Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Інструменти з шоколаду: як Олег Винник робить солодощі для справжніх чоловіків

Опубліковано

Інженерна освіта стала в нагоді львів’янину Олегу Виннику при виготовленні інструментів з шоколаду, і він відкрив «Ковальню шоколаду». Гайки, молотки, та навіть праски з кавоварками. Всі вироби – справжній конструктор, який можна збирати та розбирати. З досягнень – 40-кілограмовий трюфель та 10-кілограмова монета.  

Невеликий магазин знаходиться у центрі Львова, а знають про нього навіть за кордоном.

Шоколад для чоловіків

Я пішов до громадського харчування, бо в цьому бізнесі побачив більше потенціалу, ніж в ІТ. Хотілося робити шоколад для чоловіків, то ми знайшли приміщення, зробили там ремонт і відкрили магазин чотири роки тому.

Шоколадні інструменти роблять в Європі вже багато десятиліть. Але вони там більше як сувенірна продукція, на них ніхто не звертає уваги. Моя ідея була в тому, що інструменти повинні бути з якісного чорного шоколаду і мати чоловічий характер. Не просто сувенірка, яка продається в будь-якій кондитерській. 

Вирішив створювати шоколад саме для чоловіків, бо ці солодощі завжди були для панянок і дітей. Це виходить сексизм щодо чоловіків. Хоча за стільки років роботи багаторазово звинувачували в сексизмі власне проти жінок.

Маленька фабрика та шоколад з Європи

Виробництво знаходиться в селі Брюховичі за 10 км від Львова. Це маленька фабрика, загальна площа десь 200 квадратів. Поруч є маленьке кафе з зоною проведення майстер-класів. На фабриці працює команда з 8 людей. Можна приїхати на фабрику на екскурсію, подивитися, як все робиться. Ми завжди раді відвідувачам. 

Ми працюємо на шоколаді дуже хорошої якості, у Львові більше ніхто такий шоколад не продає і на нас дивляться, як на вар’ятів. Не розуміють, навіщо такий дорогий. Типу, яка різниця, люди і так будуть купувати.

Закуповуємо шоколад, бо власне виробництво дорого обходиться. Як робиться шоколад? Спочатку очищують какао-боби, обсмажують їх, і перемелюють на спеціальному обладнанні. Воно коштує від 200 тисяч євро, але то взагалі домашній варіант. Той, що потрібен нам, коштує десь 500 тисяч євро. А ще сировина та робота людей.

То нам простіше співпрацювати з фабриками в Італії, Бельгії, Німеччині, бо у них можна отримати якісний продукт, який нам потрібен. 

12 євро за кілограм шоколаду

Шоколад закуповуємо в Європі, він продається на біржі в онлайні. В закупці шоколад коштує близько 12-15 євро за кілограм. Якщо взяти в цілому на ринку по Україні, то крупні виробники працюють з сировиною, яка коштує 3-7 євро максимум.

Самий популярний продукт у нас – це ключики для машини. Є старовинна шоколадна праска, яка пуста всередині. То ви можете її відкрити і покласти щось.

Є гайки, які розкручуються. Є кавоварка. Наші шоколадні вироби як конструктор, їх можна розбирати та збирати. Дизайн інструментів в основному я придумував, з точки зору інженерної освіти.

Ціни на вироби стартують від 8 гривень до 500 гривень. Продаємо в нашому магазині у Львові, на сайті, партнери з Хмельницького, Києва, Одеси, Дніпра закуповують наш шоколад. Це кав’ярні, магазини, люди, які займаються ярмарками, сувенірною продукцією.

За кордоном популярніші, ніж в Україні

Ми набагато популярніші в Білорусі та Польщі, ніж в Україні. Багато туристів приїжджають до нас і кажуть, що їх блогери про нас написали, от вони приїхали подивитися, що ми робимо. Ми передавали в Швейцарію шоколад, їм сподобалось, сказали “Excellent!”, але для швейцарців він надто гіркий. Вони люблять більш молочний.

Але продавати за кордоном ми не можемо. Тому що експортувати 10 кг шоколаду точно так же складно, як і ешелон вугілля. Складність документальна: однакову кількість потрібно підготувати і величезному підприємству, і маленькому виробнику. 

Якщо ти продаєш продукт, який треба переміщати, то виникає багато питань. 

Сицилійська фісташка та інші складнощі

Чотири роки тому була величезна проблема в Україні з сировиною та обладнанням. Доводилось збирати по Європі. Наприклад, ми досі замовляємо для виготовлення форм американський силікон. Техніку привезли з Італії. В Україні зелену сицилійську фісташку знайти неможливо, то ми досі її закуповуємо за кордоном.

Є дуже багато людей, які вирішили вкрасти концепцію і ідею, та повторювати за нами. Та як з цим боротися? Нормальний споживач сам відчуває смак, якість шоколаду. Якщо людина не має голови, щоб придумати своє, а вважає найлегшим скопіювати, то зазвичай це шлях в нікуди. Вже не тільки ми в Україні робимо інструменти з шоколаду, але ми були першими, хто це зробив.

Переїзд до Польщі та вихід на глобальні ринки 

Ми не цілимось тільки на Львівський ринок, хотілося б розвиватися. Рік тому ми взагалі думали перенести виробництво в Польщу. Доля якась замовників за кордоном, тож це було б вигідним рішенням. Але наразі ми залишаємось тут, а далі будемо дивитися. 

В планах розвиток, тільки розвиток. Покращення якості продукції. Вихід на маркетплейси, глобальні ринки – це те, що найближчим часом хотілося б зробити. 

Загалом я задоволений, що людям подобається наш шоколад і ми тримаємо хорошу якість. 

Суспільство

Коргі Лакі з України став моделлю для пам’ятника королеві Єлизаветі II в Англії

Опубліковано

Українець по імені Коргі Лакі відзначився як одна з моделей для пам’ятника королеві Єлизаветі II, який недавно було відкрито у британському графстві Ратленд.

Про це повідомляє BBC Україна.

Фото: Getty Images

Про памʼятник

Бронзовий пам’ятник, який встановили поруч з бібліотекою в Окемі, став центром уваги під час офіційного святкування дня народження королеви, на яке зібралося чимало людей. Художник Хайвел Претлі зобразив королеву, оточену трьома коргі – її улюбленцями.

За інформацією ВВС Україна, однією з моделей для королівських собак став пес українки Антоніни Кириленко.

Читати також: Резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає

Коргі Лакі

Одного дня чоловік Антоніни вирішив взяти собаку по кличці Лакі із собою на роботу, прогулятися через парк. Там їх зустрів скульптор Хайвел Претлі. Лакі став моделлю для постаменту пам’ятника, ставши прототипом для коргі, який стоїть на задніх лапах.

Фото: Антоніна Кириленко

Скульптор уважно вивчив поведінку та особливості песика, грався з ним і зробив багато фото, щоб якомога точніше відтворити його у скульптурі. Родина Лакі була постійно на зв’язку з митцем та бачила весь процес створення монумента: від маленької глиняної скульптури – до відлиття бронзової статуї. Результат, за словами Антоніни, перевершив усі їхні очікування.

Нагадаємо, що в Києві покажуть фотовиставку про знищену росією українську культурну спадщину.

Фото: Getty Images

Читати далі

Суспільство

В Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць

Опубліковано

Голосування щодо перейменування 19 топонімів у застосунку “Київ Цифровий” триватиме до 12 травня.

Про це повідомляє Київська міська рада.

Як зазначив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, важливо почути думку мешканців столиці перед тим, як депутатський корпус Київської міської ради прийме рішення про перейменування цих міських об’єктів.

Варіанти змін

Пропозиція змінити назву площі між вулицями Січеславською та Кирпи на честь Північноатлантичного альянсу внесена. Крім того, киянам запропоновано обрати нові назви для вулиць Тургенєва, Пушкіна, Брюсова, Боткіна, Крилова, Нахімова, Достоєвського, Єсеніна, Ковалевської, Чаадаєва та Заслонова.

Читати також: Резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає

Також, пропонується перейменувати вулицю Станіславського на вулицю Богдана Ступки. Представники театру імені Івана Франка зауважують, що саме на цій вулиці проживав Ступка і працював у театрі протягом понад 30 років. Вони вважають, що це буде відповідним і символічним кроком для всього театрального мистецтва, якщо ця вулиця отримає ім’я великого українського актора.

Користувачі застосунку “Київ Цифровий” можуть обрати варіант, який, на їхню думку, є найбільш доцільним для перейменування конкретного топоніма. Для участі в голосуванні потрібно перейти до розділу “Електронна демократія”, обрати “Опитування”, переглянути перелік назв та проголосувати.

Як проголосувати

Для того, щоб проголосувати в додатку “Київ Цифровий”:

  • обирайте “Електронна демократія” ⟶ “Опитування”;
  • переглядайте перелік назв і натискайте “Проголосувати”.

Нагадаємо, що виробники дронів можуть отримати гранти на 80% від вартості проєкту.

Також ми повідомляли, що демо гри Threads of War про звільнення України від окупантів вже доступне на платформі Steam.

Фото: Київ Цифровий

Читати далі

Суспільство

В Києві покажуть фотовиставку про знищену росією українську культурну спадщину

Опубліковано

Четвертого травня в столиці буде представлена фотовиставка, на якій буде представлено фотографії, зроблені 65 журналістами, які зафіксували воєнні злочини РФ щодо культурної спадщини України.

Про це повідомляє Інститут масової інформацію.

Про акцію

Інститут масової інформації (ІМІ) та UNESCO звернулися до українських журналістів, репортерів і фотографів з проханням задокументувати наслідки шкоди, яку російська агресія завдала церквам, театрам, бібліотекам та культурним діячам.

Виставка об’єднала роботи 65 фотожурналістів. Через об’єктиви їхніх камер ми бачимо пошкоджені фасади церков, розбите скло культурних центрів, обвалені стелі театрів та попелом засипані бібліотеки. Саме вони зафіксували роботу художників, перформерів, культурних діячів і волонтерів, які продовжують працювати в умовах війни.

Читати також: В Україні покращився політичний та безпековий показники в Індексі свободи слова: дослідження

Як потрапити на виставку?

Виставка працюватиме в Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків з 4 травня до 19 травня включно.

Адреса: вулиця Терещенківська, 15. 

Час роботи: з 10:30 до 17:00, четвер з 12:00 до 19:30 (понеділок, вівторок – вихідні).

Вхід вільний.

Проєкт реалізує Інститут масової інформації за фінансової підтримки UNESCO Heritage Emergency Fund та народу Японії.

Нагадаємо, що в Харкові стартував кінофестиваль, присвячений музиці та культурі.

Також ми повідомляли, що в Україні покращився політичний та безпековий показники в Індексі свободи слова: дослідження.

Фото: Валентин Кузан

Читати далі