Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Як в Україні безкоштовно отримати протез. Досвід жителя Ізюма, який наступив на міну «пелюстку»

СПЕЦПРОЄКТ

Опубліковано

Зараз ви читатимете статтю ШоТам з проєкту журналістики рішень. Ми створили його для людей, які постраждали від мінно-вибухових травм.
Цей проєкт важливий для нашої редакції тому… Більше
Тут розповідаємо історії українців, які втратили кінцівки чи отримали інші тяжкі поранення, щоби люди з такими випадками знали — в їхній унікальній ситуації є вихід.


Історії, які ми тут зібрали, є прикладом лідерства для підприємиць та активісток. Попри війну, ці жінки відкривають чи продовжують бізнес, волонтерять і мотивують волонтерити.

«Це було так неочікувано. Воно як бахнуло, то мене оглушило. Коли глянув на ногу, то зрозумів, що стопи немає», ­— пригадує 45-річний Олександр Коцюба. Торік після звільнення Ізюма він повернувся додому й наступив на «пелюстку». Як наслідок йому ампутували стопу, а потім поставили протез.

Зараз держава фінансує протезування людей з інвалідністю. За це відповідає Фонд соцзахисту, який і приймає заявки. Що потрібно для того, аби отримати протез, читайте в матеріалі ШоТам.

Поїхав рятувати будинок в деокупованому місті

Олександр — будівельник. Він жив в Ізюмі, але виїхав з родиною незадовго до окупації. Після звільнення міста повернувся до свого будинку, щоб відновити його після російських атак.

Коли Олександр працював біля дому, він наступив на так звану «пелюстку» — протипіхотну міну натискної дії радянського виробництва. Чоловіку відірвало ліву стопу.

Олександр Коцюба тримає шматок гумового чобітка, який розірвало внаслідок вибуху. Фото: ШоТам

На щастя, поруч були українські військові. Вони відтягнули пораненого та перетягнули його ногу джгутом. Кілька хвилин — і на місці вже були медики. Олександра поклали на ноші та повезли в лікарню, де йому ампутували ступню. Чоловік одразу вирішив, що буде ставити протез.

Держава допоможе з протезом

Протезування нині доступне для українців, які втратили кінцівки внаслідок війни. Олександр каже: це безкоштовно і швидко. Ось як це працює:

  1. За протезом чоловік звернувся до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, і йому допомогли. Подзвонити можна за безкоштовним номером: 15-39.
  2. Щоб отримати протез за кошти держави, цивільним спершу потрібно зібрати пакет документів і подати заяву до Фонду соцзахисту. Це можна зробити фізично через ЦНАП чи орган соціального захисту населення, а також через заявку онлайн в «Електронному кабінеті осіб з інвалідністю».
  3. Наступний крок — обрати виробника. Держава надає змогу ознайомитися з різними фірмами, які виготовляють протези. 
  4. Далі потрібно очікувати на рішення Фонду соцзахисту. Схвалення дозволу на протезування може надійти в SMS-повідомленні чи можуть подзвонити або написати в електронному кабінеті.
  5. Відтак людині, яка потребує протезування, потрібно звернутися до фірми, яку вона обрала, та очікувати на надання послуги. До речі, протягом двох тижнів після цього за бажанням ще можна змінити виробника.
Олександр Коцюба показує протез, який йому встановили на лівій нозі. Фото: ШоТам

Постійному протезу передує навчальний

За словами протезиста Сергія Коваля, який займався виготовленням протеза для Олександра, кожній людині конструкцію підбирають індивідуально. Зокрема, фахівці звертають увагу на вид ампутації: чи збережене коліно, чи є культя тощо. Також важливо те, чи активною є людина в житті.

«Технологія розвивається. Наразі є електронні колінні вузли, а також імпланти, які «саджають» у кістку, і вже до кістки кріпиться сам колінний модуль. Конструкція, яку ми зараз виготовляємо, — це тримач. Далі йде колінний модуль, а далі вже сама труба з фіксатором, які всаджуються в кістку», — розповів Сергій Коваль.

Фахівець додає: протези зазвичай виготовляють швидко. Приблизно за тиждень людині можуть зробити навчальний протез, а протягом місяця-півтора вже постійний. Перевагу в черзі надають військовим, цивільним з мінно-вибуховими травмами, а також дітям.

Відновлює своє житло й допомагає іншим

Тепер Олександр має протез, а з ним — можливість продовжувати відновлення власного будинку. Паралельно чоловік допомагає іншим і заробляє цим на життя — будівельні роботи виконує власноруч. У майбутньому він планує повернутися на підприємство, де працював до вторгнення, але вже з меншим навантаженням.

Олександр Коцюба працює біля власного будинку, який постраждав від російських обстрілів. Фото: ШоТам

Олександр закликає всіх українців, які також втратили кінцівки внаслідок мінно-вибухових травм, не опускати руки, а натомість переключатися на роботу. Каже, що коли сам працює, то взагалі забуває, що він на протезі. 

Матеріал створено в партнерстві з ПРООН в Україні та за підтримки Уряду Японії. Серія публікацій реалізується в межах проєкту «Сприяння безпеці людей в Україні шляхом реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною».

Суспільство

Українським медикам подарували електрокари: у які області надійде допомога

Опубліковано

75 сучасних електромобілів уже найближчим часом поїдуть у заклади первинної медико-санітарної допомоги у 20 областях. Авто закуплені в межах спільного проєкту зі Світовим Банком «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (Heal Ukraine).

Про це повідомляє МОЗ України.

Саме медичні працівники первинної ланки потребують додаткової мобільності під час супроводу пацієнтів в регіоні. Завдяки новим авто сімейні лікарі, вузькоспеціалізовані медики та медсестри зможуть:

  • надавати паліативну допомогу вдома у пацієнта,
  • здійснювати патронажні огляди новонароджених,
  • виїжджати до малорухливих пацієнтів,
  • організовувати роботу мобільних пунктів вакцинації,
  • виїжджати до пацієнтів у містечках, селах та віддалених громадах.

Читайте також: В Київській області відкрилась перша мобільна аптека

До того ж це – альтернативний і дешевший вид транспорту на випадок перебоїв з паливом.

❝В умовах війни цивільна медична система зіштовхується з безліччю викликів. Попри все, забезпечити українців доступом до необхідної медичної допомоги — наш незмінний пріоритет. Вдячний нашим медикам, які за будь-яких умов і загроз для себе, продовжують робити свою роботу — лікувати людей. Вдячний всім нашим партнерам — і міжнародним, і українським. Урядам, людям, громадським організаціям, які підтримують Україну та українців у цей надскладний час❞, – сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Нагадаємо, “Укрзалізниця” переобладнала ще два вагони для евакуації поранених.

Фото: МОЗ

Читати далі

Суспільство

Усміхнена старенька пара на Галичині: історік показав світлину 1937 року

Опубліковано

Український історик Микола Бандрівський показав архівну фотографію старенької пари з Галичини, яку зробити в 1937 році. Він поділився історією світлини зі своєю авдиторією. Фото було виставлене на сторінці Oleksandr Romazan.

Про світлину історик розповів на своїй Facebook-сторінці.

фото: Микола Бандрівський

Історія світлини

На цій майже столітньої давності світлині, ви бачите ну, вже дуже стареньких, але – усміхнених і щасливих діда і бабу. Це фото підписане, що це “Галичина. 1937 рік” і виставлене девʼятого травня на сторінці Oleksandr Romazan у Facebook.

Читати також: Проєкт USAID замовив в українського заводу 300 вагонів-зерновозів

Невідомо, в якому саме селі було зроблено цю світлину.

“Але, точно знаю, що таких щасливих пар, які в любові і злагоді дожили до дуже поважних літ, в Галичині – незліченна кількість”, – відзначає Микола Бандрівський.

За плечима у таких пар – війни, різні пошесті, голод і розкуркулення, але ніщо з того всього не здатне було стерти з їхніх лиць отой щасливий усміх наприкінці їхніх днів.

“Отож, дай Боже кожному з нас дожити до їхнього віку і відходити з цього земного життя без якогось особливого, за ним, жалю, але з твердою надією на загальне Воскресіння”, – відзначає історик.

Нагадаємо, що фільм Алана Бадоєва став доступним на британській платформі OD365.

Також ми повідомляли, що влітку вийде український шутер про ковбоїв A Twisted Path to Renown: коли саме (ВІДЕО).

Фото: Микола Бандрівський

Читати далі

Суспільство

Про втрачений Маріуполь: проєкт «KRYLATI» руйнує стереотипи про схід і захід

Опубліковано

Маріуполька Індіра Урусова втратила дім, але знайшла спосіб розказувати про нього з листівок і постерів. Опинившись у Болгарії, дівчина створила проєкт «KRYLATI», який тепер виріс у цілу освітню спільноту. Разом з подругою Індіра організовує івенти, а також запрошує істориків та жителів сходу розказати про справжню українську Донеччину.

Як «KRYLATI» руйнують стереотипи про схід і захід та про що мріє Індіра, дивіться в новому випуску ШоТам!

Особиста історія дівчини

Якщо в тебе загроза життю, тобі треба на якомога швидше виїхати, ти не знаєш, чи це можливо чи ні. По дорозі дуже багато людей каже про те, що не виїжджайте, бо там розстрілюють машини на виїзді.

Мене звати Урусова Індіра, мені 22 роки, я сама родом з Маріуполя. У Маріуполі я завжди активно займалась будь-якою волонтерською, громадською і загалом суспільною такою діяльністю. І тоді, напевно, я отримала той самий поштовх до отримання своєї першої освіти бакалаврської на спеціальності «Евент-менеджмент» в Київському національному університеті культури і мистецтва.

Але так склалося, що стався ковід, тому ми загалом не дуже багато навчалися в самому Києві. І я більшу частину свого навчання провела в Маріуполі.

Повномасштабне вторгнення

Повномасштабне вторгнення ми зустріли трошки раніше, навіть за тиждень до 24 лютого, бо тоді вже були чутні вибухи, були чутні якісь дії, які відбувалися. Тоді було дуже багато військових, які ставали на околицях нашого міста, адже я жила на околицях міста.

Першого березня у нас перестав ловити зв’язок, нас перестали давати воду, газ. Тому ми переїхали ближче до центру міста, готували їжу на вулиці, розпалювали вогнище і якось пристосовувалися до цього життя.

Але вже 18 березня біля нашого будинку прилетів снаряд в госпіталь військовий. Батьки на той час вирішили, що це насправді зараз шанс єдиний виїхати з Маріуполя. І вже 20 березня ми виїхали з Маріуполя, опинилися в Бердянську.

Евакуація закордон

Ми там провели буквально пів місяця і більше ми там не захотіли бути, адже там вже теж була окупація. Ми їхали через країну-агресора, потім ми виїжджали через Грузію, надалі у нас була Туреччина, Греція і таким чином ми опинилися в Болгарії.

Це був важкий період, бо це було одинадцять днів поїздки в машині з купою речей, які ми встигли забрати. Я це виставила собі в соціальній мережі, на що дуже активно зреагувала моя подруга Ната, яка сказала, що це неймовірно класно і це не можна просто так залишати.

Одинадцятого травня «KRYLATI», запустилися, ми продали в той день всі свої листівки. Зараз я проживаю в двох містах, скажімо так. В Києві і у Львові, бо родина тут, я навчаюся у Львові.

“Розказуємо про справжню Донеччину”

Напевно, зараз більше отримую якихось навичок, намагаюся ці навички втілювати в проєкті, якось його розвивати і робити більш професійним.

Ми організовуємо лекції, де розказуємо про справжню Донеччину без стереотипів, розказуємо про те, як взагалі жити на Донеччині, що таке Донеччина, чи взагалі існує Донбас і всі ці такі питання, які нам постійно ставлять.

Сьогодні, коли ти опиняєшся в іншому місті і абсолютно не маєш ніякої можливості повернутися додому, тобі дуже важливо розказати про це іншим. Тому «KRYLATI», вони в першу чергу покликані розповідати про дім. І тому для мене важливо хоча б розказати про це іншим людям, розказати про те, чого вони не бачили.

Бо дуже багато людей приходять до нас на лекції і кажуть, що вони ніколи не були на Сході, вони ніколи не були в Маріуполі, не були в будь-якому іншому місті. І для мене це є такою трохи втратою, але в той же час це виклик розказати цим людям так, щоб вони ніби побували там.

Або щоб вони закохалися в цей регіон настільки, щоб потім приїхати його відбудовувати і щось там робити. І крила, і ті історії, і ці лекції, вони не просто є таким освітнім напрямком. Вони є напрямком, в якому і люди можуть познайомитись, а якщо це люди зі Сходу, то вони можуть знайти спільноту для себе. Тобто ми дуже багато чуємо про те, що дякуємо вам, дівчата, ви насправді зробите класну справу. Ви для мене як рідні східняки.

Читати також: UAnimals випустили колекцію одягу з тваринами захисників з Азовсталі

Думки про дім

Я сумую з Маріуполем і, напевно, дуже би хотіла зараз повернутися туди, пройтися по тим самим вуличкам. Я би хотіла просто, щоб мене висадили десь на в’їзді в місто. Я би хотіла просто пройтися по тим вуличкам до свого дому.

Коли ми виїжджали, мені не вистачило цього моменту прощання з цим містом, бо це було дуже швидко. І цього вимагали події, які тоді відбувалися, вимагали ці обстріли постійні. Тому я би хотіла просто пережити, напевно, цю травму повністю, саме проходячи по цим місцям, проходячи по тим місцям, де відбувалися класні події мого життя, де я переживала свої емоції.

І, напевно, дуже би хотіла потрапити на площу біля драму, бо це місце куди ми постійно казали, що ми туди повернемося.

Нагадаємо, що фільм Алана Бадоєва став доступним на британській платформі OD365.

Читати далі