Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

30 років Незалежності: 30 найбільших успіхів та досягнень України

Опубліковано

За 30 років Незалежності Україна пережила багато труднощів та горя. Й досі ми продовжуємо виборювати цю незалежність. Попри це країна багато разів вражала світ своїми досягненнями — в економіці, спорті, культурі, науці, сільському господарстві та інших галузях. За 30 років кожен громадянин України може з упевненістю сказати, що йому є чим пишатись. За цей час ми гідно показали себе на Олімпійських іграх, двічі перемагали на Євробаченні, отримали безвіз, самостійну Православну церкву, стали на шлях цифрових технологій та запустили чимало реформ. А у 2014 році ми довели, що вміємо відстоювати свої права та свободи, а наша армія стала сучасним потужним загартованим військом.

Та й це далеко не все. Ми навчилися поважати та просувати свою мову та культуру, створюємо потужні крафтові бізнеси, які конкурують з іноземцями, реалізовуємо свій винахідницький потенціал і по-справжньому підтримуємо українське.

До 30-річчя Незалежності України ШоТам згадує 30 найголовніших досягнень нашої країни.

1. Відновлення Києво-Могилянської академії

Напевно, всі знають, що у 1992 році був затверджений державний прапор та гімн України. Але у цей рік сталася ще одна визначна подія для історії України. 24 серпня 1992 року відновила свою діяльність Києво-Могилянська академія. Знадобилося 174 роки, аби повернути цей заклад освіти, і сталося це вже в незалежній Україні. Ця подія є своєрідним символом відродження країни. 

2. Перша учась у зимових Олімпійських іграх

У 1994 році наша країна отримала чимало спортивних досягнень. Саме тоді Україна вперше брала участь у зимових Олімпійських іграх у Ліллегаммері (Норвегія). Збірна країни відразу зуміла здобути золоту медаль у фігурному катанні. Її принесла Оксана Баюл, ставши першою олімпійською чемпіонкою в історії незалежної України. У цьому ж році Сергій Бубка став першою людиною у світі, яка стрибнула вище шести метрів. Подолати його рекорд зміг тільки швед у 2020 році. 

3. Запуск першого українського штучного супутника “Січ-1”

У 1995 році запущено перший український штучний супутник “Січ-1” для наукових спостережень та експериментів. Ця подія стала знаковою для ракетно-космічної галузі незалежної України. “Січ-1” вивели на орбіту за допомогою української ракети-носія “Циклон-3” вперше під юрисдикцією України. Ракету-носій та космічний апарат розробило Конструкторське бюро “Південне”, а виготовив “Південмаш”, що у Дніпрі. Цей супутник призначений для спостереження за поверхнею Землі в інтересах господарської діяльності та проведення наукових експериментів з дослідження іоносфери та магнітосфери.

Перший український штучний супутник «Січ-1», який запустили у 1995 році
Фото: unaec.dp.ua
4. Введення в обіг національної валюти

У 1996 році гривня стала єдиною законною грошовою одиницею України, офіційний курс якої Національний банк встановив на рівні 1,76 гривні за 1 долар США.

5. Політ у космос першого космонавта Незалежної України Леоніда Каденюка

У 1997 році у космос відправився перший космонавт Незалежної України. Ним став Леонід Каденюк, уродженець Буковини. Він здійснив 16-добовий політ на американському шатлі “Коламбія”, який стартував з бази Повітряних сил США на мисі Канаверал.

Український космонавт Леонід Каденюк, який здійснив 16-добовий політ у 1997 році
Фото: armyinform.com.ua/
6. Перший космічний морський старт

У 1999 році Україна запустила ракетоносій Зеніт ЗSL з плавучої платформи Одіссей. Це був перший космічний морський старт. Програма стала одним із найцікавіших і революційних міжнародних космічних проєктів. Завдяки їй вперше вдалося реалізувати ідею використання морської платформи для здійснення космічних запусків з екваторіальної зони.

7.  Перший комерційний політ найпотужнішого у світі літака Ан-225 “Мрія”

Всі чули про українську “Мрію” – найпотужніший у світі літак? Ан-225 “Мрія” створили у конструкторському бюро імені Олега Антонова ще у 80-і роки. Він призначався він для перевезення негабаритних вантажів. 31 січня 2002 року літак здійснив перший комерційний політ зі Штутгарта до королівства Оман із вантажем 187,5 тонн харчових продуктів для американських військових, розташованих у країні. Можливість швидкого транспортування великогабаритних вантажів, що необхідні постраждалим від стихійних лих, забезпечило літаку репутацію цінного помічника для гуманітарних організацій, а Україні – сильного учасника міжнародних процесів. 

Найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак Ан-225 “Мрія”, створений київським КБ імені Антонова
Фото: 5.ua/media
8. Народження української Вікіпедії

30 січня 2004 року була створена перша стаття в українському розділі онлайн-енциклопедії. За 17 років українська Вікіпедія стала найбільшою з чинних енциклопедій українською мовою: у 2008 році дописувачі створили 100 тисяч статей, а у 2020 — вже 1 мільйон. 

9.  Перша перемога України на Євробаченні

За роки незалежності Україна двічі перемагала в міжнародному конкурсі “Євробачення”. Першу перемогу 2004-го здобула Руслана, виступивши в Стамбулі з піснею Wild dances (Дикі танці). Наступного року Україна приймала конкурс у себе, який, до речі, був ювілейним — 50-м. Удруге перемогла Джамала 2016-го. Тож 2017 року Київ ще раз приймав «Євробачення».

У 2004 році співачка Руслана виграла Євробачення з піснею Wild dances (Дикі танці)
Фото: d.ibtimes.co.uk
10. Запровадження в Україні зовнішнього незалежного оцінювання

У 2008 році обов’язковою умовою для вступу до вишу стало зовнішнє незалежне оцінювання. Усі абітурієнти повинні були здавати українську мову та літературу, плюс предмети на вибір. Ще з 1993 року в Україні хотіли запровадити тестування випускників загальноосвітніх шкіл. Але перші спроби були невдалими. З 2003 року почали проводити тестування для випускників шкіл, але тільки з 2008 року це стало обов’язковим для вступу. Зовнішнє незалежне оцінювання стало потужним рушієм для боротьби з корупцією у ВНЗ та школах.

11. Відкриття “Книжкового арсеналу” у Києві

Знаковим для історії української культури став 2011 рік, адже саме тоді вперше відкрився міжнародний ярмарок “Книжковий Арсенал” у Києві. Ця подія стала вагомою у боротьбі за українську культуру. Відтоді гостями міжнародної програми фестивалю стали майже пів тисячі відомих міжнародних авторів з понад пів сотні країн. Щороку приблизно 200 українських видавництв презентують свої видання на виставці-ярмарку. 

12. Проведення в Україні Євро-2012

Для більшості українців 2012 рік асоціюється саме з футболом. Так, саме тоді відбувся 14-й чемпіонат Європи з футболу, фінальна частина якого відбулася в Україні та Польщі з 8 червня по 1 липня 2012 року. Чемпіонат Європи з футболу 2012 став першим подібним турніром, проведеним в країнах Східної Європи. Це був перший випадок в історії України, коли вона приймала спортивний чемпіонат такого рівня. Матчі відбулися на стадіонах у Києві, Харкові, Донецьку та Львові. Стадіони, де відбувалися матчі європейської першості, відвідали 1,44 млн уболівальників.

Фото з матчу Євро-2012 між Україною та Францією, який відбувся на стадіоні у Донецьку
Фото: delo.ua
13. Переворот української історії – Революція гідності

У 2013 році відбулась Революція гідності, яка повністю перевернула історію України. Тодішній президент Віктор Янукович відмовився підписати Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. У відповідь на спроби українського керівництва силою придушити протести, відомі як Євромайдан, вони переросли в революційне повстання проти корумпованої системи. Саме тоді народ показав свою відданість свободі, гідність, а також своє прагнення рухатись в бік Європи, а не Росії. 

8 грудня 2013 року відбувся Марш мільйона – один з найвелелюдніших мітингів Революції Гідності.
Фото: eukraina.com
14. Українська армія стала потужним військом

З початком агресії Росії й війни на Донбасі у 2014 році українська армія значно підвищила рівень бойової підготовки й гідно продовжує захищати кордони України. Армія стала сучасним потужним загартованим військом, яке показало, що на нього можна покластися і воно не підведе. Наша армія входить у топ-30 найпотужніших військ у світі!

Фото: media.slovoidilo.ua
15. Реформа децентралізації та успіхи ОТГ

Напевне, ви бачили у ШоТам не одну історію успіху ОТГ, які запускають власні сміттєсортувальні лінії, будують заводи, відкривають нові сучасні школи та будинки культури. Це результати однієї з наймасштабніших реформ – реформи децентралізації, яка триває в Україні з 2014 року. Завдяки їй було створено понад 800 об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Децентралізація – це передача значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування. Завдяки об’єднанню громади збільшують свої доходи в рази. А децентралізація дозволяє кожній громаді виділяти кошти на розвиток власної інфраструктури – доріг, лікарень, освітніх і культурних закладів.

16. Угода про Асоціацію між Україною та Європейським союзом

У 2015 році відбулось підписання Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським союзом. Цей документ сформував дорожню карту реформ і остаточно повернув Україну в напрямку цивілізації та демократії. Цей нелегкий шлях ми ще проходимо, але вже точно відомо, що “митний союз” був примусовим інструментом для ручного управління економікою залежних від Москви сусідів.

Інтеграція з Європейським Союзом – це свідомий вибір громадян та ключова вимога Революції Гідності 2013-2014 років
Фото: 24 канал
17. Початок декомунізації в Україні

У 2015 році Україна засудила комунізм та його злочини. Основою декомунізації стали 4 закони: про засудження комуністичного та нацистського режимів та заборону пропаганди їхньої символіки, щодо відкриття архівів КДБ, про правовий статус та вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX-му столітті, а також про увічнення перемоги над нацизмом в Другій світовій війні. Дія закону призвела до перейменування великої кількості населених пунктів і вулиць в Україні. Зокрема, вирішили перейменувати 2 обласних центри — Дніпропетровськ і Кіровоград. У 19 травня 2016 року Верховна Рада перейменувала їх на Дніпро та Кропивницький відповідно.

З 2015 року демонтували тисячі пам’ятників Леніну та “іншим комуністичним вождям” на території України
Фото: media.slovoidilo.ua
18. Державне підприємство Антонов представило транспортний літак Ан-178

У 2015 році державне підприємство “Антонов” представило транспортний літак Ан-178. Літак може перевозити широкий спектр вантажів (у контейнерах і на піддонах). Це робить літак ефективним транспортним засобом для матеріально-технічного забезпечення і використання для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

19. Початок реформи поліції

У 2015 році відбулась реформа поліції. Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроєкт № 2822 “Про Національну поліцію”. Суспільство визнало, що поліція має бути сервісною службою та не має нести на собі тягар карального органу.

4 липня 2015-го, розпочали свою роботу перші патрульні поліцейські. З цього часу почалась одна з найбільших реформ органів правопорядку — реформа поліції
Фото: kyiv.comments.ua
20. Початок процесу медичної реформи Уляни Супрун

З 2016 року під керівництвом Уляни Супрун почався процес медичної реформи для забезпечення всім громадянам України рівного доступу до якісних медичних послуг та перебудови систему охорони здоров’я так, щоб у її центрі був пацієнт. Законопроєкт вступив в дію 1 січня 2018 року. Пацієнти отримали надію на те, що в лікарнях нарешті зникне канцелярщина, корупція і бюрократія. А медичні працівники – що матимуть належні умови праці та офіційну достойну зарплату. 

На фото колишня виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, яка розпочала медичну реформу
Фото: telegraf.in.ua
21. Запуск ProZorro – платформа для проведення електронних тендерів

У 2016 році створили платформу для проведення електронних тендерів – ProZorro. Відкритість даних є дієвим інструментом контролю суспільства, що дозволяє викривати крадіжки та порушення. В Україні створили безліч реєстрів: Державний кадастр, Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, Кабінет платника податків, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, Єдиний державний реєстр судових рішень, сервіс петицій. А ще у 2016 році почали видавати нові ID-паспорти всім громадянам, які досягли 14-річного віку.

22. Вперше Еверест підкорила українка

Не тільки реформами славиться 2016 рік, а й спортивними досягненнями. Вперше найвищу вершину світу Еверест підкорила українка — Ірина Галай. А нещодавно 33-річна мукачівка і депутатка Закарпатської обласної ради Ірина Галай стала першою жінкою з України, яка піднялася на вершину найбільш небезпечної гори у світі – К2 (висота 8611 м). Альпіністка присвятила своє сходження 30-річчю Незалежності України.

Ірина Галай стала першою українкою, яка підкорила найвищу вершину світу Еверест
Фото: media.dyvys.info/
23.  Українці отримали можливість подорожувати Європою без віз

У 2017 слово “безвіз” було чи не найбільш згадуваним в Україні. З 11 червня 2017 року українці отримали можливість подорожувати у Європу без віз. Для цього охочим перетнути кордон потрібно просто мати при собі біометричний закордонний паспорт. Українці, які мають біометричні паспорти, можуть приїжджати до 30-ти країн Європи з діловою чи туристичною метою або в сімейних справах. Безвізовий режим дає право на відвідування культурних та спортивних заходів, журналістські подорожі, короткострокове навчання та обмін досвідом, поїздки на лікування тощо. 

Фото: 24tv.ua
24. Реформа Нової української школи.

У 2017 році розпочалась реформа Нової української школи. Головна мета – створити школу, в якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й уміння застосовувати їх у повсякденному житті. НУШ – це школа, до якої приємно ходити учням. Тут прислухаються до їхньої думки, вчать критично мислити, не боятись висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами. Водночас батькам теж подобається відвідувати цю школу, адже тут панують співпраця та взаєморозуміння. У вересні 2017 року депутати ухвалили новий закон – “Про освіту”, який регулює основні засади нової освітньої системи, а в лютому 2018 року Кабінет міністрів затвердив новий Державний стандарт початкової освіти.

25. Запуск українських стартапів, які підкорили світ

Роком стартапів в Україні став саме 2018. Розвиток швидкісного інтернету скоріше за все й став причиною формування покоління сучасної молоді, які пов’язали своє майбутнє з програмуванням. Цей напрямок економіки зараз займає 3-5 місце в структурі економіки країни. Крім того, українці взялись за науку і почали створювати круті стартапи, які підкорюють міжнародні ринки – папір з опалого листя, кавові окуляри, електробайки. За часів незалежності Україна змогла створити багато гучних стартапів: ReFace, Ring, Genesis, GitLab, DMarket, People.ai, Grammarly, MacPaw, DepositePhotos тощо.

26. Автокефалія Православної Церкви України

На жаль, в давні часи обманом і підлістю, монополією на релігію заволоділа Росія. 15 грудня 2018 року у Софії Київській пройшов Об’єднавчий Собор Української православної церкви. Відповідно до рішення Собору, була утворена Православна церква України, а її предстоятелем обрали митрополита Епіфанія. Справедливе повернення автокефалії Українській Православній Церкві відбулось 6 січня 2019 року, ПЦУ отримала томос і стала 15-ю автокефальною церквою Вселенського православ’я. Відтоді парафії УПЦ (МП) по всій території нашої держави почали переходити у склад першої помісної церкви України.

15 грудня 2018 року об’єднавчий собор у Києві у складі ієрархів і вірян саморозпущених до того моменту УПЦ КП і УАПЦ, а також двох єпископів від УПЦ (МП), оголосив про створення єдиної помісної православної церкви.
Фото: 24tv.ua
27. Запуск заводу з виробництва препаратів із плазми крові

Компанія Biopharma у 2019 році започаткувала новий етап у науковій та індустріальній історії України, адже запустила новий завод-фракціонатор з виробництва препаратів із плазми крові. Це підприємство не має аналогів не лише в Україні, а й у всій Східній Європі. Подібні заводи такого масштабу є тільки в США, Південній Кореї та Китаї. Новий завод групи компаній Biopharma є унікальним поєднанням українського досвіду, найкращого європейського обладнання, сучасних наукових знань та інноваційних технологій. За всю історію незалежності України це перший подібний науково-виробничий фармацевтичний комплекс, збудований «з нуля» на новому місці. 

28. Набув чинності Закон про державну мову

За 400 років російського панування на українських землях мову забороняли понад 120 разів. 16 липня 2019 року набув чинності Закон про державну мову. Він передбачає, що єдиною державною мовою в Україні є українська, і вона обов’язкова для органів державної влади та громадських сфер. Зокрема, державна мова вже є обов’язковою у рекламі, медицині та на транспорті, у діловодстві, документообігу та звітності, науці, технічній та проєктній документації. Передбачене також поширення української на телебаченні та у кіноіндустрії, виданні та продажі книжок, екскурсійному бізнесі та туризмі.

Закон про державну мову передбачає, що єдиною державною мовою в Україні є українська, і вона обов’язкова для органів державної влади та громадських сфер
Фото: radiosvoboda.org
29. Початок будівництва “держави у смартфоні”

У 2020 році розпочався старт будівництва “держави у смартфоні”, а саме – запрацювала система “Дія” (скорочення від “Держава і я”). Сьогодні на цьому порталі можна отримати понад 70 послуг онлайн. Тут є водійське посвідчення, внутрішній та закордонний паспорти, можна зареєструвати ФОП, сплачувати податки, підписувати будь-які документи тощо. Більше не потрібно витрачати свій час та нерви у нескінченних чергах. До речі, Україна — четверта в Європі, яка запустила електронні права і техпаспорт. 

30. Вперше в історії збірна України вийшла до 1/4 фіналу чемпіонату Європи

30 червня 2021 року  – збірна України вперше у своїй історії вийшла до 1/4 фіналу чемпіонату Європи з футболу, обігравши Швецію з рахунком 2:1.

Суспільство

Що носить Одеса? Морські мотиви, органічні матеріали та повітряні силуети від локальних брендів

Опубліковано

В Одесі розташований найбільший промтоварний ринок Європи. «7 кілометр» займає близько 170 гектарів та має понад 6 тисяч контейнерів і більше 1 200 павільйонів, де продають, зокрема, тканини. Одеські дизайнери досить часто заходять на ринок по тканини й фурнітуру — там великий вибір, і можна знайти щось особливе для своїх колекцій. А найголовніше — там найнижчі ціни, якщо брати гуртом. Саме ця особливість і стала причиною того, що в Одесі так багато локальних брендів, які пропонують одяг власного виробництва.

Та й загалом Одеса — це місце з творчим вайбом. Тут легко знайти натхнення та втілити найсміливіші ідеї в реальність. Як економічний центр Одеса приваблює туристів і місцевих, які обожнюють стильно виглядати. Тому ШоТам зробили підбірку брендів: деякі з них більш відомі, а інші тільки починають свій шлях. 

Бренд Pakhustova

Цей бренд в Одесі у 2015 році створила Вікторія Пактусова. Дизайнерка довгий час черпала натхнення у світі високої моди, працюючи в ритейлі. Вона мала можливість порівняти свої роботи з одягом відомих модельєрів. 

Жінка з дитинства шила одяг для ляльок, а потім втілила ці ідеї у своїй першій колекції. У The Kukla by Pakhtusova входять сукні babydoll, топи з баскою, блузи з пуфастими рукавами, А-силуети й об’ємні волани. 

Минулого літа шоуруму вдалося вийти на міжнародний ринок — магазини Pakhustova відкрили в Чорногорії і Таїланді (на острові Панган). Дизайнерка бренду створила колекцію, яка особливо підкреслює острівний настрій. Матеріали — натуральні тканини, деталі — ручна робота: в’язані крила ангелів, бешкетні банти. 

«У нас одяг, який точно можна носити кожен день. Наприклад, наша дизайнерка Вікуся робить сукні, щоб можна було носити і з кросівками, і з каблучком. У нас зручні пуховики (вся Україна їх полюбляє), зручні костюми, світшоти, худі. Весна-літо, осінь-зима. Блуза з батисту — це наша любов. Наш топ продажів минулого літа — сорочка + шорти з бавовни рожевого кольору», — розповідає засновниця бренду.

SKRIPKA

Люблять одесити й локальний бренд SKRIPKA. Його у 2018 році створила сімейна пара Льолі й Олександра Скрипченків. Філософія SKRIPKA полягає в тому, що справжня унікальність криється не в гучних логотипах чи кричущих принтах, а в якості матеріалу й оригінальності крою. Вони створюють одяг, в якому живеш вільно і з комфортом.

«Багато тканин з льону, з бавовни, віскози. У нас у кожній колекції є відображення легкої природної меланхолійності. Унікальність бренду в тому, що всі речі з минулих і з нових колекцій можуть ідеально поєднуватися. Людина, яка в нас купує восени у 2022 році, може прийти у 2024 році й купити собі щось, що ідеально підходить за відтінком, і так можна створювати капсули гардеробу. Новинки з’являються щотижня, іноді й 2 рази на тиждень — людина зайшла до нас у понеділок, а вже в п’ятницю буде щось нове», — ділиться директорка магазину Настя Омелян. 

Минулого літа бренд уперше представив чоловічу базову колекцію. 


«Нас просили про це жінки, мовляв, «моєму чоловікові нічого носити». Перше, що кажуть чоловіки: «Нам потрібна футболка та шорти». У нас великий вибір повсякденного зручного оверсайз одягу для чоловіків з трикотажу», — додає Настя.

Aisenberg

Місцеве виробництво одягу підтримує й Aisenberg. Команда спеціалізується на виробництві деніму. Магазин заснований в Одесі у 2016 році. Aisenberg використовує високоякісні матеріали та прагне зменшити шкідливий вплив на довкілля, обираючи більш екологічні методи виробництва.

Нещодавня колекція бренду натхненна красою рідної Одеси, зокрема, її морським портом і промисловими краєвидами. У цій колекції Aisenberg представив понад десяток нових моделей джинсів з нестандартним розташуванням кишень та асиметричними деталями. Наприклад, модель Li має прямий крій та ефектно зібрана на талії, що створює враження вільності й імітацію завищеної та трохи великої посадки. Джинси Stacy відображають неординарність підходу дизайнерів Aisenberg — з кишенею, яка начебто помилково пришита занадто високо. До нової колекції також увійшли асиметричні спідниці на ґудзиках та спідниці-шорти, виконані в актуальному ніжно-блакитному кольорі.

Цього сезону шоурум презентує також серію джинсів ICONS, кожна пара в якій втілює образ героїні-натхненниці — відомої української тенісистки Еліни Світоліної, яка народилася в Одесі. Ці джинси виконані в молочно-білому кольорі, ідеальному для тенісного корту, та мають високу посадку й декоративний виріз у формі тенісного м’ячика. Акцент — нашивка на задній кишені з мотивуючим текстом: «Головне — це твоя власна гра, а не позиції в рейтингу. Грай, ніби ніхто не бачить». 

WeAnnaBe

WeAnnaBe, заснований у 2014 році Анною Сокол, стильно втілює смарт-кежуал у жіночому одязі. Бренд орієнтований на сучасну та прогресивну жінку, пропонуючи не просто речі, а комплексні образи, які доповнюють індивідуальний стиль кожної клієнтки.

Анна Сокол та її команда створюють одяг, який ідеально підходить для різноманітних життєвих ситуацій. Наприклад, їхній трикотажний костюм можна легко адаптувати до різних випадків — від повсякденних прогулянок у спортивному взутті до елегантних вечерь на високих підборах. Матеріали, які використовують у виробництві — це твід, трикотаж, екошкіра та денім, що додає текстурності й виразності кожній моделі.

WeAnnaBe активно втілює принципи сталого розвитку у своїй модельній політиці. Виробництво одягу ведуть невеликими серіями, що базуються на реальному попиті — це допомагає мінімізувати відходи матеріалів. Залишки тканин переробляють на екологічні сумки, які слугують альтернативою одноразовим пакетам. Філософія бренду полягає в тому, що там створюють лише ті речі, які дизайнери носили б самі, тому це забезпечує високу практичність і багатофункціональність кожного виробу.

«У нас є бачення того, що треба сучасній та прогресивній дівчині, база, на якій ми будуємо свій бренд. Останнім часом жінки дуже змінилися, змінився їхній спосіб життя, і ми хочемо не просто йти в ногу з ними — ми намагаємось випереджати їх», — пише дизайнерка на своїй сторінці у Facebook.

KulKate Atelier

Простір KulKate Atelier зародився в Одесі у 2020 році. Це не просто бренд одягу, а втілення творчого бачення його засновниці, яка створює одяг з глибоким змістом. Кожен елемент колекції — чи то легка літня спідниця, чи подовжене бавовняне кімоно — «несе в собі частинку Божественного стану, покликаного нагадати про внутрішню гармонію та здатність залучати різноманітність і людські стани».

У новій літній колекції, яка уособлює невагомість і духовне піднесення, спідниці та кімоно виготовлені з органічної бавовни та льону, підкреслюючи стійкість і любов до природи, які є частиною філософії бренду. Засновниця на своїй сторінці в Instagram ділиться, що її надихає тільки те, що приносить задоволення та віру в створюване, а концепція колекції ґрунтується на принципах творення та дарування, аби поширювати любов через жіночу та чоловічу моду.

На сторінці KulKate Atelier активно ділиться новинками, що відображають унікальний стиль і підхід до моди. Філософія бренду пронизує кожну колекцію та кожне повідомлення, спрямоване на те, щоб надихати та ділитися красою з навколишнім світом.

Коли в Україні зачинилися відомі магазини одягу, як-от Zara чи H&M, одесити не засмутилися. Вони залюбки підтримують чесний український бізнес, бо цей одяг часто якісніший, а в ціну не закладені витрати на імпорт і транспортування з Європи тощо. Також немає переплати за відомий бренд та ім’я. Тому ціни на одяг дійсно приємні для українського споживача. 

Читати далі

Суспільство

У Дії можна подати заяву у Міжнародний реєстр збитків: як це зробити

Опубліковано

Відтепер у Дії можна подати заяву у Міжнародний реєстр збитків, якщо ваше майно постраждало від російської агресії і є наявний акт про обстеження від місцевої влади про зруйноване або пошкоджене житло.

Про це повідомляє Дія.

У Дії зазначають, що важливо, щоб кожен Акт про обстеження від місцевої влади потрапив до Реєстру. Так спільними зусиллями ми зафіксуємо реальні масштаби шкоди від російської агресії й пришвидшимо запуск компенсаційного механізму.

Читайте також: В Україні для підприємців оголосили грант для відновлення та реконструкції: як взяти участь

Покрокову інструкцію можна дізнатися за посиланням.

“Працюємо над розширенням Реєстру. Скоро всі власники зруйнованого чи пошкодженого житла по всій території України зможуть подати заяву в міжнародний Реєстр збитків у Дії”, – зауважили у Дії.

Нагадаємо, раніше ми пояснювали, як скористатися мультишерингом документів у застосунку «Дія».

Читати далі

Суспільство

Відсьогодні в Україні розпочалася реєстрація на вступні іспити для магістрів та аспірантів: який алгоритм

Опубліковано

Відсьогодні в Україні розпочалася реєстрація на вступні іспити для магістрів та аспірантів. Основний період реєстрації триватиме з 7 до 29 травня включно, а з 17 до 21 червня буде додатковий період для тих, хто не зміг зареєструватися в основний.

Про це повідомляє МОН.

Реєстрацію на ЄВІ або ЄФВВ проводять приймальні комісії ЗВО (як особисто, так і дистанційно).

Алгоритм реєстрації

  1. Сформуйте комплект сканованих копій або фотокопій реєстраційних документів:
  • Заява-анкета з вашим електронним підписом для отримання екзаменаційного листка (при заповненні заяви-анкети вкажіть місце, де ви бажаєте скласти іспити, та оберіть не предметні напрямки).
  • Копію документа, що посвідчує особу.
  • Документ, що підтверджує ваш РНОКПП або причину його відсутності.
  • Документ про здобутий ступінь вищої освіти (якщо завершили навчання в минулі роки).
  • Довідку щодо планового строку завершення навчання та отримання диплома у 2024 році.
  • Фотографію для документів (кольорової або чорно-білої) із зображенням, що відповідає вашому досягнутому віку.
  • Медичний висновок (форма 086-3/о) (за необхідності для спеціальних умов під час вступу).

Читайте також: Які зміни відбудуться в Україні в травні: пенсії , НМТ, свята

2. Надішліть на електронну адресу приймальної комісії скановані копії або фотокопії реєстраційних
документів.

3. Отримайте скановану копію екзаменаційного листка на свою електронну адресу.

Більше деталей за посиланням.

Нагадаємо, рух «Єдині» запускає новий курс з переходу на українську мову.

Фото: МОН

Читати далі
Продовжити в браузері
Щоб встановити натисни Додати на Початковий екран
Додати на Початковий екран
Встановити
Встановлення майже не використовує пам’ять і забезпечує швидкий спосіб доступу до цієї програми.
Встановити
Update Contents
ШоТам Ми хотіли б показувати вам сповіщення про останні новини та оновлення
Відхилити
Дозволити сповіщення