Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

“В інтернаті мені забороняли вступати до вишу – і я втекла”. Як біглянці з ДНР вдалось отримати вищу освіту та престижну роботу в “Кока-Кола”

У свої 14 років Христина Бехер втекла з інтернату, бо їй забороняли навчатись. В окупованому Сніжному дівчина навіть мріяти не могла про навчання в Україні

Партнерський матеріал

Опубліковано

У свої 14 років Христина Бехер втекла з інтернату, бо їй забороняли навчатись. В окупованому Сніжному дівчина навіть мріяти не могла про навчання в Україні, тому наважилась втекти до “Смарагдового міста” у Святогірську, Донецької області. Їй пощастило, адже тут вже працювала Програма розвитку соціально незахищеної молоді започаткована у 2015 році компанією “Кока-Кола Беверіджиз Україна” спільно з Громадською спілкою “Освіторія” за підтримки Пакту заради молоді – 2020. Ця ініціатива допомагає дітям з інтернату отримати бажану вищу освіту та повірити у світле майбутнє.

Христина Бехер

Христина Бехер

Студентка Києво-Могилянської академії факультету комп’ютерних технологій. Христина була однією з кращих учасниць Програми розвитку молоді #YouthEmpowered, яку компанія “Кока-Кола Беверіджиз Україна” реалізує спільно з ГС “Освіторія” за підтримки Пакту заради молоді – 2020. З березня 2020 року Христина працює в компанії “Кока-Кола” на посаді бухгалтера.

Довідка.
Український Пакт заради молоді-2020 – це ініціатива, що об’єднує зусилля компаній, держави та освіти заради працевлаштування молоді. Ініціативу заснували Центр “Розвиток КСВ”, Міністерство молоді та спорту України та Фонд ООН у галузі народонаселення у 2016 році в рамках Європейського пакту заради молоді. За 4 роки роботи Пакту до нього приєдналось 146 компаній з 20 міст України, такі як lifecell, UKRSIBBANK BNP Paribas Group, АШАН, Coca-Cola, Reikartz. Роботодавці спільно зобов’язались до 2020 року сприяти створенню мінімум 700 партнерств між бізнесом та освітнім сектором, забезпечити 50 000 місць для стажування та першої роботи молоді, а також створити умови для забезпечення 1000 молодих людей менторською підтримкою з питань побудови кар’єри. За чотири роки роботи Пакту було забезпечено 42282 місць для стажування та першої роботи молоді, 2783 молодих людей заручились менторською підтримкою та створено 667 партнерств між бізнесом та освітнім сектором.

В інтернаті сказали, що моє місце в ПТУ, і  я втекла

У 2014 році, коли на схід України прийшла війна, близько 500 дітей з 8 дитячих будинків Донецької області привезли у Святогірськ, в “Смарагдове місто”. Я теж виховувалась у дитячому будинку у місті Сніжне. Нас везли в табір у Кривий Ріг, але по дорозі розвернули автобус та попрямували в Ростов. Вже звідти відправили у Святогірськ, куди ми їхали спочатку.

Я дуже сумувала за домом, друзями і школою. Там ми були великою родиною і навчались в загальноосвітній школі. А тут для мене було все дико. І я наважилась втекти і помандрувала лісом до Сніжного. Та й багато хто тікав.

Христина Бехер
На фото: Христина Бехер

Але тут вже все було по іншому та панували закони так званої “ДНР”. Та й люди стали якійсь жорстокі, не всі, але директор виконувала якісь ненормальні накази. І намагались перетягнути на свою сторону. Знаєте, нестерпне життя тут змусило мене знову тікати. І останньою краплею стало те, що я захотіла вступити в Київ і попросила працівників допомогти мені перенаправити документи. Коли про це дізналась директорка, то дуже розізлилась, винесла догану тим, хто мені допомагав, і забрала мої документи собі в стіл. А також додала: “Нікуди ти не поступиш, не поїдеш звідси. Підеш в якесь ПТУ навчатись”. І я втекла вже через блок-пости на територію України, де була оголошена в розшук, до “Смарагдового міста” (центр соціальної реабілітації “Смарагдове місто” м. Святогірська). 

Тут мене прийняли та дали шанс на краще майбутнє. Я продовжила тут навчатись і мріяла про те, що колись зможу поїхати на навчання до Києва. Знала про те, що невеликий відсоток вихованців інтернатів вступають до вишів. Але мені пощастило і я змогла достойно підготуватись завдяки програмі підтримки молоді, яка стартувала три роки тому у “Смарагдовому місті”.

Програма дає шанс вихованцям інтернату на краще майбутнє

“Проєкт #YouthEmpowered запустила компанія “Кока-Кола” разом з ГО “Освіторія”. Він спрямований саме на те, щоб підтримати соціально незахищену молодь та дати їм шанс на рівний доступ до освіти. Коли в “Смарагдове місто” привезли дітей з інтернатів, ми вирішили підтримати саме цей центр. І якщо в перший рік допомагали медикаментами, одягом та напоями, то потім вирішили піти далі. Ми побачили, що діти зовсім не мають уявлення про своє майбутнє, не мріють про професію та не вірять, що можуть скласти ЗНО та вступити у ВНЗ”.

Ольга Кудіна

Ольга Кудіна

кураторка проєктів в компанії  “Кока-Кола”

Програма включає проведення мотиваційних тренінгів волонтерами компанії, а також проходження міжнародного тесту з профорієнтації “Magellano University”, який показує сильні сторони дитини, її здібності, допомагає обрати професію за покликанням. Потім цей тест розшифровується разом із сертифікованим консультантом, психологом чи соціальним педагогом. У мене був високий результат, який показав схильність у різних сферах. І справді так, бо мені подобалось і мистецтво, і точні науки.

Читайте також: Де знайти роботу без досвіду? Історія студентки, яка стала економісткою у головному офісі UKRSIBBANK

Школи-інтернати повністю укомплектовані комп’ютерами, тому учні та учениці мають можливість підготуватись до ЗНО на онлайн-платформі iLearn. Тут є лекції і вебінари з різних предметів – українська мова та література, історія України, математика, англійська мова, біологія. Все що нам було потрібно – лише прийти у конкретний час у клас та ввімкнути комп’ютер. Програма допомогла мені структурувати своє навчання. Я багато часу витрачала на підготовку і зосередилась на трьох предметах — українська мова, англійська та математика. І ця програма, насправді, дає багато.

Пам’ятаю, коли тільки приїхали в інтернат, то зіштовхнулись з недовірою з боку керівництва, мовляв, що це за люди такі з Києва приїхали. А діти сприйняли добре. Та зараз все змінилось і нам завжди раді. Коли перший рік ми запустили програму в “Смарагдовому місті”, то отримали позитивні результати – 52% випускників вступили до ВНЗ. Це були учні, які на рік старші за Христину. А сьогодні за цією програмою ми працюємо з 19-ма інтернатами. Минулого року 88% учасників вступили до ВНЗ.

Ольга Кудіна

Ольга Кудіна

кураторка проєктів в компанії  “Кока-Кола”

Здала ЗНО на максимальні бали та вступила до Могилянки

Я довго не могла вирішити, ким хочу стати. Думала і про перекладачку, і про юристку. Але тоді всі навколо говорили про програмування і я подумала, а чому б і ні. Хоч математика мені не легко давалась, але я ніколи не шукала легких шляхів.

ЗНО склала добре – 194 бали з української мови, 189 з англійської і 159 з математики. Я подавала документи на навчання у кілька вишів. Було дуже страшно, що я взагалі нікуди не вступлю. А так хотілось саме в Київ, хоча намагалась вступити і в харківські ВНЗ. Університет сам мене обрав. За день до оголошення результату мені зателефонували з Києво-Могилянської академії і сказали, що хочуть зарахувати мене на перший курс. І я вступила сюди. Хоча потім телефонували і з інших університетів.

Христина Бехер проєкт Youth
Христина закінчила школу-інтернат у 2017 році та вступила до Києво-Могилянської академії

Зараз я ще продовжую навчання і збираюсь вступати на заочку на економічний факультет, тобто на таку ж спеціальність, де я зараз працюю (посада бухгалтерки, – авт.). І це все має відбутись ефективніше, бо одна справа навчатись, а інша — вивчати все на практиці. Буду вступати в університет в Черкасах, бо там працює моя знайома, яка й запропонувала такий варіант. Спочатку я хотіла з 1 вересня повертатись на очне навчання, але тут є ряд мінусів — гуртожиток, життя за стипендію. А я такого не хочу.

Проявила себе і отримала місце в компанія “Кока – Кола”

Зараз я працюю в компанії “Кока-Кола” на посаді бухгалтерки. Але я проходила співбесіду на загальних умовах і здавала такі ж тести, як і інші. Мені було складно знайти роботу, але Оля запропонувала спробувати влаштуватись до них. І в мене вийшло.

Христина була однією з найкращих учениць програми. І вже тоді показала свою старанність та відповідальність. Тому і змогла влаштуватись на роботу в “Кока-Кола”.

Ольга Кудіна

Ольга Кудіна

кураторка проєктів в компанії  “Кока-Кола”

Христина Бехер працює за комп`ютером
“Я займаюсь підготовкою документів, перевіряю їх. Загалом, можу підготувати документ з початку і до кінця”. – Христина Бехер

Я потроху всьому навчаюсь і вмію шукати потрібну інформацію, щоб розібратись в роботі. Але працюю в компанії ще недовго, адже влаштувалась тільки в березні і карантин вніс свої корективи. Колеги мені дуже допомагають. От моя начальниця теж з Донбасу і відчувається такий особливий зв’язок з земляками.

Співпраця з Пактом

Компанія “Кока-Кола” є підписантами Пакту заради молоді з 2016 року. Тема розвитку, освіти та працевлаштування молоді дуже близька нам. Це один зі стратегічних напрямків, тому, по факту, наші проєкти та цілі дуже збігаються з тим, що робить Пакт.

Головною умовою Пакту є працевлаштування молоді та співпраця з навчальними закладами. Ми ці цілі виконуємо, але в кожної компанії свої програми. Ми працюємо з середніми навчальними закладами, а саме — зі школами-інтернатами. Інші компанії працюють з університетами і акцент ставлять саме на працевлаштуванні. Ми вважаємо, що з молоддю потрібно працювати раніше, тому намагаємось зробити так, щоб ті діти, які не мають змогу вступити до вишу, зробили це. А потім вже можна говорити про працевлаштування.

Ольга Кудіна

Ольга Кудіна

кураторка проєктів в компанії  “Кока-Кола”

Мета Пакту — об’єднувати роботодавців та показувати молоді, що всі можливості для неї відкриті. Ми віримо що лише спільно бізнес, держава та громадськість можуть формувати сприятливе середовище для молодих людей та їх професійної реалізації

Тарас Деркач

Тарас Деркач

координатор Пакту заради молоді, Центр “Розвиток КСВ

“Ініціатива Пакту дуже важлива для України, адже 49% української молоді працюють не за фахом і близько половини саме через відсутність вакансій. За 4 роки, протягом яких UNFPA Україна підтримує Пакт, вдалося створити більше 42 тис місць для стажування і першого працевлаштування молоді. І ми раді, що все більше відповідальних компаній приєднуються і стають більш дружніми до молоді” – Людмила Шевцова, радниця з питань молоді та ВІЛ в UNFPA, Фонду ООН в галузі народонаселення.

Суспільство

Коргі Лакі з України став моделлю для пам’ятника королеві Єлизаветі II в Англії

Опубліковано

Українець по імені Коргі Лакі відзначився як одна з моделей для пам’ятника королеві Єлизаветі II, який недавно було відкрито у британському графстві Ратленд.

Про це повідомляє BBC Україна.

Фото: Getty Images

Про памʼятник

Бронзовий пам’ятник, який встановили поруч з бібліотекою в Окемі, став центром уваги під час офіційного святкування дня народження королеви, на яке зібралося чимало людей. Художник Хайвел Претлі зобразив королеву, оточену трьома коргі – її улюбленцями.

За інформацією ВВС Україна, однією з моделей для королівських собак став пес українки Антоніни Кириленко.

Читати також: Резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає

Коргі Лакі

Одного дня чоловік Антоніни вирішив взяти собаку по кличці Лакі із собою на роботу, прогулятися через парк. Там їх зустрів скульптор Хайвел Претлі. Лакі став моделлю для постаменту пам’ятника, ставши прототипом для коргі, який стоїть на задніх лапах.

Фото: Антоніна Кириленко

Скульптор уважно вивчив поведінку та особливості песика, грався з ним і зробив багато фото, щоб якомога точніше відтворити його у скульптурі. Родина Лакі була постійно на зв’язку з митцем та бачила весь процес створення монумента: від маленької глиняної скульптури – до відлиття бронзової статуї. Результат, за словами Антоніни, перевершив усі їхні очікування.

Нагадаємо, що в Києві покажуть фотовиставку про знищену росією українську культурну спадщину.

Фото: Getty Images

Читати далі

Суспільство

В Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць

Опубліковано

Голосування щодо перейменування 19 топонімів у застосунку “Київ Цифровий” триватиме до 12 травня.

Про це повідомляє Київська міська рада.

Як зазначив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, важливо почути думку мешканців столиці перед тим, як депутатський корпус Київської міської ради прийме рішення про перейменування цих міських об’єктів.

Варіанти змін

Пропозиція змінити назву площі між вулицями Січеславською та Кирпи на честь Північноатлантичного альянсу внесена. Крім того, киянам запропоновано обрати нові назви для вулиць Тургенєва, Пушкіна, Брюсова, Боткіна, Крилова, Нахімова, Достоєвського, Єсеніна, Ковалевської, Чаадаєва та Заслонова.

Читати також: Резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає

Також, пропонується перейменувати вулицю Станіславського на вулицю Богдана Ступки. Представники театру імені Івана Франка зауважують, що саме на цій вулиці проживав Ступка і працював у театрі протягом понад 30 років. Вони вважають, що це буде відповідним і символічним кроком для всього театрального мистецтва, якщо ця вулиця отримає ім’я великого українського актора.

Користувачі застосунку “Київ Цифровий” можуть обрати варіант, який, на їхню думку, є найбільш доцільним для перейменування конкретного топоніма. Для участі в голосуванні потрібно перейти до розділу “Електронна демократія”, обрати “Опитування”, переглянути перелік назв та проголосувати.

Як проголосувати

Для того, щоб проголосувати в додатку “Київ Цифровий”:

  • обирайте “Електронна демократія” ⟶ “Опитування”;
  • переглядайте перелік назв і натискайте “Проголосувати”.

Нагадаємо, що виробники дронів можуть отримати гранти на 80% від вартості проєкту.

Також ми повідомляли, що демо гри Threads of War про звільнення України від окупантів вже доступне на платформі Steam.

Фото: Київ Цифровий

Читати далі

Суспільство

В Києві покажуть фотовиставку про знищену росією українську культурну спадщину

Опубліковано

Четвертого травня в столиці буде представлена фотовиставка, на якій буде представлено фотографії, зроблені 65 журналістами, які зафіксували воєнні злочини РФ щодо культурної спадщини України.

Про це повідомляє Інститут масової інформацію.

Про акцію

Інститут масової інформації (ІМІ) та UNESCO звернулися до українських журналістів, репортерів і фотографів з проханням задокументувати наслідки шкоди, яку російська агресія завдала церквам, театрам, бібліотекам та культурним діячам.

Виставка об’єднала роботи 65 фотожурналістів. Через об’єктиви їхніх камер ми бачимо пошкоджені фасади церков, розбите скло культурних центрів, обвалені стелі театрів та попелом засипані бібліотеки. Саме вони зафіксували роботу художників, перформерів, культурних діячів і волонтерів, які продовжують працювати в умовах війни.

Читати також: В Україні покращився політичний та безпековий показники в Індексі свободи слова: дослідження

Як потрапити на виставку?

Виставка працюватиме в Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків з 4 травня до 19 травня включно.

Адреса: вулиця Терещенківська, 15. 

Час роботи: з 10:30 до 17:00, четвер з 12:00 до 19:30 (понеділок, вівторок – вихідні).

Вхід вільний.

Проєкт реалізує Інститут масової інформації за фінансової підтримки UNESCO Heritage Emergency Fund та народу Японії.

Нагадаємо, що в Харкові стартував кінофестиваль, присвячений музиці та культурі.

Також ми повідомляли, що в Україні покращився політичний та безпековий показники в Індексі свободи слова: дослідження.

Фото: Валентин Кузан

Читати далі