Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

«З усього саду вижила лише маленька яблунька». У селі на Чернігівщині з руїн будують нове енергоефективне житло

СПЕЦПРОЄКТ

Опубліковано

Село Новоселівка тримало першу лінію оборони Чернігова, тому тут так багато руйнувань: 148 будинків знищені вщент і ще 317 мали пошкодження. 

Але місцеві мешканці не опускають рук: за підтримки міжнародних фондів вже відремонтовано майже всі будинки з частковими пошкодженнями. Для тих, хто втратив житло повністю, будують нове. П’ять сімей вже цієї зими знову матимуть власний дім.

Поки люди проживають у модульних містечках від польських партнерів. Про руйнування та нові будинки з SIP панелей, читайте у матеріалі ШоТам.

Володимир Шелупець

Киселівський сільський голова.

Раніше нацисти, а тепер рашисти спалили будинки 

Село Новоселівка нашої громади було у першій лінії оборони Чернігова, тому саме там найбільше руйнувань. «Під нуль» зруйновано 148 будинків і ще 317 частково пошкоджені. Одразу коли окупанти пішли з нашої землі, ми створили комісію для обстеження руйнувань громади. Тоді ж ми розпочали писати листи до всіх відомих та невідомих нам благодійних фондів, також донори приходили через обласну воєнну адміністрацію. Відгукнулось багато організацій, та першим був Червоних Хрест – безплатно надали нам будівельні матеріали.

У Новоселівці 280 людей шукають на власний будинок. Фото: ШоТам.

Майже всі будинки, які були пошкоджені частково, вже відбудувалися і люди повернулись у свої домівки. Складніша ситуація з повністю знищеними будинками.

З перших днів звільнення до нас приїжджали різні делегації з Європи. Поляки миттєво відгукнулись на наші потреби та завезли три модульних містечка – одне в Новоселівку і два на Нижню базу у Чернігові, що також є частиною нашої громади. Ми щиро вдячні, що наші польські партнери так швидко допомогли дати людям дах над головою. 

Розпочали з підведення комунікацій: водопостачання та водовідведення профінансували Червоний Хрест та німецький фонд New Way, а от електроенергію та благоустрій робили коштом місцевого бюджету. 

Загалом такі містечка розраховані на 352 осіб, та, наприклад, у Новоселівці нині проживає 82 сімʼї, а це близько 280 осіб. Проживання безкоштовне – всі комунальні витрати покриваються місцевим бюджетом та через компенсації військової адміністрації. Взимку було важкувато через відключення електроенергії, та наші партнери допомагали. Нідерландці давали пальне для генераторів, то якось протримались. 

Партнери з Польщі встановили на Чернігівщині три модульних містечка. Фото: ШоТам.

Усі ці люди чекають на відновлення власного житла. Цього року за допомоги фонду Open Door Ukraine встановлюють чотири енергоефективні будинки в Новоселівці та ще один в селі Товстоліс. За даними нідерландців, вартість будівництва одного житла складає близько 30 тисяч євро. Це якісні, утеплені домівки з високоізоляційних SIP панелей, що мають гарантію використання 50 років. 

Світлана Максименко

жителька села Новоселівка, Чернігівської області.

На щастя, нам одним з перших запропонували відбудувати житло

24 лютого рано-вранці мені подзвонила невістка з Харкова і каже: «Харків бомблять, почалась війна». Яка війна? Ми не могли повірити. Ну так ходиш, руки ламаєш, не знаєш, що робить. У мене дочка живе через дорогу – пішла до неї. Згодом приїхав син та забрав нас до Чернігова, а чоловік залишився на господарстві. 

Ми як думали: ну два-три дні й перестануть, треба потерпіти і повернемось додому. А воно чим далі, тим сильніше і гірше. Потім звʼязку з ним зовсім не стало. Як чоловік потім розказував, не було ні світла, ні газу. Єдине, що рятувало – пічне опалення. І десь 5 березня разом зі сватами він приїхав до нас у Чернігів. 

Але і тут сильно бомбили, тому 19 березня волонтери вивезли нас до Новгород-Сіверського, де ми жили до кінця квітня. Приїхали, а там тиша. Незвично. Лиш час від часу виють сирени. 

Онучці всього 3 рочки і вона так боялась тих сирен, плакала, просила нас: «Бабулю, мамо, ходімте у підвал». Кажемо їй: «Не бійся, тут не стріляють». «Ні, ходімте у підвал». Потім вже звикла, заспокоїлась. 

Нашого будинку не стало 7 березня 2022 року. Сусіди розказали, що рашисти скинули дві авіабомби – так наш і всі навколишні будинки зруйнувались. Цей дім дістався у спадок від моєї тітки – вона дітей не мала, а ми допомагали їй по господарству та з усім. Тож вона нам і залишила будинок. Трошки підремонтували і восени 2014 року переїхали сюди жити. Але прийшли орки і тепер нічого немає – прямими влучаннями розбили все вщент: будинок, сарай, погріб і навіть город був весь у вирвах! 

Як прогнали орків, ми одразу повернулись. Але дому нема – самі руїни. Так ми стали жити у модульному містечку. Це непросто з власного будинку переїхати в малу кімнату зі спільним санвузлом, кухнею, дитячою. Довго звикали, але якось призвичаїлись.

Влітку вдома буде прохолодно, а взимку – тепло. Фото: ШоТам.

На щастя, нам одним з перших запропонували відбудувати житло. Приїхали представники сільради разом з нідерландським фондом – ми підходили під їхні вимоги. Дуже сильно вдячні їм за це. Поки тривали погодження та підготовчі етапи, то воно лячно було. Як почали зводить фундамент, а потім будинок, то на душі так тепло-тепло стає, що скоро увійду у своє вже. Знов буду сама собі хазяйка.

Ще незвично, що матеріал невідомий нам. Ми як звикли – цегла або ж блоки. А тут SIP панелі – сучасні технології! Влітку вдома буде прохолодно, а взимку – тепло. Матимемо дві кімнати та велику кухню-студію. Вже проклали опалення, труби для води. На днях мають залити підлогу. 

Потрошки і город відновимо. З усього саду лишилась одна маленька яблунька, що цього року навіть дала урожай. Волонтери привезли саджанці, ми вже посадили малину та полуницю. Квіти засіяли. Новий садок заклали, буде у нас ще груша, вишня, персик.

З усього саду вижила лише одна маленька яблунька. Фото: ШоТам.

Навколо люди теж рухаються: хто мав не сильних пошкоджень, вже навіть поремонтували. А от у кого знесено повністю, то от чекають як і ми. Нідерландці обіцяють з наступного року відбудувати житло й іншим людям. Так потрохи і село відродиться, і життя повернеться.

Цей матеріал створено ГО «Криголам» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ICAP Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. 

Зміст статті не обовʼязково відображає погляди ICAP Єднання, погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.

Суспільство

В Києві на Подолі активісти озеленили антипаркувальні стовпчики

Опубліковано

На вулиці Волоській раніше була незаконна парковка “ялинкою”, що залишала не більше метру місця для проходу. Активісти спочатку встановили антипаркувальні стовпчики, а потім засадили їх рослинами.

Про це повідомляє “DIY Київ”.

З метою протидії незаконному паркуванню учасники спільноти “Спаська” встановили бетонні антипаркувальні перешкоди, які за три місяці прикрасили рослинами за допомогою ініціативи “DIY Київ”. Усе необхідне для цього перевозили вантажним велосипедом.

Читати також: В Україні презентували посібник, який допоможе зробити заклади реабілітації безбарʼєрними

Ці заходи були проведені біля “Самосаду” на Подолі в лютому 2024 року, залучивши данського містобудівника Мікаеля Колвілла-Андерсена.

Нагадаємо, в Україні відбудеться фестиваль кіно, яке було створено за допомогою ШІ.

Також ми повідомляли, що українські розробники створили мобільну гру з кримськотатарською поезією.

Читати далі

Суспільство

Канада розпочне виробництво бронемашин в Україні

Опубліковано

Канадська компанія Roshel має намір розпочати виробництво бронетехніки на території України.

Про це пише видання MMR.

“Ми на завершальній стадії планування локалізації частини нашого виробництва в Україні”, – зазначив в інтерв’ю генеральний директор компанії Роман Шимонов Шимонов.

Він наголосив, що від початку повномасштабного російського вторгнення до компанії влаштувалося понад 200 біженців з України. За час своєї роботи вони отримали необхідний досвід та прагнуть повернутися додому, щоб продовжити роботу вже там.

Читати також: Розробники анонсували створення сервісу, який мінімізує ризики користування Telegram

Про компанію

Компанія Roshel (Roshel Smart Armored Vehicles) є виробником колісних броньованих та інкасаторських автомобілів, а також бойових броньованих машин.

У рамках військової допомоги після російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, уряд Канади надав Сухопутним військам України 8 бронеавтомобілів Senator APC, виготовлених фірмою Roshel. Перші з них надійшли до Сил оборони України в травні 2022 року. Станом на початок грудня 2022 року українській армії передали вже сотню таких автомобілів. Також наприкінці грудня 2022 року бойові броньовані автомобілі Senator APC були передані Чернігівському прикордонному загону.

Нагадаємо, Чехія надасть Україні €750 тисяч на розвиток лісової галузі.

Фото: Roshel

Читати далі

Суспільство

В Україні презентували посібник, який допоможе зробити заклади реабілітації безбарʼєрними

Опубліковано

У Києві відбулася презентація покрокової інструкції “Безбарʼєрність у реабілітаційних відділеннях”, яка спрямована на створення безбар’єрних закладів реабілітації в Україні.

Про посібник

У період повномасштабної війни в Україні, коли збільшується кількість поранених, виявляється, що багато лікарень та реабілітаційних закладів недостатньо пристосовані для потреб пацієнтів. У новому посібнику ви знайдете:

  1. Перелік основних реабілітаційних послуг.
  2. Матрицю порушень, що ілюструє бар’єри, з якими стикаються різні маломобільні групи населення.
  3. Рішення для різних просторів лікарні, включаючи вхід, подвір’я, коридори, сходи та ліфти, палати, навігацію, їдальню, душові та вбиральні.
  4. Кабінети фізичної терапії та ерготерапії, де пацієнти зможуть відновити побутові навички, такі як кип’ятіння чайника, приготування їжі, відновлення дрібної моторики та інше.
  5. Анкету для самостійного аудиту медичного закладу на доступність, яка дозволяє читачам перевірити заклад у своєму місті або громаді.

Читати також: У Харкові відкрили перший адаптаційний простір для ВПО

Автори посібника – урбан-бюро Big City Lab.

Посібник створено спільно з Міністерством охорони здоров’я України, в межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Нагадаємо, що Prometheus та robota.ua створили сервіс для зручного пошуку роботи.

Також ми повідомляли, що в Україні створять мережу ветеранських просторів для реабілітації та консультації військових.

Фото: посібник “Безбарʼєрність у реабілітаційних відділеннях”.

Читати далі