сім’я взяла цуценя з притулку, а до Щедрого Вівторка Марія запросила до «Сіріусу» своїх однокласників.

Такі історії переконують нас у тому, що ініціатива #ЩедрийВівторокДіти — важлива та корисна. Вона дає дітям ще більше можливостей для розвитку культури благодійності та укорінення звички робити добрі справи.

«Ми завжди вірили та розповідали, що #ЩедрийВівторок для всіх: і дорослих, і малих. Нас щиро зворушує кількість та креативність дитячих акцій, які не стільки про гроші, а швидше про залученість та любов допомагати. У 2018 році до Щедрого Вівторка долучилось майже 200, шкіл, а вже минулого року їх було понад 450. Це доводить — дитяча благодійність потрібна та є вагомою складовою у побудові культури благодійності», — розповідає координаторка #ЩедрийВівторок Любов Раїнчук.

Читайте також: «Ніхто не очікував, що монахині відкриють бізнес». Як черниці з Івано-Франківщини запустили успішну власну справу

Кожна дитина в Україні може робити безліч цікавих і корисних справ. Для цього не потрібно великих статків — лише щире бажання і трохи часу. І, звісно, робити добрі справи та допомагати іншим можна і потрібно не лише раз на рік. Тому команда #ЩедрийВівторок підготувала перелік ідей, доступних для кожного:

  • віддати свої одяг, іграшки, книжки до благодійної організації;
  • взяти участь у шкільному ярмарку, виставивши на продаж власні роботи чи кондитерські вироби, а зібрані кошти перерахувати благодійним фондам;
  • організувати концерт для збору коштів;
  • організувати шкільний благодійний забіг або спортивні змагання зі школярами, вчителями та навіть батьками;
  • ініціювати допомогу безпритульним тваринам, адже взимку вони як ніколи потребують нашої уваги;
  • писати листи чи дарувати сувеніри людям похилого віку — кілька добрих слів стануть радістю для адресата;
  • розповідати про свої добрі справи іншим та писати про це у соцмережах. Гасло Щедрого Вівторка — «Добро має звучати голосно!» — не безпідставне, адже дитяча благодійна діяльність обов’язково надихне інших зробити щось хороше.

Долучайтеся до благодійності, показуйте це дитині, розповідайте про свої дії та пояснюйте, чому ви це робите. Саме в ранньому віці розвиваються емпатія, співчуття та милосердя. Якщо добрі вчинки робити змалечку, благодійність стане звичкою та усталеною нормою.  І пам’ятайте, що будь-яке добро починається з небайдужості та бажання допомогти.

Команда #ЩедрийВівторок ❤️

Суспільство

В Україні створили благодійну колекцію одягу, присвячену сексуальній культурі

Опубліковано

Фонд Олени Пінчук й харківський бренд Keepstyle створили благодійну колекцію одягу «It will be better next time», присвячену розбудові сексуальної культури в Україні.

Цю колекцію створено з метою “нагадати, що кожен має право на свободу самовираження, бажання та експерименти”. У неї увійшли футболки, сорочки, а також плюшеві топи та шорти.

Читайте також: Активісти розпочали реставрацію історичної вивіски “Перукарня” на Подолі

Всі зароблені кошти від продажу благодійної колекції будуть спрямовані на створення YouTube-проєкту з сексуальної освіти. Цей проєкт має на меті допомогти людям мати безпечний досвід у стосунках, дбати про свої межі, запобігати ІПСШ та розвивати навички ефективної комунікації з партнером. Купити одяг можна за посиланням.

Нагадаємо, жителі Харківщини зможуть отримати більшу субсидію.

Фото: «It will be better next time»

Читати далі

Суспільство

Кінофестиваль «Бардак» оголошує прийом заявок й перший конкурс вертикальних відео: як взяти участь

Опубліковано

У Харкові проведуть восьмий фестиваль незалежного короткометражного українського кіно «Бардак» відкриває прийом фільмів на два конкурси: короткого метру і вертикального відео.

Про це повідомляє BardakFilmFest.

До деяких фестивалів в Україні допускають вертикальні відео, але абсолютно  «вертикального конкурсу» поки що не існує – це буде вперше, коментують організатори. «Ми всі щодня дивимося тік-токи, рілзи, шортси українських авторів. І серед них є дуже кінематографічно круті роботи», – пояснює засновник фестивалю й кінокритик Антон Фролов.

Хто може взяти участь

  • Короткометражні фільми, зроблені українцями (українець в команді може займати будь-яку роль)
  • Фільми, які створили протягом останніх двох років 
  • Без обмежень у жанрах: ігрові та документальні, драми, комедії, пародії, мультфільми, рімейки, шведінгі, відеопоезію, експерименти, сторіз, тік-токи
  • Максимальна довжина фільму – до 30 хвилин для конкурсу короткого метра й до 15 хвилин для вертикальних відео 
  • Фільми можуть подавати режисери, продюсери, дистриб’ютори або офіційні представники.
  • Людина, що подає фільм, несе відповідальність за дотримання авторських/суміжних прав і вестиме подальші переговори з організаторами
  • Прем’єрна політика: без обмежень 
  • Фільми українською мовою можна подавати без субтитрів, а фільми іншими мовами повинні мати українські субтитри

Читайте також: Учасники НМТ можуть завантажити запрошення на тестування: як це зробити

Подати заявку можна за посиланням до 9 вересня. Усі автори отримають лист на електронну пошту з результатами відбору до 12 вересня 2024 року.

Раніше критерієм відбору була також відсутність у фільмів державного фінансування. Утім «оскільки через війну Держкіно і так майже не виділяє кошти на створення стрічок, від цієї умови вирішили відмовитися», пояснюють організатори. 

Фільми оцінюватиме журі, до якого увійдуть творці кіно, критики й представники інших видів візуального мистецтва. Вони обиратимуть кращий на їхню думку фільм, а також дадуть спеціальні позначки від кожного члена. Водночас хто отримає гранпрі фествалю, визначатимуть глядачі. Призами цього року буде професійна техніка для зйомок.

Нагадаємо, у Києві перейменували на честь Європейського Союзу.

Фото: Укрнет

Читати далі

Суспільство

Сезон кліщів відкрито. 5 порад, як захистити себе, дитину і собаку

Опубліковано

Із появою перших весняних тепленьких днів прокидаються кліщі. Вони можуть бути скрізь: у траві, на деревах, у піску на дитячих майданчиках і навіть у вашому будинку, куди взимку їх може принести собака. Кліщі є небезпечними як для тварин, так і для людей, вони кусають непомітно і можуть передавати різноманітні хвороби. Проте є і хороша новина — їх можна від цього захистити, як себе, так і своїх домашніх улюбленців. Репеленти, правильний одяг, щеплення та поради фахівців можуть бути в нагоді.

Видання “Бабель” поспілкувався з інфекціоністкою та педіатринею Оленою Луцькою, а також ветеринаром Іваном Якимчуком і підготував корисний посібник для вас.

Кліщ — тварина всесезонна, взимку вони нікуди не зникають, але найбільш небезпечний час — весна і осінь. Особливо обережними варто бути з квітня по червень і з вересня по жовтень.

Який одяг краще одягати

Краще одягти світлі штани, закрите взуття і заправити штани в шкарпетки. Останній маневр гарантовано позбавить вас шансу завести під час прогулянки романтичні стосунки, але й кліщ навряд чи зможе потрапити під одяг, а на світлому одязі його простіше буде побачити. Так само вдягайте й дітей. І обовʼязково оглядайте себе і їх після прогулянки.

Обов’язково використовуйте репеленти

Деякі активні складові, які в Україні можна використовувати лише з трьох років, у США рекомендують від трьох місяців. Наприклад, DEET, або діетилтолуамід. У нашій країні для дітей частіше дозволяють засоби з ефірними оліями, але вони діють менш ефективно і можуть викликати алергічні реакції. DEET – ефективний репелент.

На упаковці може бути вказано, який відсоток цієї речовини міститься в засобі. Концентрація не означає, що він призначений для дорослих чи дітей, а скільки часу він буде захищати. Тому важливо уважно читати склад. Купувати для дитини репелент від комарів або мошок, вважаючи його “більш безпечним”, не рекомендується – від кліщів захищають лише певні активні складові.

Читайте також: Попри важку хворобу долає марафони заради ЗСУ (ВІДЕО)

Що робити, якщо знайшов кліща на собі?

Найперше — зняти його. Процес такий самий, що і з твариною: візьміть пінцет, захопіть кліща близько до шкіри і повільно витягніть його вгору. Навіть якщо вусики залишаться в ранці, не страшно. Для організму ці залишки — просто чужорідне тіло, як скабка. Потім варто обробити ранку антисептиком. І в жодному разі не треба змащувати кліща олією, мазями чи вазеліном. Кліщу бракуватиме повітря, і він може випустити вміст шлунка в ранку.

А як захистити собаку від кліщів?

У географічній зоні, де розташована Україна, кліщі для собак є досить небезпечними, оскільки вони можуть переносити чотири хвороби: бореліоз, бабезіоз, анаплазмоз та ерліхіоз. Бабезіоз спричиняється бактеріями, які вражають еритроцити, що може вимагати складного лікування, включаючи переливання крові.

Анаплазмоз і ерліхіоз також є інфекційними захворюваннями, що вражають відповідно лейкоцити та еритроцити. Тому важливо захищати собаку від цих паразитів. Пам’ятайте, що собака може підхопити кліща протягом усього року, і кліщі легко перезимовують у теплих приміщеннях. Тому обробку від паразитів рекомендується проводити протягом усього року, а також оглядати тварину після кожної прогулянки.

Що робити, якщо знайшли кліща на тварині

Краще зняти кліща самостійно. Це не складно — знадобиться спеціальний інструмент, який продається в зоомагазинах, або звичайний пінцет. Треба захопити кліща якомога ближче до шкіри і потягти вгору. Але з лікарем все одно треба проконсультуватися, щоб не пропустити момент, якщо тварині стане гірше.

Послідкуйте за нею до двох тижнів — якщо тварина стала млявою, температура підвищується, слизові оболонки бліднуть, сеча стає червонуватою, терміново звертайтеся до ветеринара. Якщо протягом пів року пес почав кульгати — теж. Коли тварину кусає кліщ, це варто зафіксувати: точні дані допоможуть швидше встановити діагноз і призначити лікування.

Нагадаємо, українські митці можуть отримати грант від фонду ЮНЕСКО.

    Читати далі