Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Зруйнований центр, помста Кобзаря, графіті Бенксі та С215. Як Бородянка відновлює культуру після окупації

СПЕЦПРОЄКТ

Опубліковано

У Бородянці російські загарбники завдали масштабних руйнувань. Загалом пошкоджено житло понад 3000 людей й різні заклади. Зокрема, і Палац культури. Тут були вибиті вікна, двері, розтрощені дахи та внутрішні приміщення. Російські війська розстріляли й погруддя Тараса Шевченка, на честь якого названо заклад.

Та окупантам не вдалося знищити культуру Бородянки. Навпаки, тепер про маленьке містечко на Київщині знає увесь світ: тут залишили стінописи Бенксі та Крістіан Гемі (С215). А італійські реставратори працюють над тим, аби зберегти ці витвори мистецтва. 

Про те, як у Палаці культури знову залунав дитячий сміх, відбудову та долю Шевченка, читайте у матеріалі ШоТам.

Валентин Мойсеєнко

методист пам’яткоохоронної роботи відділу культури Бородянки.

«Дика дивізія» окупантів мала завдання – знищити центр міста 

Окупанти з’явилися у Бородянці на третій день повномасштабної війни. Після їхньої невдалої висадки у Гостомелі, спробували проїхати Бородянкою. Але чим далі рухались, тим більше зʼявлялось місцевих партизанів, які палили бронетранспортери та захоплювали вантажівки. Орки притихли.

28-го лютого колона російської техніки знов зʼявилась на центральній вулиці. І те саме: партизани знищили 20 одиниць техніки та захопили кілька вантажівок. Росіяни думали, що це ЗСУ. А як дізнались, що це місцеві, то видали наказ – знищити вщент центр міста.

Росіяни навмисно нищили центр Бородянки. Фото: ШоТам.

Зранку у Бородянку зайшла «дика дивізія»: 25 танків, 24 бронетранспортерів та 15 одиниць ракетної артилерії. Стріляли, куди очі дивились. Спалили всі адмінбудівлі, пограбували всі магазини, підпалили нафтобазу. Почалась окупація.

Вранці 2 березня розпочався авіаналіт. Перший Су (ред. – марка літака) випустив три ракети в середину 9-ти поверхового будинку. Верхні поверхи завалили, і так утворився вже відомий у всьому світі будинок з аркою. 

Але і цього їм було замало. Літак розвернувся і на моїх очах розстріляв памʼятник Шевченка. Я це бачив, бо живу навпроти. Але Тарас Григорович за себе помстився моментально: як ми дізнались пізніше, той Су десь за 1,5 хвилини впав одразу за Бородянкою, а собаки ще кілька тижнів тягали фрагменти російських пілотів по полю. 

До речі, сам памʼятник зроблений з мідного листа, що мав у 1992 році піти на Леніна, але після оголошення незалежності плани змінились. Нині за реставрацію нашого Шевченка брались багато спеціалістів. І як тільки зʼявиться можливість, ми обовʼязково помістимо його в музей. 

Погруддя Шевченка помістять до музею. Фото: ШоТам.

Того дня було зруйновано майже всі навколишні будинки, а ті, що вціліли, залишилась без вікон та дверей. Від вибухової хвилі постраждав і Палац культури, де ховалось близько 150 людей, здебільшого жінки з дітьми.

Наш сусід, побачивши весь цей жах, на власному автобусі вивіз всіх людей з Палацу культури у навколишні села. Навіть не знаю, скільки ходок він зробив – 6, 7 чи може 8. Під час однієї з них він забрав жінку з пʼятьма дітьми. «Це усі ваші?», – питає сусід, а вона відповідає: «Ні, у мене двоє. Троє стояли плакали – їхніх батьків вбили, то я й забрала».

Наталія Бузовецька

директорка Бородянського Палацу культури.

Зносили речі у більш-менш вцілілі приміщення

Те, що я побачила, коли повернулася, – це був суцільний жах. Бородянка була чорна від гарі. Розбиті будинки, автомобілі, речі людей – все це вкрито шаром попелу валялось просто на дорогах. 

Палац культури стояв без вікон і дверей. Техніка, меблі, костюми – все було перемішано з грязюкою і лежало просто неба.  

Палац культури зазнав значних пошкоджень. Фото надала Наталія.

6 квітня 2022 року ми повернулись до роботи. Тільки робота була вже інакша: зносили речі, техніку, документи, костюми у більш-менш вцілілі приміщення. На початку нас було троє: головний інженер, завідувач господарства та я. 

У травні 2022 року розпочали працювати з дітьми. Оскільки приміщення ще були у небезпечному стані, тож поставили намет на вулиці. Батьків сповіщали у вайбер-групі про розклад занять. На майстер-класах діти робили різні вироби, продавали їх, а зароблені гроші передавали ЗСУ.

Також у травні до нас приїхали волонтери Добробату (ред. – добровольчого будівельного батальйону, який допомагає постраждалим у нагальному відновленні житла та об’єктів соціальної інфраструктури): допомогли закрити плівкою вікна на першому поверсі, аби дощ і вітер не гуляли по приміщеннях. Роботи ще багато, тож надалі продовжують приїжджати різні волонтери.

Наприклад, «Будуємо Україну разом» зараз відновлює дві кімнати. Проєкт фінансує МОМ в рамках ініціативи «Згуртуємо громади, які постраждали внаслідок війни» за підтримки республіки Корея.

Взагалі багато міжнародних фондів відгукнулось на нашу біду: Віднова:UA запустили молодіжний центр, а СОС Дитячі Містечка облаштували дитячу ігрову – обʼєднали дві кімнати у простір для дозвілля та спілкування дітей з психологами. 

У новому просторі діти можуть поділитися своїми страхами та переживаннями зі спеціалістами. Фото: ШоТам.

Фоє палацу перетворилось на імпровізовану залу. Тут ми показуємо фільми, театральні постановки та концерти (до речі, першим у нас приїхав виступати Коля Серьга). Тут же облаштована хореографічна зала і тривають репетиції до січневих виступів. 

Бенксі та С215 у майбутньому Музеї війни у Бородянці

Керівниця відділу культури, молоді та спорту Бородянської селищної ради Наталія Вишинська розповідає, що 18 з 26 закладів культури були зруйновані або зазнали пошкоджень: «Понад 3 тисячі родин нашої громади залишилось без житла, тож очевидно, що основні зусилля держави направлені на це. А культура орієнтується на підтримку міжнародної спільноти та благочинців».

Валентин Мойсеєнко, методист пам’яткоохоронної роботи відділу культури, впевнений, що історія Бородянки тягне на чималий музей, який вже почали збирати: страшні артефакти воєнних злочинів окупантів та водночас сучасний стріт-арт від світових митців: 

«30 жовтня минулого року до нас приїхав Бенксі (ред. – псевдонім відомого англійського андерграундного художника графіті, політичного активіста та режисера, особа котрого не встановлена). Як і у Великобританії він їздить на автобусі, що схожий на швидку допомогу. Спершу митець був у Києві, далі у Гостомелі, а потім приїхав до нас. На жаль, я проґавив цей момент, але поговорив з людьми, які усе бачили».

Перше графіті, що він залишив, зображує борців дзюдо. Бенксі ніколи не дає назви своїм роботам. Тож у містечку створили опитування на фейсбуці й зупинились на назві «Давид і Голіаф» за біблійним сюжетом. Дійсно, саме так і виглядає українська боротьба.

Мешканці Бородянки придумують назви роботам Бенксі. Фото: ШоТам.

Та з роботами Бенксі є проблема: вони зроблені на уламках стін, а будинки знаходяться в аварійному стані. Тож відомий італійський реставратор Алессандро Чіні допомагає зберегти 2 графіті Бенксі й 8 – іншого андерграундного художника Крістіана Гемі (С215), щоб відправити їх до музею.  

Італійці обіцяють зібрати кошти на будівництво такого музею у Бородянці. Оскільки Палац культури потребує капітального ремонту, то поряд з будівлею планують зробити павільйон.

 «Історія нашого міста прогриміла на весь світ: розстріляний Кобзар, графіті Бенксі та С215 – все це мають побачити люди і відчути, до чого призвела війна», – вважає Валентин Мойсеєнко.

Цей матеріал створено ГО «Криголам» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ICAP Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. 

Зміст статті не обовʼязково відображає погляди ICAP Єднання, погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.

Суспільство

Чехія надасть Україні €750 тисяч на розвиток лісової галузі

Опубліковано

Чехія в межах проєкту «Посилення потенціалу України у сфері моніторингу лісів для приведення його у відповідність до стандартів ЄС» виділяє €750 тисяч для підтримки і розвитку української лісової галузі.

Про це повідомив голова Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Смаль.

«Чесько-Українське партнерство виходить на новий рівень. Розпочинаємо спільний проєкт щодо посилення потенціалу України у сфері моніторингу лісів відповідно до європейських стандартів», – йдеться у повідомленні.

Наголошується, що мета даного проєкту – підтримати якість та комплексність системи моніторингу лісів в Україні і таким чином сприяти підвищенню якості даних.

Читайте також: Капібари Київського зоопарку повернулись до свого літнього вольєра: фото

Співпраця передбачає, зокрема, розробку програмного забезпечення для збору даних під час лісовпорядкування UKRTAX із використанням методів дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) та обробки даних; обладнання робочих місць ДЗЗ/GIS на базі ВО «Укрдержліспроєкт», створення спеціалізованої авдиторії для ДЗЗ/GIS на базі Національним університетом біоресурсів та природокористування України.

За інформацією Смаля, на реалізацію зазначеного проєкту Україна отримає €750 тисяч від чеських партнерів.

Наступним кроком партнерства стане підписання меморандуму про взаєморозуміння між Держлісагентством, Українським науково-дослідним інститутом лісівництва і агромеліорації ім. Г.М. Висоцького, ВО «Укрдержліспроєкт», НУБіП та Інститутом лісового господарства Чехії.

Нагадаємо, на кордоні з Румунією запрацювала єЧерга для автобусів.

Читати далі

Суспільство

У Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв

Опубліковано

Наступного тижня у Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв, яку пошкодили під час окупації на початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну. 

Про це розповів мер Бучі Анатолій Федорук. 

Школу реконструювали за підтримки уряду та народу Тайваню.

У Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв, яку пошкодили під час окупації

Спортивний центр розташований по вулиці Києво-Мироцька, 69. 

У будівлі є боксерський ринг і два татамі, зони розділятимуть ширмою, щоб проводити окремі заняття. 

Читайте також: Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Також є чоловічі і жіночі роздягальні та душові.

У Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв, яку пошкодили під час окупації

У школі зможуть тренуватися до 40 дітей.

Зараз завершуються останні підготовчі роботи: монтується необхідне спортивне обладнання.

Вже визначили тренерський склад закладу, а на наступному тижні відділ Молоді та спорту Бучанської міськради розпочне формування графіків.

Нагадаємо, у столиці декомунізували та реставрували стелу, присвячену героям КПІ.

Фото: Анатолій Федорук

Читати далі

Суспільство

«Книжковий Арсенал» оголосив програму й запустив продаж онлайн-квитків

Опубліковано

Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», який відбудеться вже вдванадцяте, оголосив програму. Туди ввійшло близько 160 подій. Фест розпочинається 30 травня й триватиме до 2 червня. 

Про це йдеться на сайті фестивалю.

У перший фестивальний день відбудеться 14 подій: дискусії, презентації, поетичні читання, арттерапевтичний воркшоп і кіноперформанс. Офіційне відкриття відбудеться о 17:00, а загалом вхід на територію буде доступний до 21:00. 

Якою буде програма

Читайте також: У столиці декомунізували та реставрували стелу, присвячену героям КПІ

  • Літературна програма «Долаючи розрив»
  •  Програма для дітей і підлітків «Із широко заплющеними очима»
  •  Професійна програма, у межах якої цьогоріч запускають The Book Arsenal Fellowship Program. У межах програми «Книжковий Арсенал» відвідають іноземні видавці й літературні агенти, зацікавлені в українському книговиданні.
  • Спеціальна програма «Міста на межі» від літературного фестивалю «П’ятий Харків» у співпраці з Харківським літературним музеєм.
  • Спеціальна програма «Тривання голосу» від Українського ПЕН.
  • Програма видавців, яка міститиме найбільшу кількість подій і стане наймасштабнішою за всі роки проведення «Книжкового Арсеналу»
  • Десять виставкових проєктів (назви можна подивитися тут)
  • Чотири книжкові колекції, серед яких «Найкращий книжковий дизайн – 2023»

Детальний розклад подій можна подивитися тут. Онлайн-квитки й абонементи вже можна придбати за посиланням.

Нагадаємо, додатковий період реєстрації для участі в мультитесті триватиме до 15 травня.

Фото: Книжковий арсенал

Читати далі