Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Мальовничі Карпати та край козацької слави: кращі трейли цього літа для любителів побігати

Опубліковано

Забіги або трейли стають дедалі популярнішими в Україні. Якщо раніше це було щось схоже на змагання для професійних спортсменів, то сьогодні це вже можливість для кожного цікаво та з користю провести час. Забіги популяризують здоровий спосіб життя, розвивають масовий спорт та інтегрують Україну у світовий біговий марафонський рух. Ми пропонуємо вам підбірку восьми, на нашу думку, найкращих трейлів цього літа, які відкриють для вас мальовничі пейзажі краю козацької слави, берегів Чорного моря та гірських масивів українських Карпат.

Tavria V Odesa Half Marathon 2021

Провести з користю вихідні на березі Чорного моря можна вже за кілька днів в Одесі. Там відбудеться шостий півмарафон Tavria V Odesa Half Marathon 2021. Ви зануритеся в атмосферу цього міста, прийдете до стартового містечка, порозминаєтеся, почуєте гімн і стартовий постріл. А далі — побіжите у натовпі, будете милуватися одеськими краєвидами, долатимете заплановану відстань і нарешті перетнете фінішну лінію. Передбачена дистанція — 21 кілометр.

У випадку, якщо в області посилять карантин на тлі пандемії й організатори не зможуть запустити масовий забіг у звичному форматі з перекриттям доріг у місті, можливі ще два варіанти проведення трейлу. Один із них — проведення забігу в парковій зоні (якщо буде жовта карантинна зона). Інший — забіг в онлайн-форматі (помаранчева карантинна зона). В останньому випадку кожен учасник, який сплатив реєстраційний внесок, отримає 150 гривень на особистий кешбек-рахунок.

Де і коли: Одеса, 13 червня

Вартість: 660-1075 гривень

Gorgany Skole Ultra Trail

У червні можна буде пробігтися Національним природним парком «Сколівські Бескиди», що на Львівщині. Учасникам пропонують одразу  чотири дистанції: 20, 34, 52 та 101 кілометри. На шляхах трейлу вже розчистили завали, щоб нічого не заважало людям впевнено бігти до фінішної прямої.

У Сколе можна доїхати прямим потягом або з пересадкою в Києві, Львові чи інших містах. В’їзд машин на територію наметового містечка заборонений, тож якщо ви хочете там жити, вам доведеться під’їхати, вивантажитися і відвезти машину на стоянку в місто. Організатори кажуть, що в районі привокзальної площі зазвичай є багато місць для паркування.

Де і коли: Сколе, 19-20 червня

Вартість: 450-1300 гривень

Kyiv Trail 2021

Для охочих пробігтися столицею у червні проведуть трейловий забіг мальовничими куточками Жукового острова та його околицями від організаторів Ukrainian Trail League. На учасників чекає мальовнича траса серед озер та каналів острова, стежки вздовж столітніх дубів та Сталінський тунель, який будувався під річкою Дніпро. А для тих, хто обирає найдовшу дистанцію, будуть ще й броди болотами та відрізок з піщаними дюнами. Учасникам пропонують три дистанції: 6, 12 та 27 кілометрів.

Забіг як подарунок — це чудовий спосіб привітати кохану людину та друга на свята, день народження або просто зробити приємно, вважають організатори. Тому пропонують подарункові сертифікати на конкретну дистанцію забігу. Пам’ятну медаль фінішера можна буде придбати за 120 гривень. Знижку на забіг у 50% вартості надають людям віком від 60 років, учасники бойових дій та людям з інвалідністю.

Де і коли: Київ, 26 червня

Вартість: 450-750 гривень

Читайте також: Біг на руках та сальто між вантажівками. Рекорди українців 2020 року, що дійсно вражають

Напівмарафон. Нова пошта та New Run

Цього сезону Запоріжжя зустріне учасників першим нічним марафоном. Організатори кажуть, що край козацької слави та подвигів чекає на своїх героїв. У перший день півмарафону також буде можливість долучитися до дитячих забігів від 100 до 500 метрів. А вже наступного дня з опівночі стартує нічний забіг на дистанціях в 1, 5, 10, 21 та 42 кілометри.

Де і коли: Запоріжжя, 26 — 27 червня

Вартість: від безкоштовних дистанцій до 2999 гривень

Molokiya Lviv Half Marathon 2021

У місті Лева в червні відбудеться другий етап Бігової Ліги Українських Мейджорів — 6-й Молокія Львівський Півмарафон 2021. Організатори запрошують учасників відчути шалені емоції й заряд енергії, який дарує справжній офлайн-забіг. Річ у тім, що цей трейл не могли організувати вже два роки, але у 2021-му обіцяють точно розжарити львівську бруківку.

Можна обрати дистанцію залежно від рівня підготовки: індивідуальні забіги на 4,2 кілометри, 10 км та 21 км, а також командні забіги або естафету. Безкоштовно участь у забігах можуть брати пенсіонери (чоловіки від 60 років та жінки від 59 років). Також знижки надають учасникам бойових дій, людям з інвалідністю, внутрішньо переміщеним особам, студентам та волонтерам Run Ukraine.

Де і коли: Львів, 27 червня

Вартість: 550-4300 гривень

Марафон RaceNation

Це наймасштабніші забіги з перешкодами на території України. Організатори кажуть, що навіть якщо раніше ви не брали участь у марафонах, тріатлоні або інших випробуваннях на витривалість та силу духу, RaceNation під силу кожному, хто хоче спробувати свої можливості. Щоразу вони підбирають унікальні траси різного рівня складності, а також найрізноманітніші перешкоди спільно з українськими професійними спортсменами та військовими. Учасникам цьогорічного марафону пропонують три варіанти забігу: 5+, 10+ та 20+ кілометрів.

Де і коли: Буковель, 17 липня

Вартість: 1490-7450 гривень 

100 БУКО миль 2021

Організатори «Твоя пригода» обрали для цього забігу неймовірні місця на західній Україні. Гірський біговий ультрамарафон на Івано-Франківщині передбачає чотири маршрути на різні гори: Кукул 24 кілометри, Какараза 44 км, ДраГоверла 66,8 км та ПетросКвас 108 км. Також на учасників чекає експериментальна нова траса Скайрейс. Попередньо планувався ще трейл до озера Несамовите та гори Піп, однак організатори вирішили проводити його раз у два роки. Тому є час підготуватися і заявитися на 100-мильник у 2022 році.

Маршрути дистанцій проклали на місцевості явними дорогами та стежкам. Їх попередньо промаркують мітками — прапорцями на відкритій місцевості або спеціальною фарбою чи кольоровими картонними квадратами на деревах, камінні та інших об’єктах. Додатково світловідбивними мітками замаркують ділянки етапів, що потенційно припадають на темний час доби.

Де і коли: смт Ворохта, 30 липня — 1 серпня

Вартість: 600-1200 гривень

Chornohora Sky Marathon 2021

В останній місяць літа спробувати свої сили у трейлі можна на дистанції приблизно 60 кілометрів із сумарним набором висоти понад три тисячі метрів. Також є менша дистанція довжиною 23 кілометри. Мальовничі українські Карпати чекають як на спортсменів-професіоналів, так і любителів бігу. Забіг розпочнеться з села Ясіня Рахівського району Закарпатської області.

Чорногора — це чудова можливість пробігти марафон на невеликій висоті з достатньою концентрацією кисню, але при цьому отримати всі візуальні враження від бігу горами. Дістатися до Ясіней можна самостійно або ж скористатися організованими трансферами з Києва, Львова та Івано-Франківська.

Де і коли: село Ясіня, 14 серпня

Вартість: 870-1800 гривень

Суспільство

“Дію” зв’яжуть з mObywatel: українці в Польщі зможуть отримати нові послуги

Опубліковано

Віце-прем’єр-міністр – міністр цифровізації у новому правительстві Дональда Туска Кшиштоф Гавковський повідомив, що Польща активно співпрацює з Україною у сфері надання цифрових послуг.

Про це інформує Хвиля.

Так, одним із напрямів співробітництва, що увійшли до підписаного меморандуму з міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим, є розміщення в Польщі датацентрів українських відомств.

При цьому видання зазначило, що Гавковський не сказав, які реєстри зберігатимуться у Польщі. Тим часом у Мінцифрі зазначили, що там функціонує датацентр Державної податкової служби України, який сусідня держава збудувала на пільгових умовах.

Також на території Польщі є резервний центр обробки даних щодо розміщення систем Міністерства юстиції України.

Читайте також: Офіційний канал застосунку “Дія” з’явився у месенджері WhatsApp

Крім того, принесла плоди українсько-польська співпраця за погодженням роботи додатків “Дія” та mObywatel. Завдяки “Дії” українці мають автоматичне підтвердження легальності перебування у Польщі. Вона також збільшує можливість їхнього пересування у Європейському Союзі, оскільки визнається у всіх країнах блоку.

До того ж у травні набудуть чинності зміни до законодавства Євросоюзу щодо eIDAS (електронна ідентифікація та довірчі послуги), що зможе вивести польсько-українську співпрацю у цьому сегменті на новий рівень.

До того ж польське міністерство, як і українське, кілька років працює над своїм додатком. Зокрема, у липні 2023 року вийшов mObywatel 2.0, який прирівняв польський Digital ID до пластикових карток. “єДокумент” у “Дія” має таку саму силу в Україні. Таким чином, “Дія” і mObywatel можна сприймати як брата і сестру.

Нагадаємо, у Дії пояснили, як користуватися чатом єВорог.

Фото: Дія

Читати далі

Суспільство

У столиці декомунізували та реставрували стелу, присвячену героям КПІ

Опубліковано

У столиці декомунізували та реставрували стелу, присвячену героям Київського політехнічного інституту. Стела знаходиться на території вишу, роботи з її реставрації розпочались ще в серпні 2022 року, втім, на певний час припинялись.

Про це розповіли на сторінці спільноти Солом’янського району “LOS SOLOMAS”.

У Києві декомунізували стелу героїв КПІ: зняли радянську символіку, перефарбували та відредагували напис-присвяту

Читайте також: До Європейської кіноакадемії увійшли 24 українці

Зі стели зняли радянський герб і розмістили герб КПІ, перефарбували та відредагували напис-присвяту: “Київським політехнікам: студентам, викладачам, працівникам, полеглим в боях за волю України на фронтах Другої світової війни 1939-1945 років”.

Нагадаємо, Нацбанк випустив нову пам’ятну монету “День Європи”.

Фото: “LOS SOLOMAS”

Читати далі

Суспільство

На кордоні з Румунією запрацювала єЧерга для автобусів: у чому особливість

Опубліковано

На кордоні з Румунією пасажирським перевізникам буде доступна можливість обирати час перетину кордону. Для цього у рамках послуги єЧерга міжнародні перевізники зможуть обирати час перетину кордону для автобусу. Йдеться як про регулярні, так і нерегулярні маршрути.

Про це повідомляє Міністерство відновлення України.

З 10 травня послуга реєстрація на конкретний час перетину кордону відповідно до розкладу руху стане доступною на чотирьох пунктах пропуску з Румунією. А саме: «Дякове – Халмеу», «Красноїльск – Вікову де Сус», «Дяківці – Раковець», «Орлівка – Ісакча».

Читайте також: На українсько-молдавському кордоні запрацювала «єЧерга» для автобусів: що треба знати перевізникам

Реєстрація у новий тип черги, яка має назву «За розкладом» для вказаних пунктів пропуску починається з 10 травня о 12:00. Безпосередньо рух автобусів за новим записом стартує 11 травня о 12:00.

Нагадаємо, українці можуть «купити» страховий стаж.

Фото: Мінвідновлення

Читати далі
Продовжити в браузері
Щоб встановити натисни Додати на Початковий екран
Додати на Початковий екран
Встановити
Встановлення майже не використовує пам’ять і забезпечує швидкий спосіб доступу до цієї програми.
Встановити
Update Contents
ШоТам Ми хотіли б показувати вам сповіщення про останні новини та оновлення
Відхилити
Дозволити сповіщення