Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Економіка

Хочу бути бізнесменом! Вісім курсів, які навчають молодь підприємництва

Опубліковано

Покоління «Z» все частіше надає перевагу веденню бізнесу замість роботи «на когось». І в цьому країна має лише плюси — чим більше успішних підприємств, тим фінансово міцнішою стає держава. Більше доходів у компаній — більше податків у бюджет. Запустити свій бізнес насправді не важко, але зробити його успішним — це зовсім інше. Навіть якщо ви маєте всі необхідні природні задатки для того, щоб вигадати стартап, ви цілеспрямовані та впевнені в собі, наполегливі та рішучі — ринок, технології та сфера бізнесу неймовірно швидко розвиваються. Тому для успіху потрібне ще й навчання та вдосконалення навичок. Допомогти молоді розібратися у цій сфері можуть різноманітні курси, школи та магістерські програми. Вони не лише відкриють для вас поняття «асиметрична конкуренція», «споживча цінність» та «фінансовий облік», а й розвиватимуть лідерські якості, допоможуть сформувати бізнес-стратегію та дадуть можливість перейняти досвід в успішних колег.

Онлайн-курс BUSINESS

Стати ближче до реалізації своєї бізнес-ідеї вам може допомогти онлайн-курс BUSINESS від Київського молодіжного центру. Його засновники переконані, що для побудови успішного підприємства замало крутої ідеї та віри в себе. Потрібно щонайменше знатися на менеджменті, маркетингу, бізнес-процесах і продажах.

Серед спікерів — експерти й консультанти з підприємництва, тренери та власники компаній. Учасники дізнаються, з чого почати та як створити бізнес-план, юридичні аспекти та формування команди, маркетинг і оптимальний вибір реклами, лідерство та продаж товару, особливості дизайну. Частину записаних бізнес-лекцій молодіжний центр опублікував у своїх соцмережах.

Тривалість навчання: один місяць

Вартість: безкоштовно

Львівська бізнес-школа при УКУ

Це магістерська програма, яку пропонують для амбітних людей, готових створювати й запускати свої проєкти у технологічних та інноваційних сферах. Також учасниками можуть стати ті, хто прагнуть поглибити знання у сфері підприємництва й отримати розуміння бізнесу та інновацій. Умова закінчення програми — створення нової підприємницької ідеї «з нуля» або введення інноваційних підходів у діяльність компанії чи підприємства, які уже існують. Головним принципом програми в школі її засновники називають зосередженість на практичних аспектах, які дозволять учасникам дослідити ринок та вивести на нього власний проєкт.

Фото: Lviv Business School

Львівська бізнес-школа проводить навчання українською й англійською мовами та пропонує п’ять магістерських програм. Серед них одна стосується інновацій та підприємництва. Там ви, зокрема, дізнаєтеся про особливості дизайну та асиметричну конкуренцію, персональний розвиток і лідерство, маркетинг та створення споживчої цінності, основи фінансового обліку та звітності та бюджетування. Навчання — інтерактивне і містить «живі» кейси, майстер-класи та виступи запрошених гостей.

Тривалість навчання: 22 місяці

Вартість: 110 000 грн

Онлайн-курс Startup Ukraine

Курси з побудови бізнесу з нуля — саме те, що потрібно молоді. Отримати нові знання допоможуть в освітньому центрі для підприємців, який у 2012 році створила Анна Петрова. За час існування курси підприємництва пройшли приблизно 17 тисяч людей. Навчатися можна як 4 тижні, так і три місяці. За цей час учасники здобудуть нові практичні знання, завдяки яким відразу ж почнуть роботу над власними проєктами.

Читайте також: За партою в 50+. Як Університет третього віку вчить пенсіонерів цифровій грамотності

Під час курсів Startup Ukraine відповість на питання, як почати бізнес у кризу, де шукати можливості й ідеї, як створити проєкт, який буде відрізнятися від інших, чи варто запозичувати досвід конкурентів тощо. Більш довготривалі курси включають домашні завдання й самостійну роботу, розробку й захист власних проєктів, консультації з фахівцями.

Тривалість навчання: від 4 тижнів

Вартість: від 4450 грн

Києво-Могилянська Бізнес-Школа

Це школа для лідерів, які прагнуть змін: у собі, своїх компаніях, світі. Заснували її ще в 1999 році при Києво-Могилянській академії — одному з найстаріших університетів Європи. Своєю місією школа називає розвиток управлінської еліти, фокус — на стратегіях та системному мисленні, цілісному розумінні бізнесу та персональному розвитку управлінців. Всі викладачі — практики, які на власному досвіді знають, як успішно працювати в підприємництві.

Фото: Kyiv-Mohyla Business School

Це довгострокові магістерські програми для тих, хто прагне розвинути  спроможності створювати та управляти масштабними соціальними системами. Навчання проходить у Києві, однак будуть і виїзні модулі по Україні та закордон. Тематика занять включає лекції про стратегічне мислення, бізнес-кластери, управління створенням цінності, операційну ефективність та організаційний дизайн.

Тривалість навчання: в середньому 17 місяців

Вартість: від 200 тисяч грн

Підприємництво. Власна справа в Україні — Prometheus

Ще один варіант безплатно отримати знання з побудови бізнесу — освітній курс на Prometheus. Лекції для вас вестиме Олексій Геращенко — економіст, викладач авторських фінансових курсів у Києво-Могилянській бізнес-школі, консультант. Підприємницьку ініціативу він називає невидимим і надпотужним чинником розвитку. Обіцяє, що цей курс надасть не лише знання, але й сили та натхнення, щоб брати відповідальність на себе, бути підприємливим і змінювати реальність навколо себе.

Разом із запрошеними гостями лектор відкриє завісу бізнес-середовища. Розповість про те, як від ідеї перейти до плану і моделі, про оподаткування, юридичні аспекти, серцевину маркетингу, фінансову модель, оцінки інвестицій і прибутку, управлінські аспекти власної справи. У випадку успішного проходження курсу кожен учасник може отримати сертифікат.

Тривалість навчання: 5 тижнів

Вартість: безкоштовно

«Школа бізнесу для молоді», Маріуполь

«Маріупольська Асоціація Підприємців» як громадська організація об’єднала у собі більш як 150 бізнесменів. Вони проводять школу бізнесу для дорослих і молоді від 13 років, де допомагають у розвитку підприємницьких навичок. Курси відбуваються у форматі інтерактивних тренінгів та ділових ігор, з розбором реальних кейсів та менторством від досвідчених підприємців-викладачів. Тут не лише 60 годин тренінгів, а й індивідуальні консультації з менторами та допомога у розробці власного бізнес-плану, бренду та маркетингової стратегії.

Фото: «Маріупольська Асоціація Підприємців»

Учасники вивчають основи створення компанії, відпрацьовують навички на практиці та створюють свої перші проєкти. Слухачі курсу також розвивають власні лідерські навички та навчаться роботи в команді, проєктному підходу, генерації ідей та мистецтва доводити до кінця всі справи. В Асоціації вказують що здобуті знання знадобляться молоді не лише для створення власної справи, але і для ефективної реалізації себе у житті.

Тривалість навчання: два місяці

Вартість: 4000 грн

Економіка

Військові будуть отримувати більше відпускних днів: що змінилося

Опубліковано

Українські військові отримають більше відпусток завдяки новим законам, які були прийняті нещодавно. Ці нові закони розширять кількість ситуацій, при яких військовослужбовці матимуть право на відпочинок.

Про це повідомляє Херсонська ОДА.

Деталі

Зокрема, найближчим часом можна очікувати:

  • Відпустку при народженні дитини;
  • Відпустку за знищену техніку;
  • Основну відпустку;
  • Відпустку за сімейними обставинами або з інших поважних причин;
  • Невикористані відпустки під час воєнного стану.

Читати також: На Київщині знайшли найбільшу популяцію рідкої сон-трави з Червоної книги

Нещодавно з’явилася можливість отримати відпустку при народженні дитини для військовослужбовців. Вона триватиме до 14 днів і надається не пізніше ніж за 3 місяці з дня народження дитини. Важливо зазначити, що отримати цю відпустку під час воєнного стану неможливо. Вона передбачена лише на мирний час та час дії особливого періоду, але не воєнного стану. Оскільки зараз в країні діє воєнний стан, то при народженні дитини відпустку можуть надати за сімейними обставинами і тривалістю до 10 днів.

Також очікується, що незабаром буде введена відпустка за знищену техніку. Згідно з цим документом, за знищення техніки може надаватися відпустка, але не більше ніж 15 днів на рік. Зараз цей документ чекає на підписи, щоб набути чинності.

Нагадаємо, що в Дніпрі в закладах середньої освіти побудують три протирадіаційних укриття.

Фото: Армія Inform

Читати далі

Економіка

У Дніпрі в закладах середньої освіти побудують три протирадіаційних укриття

Опубліковано

У Дніпрі планують побудувати три протирадіаційні укриття (ПРУ) за 345 млн грн. Закупівлі вже проведено.

Про це повідомили у ГС “Центр фінансових розслідувань”.

Закупівся

Департамент капітального будівництва Дніпровської міської ради 30 квітня провів закупівлі для будівництва приміщень реабілітаційного центру. У всіх трьох тендерах переможцем став ТОВ “СК СТРОЙІНВЕСТ”. Раніше ця компанія вже успішно виконувала ремонтні роботи в лікарні ім. І.І. Мечникова та місцевій лікарні №4.

Читати також: Нацгварція показала знищення ворожого паливозаправника на східному напрямку (ВІДЕО)

Де саме буде проходити будівництво

Укриття будуть побудовані на територіях Дніпровської гімназії № 29, Дніпровської гімназії № 118 та Дніпровського ліцею № 144 імені Леві Іцхака Шнеєрсона.

Всі три проєкти планують завершити до кінця 2025 року.

Також ми повідомляли, що Дія.Освіта випустила серіал про те, як взаємодіяти з військовими та ветеранами.

Фото: Центр фінансових розслідувань

Читати далі

Економіка

Українці відкрили рекордну кількість ФОПів у першому кварталі

Опубліковано

Упродовж першого кварталу 2024 року українці відкрили рекордні 74 050 нових фізосіб-підприємців, що на 33,6% більше, аніж торік, та 18% більше, ніж до початку повномасштабного вторгнення у 2021 році.

Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними “Опендатабот” із посиланням на Єдиний державний реєстр.

Зазначається, що лідером за кількістю нових справ залишається Київ. За перший квартал поточного року у столиці зареєстрували 10 252 нових бізнесів – це 13,8% від загальної кількості. На другому місці Дніпропетровщина – 6,8 тисячі новостворених бізнесів, на третьому – Київщина – 5,7 тисячі нових ФОПів.

Де найчастіше відкривають ФОПи

Чверть нових бізнесів займаються роздрібною торгівлею – це найпопулярніша сфера протягом останніх 4 років.

Читати також: Мінветеранів анонсувало запуск Е-посвідчення для ветеранів у “Дії”

Серед найбільш запитаних напрямків бізнесу серед українських підприємців також надання індивідуальних послуг та комп’ютерне програмування.

Найпопулярніші нові бізнеси

Нагадаємо, з Донеччини до Волині курсуватиме безкоштовний евакуаційний потяг.

Фото: “Опендатабот”

Читати далі