Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Пам’ятаєте «йолку» часів Майдану? А якою вона була в 90-х? Тест-ретроспектива про головні ялинки незалежної України

Опубліковано

Можете згадати, якою були головна ялинка країни торік? А п’ять років тому? Десять? А ми змогли. У новому тесті ШоТам пропонує згадати, якими були святкові ялинки впродовж останніх 30 років. Від чорно-білих світлин – до скандалів та суперечок. Та якщо ви знаєте, хто став автором «йолки» й чому одна з ялинок стала приводом для низки мемів – не поспішайте закривати сторінку. Нам є, чим вас здивувати.

Вертеп, національні костюми та ялинка, на якій можна розгледіти українську хату. Як гадаєте, це фото зроблено до чи після відновлення незалежності?

Фото: Укрінформ.
Правильно! Неправильно!

Так, архівних світлин із першими ялинками незалежної України збереглося небагато. Але дещо ми все ж відшукали. Скажімо, на цьому фото – головне святкове дерево у 1993 році.

А як щодо цієї? Виглядає, як «привіт» із далекого минулого, але з якого саме року?

Фото: Юлія Михайлова
Правильно! Неправильно!

Це фото – згадка про вже далекий 1996 рік та приготування до нового, 1997-го. На вивісці ряснів напис українською: «З Новим 1997 роком».

До речі, ми вже звикли, що головна ялинка країни – на Софійській площі. А де її встановлювали до цього?

Правильно! Неправильно!

Приблизно з 1960-х років головну ялинку Києва почали встановлювати на Майдані Незалежності. Та після Революції Гідності її перенесли на Софійську площу. А водночас – стали прикрашати відповідно до європейських різдвяних традицій, зокрема різдвяними вогнями та Вифлеємською зіркою.

Ялинка, з якою країна зустріла 2012 рік, викликала шквал критики та мемів. Але було в ній і дещо особливе. Вгадаєте, про що ми?

Правильно! Неправильно!

Уперше штучну ялинку встановили лише наприкінці 2011 року. Але критикували її не за це. Штучне дерево багато кому нагадував звичайний конус. Звідси й низка мемів та критики. Дехто навіть називає тодішню ялинку «найнепривабливішою». Хоча насправді вона була радше просто незвичною.

«Йолкою» Янукович охрестив попереднє дерево, встановлене наприкінці 2010-го. Впізнаєте його на фото?

Правильно! Неправильно!

Так-так, крайня праворуч. Але, здається, мем про «йолку» запам’ятався нам краще, аніж та сама ялинка.

Назавжди ми запам’ятаємо ялинку, яку мали встановити з нагоди Нового 2014 року. Її каркас перетворився на один із символів Євромайдану та народного протесту. Пам’ятаєте, коли на ній з’явилися перші українські прапори?

Правильно! Неправильно!

Монтаж тодішньої «йолки» послужив формальною причиною силового розгону Євромайдану 30 листопада 2013 року. 1 грудня 2013 учасники Євромайдану частково розібрали споруду та «прикрасили» її прапорами опозиційних партій, державними прапорами та символікою Європейського Союзу. І, звісно ж, плакатами.

Повернемося трохи назад. Новий 2011 рік Київ зустрів із «йолкою», на якій розмістили… рекламу солодощів! Логотип якої компанії «прикрашав» святкове дерево?

Фото: thepage.ua.
Правильно! Неправильно!

Так-так, у 2011 році влада вирішила зробити оригінальну ялинку. Однак через велику кількість логотипів святкове дерево радше нагадувало рекламу солодощів.

Наприкінці 2020-го року довкола головної ялинки України знову розгорівся скандал. Цього разу – через капелюх, який встановили на верхівку дерева. Із яким святом порівняли в ПЦУ таку декорацію?

Фото: the-village.com.ua.
Правильно! Неправильно!

Так, українська церква обурилася через те, що різдвяну ялинку прикрасили «відьмацькою шляпою». А прессекрета ПЦУ Іван Сидор порівняв таке декорування із Гелловіном. Ось цитата: «До якого свята ми готуємось? Різдва чи Хеловіну? Вже якщо ставите на історичній Софійській площі ялинку, то потрібно мати здоровий глузд і увінчати її зіркою, яка і символізує Різдво, світло, надію. А не відьмацькою шляпою, яка з Різдвом і Новим роком нічого спільного не має».

Одна з ялинок незалежної України увійшла до п'ятірки найкрасивіших європейських ялинок за версією European Best Destinations. Який рік ми зустріли із нею?

Правильно! Неправильно!

Тоді ялинку оформили в тематиці українського козацтва у поєднанні з казкою про Лускунчика. І саме вона увійшла до п'ятірки кращих європейських ялинок за версією European Best Destinations. Наступного року головне різдвяне дерево столиці також увійшло до цього списку, але посіло вже 13-ту сходинку.

А зможете розставити ці ялинки в хронологічній послідовності?

Правильно! Неправильно!

Пам’ятає «йолку» часів Майдану? А знаєте, якою вона була в 90-х? Тест-ретроспектива про головні ялинки України
Йой, схоже, ми перестаралися, коли намагалися трі-і-і-ішечки ускладнити тест. Але, будьмо відвертими, навіть нашій команді довелося чимало погуглити, аби знайти відповіді на всі питання. Не забудьте поділитися цим тестом із друзями, можливо, хтось зможе набрати більше балів!
Ого, більше половини! Ви майже перемогли, але, схоже, деякі питання були надто складними (або підступними, хе-хе). Вітаємо з чудовим результатом! Не забудьте поділитися цим тестом із друзями, можливо, хтось зможе набрати більше балів!
Та не може такого бути! 10 із 10! Ваша точність нагадує роботу української ППО. Схоже, ви точно бували і на Майдані Незалежності, і на Софійській площі. Не забудьте поділитися цим тестом із друзями, можливо, хтось зможе повторити ваш результат!

Поділіться своїми результатами:

Суспільство

“Щоденник нареченої Христа”: документальний фільм про черниць зʼявився на Takflix

Опубліковано

Фільм Марти Смеречинської побудований на основі дворічних спостережень за життям понад 100 українських дівчат-черниць у сучасному греко-католицькому монастирі на заході України.

Про це повідомило Divoche.media.

Про фільм

Повнометражна стрічка режисерки Марти Смеречинської ґрунтується на дворічних спостереженнях за життям понад сотні українських дівчат-черниць у сучасному греко-католицькому монастирі на заході України. Серед них також була молодша сестра режисерки, Настя. Марта Смеречинська вивчає цю спільноту, взаємодіє з черницями та розвиває нові стосунки із близькою людиною.

Читати також: Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Фільм “Щоденник нареченої Христа” отримав дві нагороди на фестивалі Ukrainian Doc Preview Docudays UA 2020: East Silver Caravan Award та DOK Leipzig Award. Презентація стрічки відбулася на Marché du Film — Festival de Cannes у рамках секції Cannes Docs. Зараз його можна переглянути у всьому світі з англійськими субтитрами.

Онлайн-кінотеатр Takflix передасть 10% з кожного квитка фонду “Повернись живим”, ще 50% — творцям кіно. Дивитися «Щоденник нареченої Христа» можна тут

Нагадаємо, що в Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць.

Також ми повідомляли, що в Києві покажуть фотовиставку про знищену росією українську культурну спадщину.

Фото: Щоденник нареченої Христа

Читати далі

Суспільство

В Києві в ботсаду зацвіли півонії: фото

Опубліковано

У ботанічному саду імені Гришка квітковий рай. Бузок уже вибухає яскравим цвітом, а недавно розцвілися півонії.

Про це повідомили на офіційній сторінці ботсаду в інстаграмі.

Головним партнером бузку є півонія деревовидна, яка квітує одночасно з бузком. Це дозволяє підкреслити враження від квітування бузку та заповнити сад барвами та ароматом. Квіти півонії деревовидної мають діаметр близько 30 см, що сприяє підсиленню інтенсивності загальної кольорової палітри.

фото: ботсад
фото: ботсад
фото: ботсад
фото: ботсад

Фото: У Києві відбудеться виставка, присвячена культурній спадщині Донеччини й Луганщини

Про устрій дендрарію в ботсаду

Сезонність та динамічність парку можуть проявлятися найбільш повно, коли певні його ділянки, завдяки великій кількості квітучих рослин, перебувають у центрі уваги, а потім змінюють своє положення. Концентрація на певних ділянках одночасно цвітучих рослин дозволяє викликати у відвідувачів сильні емоційні враження. Цей прийом успішно використовував Леонід Іванович при створенні дендрарію. Кожного сезону тут відвідувачів очікує нова композиція барвистих квітів і листя.

У травні у сирингарії розцвітає понад півтори тисячі кущів бузку і деревовидних півоній.

Нагадаємо, що в Україні анонсували безоплатні курси англійської мови для ВПО.

Також ми повідомляли, що коргі Лакі з України став моделлю для пам’ятника королеві Єлизаветі II в Англії

Фото: ботсад

Читати далі

Суспільство

В Дніпрі запрацювала дитяча залізниця: ціни та розклад

Опубліковано

Сьогодні, 4 травня, під звук станційного дзвону розпочався літній сезон на найстарішій в Україні і другій за віком у світі дитячій залізниці.

Про це повідомляє Укрзалізниця.

Дніпровська дитяча залізниця, відкрита у 1936 році, припиняла рух поїздів лише у кілька разів: під час Другої світової війни, карантину та у перший рік широкомасштабного вторгнення.

650 юних залізничників з Дніпра під наглядом інструкторів будуть керувати поїздами, перевірятимуть стан колійної мережі, працюватимуть в якості дикторів, касирів та чергових на станціях.

Читати також: В Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць

Подробиці

Дніпровська дитяча залізниця працюватиме:

  • у травні, вересні та жовтні – у вихідні дні з 10:00 до 18:00;
  • у літні місяці – щоп’ятниці з 12:00 до 18:00,  у вихідні дні з 10:00 до 18:00.

Вартість дитячого квитка – 50 гривень, дорослого – 62 гривні.

Адреса: м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 95д.

Нагадаємо, що послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії.

Також ми повідомляли, як військовому отримати відпустку закордоном.

Фото: Укрзалізниця

Читати далі