Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Економіка

Які 10 навичок знадобляться вам у 2020 році і де їх прокачати

Опубліковано

“Більше людського” у вміннях, – так, якщо коротко, виглядають рекомендації експертів Всесвітнього економічного форуму, що тривав у Давосі 21-24 січня. 

Ще п’ять років тому аж третина з навичок, які будуть актуальні в 2020 році, пленталась у списку топ-10 на останніх позиціях. Аж тут, через п’ять років, креативність “стрибнула” на третє місце замість десятого, а критичне мислення – на друге замість четвертого

Щоб бадьоро рухатися кар’єрними сходами у 2020 році, коли роботизування діяльності наступає на п’яти, вам доведеться розвинути в собі більше людських якостей – як би дивно це не звучало. 

Ми у “ШоТам” разом з топ-10 кар’єрних вмінь за версією Давосу-2020 знайшли для вас і україномовні курси та рекомендації, як ці вміння прокачати. 

1. Комплексне розв’язання проблем.

У світі Big Data та штучного інтелекту комп’ютери потроху забирають роботу в людей, як колись Промислова революція замінила коней автомобілями. 

Проте машини все ще не надто розумні для вирішення складних проблем. І тому комплексне вирішення проблем сьогодні – навичка № 1, якою повинна володіти кожна людина. 

Немає конкретних правил або курсів, які ви повинні дотримуватися, щоб опанувати цю навичку. Думаємо, найкращий спосіб опанувати нею – робота “в полі”. Тобто, не боятись брати на себе відповідальність, шукати розв’язання проблем, аж поки не знайдете правильного підходу.

2. Критичне мислення.

Ви, мабуть, і самі знаєте, що з’явилися тисячі альтернативних джерел отримати необхідну інформацію, і слова “почув в новинах” перестають бути свідченням того, що почуті дані були достовірними. 

Мислити критично означає самостійно вивчати та аналізувати дані, з якими вам доводиться мати справу. І мати змогу зробити з цієї інформації ефективні для роботи висновки, не покладаючись на чужі думки. Тут від вас знадобиться терпіння і спостережливість. 

Онлайн-курс Наука повсякденного мислення від освітньої платформи Prometheus допоможе вивчити, чому люди вірять у неправдоподібні речі і як приймати зважені рішення. Тут ви отримаєте інструменти для формування незалежного аналітичного мислення, навчитесь відокремлювати факти від власного досвіду.

3. Креативність

Штучний інтелект допомагає нам прискорити темпи виробництва, але все ще не може бути креативним. На відміну від його творців – людей. Роботодавці прагнуть, аби їх працівники реалізували нові ідеї та вміли мислити поза рамками. 

За даними Світового економічного форумі у Давосі, креативність завершує трійку топових компетенцій, що будуть актуальні у найближчомуу десятилітті.  

Тому необхідно тренувати у собі вміння генерувати ідеї, бути відкритим до всього нового, шукати кілька підходів до вирішення однієї і тієї ж проблеми.

На курсі Креативне мислення від Відкритого університету Майдану (ВУМ ) за 19 занять ви навчитесь експериментам і мисленню поза шаблонами, виходу за межі стереотипів.

4. Управління людьми

Як-то кажуть, король без імперії – не король, точно так же і лідеру потрібна команда для досягнення мети. А це можливо лиш, якщо керівник володіє навичками управління людьми. 

“Ну, я ж не лідер/не керівник/не директор компанії”, – подумаєте ви і проскролите далі. А от і дарма: незалежно від вашої професії та роботи, навички управління людьми завжди знадобляться, оскільки великі речі не можна робити поодинці. Не ми радимо, Всесвітній економічний форум радить: навчитись керувати всією командою та підтримувати гармонію між її учасниками. 

Курс Управління людьми і проектами від Освітнього Хабу Києва якраз для молодих керівників. За п’ять модулів ви опануєте базові управлінські навички і дізнаєтеся, як приймати ефективні управлінські рішення та навіщо команді дружній клімат.

5. Взаємодія з іншими

Координація інших є важливою частиною попереднього пункту “Управління людьми”. Успіх команди значною мірою залежить від того, наскільки ефективно ви координуватимете комунікації в команді. Щоб дійсно очолити свою команду та досягти спільних цілей, ви повинні оволодіти цією майстерністю.

Управління комунікаціями в команді обійдеться вам у 1000 гривень. Зате ми матимете змогу дістати відповіді на питання персонально від експертки з конфліктології. А ще навчитесь конструктивно спілкуватися і нейтралізувати “підводні камені” корпоративної комунікації.

6. Емоційний інтелект

Тут мова про здатність контролювати і керувати власними емоціями – і пророблювати такі ж маніпуляції з емоціями інших. 

Для успіху потрібен контроль над власним розумом. Кажуть, оволодіння цією майстерністю – ключ до особистісного і кар’єрного зростання. 

Як і у будь-якій справі, перш ніж контролювати чужі емоції, вам доведеться навчитись контролювати свої. Attention: під впливом на емоції інших ми маємо на увазі створення комфортної атмосфери для спільної роботи команди. А ви про що подумали?

Розробники курсу Емоційний інтелект від Освітнього Хабу Києва обіцяють, що за п’ять модулів ви зможете краще керувати власними емоціями, розвинути емпатію  – і навіть досягти успіху у будь-якій обраній сфері. І все це, лиш приборкавши власні емоції.

7. Уміння сформувати власну думку і приймати рішення

Штучний інтелект все ще не здатний приймати рішення. Попит на цю майстерність поки не повинен знизитися, оскільки це найважливіший навик, дуже потрібний як роботодавцям,так і в особистому житті. Оволодіння цими навичками потребує опанування усіх попередніх, які ми перерахували: критичного мислення, креативності, спостережливості і, найголовніше – сміливості. 

Ось поради від інноваційної платформи онлайн-освіти EDUGET про те, як впоратись з проблемою вибору.

8. Орієнтація на клієнтів (або працівників, якщо мова про команду)

Це та якість, яка з часів 2015 року стала менш важливою, посунувшись на одну позицію вниз і опинившись на восьмому місці в списку скілів. 

У контексті команди вона все ще визначає якість вашого керівництва. Якщо ви не зможете оволодіти цією майстерністю, то втратите довіру та вірність підлеглого. А справжній лідер  – це той, хто допомагає своїй команді рости, не залишаючи нікого позаду. 

9. Уміння вести перемовини

Ця навичка здається дуже олдскульною, родом ніби ще з часів Дейла Карнегі. Але все ще укладання угоди без суперечок є ключовим умінням у веденні перемовин. Якщо ви не вмієте домовлятись, як же ви збираєтесь отримати те, чого хочете?

Тактичність і в той же час вміння сперечатися, вміння переконливо подати власні цілі – все це допоможе залишитись у виграші і під час укладання багатомільйонної угоди, і у приватному житті. 

Як вести перемовини від Coursera – суперпопулярний курс щодо стратегій та навичок від мічіганських професорів. Але тримайтесь, якщо раптом з англійською у вас не дуже! Бо лекції записані саме англійською. 

10. Гнучкість мислення

Аналітичне мислення керується логікою та послідовністю, а от здатність гнучко мислити застосовують, коли звичні рішення не спрацюють. Якщо ви можете відмовитись від зручної ідеї без зайвих слів, піддаєте сумніву усталені твердження, здатні поєднувати ідеї зі, здавалось би, різних сфер життя, то вітаємо – ви таки власник гнучкого розуму. Якщо ні, розвивайте в собі цю здатність.

Наприклад, прочитавши для початку статтю від експертної української платформи Career Hub про звички, які можуть розвинути гнучкість мислення

Економіка

Військові будуть отримувати більше відпускних днів: що змінилося

Опубліковано

Українські військові отримають більше відпусток завдяки новим законам, які були прийняті нещодавно. Ці нові закони розширять кількість ситуацій, при яких військовослужбовці матимуть право на відпочинок.

Про це повідомляє Херсонська ОДА.

Деталі

Зокрема, найближчим часом можна очікувати:

  • Відпустку при народженні дитини;
  • Відпустку за знищену техніку;
  • Основну відпустку;
  • Відпустку за сімейними обставинами або з інших поважних причин;
  • Невикористані відпустки під час воєнного стану.

Читати також: На Київщині знайшли найбільшу популяцію рідкої сон-трави з Червоної книги

Нещодавно з’явилася можливість отримати відпустку при народженні дитини для військовослужбовців. Вона триватиме до 14 днів і надається не пізніше ніж за 3 місяці з дня народження дитини. Важливо зазначити, що отримати цю відпустку під час воєнного стану неможливо. Вона передбачена лише на мирний час та час дії особливого періоду, але не воєнного стану. Оскільки зараз в країні діє воєнний стан, то при народженні дитини відпустку можуть надати за сімейними обставинами і тривалістю до 10 днів.

Також очікується, що незабаром буде введена відпустка за знищену техніку. Згідно з цим документом, за знищення техніки може надаватися відпустка, але не більше ніж 15 днів на рік. Зараз цей документ чекає на підписи, щоб набути чинності.

Нагадаємо, що в Дніпрі в закладах середньої освіти побудують три протирадіаційних укриття.

Фото: Армія Inform

Читати далі

Економіка

У Дніпрі в закладах середньої освіти побудують три протирадіаційних укриття

Опубліковано

У Дніпрі планують побудувати три протирадіаційні укриття (ПРУ) за 345 млн грн. Закупівлі вже проведено.

Про це повідомили у ГС “Центр фінансових розслідувань”.

Закупівся

Департамент капітального будівництва Дніпровської міської ради 30 квітня провів закупівлі для будівництва приміщень реабілітаційного центру. У всіх трьох тендерах переможцем став ТОВ “СК СТРОЙІНВЕСТ”. Раніше ця компанія вже успішно виконувала ремонтні роботи в лікарні ім. І.І. Мечникова та місцевій лікарні №4.

Читати також: Нацгварція показала знищення ворожого паливозаправника на східному напрямку (ВІДЕО)

Де саме буде проходити будівництво

Укриття будуть побудовані на територіях Дніпровської гімназії № 29, Дніпровської гімназії № 118 та Дніпровського ліцею № 144 імені Леві Іцхака Шнеєрсона.

Всі три проєкти планують завершити до кінця 2025 року.

Також ми повідомляли, що Дія.Освіта випустила серіал про те, як взаємодіяти з військовими та ветеранами.

Фото: Центр фінансових розслідувань

Читати далі

Економіка

Українці відкрили рекордну кількість ФОПів у першому кварталі

Опубліковано

Упродовж першого кварталу 2024 року українці відкрили рекордні 74 050 нових фізосіб-підприємців, що на 33,6% більше, аніж торік, та 18% більше, ніж до початку повномасштабного вторгнення у 2021 році.

Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними “Опендатабот” із посиланням на Єдиний державний реєстр.

Зазначається, що лідером за кількістю нових справ залишається Київ. За перший квартал поточного року у столиці зареєстрували 10 252 нових бізнесів – це 13,8% від загальної кількості. На другому місці Дніпропетровщина – 6,8 тисячі новостворених бізнесів, на третьому – Київщина – 5,7 тисячі нових ФОПів.

Де найчастіше відкривають ФОПи

Чверть нових бізнесів займаються роздрібною торгівлею – це найпопулярніша сфера протягом останніх 4 років.

Читати також: Мінветеранів анонсувало запуск Е-посвідчення для ветеранів у “Дії”

Серед найбільш запитаних напрямків бізнесу серед українських підприємців також надання індивідуальних послуг та комп’ютерне програмування.

Найпопулярніші нові бізнеси

Нагадаємо, з Донеччини до Волині курсуватиме безкоштовний евакуаційний потяг.

Фото: “Опендатабот”

Читати далі