Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Як кавою лікують посттравматичний синдром. Ветеранська історія з Краматорська

“Поруч” – це метод заспокоєння”. Саме так вважає Володимир Бабич, який у Краматорську створив Центр допомоги ветеранам АТО та їх сімей “Поруч”.

Партнерський матеріал

Опубліковано

“Поруч” – це метод заспокоєння”. Саме так вважає Володимир Бабич, який у Краматорську створив Центр допомоги ветеранам АТО та їх сімей “Поруч”. Проект мав всі шанси провалитися через нестачу коштів. Але ветерани знайшли вихід і на грантові кошти від Фонду Східна Європа та Уряду Федеративної Республіки Німеччина відкрили соціальну кав’ярню, яка забезпечує функціонування центру.  Як з нуля побудувати соціальний бізнес та що робити, коли на це не вистачає фінансів? Про це нам розповів активіст Володимир Бабич, якому це вдалось.

 Володимир Бабич

Володимир Бабич

Переселенець з Донецька. До війни займався бізнесом, брав участь в автомайдані. За освітою інженер інформаційних мереж

Простір для людей війни

Я сам демобілізувався у 2015 році і після повернення до мирного життя осів в Краматорську, бо Донецьк залишився окупованим. Там разом з побратимами почав думати, як же підтримувати одне одного та що нам робити разом. Тоді прийшла ідея створити організацію для допомоги ветеранам АТО.

На війні люди витягнуті зі звичного для них життя. А коли повертаються, то їм потрібна допомога у адаптації до життя мирного. Для такої цілі і створюються центри по всій країні, де є взаємопідтримка від твого кола спілкування. Що ж допомагає ветеранам повернутись у звичне життя?

Це можуть бути сімейні заходи, психологічні лекції, чи спортивна активність – наприклад “адренолінопригоди”. А може хтось хоче спробувати себе у підприємницькій діяльності. Люди, які колись вирішили захищати країну від агресора, гідні мати таке місце та об’єднуватись у групи зі спільними цінностями та інтересами.

У нашому центрі юридична консультація, сімейні заходи, курси англійської мови, курси малювання, а також спортзал. Поки ми лише закінчуємо ремонт у новому приміщенні. Але з 2016 року через нас вже “пройшли” більше 800 ветеранів – як чоловіків, так і жінок.

У центрі обладнали новий спортзал, куди приходять ветерани АТО для реабілітації

“Підвішена” кава та знижки для АТОвців

Наш центр успішно функціонує вже три роки. Але для утримання постійно потрібні фінанси. Як ми вирішили це питання? Створили соціальну кав’ярню “Поруч” – для ветеранів АТО, а також для всіх жителів і гостей нашого міста. Ми мріяли про це ще з 2016 року, і тільки в квітні вдалось втілити в життя. Щоб відкритися, вклали власні кошти та залучили фінансову підтримку від Фонду Східна Європа, який реалізував проект з підтримки соціального підприємництва у співпраці з Childfund Deutschland e.V. за кошти Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Федеративної Республіки Німеччина. 

Краматорськ – невелике містечко, далеке від світових тенденцій культури споживання кави. Тому вирішили, що будемо робити ставку на якісну каву з широким асортиментом з різних країн. У нас навіть є гасло “Кава з найкращих світових плантацій – поруч”.

Кава у закладі коштує в середньому 25 гривень, а для АТОвців знижка 25%

Кав’ярня розташована в одному приміщенні з центром, поруч з Краматорським вокзалом. Тому до нас часто заходять гості з інших міст. Взагалі, наша цільова аудиторія – це активні громадяни та відвідувачі Центру, які хочуть спробувати щось нове у своєму житті. Та і Центр направлений саме на розвиток.

Люди, які приходять до нас, радіють, що ветерани АТО створили таку важливу ініціативу в місті, та ще й нарешті можна випити смачної кави.

Чим наша кав’ярня відрізняється від інших? У нас є кілька фішок – така собі система лояльності для клієнтів.

  • Знижки для учасників АТО. Для наших гостей ветеранів, або волонтерів робимо 25% знижки. Перевіряємо посвідчення, а волонтерів – за медійним фоном. 
  •  “Підвішена кава”. Людина може купити каву собі і подарунок іншому гостю кав’ярні, який прийде до нас. Це такий жест дружелюбності. 
  • Кавова альтернатива. У нас є фішка у самому способі приготування кави. Впроваджуємо культуру пиття кавових напоїв методом альтернативного заварювання (альтернативні методи приготування кави із допомогою спеціального кавового обладнання, яке відкриває природній смак напою, захований в кавовому зерні – авт.).
  • Продаємо кавові зерна. Наші відвідувачі можуть купити зерна з кращих плантацій та насолодитись смачною кавою не тільки в кав’ярні, а й вдома. 
Володимир Бабич готує альтернативну каву

Поки наша кав’ярня працює на самозабезпечення і додаткового прибутку не приносить. Головна наша особливість в тому, що це соціальний проект, завдання якого забезпечувати коштами центр допомоги ветеранам. І на це йде 80 % прибутку, а інші 20% повністю покривають витрати самої кав’ярні.

Наша мета – підтримувати ветеранів, бо ми знаємо, який важкий період адаптації. Тому і створюємо ці ініціативи.

Як відкрити кав’ярню з нуля та без коштів

Крок 1. Знайти приміщення

Наш Центр був запущений завдяки громадській організації Studena. До цього ми орендували приміщення. Але на оплату у нас не було коштів.

Щоб не залежати від оренди, зрозуміли, що нам потрібне власне приміщення. І тут допомогло те, що ми робимо ініціативи разом з побратимами. Один з них абсолютно безкоштовно віддав нам приміщення під діяльність нашого центру та кав’ярні.

Крок 2. Гроші на кав’ярню

Коли ми вирішили відкрити кав’ярню для фінансової підтримки нашого центру, то постало питання -а на які ж кошти? Стартували з власними коштами – 60 тисяч гривень. А згодом дізнались про проект з підтримки соціального бізнесу на Сході України від Фонду Східна Європа та Childfund Deutschland e.V. за кошти Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Федеративної Республіки Німеччина. Вони проводили тренінги та навчали підприємців, а потім ми дізнались, що буде грантова підтримка і подали заявку. Від Фонду ми отримали 125 тисяч гривень. Але ще додатково довелось залучати 130 тисяч гривень, тому що приміщення було майже повністю зруйноване і ремонт потребував багато коштів.

Крок 3. Знайти постачальників і персонал

Ми як соціально-відповідальний бізнес хотіли брати до себе в команду ветеранів АТО. Але поки ми не відкрились, це не виходило. Зараз у нас працює два бариста: один переселенець, інший житель Краматорська. Я їх навчив всьому і з квітня вже не стою за стійкою.

Також домовилися з постачальниками. Це теж наші побратими з Києва, які напряму возять кавові зерна та обжарюють на своєму обладнанні. Ми хочемо розкрити для жителів Краматорська якомога більше кавових смаків. Тому працюємо з широким асортиментом кави з Америки, Африки та Азії.

У планах – кейтерінг

Коли ми тільки подались на грантову заявку, то повинні були за два місяці зробити об’єм роботи, який розраховувався на півроку. Але спільними зусиллями це вдалось. Зараз складність в тому, що ремонт не повністю закінчений і ми змушені закривати кав’ярню у суботу і неділю, щоб проводити роботи. Тому втрачаємо кошти.

Думаю, найближчим часом повністю перейдемо в сферу кейтерінгу і будемо робити також і власні десерти.

Але ми продовжуємо працювати, бо несемо важливу місію – допомагати захисникам і захисницям, щоб вони не почували себе самотніми і могли легко повернутись до попереднього життя.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Соціальне підприємництво як інноваційний механізм вирішення питань суспільного розвитку», що реалізується Фондом Східна Європа та громадською організацією ChildFund Deutschland e.V. і є частиною програми «Сприяння розвитку міжсекторного партнерства в цілях захисту інтересів дітей: долучення ВПО до активних учасників процесу». Проект виконується за підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Точка зору, відображена у  цій публікації може не співпадати з точкою зору Фонду Східна Європа, ChildFund Deutschland e.V. чи Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Федеративної Республіки Німеччина.

Суспільство

Коргі Лакі з України став моделлю для пам’ятника королеві Єлизаветі II в Англії

Опубліковано

Українець по імені Коргі Лакі відзначився як одна з моделей для пам’ятника королеві Єлизаветі II, який недавно було відкрито у британському графстві Ратленд.

Про це повідомляє BBC Україна.

Фото: Getty Images

Про памʼятник

Бронзовий пам’ятник, який встановили поруч з бібліотекою в Окемі, став центром уваги під час офіційного святкування дня народження королеви, на яке зібралося чимало людей. Художник Хайвел Претлі зобразив королеву, оточену трьома коргі – її улюбленцями.

За інформацією ВВС Україна, однією з моделей для королівських собак став пес українки Антоніни Кириленко.

Читати також: Резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає

Коргі Лакі

Одного дня чоловік Антоніни вирішив взяти собаку по кличці Лакі із собою на роботу, прогулятися через парк. Там їх зустрів скульптор Хайвел Претлі. Лакі став моделлю для постаменту пам’ятника, ставши прототипом для коргі, який стоїть на задніх лапах.

Фото: Антоніна Кириленко

Скульптор уважно вивчив поведінку та особливості песика, грався з ним і зробив багато фото, щоб якомога точніше відтворити його у скульптурі. Родина Лакі була постійно на зв’язку з митцем та бачила весь процес створення монумента: від маленької глиняної скульптури – до відлиття бронзової статуї. Результат, за словами Антоніни, перевершив усі їхні очікування.

Нагадаємо, що в Києві покажуть фотовиставку про знищену росією українську культурну спадщину.

Фото: Getty Images

Читати далі

Суспільство

В Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць

Опубліковано

Голосування щодо перейменування 19 топонімів у застосунку “Київ Цифровий” триватиме до 12 травня.

Про це повідомляє Київська міська рада.

Як зазначив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, важливо почути думку мешканців столиці перед тим, як депутатський корпус Київської міської ради прийме рішення про перейменування цих міських об’єктів.

Варіанти змін

Пропозиція змінити назву площі між вулицями Січеславською та Кирпи на честь Північноатлантичного альянсу внесена. Крім того, киянам запропоновано обрати нові назви для вулиць Тургенєва, Пушкіна, Брюсова, Боткіна, Крилова, Нахімова, Достоєвського, Єсеніна, Ковалевської, Чаадаєва та Заслонова.

Читати також: Резиденти “Дія.City” анонсували спілку Diia.City.Union для розвитку IT: що це означає

Також, пропонується перейменувати вулицю Станіславського на вулицю Богдана Ступки. Представники театру імені Івана Франка зауважують, що саме на цій вулиці проживав Ступка і працював у театрі протягом понад 30 років. Вони вважають, що це буде відповідним і символічним кроком для всього театрального мистецтва, якщо ця вулиця отримає ім’я великого українського актора.

Користувачі застосунку “Київ Цифровий” можуть обрати варіант, який, на їхню думку, є найбільш доцільним для перейменування конкретного топоніма. Для участі в голосуванні потрібно перейти до розділу “Електронна демократія”, обрати “Опитування”, переглянути перелік назв та проголосувати.

Як проголосувати

Для того, щоб проголосувати в додатку “Київ Цифровий”:

  • обирайте “Електронна демократія” ⟶ “Опитування”;
  • переглядайте перелік назв і натискайте “Проголосувати”.

Нагадаємо, що виробники дронів можуть отримати гранти на 80% від вартості проєкту.

Також ми повідомляли, що демо гри Threads of War про звільнення України від окупантів вже доступне на платформі Steam.

Фото: Київ Цифровий

Читати далі

Суспільство

В Києві покажуть фотовиставку про знищену росією українську культурну спадщину

Опубліковано

Четвертого травня в столиці буде представлена фотовиставка, на якій буде представлено фотографії, зроблені 65 журналістами, які зафіксували воєнні злочини РФ щодо культурної спадщини України.

Про це повідомляє Інститут масової інформацію.

Про акцію

Інститут масової інформації (ІМІ) та UNESCO звернулися до українських журналістів, репортерів і фотографів з проханням задокументувати наслідки шкоди, яку російська агресія завдала церквам, театрам, бібліотекам та культурним діячам.

Виставка об’єднала роботи 65 фотожурналістів. Через об’єктиви їхніх камер ми бачимо пошкоджені фасади церков, розбите скло культурних центрів, обвалені стелі театрів та попелом засипані бібліотеки. Саме вони зафіксували роботу художників, перформерів, культурних діячів і волонтерів, які продовжують працювати в умовах війни.

Читати також: В Україні покращився політичний та безпековий показники в Індексі свободи слова: дослідження

Як потрапити на виставку?

Виставка працюватиме в Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків з 4 травня до 19 травня включно.

Адреса: вулиця Терещенківська, 15. 

Час роботи: з 10:30 до 17:00, четвер з 12:00 до 19:30 (понеділок, вівторок – вихідні).

Вхід вільний.

Проєкт реалізує Інститут масової інформації за фінансової підтримки UNESCO Heritage Emergency Fund та народу Японії.

Нагадаємо, що в Харкові стартував кінофестиваль, присвячений музиці та культурі.

Також ми повідомляли, що в Україні покращився політичний та безпековий показники в Індексі свободи слова: дослідження.

Фото: Валентин Кузан

Читати далі