Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Технології

Панорамні вікна й сонячні батареї. Як архітектор Алекс Валентіров створив дитсадок, якому дивується світ

Опубліковано

Український дитсадок вперше потрапив у базу кращих архітектурних об’єктів світу — його згадали на авторитетному американському сайті ArchDaily. І ні, збудували його не в столиці, й він не приватний. У селі Обухівка на Дніпропетровщині за півтора року звели державний навчальний заклад для діток. Свої новаторські ідеї в межах чинних державних будівельних норм та архаїчних вимог контролювальних органів зміг реалізувати молодий архітектор Алекс Валентіров. Він розповів нам про унікальність цього проєкту, складнощі з впровадженням екологічних норм в українські будівлі та поділився планами стосовно майбутніх творінь.

Ескіз садка довелося переробляти

Архітектурний проєкт дитячого садка став моєю найбільшою гордістю. Перед тим, як робити ескіз, ми вивчали досвід багатьох країн, зокрема Франції, Німеччини, Японії. Він дійсно унікальний для України, насамперед через значну кількість світла від величезних панорамних вікон. Вони прямо стирають межу між внутрішнім простором і ландшафтним. Це державний дитсадок, навчання в ньому коштує приблизно 500 гривень на місяць. І, дійсно, люди думають, що він приватний, дуже дорогий. І всі дуже дивуються, коли дізнаються, що він муніципальний.

Ескіз дитячого садочка в селищі Обухівка (Фото: Станіслав Скалозуб/Facebook)

До нас звернулася місцева влада, яка хотіла звести новий дитсадок. Там велике селище, дітей дуже багато, а початкового закладу не було жодного. Одні мами возили малечу аж до Дніпра, інші змушені були сидіти з дітьми вдома. Ми намалювали перші ескізи, і потім з ним пішли за фінансуванням до обласної державної адміністрації. З ними в нас була досить непроста розмова, трішки було критики, уточнення технічного завдання. Навіть довелося докорінно змінити концепцію. Тобто, дитсадок, який ви зараз бачите, це перероблений варіант.

Сонячні батареї та власна котельня

На створення дитячого садка в Обухівці пішли півтора року, в тому числі рік — на саме будівництво. Вже згадані вікна в підлогу на південній стороні будівлі дозволяють в осінньо-зимовий період, коли сонце низько над горизонтом, отримувати більше сонячної енергії й достатньо прогрівати приміщення. А для захисту від високого сонця в літній період є балкони другого поверху і фасадна пластика.

Фото коридору дитячого садочка в селищі Обухівка (Фото: Станіслав Скалозуб/Facebook)

Дитсадок доброзичливий як зсередини, так і зовні. У коридорах на стінах зображені герої мультфільмів, яких діти можуть розфарбовувати. На стелях у спальнях — малюнки, які допомагають розслабитися і заснути. На подвір’ї — штучна трава, замість традиційного асфальту і щебеню. Дитсадок має повністю безбар’єрний вхід. Ми там впровадили енергоефективні технології. На даху — сонячні батареї, а поряд — власна альтернативна котельня. На будівництво цього закладу знадобилося 68 мільйонів гривень. У цю суму входить все: від будівельних робіт, до закупівлі столових приладів і постільної білизни. Площа садка становить приблизно 2 тисячі квадратних метрів. Розрахований він на 115 малюків.

Професію обрав несвідомо

Архітектурою я зацікавився приблизно 20 років тому. З дитинства дуже любив малювати, закінчив художню школу. Коли потрібно було вирішувати, яку професію обрати, родичі почали наполягати, мовляв, от є така гарна професія — архітектор і, можливо, за нею майбутнє. Мій вибір тоді був трішки несвідомий, адже я до кінця розумів, що це за фах. Але ж поки не спробуєш, не зрозумієш, чим саме будеш займатися все життя.

Читайте також: Про мерів, комуналку та безхатченків. Як книга «У міста є я!» допоможе дітям стати відповідальними мешканцями

Я вступив у будівельну академію у 2001 році, і з того часу поглиблено занурився в цю нелегку професію. Зараз займаюся проєктуванням дуже різних будівель й інтер’єрів. Перший проєкт у мене був ще на другому курсі. Як зараз пам’ятаю, було приватне замовлення на ескіз магазину на якомусь ринку. Потрібно було спроєктувати павільйон за ті, на той час, величезні гроші. Я тоді був такий натхненний: «О, круто, перше замовлення».

Архітектор має бути суперменеджером

Після четвертого курсу навчання мені пощастило поїхати на практику до польського міста Познань. Я працював там декілька місяців у дуже крутих майстернях, долучився до дуже амбіційних проєктів. Коли повернуся до України, мені вже не хотілося миритися з якимись старими стандартами, які в нас досі діють. Я прагнув розвивати свою справу з екологічними підходами. Відтоді я, заснувавши своє архітектурне бюро, працюю винятково з європейським мисленням.

Ескіз будівлі, розроблений Алексом Валентіровим та його партнерами

За останні 5-7 років сприйняття архітектора в нашій країні трішки змінилося. Раніше це була винятково ідейна людина, яка малювала якісь космічні фішки — і все. А зараз у баченні замовника це головний менеджер, який організовує всі процеси на будівельному майданчику. Тобто, вже недостатньо просто придумати щось, а треба провести взаємну етапність, прорахувати, хто, що, за ким повинен робити, треба всі матеріали передчасно придбати. Замовник хоче, замість головної болі, отримати нормальний процес на майданчику, який продумувати повинен якраз архітектор. Такий собі сучасний суперменеджер.

В ескізах просуваємо енергоефективність

Зараз поширена така трохи недобросовісна конкуренція, коли в ескізі продумують дуже поверхневі рішення. Ми ж намагаємося конкурувати якістю тих думок, які закладаємо в проєктні рішення. Зокрема, завжди у будівлях шукаємо взаємодію з повітрям, сонцем і всім, що нас оточує. Не завжди це потрібно нашим замовникам, на жаль. Тому що іноді потрібно швидко, дешево — у межах якогось певного бюджету. Повноцінно говорити про зелене будівництво в Україні поки що зарано. 

Ескіз будівлі, розроблений Алексом Валентіровим та його партнерами

Але все ж є безліч клієнтів, яким потрібне дуже продумане рішення якоїсь проблематики, з якою вони зіштовхуються. Наприклад, потрібно щось розмістити на якійсь ділянці або облаштувати сучасні функції в будівлі. Ми якраз намагаємося все це організувати.

Нотки урбаністики внесемо в цілий мікрорайон

Окрім дитсадочка в Обухівці, знаковими для мене проєктами була реконструкція декількох вокзальних комплексів. Це була співпраця з «Укрзалізницею». Ще до війни ми з ними оновлювали вокзали у Слов’янську та Краматорську, що на Донеччині. Третім за вагою важливим ескізом стало проєктування власного будинку. І це дійсно унікальний досвід. Коли ти працюєш для замовника, то абсолютно впевнений, як і що тобі потрібно зробити — логіка підказує правильне рішення. А коли для сім’ї, то виникає купа сумнівів, особливо з огляду на потребу узгоджувати все з родиною. Моя дружина — також архітекторка, тому іноді бувало важко.

Архітектор Алекс Валентіров та його дружина

Зараз на стадії концепції з одним із замовників ми розробляємо проєкт великого мікрорайону в Дніпрі. Хочемо зробити його за останніми урбаністичними трендами, з невисокою поверховістю — максимум вісім. Там буде дуже велика кількість публічних просторів, перш за все пішохідних, а трафік — повністю винесений на периферію всього мікрорайону. Плануємо зробити дуже комфортне повноцінне містечко на майже 20 гектарах. Це справді дуже амбіційний проєкт і вкрай важливий для мене.

Технології

Українські розробники створили запальні боєприпаси для скидання з дронів

Опубліковано

Українська компанія Steel Hornets виготовила запальні боєприпаси, призначені для скидання з БПЛА. 

Про це розробники повідомляють в своєму Telegram-каналі.

Про розробку

Розробники повідомляють, що боєприпаси можна використовувати для підпалу бліндажів, боєкомплектів і техніки російських окупаційних військ. У разі потрапляння на горизонтальну частину легко броньованої техніки вони можуть пропалити її та спровокувати займання, оскільки температура горіння складає до 2500 °C.

Читати також: Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Виробник підкреслює, що боєприпаси надійніше працюють при скиданні з малих висот. Залежно від технічних характеристик, вартість таких боєприпасів становить від 400 до 1000 гривень за штуку. Крім того, розробники анонсували 500-грамові боєприпаси для безпілотників типу Mavic, але ціна наразі не вказана.

Нагадаємо, що резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає.

Фото: Steel Hornets

Читати далі

Технології

Google зробив ШІ-застосунок Geminі доступним для України

Опубліковано

Корпорація Google зробила доступними ключові функції Gemini для багатьох мов і країн, зокрема для України.

Про це повідомляє Google.

Про Gemini

Google розширила можливості своєї мобільної програми Gemini, додавши підтримку української мови серед інших нових мовних та регіональних опцій.

Додаток Gemini із вбудованим помічником дозволяє користувачам взаємодіяти з текстом, голосом або зображеннями для отримання допомоги та інформації в різних ситуаціях. Наприклад, користувач може сфотографувати пошкоджене колесо та отримати інструкції щодо його ремонту.

Для активації Gemini на пристроях Android потрібно використовувати асистента Google. Додаток обіцяє підвищений рівень користувацького досвіду та контекстну підтримку безпосередньо на екрані смартфона. Українські користувачі можуть здійснювати текстові запити українською мовою, хоча голосові запити наразі доступні лише англійською.

Читати також: Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Функціональність Gemini також буде включена до програми Google на iOS протягом найближчих тижнів. На пристроях з iOS ця функція буде доступна, якщо в налаштуваннях “Мова та регіон” обрано англійську мову. Крім того, для української мови тепер доступна функція “Розширення”, яка дозволяє отримувати інформацію безпосередньо з різних програм та сервісів Google, спрощуючи завдання, такі як планування подорожей.

Нагадаємо, що в Україні покращився політичний та безпековий показники в Індексі свободи слова: дослідження.

Також ми повідомляли, Google запускає другий етап Фонду підтримки для українських технологічних стартапів на 10 млн дол.

Фото: Geminі.

Читати далі

Технології

Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Опубліковано

Сервіс ОСББ, який доступний у застосунку “Київ Цифровий”, отримав перемогу в міжнародній премії у категорії “Демократичні технології”.

Про це повідомляє КМДА.

“Київ відзначили в номінації “Демократичні технології” за розвиток і впровадження електронної демократії на місцевому рівні. Цього року за перемогу змагалися понад 300 проєктів з усього світу, і для нас честь отримати цю нагороду”, – зазначив Петро Оленич, заступник голови КМДА.

Про премію

нститут інновацій у політиці, міжнародна організація, яка пропагує демократію в Європі, висунув сервіс ОСББ для нагородження за досягнення у впровадженні демократичних цінностей в житлових об’єктах.

Кожного року громадське журі, складене з понад 1 000 європейців, оцінює проєкти, щоб визначити фіналістів і переможців у категоріях премії. Організатори повідомляють, що цього року 314 проєктів відповідали критеріям і пройшли оцінювання журі. Із них 70 проєктів, по десять у кожній категорії, були визнані винятковими фіналістами і першопрохідцями інновацій.

Читати також: В Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць

Про сервіс

Номінанти демонструють, як громади та країни знаходять нові способи покращити життя в містах. Сервіс ОСББ забезпечує активну участь громадян у прийнятті рішень через онлайн-режим. Голови ОСББ можуть реєструватись за посиланням (https://kyiv.digital/osbb/login), проводити офіційні голосування через “Дія. Підпис” і використовувати е-документи, а співвласники можуть впливати на життя будинку без зайвих зусиль.

Успішна реалізація демократичних сервісів, таких як ОСББ онлайн, сприяє зміцненню зв’язку між місцевою владою та громадою, робить управління прозорішим та ефективнішим. Спільні зусилля на шляху до побудови сучасної, демократичної та цифрової міської громади продовжуються, а перемога Сервісу ОСББ в номінації “Демократичні технології” є важливим кроком у цьому напрямі.

Нагадаємо, що резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає.

Також ми повідомляли, що демо гри Threads of War про звільнення України від окупантів вже доступне на платформі Steam.

Фото: КМДА.

Читати далі