Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Іграшки з 90-х та власні сни: шість українських музеїв, до яких хочеться повертатися

Опубліковано

З чим у вас асоціюються музеї? Якщо лише з нудними залами, де експонати припали пилом, раді розвінчати цей міф. Попри відсутність будь-яких проявів сучасності та інтерактивних «фішок» у більшості українських музеїв, трапляються й ті, що вражають. Відкиньте всі стереотипи та просто відвідайте ці шість незвичних місць, і ми обіцяємо, що ви порадите їх своїм друзям та радо прийдете до них знову.

Музей у темряві «Третя після опівночі», Київ

Вам пропонують пережити унікальний досвід, який точно змінить уявлення про те, як ми сприймаємо світ. Це перший в Україні музей, де всі екскурсії проходять в абсолютній темряві та у супроводі незрячих гідів. Це можливість дізнатися більше про можливості людського організму, а також про те, як живуть незрячі люди — і поставити їм будь-які питання особисто.

За 90 хвилин вам пропонують пройти п’ять кімнат та спробувати повторити свій звичайний день із однією різницею — усе відбуватиметься в абсолютній темряві. Це дозволить максимально загострити всі інші відчуття, окрім зору. Наприклад, ви спробуєте перейти дорогу та налити води у склянку.

Відвідувачі у Музеї у темряві «Третя після опівночі»

У музеї можна влаштувати побачення. Для цього у спеціально облаштованому просторі в повній темряві ви проживете 90 хвилин наосліп. Тут по-новому розкривається смак романтичної вечері, глибше сприймається музика, картини треба відчувати на дотик, а написати коханому листа — той ще квест. Щоб пройти всі локації музею, де кожне приміщення — цікаве випробування, ви зблизитесь і по-новому відкриєтесь один одному.

Адреса: Київ, вул. О. Гончара, 45В

Графік роботи: щоденно з 12:00 до 22:00.

Ціни: від 800 грн

Малинський підводний музей, Малин

Чи бачили ви колись мотоцикл, гармату чи ракету? А тепер уявіть, що всі ці предмети перебувають під водою. Музей розташований у затопленому кар’єрі з оригінальною назвою «Калюжа» в містечку Малин на Житомирщині. Створили його активісти організації DiveTim для початківців і досвідчених дайверів.

Максимальна глибина, на якій розташовуються експонати — 15 метрів. Тому з таким зануренням без проблем впорається новачок, який до цього жодного разу не надягав акваланг. Серед експонатів музею: мотоцикл, машина, кований якір, трансформаторна будка, макети польських підводних мін, гармата, ракета, помпова станція і навіть кілька оригінальних статуй. Всі транспортні засоби очистили від усього непотребу, тому вони абсолютно безпечні для екології та не шкодять кар’єрним рибкам.

Один із експонатів у Малинському підводному музеї

Влітку на березі водойми ви точно зустрінете любителів пікніків, які приїжджають сюди розслабитися, позасмагати й порибалити. Охочих скупатися небагато, адже вода цілий рік досить прохолодна, але чиста і прозора. Оптимальним часом для відвідування музею є період із січня по червень, саме тоді вода найчистіша.

Адреса: від автостанції у місті Малин проїхати вулицею Кримського, Фрунзе або Городощанською 6,5 км

Графік роботи: щоденно, цілодобово

Ціни: безкоштовно

Інтерактивний простір «Музей Науки», Київ

Тут можна покататися на велосипеді з квадратними колесами, вирушити в космічну подорож, побачити двометрову голограму і 60-кілограмовий кристал, скласти з атомів воду та сіль у доповненій реальності, дізнатися, як побудований організм людини. Загалом на відвідувачів чекають понад 120 інтерактивних експонатів та інсталяцій.

Концепція цього музею від Малої академії наук — спектр. Спектр наук, відкриттів і вражень. Від запуску блискавки в котушці Tesla та керування роборукою до можливості побачити власний голос, потрапити всередину гігантської мушлі та в дзеркальний тунель з оптичною ілюзією.

Відвідувачі в Інтерактивному просторі «Музей Науки»

Крім експонатів, пропонують також освітні програми для відвідувачів різного віку: тури для вчителів, відкриті лекції та навчальні програми для родин. Можна записатися до наукових гуртків та секцій і студій. Освітня програма музею оновлюватиметься кожні два місяці.

Адреса: Київ, вул. Академіка Глушкова 1 (ВДНГ), павільйон №23.

Графік роботи: з 10:00 до 20:00

Ціни: 100 грн, для груп від 10 людей — 50 грн

Читайте також: Шукають авіатехніку на полях та у горах. Як працює Музей загиблих літаків на Львівщині

Музей дитинства, Харків

Тут ви зможете справді поринути у дитинство, побачити старовинні іграшки, предмети побуту та ігри дітей XIX-XX століть. Музей є інтерактивним — всі експонати можна чіпати й грати ними, обов’язково під супроводом гіда. Він буде пояснювати, як використовували ту чи іншу річ. Проводить всі заходи засновник музею, колекціонер Валерій Лейко.

В еру сучасних технологій музей показує, наскільки змінилося життя за останні століття, та що іграшка може зародити в дитині інтерес до пізнання світу і себе. Для дітей пропонують лекції, покликані викликати жвавий інтерес до шкільних предметів та розуміння, що знання можуть бути цікавими.

Відвідувачі у Музеї дитинства

Кожна екскурсія — це захоплива пригода як для дітей, так і для дорослих. Експозиції змінюють кожні три-чотири місяці, якраз перед шкільними канікулами. Тож щоразу, повертаючись до музею, ви будете чути «свіжі» історії та бачити нові експонати.

Адреса: Харків, вул. Полтавський Шлях, 18

Графік роботи: з 09:00 до 19:00, субота — з 10:00, неділя — вихідний

Ціни: від 100 грн

Музейно-культурний комплекс пивної історії «Львіварня», Львів

Логіка експозиції проста: тут зібрали все цікаве, що стосується Львова і пива. Частина експонатів — ігрові. Серед них жива гравюра, театр тіней, 3D-голограмма. Завдяки інтерактивним експонатам музею кожен відвідувач може відчути себе справжнім пивоваром, доторкнувшись до історії пива. Гості можуть зануритись у процес пивоваріння й створити власний сорт пива.

Відвідувачі у Музейно-культурному комплексі пивної історії «Львіварня»

На вас чекають десять експозиційних залів, понад 200 експонатів, які не ховаються за вітринами. Найстаріший із них — оригінал диплому пивовара 1796 року. Формат поєднав у собі ознаки сучасного музею та культурного простору, готового підлаштовуватися під проведення виставок, конференцій, показів мод тощо. Загалом площа музею становить 2 000 квадратних метрів. Одночасно на території можуть перебувати до 500 людей.

Адреса: Львів, вул. Клепарівська, 18 (на території Львівської пивоварні)

Графік роботи: п’ятниця — неділя з 10:00 до 19:00, решта днів вихідні

Ціни: 48 — 75 грн

Музей сновидінь, Київ

Звідки беруться сни? Чому сниться те, чого ми ніколи не бачили в реальності? Музей сновидінь створили для того, щоб відповісти на ці питання, а також відкрити поле для роздумів про те, що відбувається в наших сновидіннях. Експозиції, екскурсоводи, предмети мистецтва, а водночас і живий простір зі своїм неповторним середовищем — усе це ви знайдете у цьому місці.

Один із залів Музею сновидінь

Тут можна зустрітися з людьми, які надихають, вражають і представляють нові точки зору на різні питання. Немає вітрин із музейними експонатами, тому важко залишатися в ролі глядача. Кожен відвідувач є одночасно й експонатом, і дослідником власного несвідомого: сновидінь, фантазій, механізмів, які тчуть образи під час нашого сну. Той, хто буде до цього готовий, зможе відкрити особливості власної свідомості.

Адреса: Київ, вул. Чигоріна, 55

Графік роботи: субота — неділя, з 14:00 до 18:00.

Ціни: 50 грн

Суспільство

Україна вийшла у фінал Євробачення-2024: виступ alyona alyona та Jerry Heil в першому півфіналі (ВІДЕО)

Опубліковано

У місті Мальме, Швеція, пройшов перший півфінал Євробачення 2024, де виступили 15 країн-конкуренток. Цього року Україну представляє alyona alyona та Jerry Heil. 

За першим півфіналом слідкує редакція ШоТам.

alyona alyona та Jerry Heil виступили під номером 5. Номер співачкам ставила талановита українська режисерка Таня Муіньо, яка до того працювала з Кеті Пері, Дженніфер Лопес, Harry Styles, Post Malone, The Weeknd та іншими світовими зірками.

В кінці свого номеру сказали: “Дякую за підтримку України”.

Зазначимо, що у півфіналах могли голосувати лише глядачі тих країн, які беруть участь у відповідному півфіналі. Тобто в Україні можна віддати свої голоси лише 7 травня. У першому півфіналі зможуть проголосувати глядачі з Німеччини, Швеції та Великої Британії, а у другому — з Франції, Італії та Іспанії.

Фінал пісенного конкурсу відбудеться у суботу, 9 травня.

Де буде показана трансляція 

Читати далі

Суспільство

UAnimals запустили онлайн-видання про гуманність до тварин і довкілля

Опубліковано

Зоозахисна організація UAnimals запустила онлайн-видання про гуманність до тварин і довкілля. Це історії про тварин, людей, водойми, ліси та заповідники під час війни, а також про зв’язок людини й природи, про милосердя і порятунок, про жорстокість та байдужість. 

Про це повідомили представники UAnimals у Telegram.

“На прикладі окремих людей, компаній, притулків, організацій тощо ми показуємо, як по-різному люди ставляться до навколишнього світу, і шукаємо відповіді на щоденні болісні питання про гуманне співжиття”, — зазначають зоозахисники.

Читайте також: Коргі Лакі з України став моделлю для пам’ятника королеві Єлизаветі II в Англії

На сайті представлені інтерв’ю із людьми, які рятували тварин, розслідування про тих, хто завдає шкоди природі та тваринам, аналітичні тексти, колонки, репортажі тощо. Видання можна почитати українською та англійською.

Почитати онлайн-видання можна за посиланням.

Нагадаємо, на Київщині знайшли найбільшу популяцію рідкої сон-трави з Червоної книги.

Фото: UAnimals

Читати далі

Суспільство

На вокзалі Києва відкрився пункт рекрутингу до армії

Опубліковано

Міністерство оборони України 7 травня 2024 року в Києві на Центральному залізничному вокзалі відкрило інформаційну точку, де можна отримати інформацію про рекрутингові центри, які діють на території України.

Про це повідомляє “Укрзалізниця”.

Спеціально навчені працівники Укрзалізниці надаватимуть інформацію щодо вакансій у ЗСУ та відповідатимуть на поширені питання про посади у військових підрозділах.

Цей пілотний проєкт Міністерства оборони України за підтримки Укрзалізниці має на меті прозоро інформувати людей про можливості ефективної допомоги Силам оборони України та стимулювати до добровільного залучення на військову службу.

Читайте також: Військові будуть отримувати більше відпускних днів: що змінилося

«Кожного тижня в Україні відкриваються центри рекрутингу української армії. За декілька місяців їх мережа буде по всій Україні. У будь-якому центрі до лав Сил оборони може долучитися людина з будь-якого регіону. Це можливо, навіть маючи на руках повістку для уточнення облікових даних. Тому інформаційні пункти на залізничному вокзалі дозволять нам максимально донести цю інформацію до громадян», — зазначила заступник міністра оборони України Наталія Калмикова.

Інформаційний пункт рекрутингу знаходиться в центральному вестибюлі вокзалу, між головним інфопоінтом та входом до зали №3.

Нагадаємо, британець українського походження проїде на велосипеді 7 тис. км для допомоги дітям в Україні.

Фото: УЗ

Читати далі