Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
Вуличне мистецтво: 10 найгарніших муралів України Вуличне мистецтво: 10 найгарніших муралів України

Суспільство

Вуличне мистецтво: 10 найгарніших муралів України

Опубліковано

Пейзажі, портрети знаменитостей, філософські малюнки – сьогодні українські міста прикрашені по-новому. Фасади будинків більше не похмурі бетонні плити, які уособлюють безмовність та закривають горизонти, а гігантські полотна з неймовірними картинами. Ми підібрали для вас 10 найгарніших муралів України, від яких перехоплює подих, адже художники на кожному кроці розфарбовують у яскраві фарби сірі полотна. Тому, щоб побачити справжній витвір мистецтва, не обов’язково йти в галерею, адже воно тут, варто тільки підняти очі.

1. Найбільший в Україні кросворд

Де: Львів, вул. Академіка Сахарова, 82

Неподалік від Стрийського парку у місті Лева знаходиться найбільший в Україні кросворд, який по праву входить в наш список 10 найгарніших муралів України. Та й не просто кросворд, а цілий шифр з іменами видатних діячів у галузі архітектури та живопису.

Ця гігантська головоломка справа рук художника Сергія Петлюка, який створив мурал ще у 2008 році. Розгаданий кросворд з’являється перед очима охочих дізнатися його відповіді тільки після заходу сонця. Букви в клітинках написані спеціальною фарбою, яка світиться в темноті. Проте сьогодні слова видно цілодобово.

2. Мурал “Мілана” як символ миру

Де: Маріуполь, проспект миру

Маленька дівчинка Мілана, яку врятувала материнська любов, справжнє чудо та серця добрих людей, стала символом надії та миру. Саме її донбаський стріт-арт художник Саша Корбан зобразив на Муралі у Маріуполі.

Стінопис на п’ятнадцяти поверховому будинку присвяченій дівчинці, чиє життя скалічила та зробила сиротою війна на Донбасі. У 2015 році під час обстрілу окупаційними військами маріупольського мікрорайону загинула її мама, прикривши собою Мілану. Дівчинка вижила, перенесла кілька операцій, але ногу не вдалося врятувати – тепер вона пересувається за допомогою протезу. Ця історія лише одна із тисячі історій поламаного дитячого житті через війну.

Читайте також: Закинуті атомні електростанції України, які можуть стати крутими артоб’єктами

3. Мурал “Лабіринт” 

Де: Київ, вул. Дмитрівська, 62/20

Цей мурал потрапив до топ-10 об’єктів вуличного мистецтва у світі і є справжньою окрасою столиці. Автором стінопису є Рустам К’юбік.

24-метровий малюнок створено на одній з київських багатоповерхівок, розташованій неподалік від головного залізничного вокзалу країни. На муралі зображена людина, яка летить над містом-лабіринтом на килимі, а її мозок являє собою заплутаний лабіринт. Цей арт-об’єкт символізує те, що кожен з нас протягом життя розв’язує певні задачі та шукає вихід з лабіринту проблем. І всі ми мандрівники, які дійдуть до свого пункту призначення.

4.  Символ українського народу – мурал “Берегиня”

Де: Київ, Майдан Незалежності

Певне, цей мурал є одним з найособливіших для кожного українця. На фасаді багатоквартирного будинку зображено обличчя жінки в оточенні яскравих соняшників. Вона – богиня добра, яка захищає людей від зла, оберігає оселю, родинне багаття та малих дітей від хвороб. Розташований мурал у знаковому для України місці – біля Майдану Незалежності, де у 2014 році почалась Революція Гідності.

Автором арт-об’єкту є street-art художник з Коста-Ріки – Mata Ruda.

5. Єдність танцівників на Оболоні

Де: Київ, пр. Героїв Сталінграда, 60

Серед 10 найгарніших муралів України є ще ще одна робота відомого художника Саші Корбана. Мурал символізує єдність руху, попри поділ.

Витвір мистецтва на стінах київської багатоповерхівки складається з двох частин: на одній стіні — чоловік, на другій — дівчина. Обидва ніби на мить зупинились у танцювальній позі. Щоб далі знов зійтись і продовжити танець життя.

6. Пан і Пані Дніпра

Де: Дніпро, ж/м Сонячний

Дніпро відоме своїми яскравими муралами, які прикрашають стіни багатоквартирних будинків. Одним з таких є зображення “Пан та Пані Дніпра”. Харківський художник Олександр Брітц зобразив чоловіка та жінку у традиційному східному одязі.

Читайте також: Подорожуй Україною: 8 найгарніших українських водоспадів

Пан символізує свавільного козака, незалежного і вільного, який є господарем своєї землі. Його голову прикрашає зображення лиса, як символу живого розуму, кмітливості та вдумливості. А пані втілює в собі жіночність та красу.

7. Мурал, присвячений рятівникам

Де: Дніпро, вул. Князя Володимира Великого

У надзвичайних ситуаціях рятувальники є справжніми героями, яким ми завдячуємо власним життям. І ми повинні частіше говорити їм “дякую”. Саме про це хотів нагадати вже відомий у своїх колах стріт-артщик Zdes Roy (Валерій Колор).

Автор зобразив співробітника пожежної служби, якого позаду обіймає ангел. Таким чином мурал є подякою рятувальникам за їх сміливість та героїзм. Особливо виразно про це говорять слова: “І в небеса злітає птах, і сонце радісно сіяє. Герої! Небо присягає — Ваш подвиг житиме в віках”. До речі, це не єдиний малюнок в Україні, який присвячений рятувальникам. У Чернівцях є мурал, на якому зобразили героя-рятувальника, який проходить крізь полум’я.

8. Мурал “Посівачі снів”

Де: Кам’янець-Подільський, вул. Лермонтова, 2

У 2013 році художники Олександр Брітцев та Олександр Гребенюк на стінах багатоповерхівки у Кам’янці-Подільському створили справжній витвір мистецтва. Мурал внесений до списку найкращих муралів світу, а його площа становить сто квадратних метрів. І цей стінопис заслужено входить у наш список 10 найгарніших муралів України.

Читайте також: П’ятірка найкрасивіших ратуш України (ВІДЕО)

На стіні зображені три сіячі снів, які наче пливуть над нічним містом. У руках вони тримають світильники, які освітлюють їм шлях. Ноги у них незвичайні, а у вигляді величезних факелів. Як кажуть художники, під час роботи вони вирішили поексперементувати з ідеєю поєднання реальності і вигадки.

9. Гуцулка з ноутбуком – минуле і сучасне

Де: Івано-Франківськ, вул.Тролейбусна,4

У 2018 році родина художників-муралістів – Юрій та Марта Пітчуки прикрасили своєю роботою бетонні стіни Івано-Франківська. Цей мурал присвячений тому, що IT-технології розвиваються, зберігаючи при цьому історію.

На муралі зображена жінка минулого з елементами прогресивного сучасного. У своїй картині художники гармонійно поєднали автентичну красу, жіночу ніжність та інтерактивність сучасних технологій.

Варто зазначити, що Юрій з Мартою створили цілий цикл муралів, де жінки зображені в українських стародавніх строях, і ця нова ця робота є продовженням циклу.

10. Чорний кінь в Одесі

Де: Одеса, Французький бульвар, 85

Ще кілька років тому в Одесі не було жодного муралу. А сьогодні арт-об’єкти міста входять у списки кращих у світі.

Серед них і зображення голови коня, яка ніби поділена на дві половини: одна прикрашена яскравими квітами і рослинами, а інша підводними жителями. Зображення символізує баланс двох стихій — води та землі. Автор – художник з Маямі Ернесто Марані.

Суспільство

У Львові проведуть фестиваль кави: де та коли

Опубліковано

У Львові 11 і 12 травня у !FESTrepublic відбудеться четвертий фестиваль Coffee, Books & Vintage. Організатори обіцяють цікаву програму, де відбудуться національні кавові чемпіонати, зокрема з обсмажки кави, лате-арту та приготування в джезві, а також захід «кава й алкоголь».

Про це пише видання village.

Переможці цих змагань матимуть можливість представляти Україну на міжнародному рівні.

Фестиваль також пропонує дискусії та читання з авторами від видавництва «Старий Лев», 12 навкололітературних івентів, а також книжковий і вінтажний ярмарок. Організатори обіцяють кав’ярні, кондитерські, фудкорт, музику та стендапи, анонсують учасників заходу на пізніший час.

Читайте також: Українські дитячі книги потрапили до списку найкращих видань у Японії 

На фестивалі також відбудуться благодійні аукціони, а також буде можливість приносити або купувати на ярмарку українські сучасні книги, які потім передадуть до бібліотеки в селі Благодатному на Херсонщині, що було окуповане протягом дев’яти місяців на початку конфлікту.

Організатори також закликають долучитися до збору коштів на FPV-дрони та приходити плести маскувальні сітки в приміщення офісу !FEST. Квитки вже можна придбати за посиланням, проте їх вартість поступово зростатиме.

Нагадаємо, у Львові відкрилася бібліотека, яка об’єднує літературу про моду та майстерню для шиття.

Фото: village

Читати далі

Суспільство

На Кіпрі українці долучилися до Міжнародного фестивалю їжі: пригощали львівськими пляцками

Опубліковано

Українська громада Кіпру спільно з посольством України приєднались до відзначення Міжнародного фестивалю їжі в Нікосії.

Про це  повідомляє посольство України в Республіці Кіпр.

На заході, який проходив в Американській академії, загалом було представлено 17 країн.

Українці пригощали школярів академії варениками з картоплею та вишнями, львівськими сирниками, налисниками, медівником, маковиком, узваром та іншими традиційними українськими стравами.

Читайте також: Укрзалізниця виготовила ще два медичних евакуаційних вагони для ЗСУ

Нагадаємо, Мінкульт розпочав короткотривалі гранти.

Фото: Посольство України в Республіці Кіпр

Читати далі

Суспільство

В Україні хочуть створити Єдиний реєстр адрес: у Мінвідновленні пояснили його функцію

Опубліковано

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури починає впровадження Єдиного державного реєстру адрес в регіонах. Інформація з ЄДРА забезпечуватиме взаємодію між інформаційними системами на різних рівнях управління.

Про це повідомляє Міністерство відновлення України.

Це дасть змогу громадянам мати достовірні дані в реєстрі та отримувати низку потрібних соціальних і адміністративних послуг: реєстрацію місця проживання, отримання пільг чи субсидії. Також даний реєстр убезпечить від шахрайства щодо прав власності на нерухомість.

Наразі, в результаті підготовчої роботи сформовано 24 команди «менторів» (в кожній області) з 73 фахівців обласних військових адміністрацій, райдержадміністрацій та громад.

Як повідомили у Мінвідновленні, навчено 1 099 фахівців органів місцевого самоврядування, які отримали відповідний сертифікат про готовність до роботи й підтвердили навички.

Читайте також: За рік існування кластеру Brave1 на ньому зареєстрували 1600 оборонних розробок

“Більше 800 навчених громад найближчим часом почнуть роботу з наповнення ЄДРА, а ще 412, які знаходяться на фінальній стадії навчання, доєднаються відразу після його завершення та підтвердження отриманих навичок”, – зазначили у Міністерстві.

Довідка

Нещодавно Уряд України ухвалив Постанову про створення Єдиного державного реєстру адрес (ЄДРА). Його мета полягає в систематизації адресної інформації та створенні єдиного достовірного джерела адресних даних, де буде міститися інформація про кожен населений пункт, кожну вулицю і кожен номер будівлі. ЄДРА є одним із базових реєстрів відповідно до Закону України “Про публічні електронні реєстри”.

Нагадаємо, Нацбанк випустив монету до роковин Чорнобильської трагедії.

Фото: Міністерство відновлення України

Читати далі
Продовжити в браузері
Щоб встановити натисни Додати на Початковий екран
Додати на Початковий екран
Встановити
Встановлення майже не використовує пам’ять і забезпечує швидкий спосіб доступу до цієї програми.
Встановити
Update Contents
ШоТам Ми хотіли б показувати вам сповіщення про останні новини та оновлення
Відхилити
Дозволити сповіщення