Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Зі складів – на передову. Як проєкт «Тачка на ТРОкачку» відновлює радянські вантажівки для ЗСУ

Опубліковано

На складах ЗСУ чекають на списання тисячі старих вантажівок. Донедавна вони вважалися мотлохом, але тепер – знову повертаються на службу. Нове життя радянському металобрухту дає проєкт «Тачка на ТРОкачку». 

Ремонт однієї такої вантажівки обходиться дешевше, аніж купівля нової машини. До того ж ці вантажівки можуть справлятись із тими задачами, які не під силу цивільним джипам: проїжджають бездоріжжям, можуть доставити велику кількість озброєння та особового складу.  

Віктор Шевченко

Офіцер управління логістики штабу Командування Сил ТрО ЗСУ, співзасновник проєкту «Тачка на ТРОкачку»
Генеральний директор міжнародної логістичної компанії Zammler

З бізнесу  – до тероборони

До великої війни я працював генеральним директором міжнародної логістичної компанії Zammler, я є її співвласником. Але 22 лютого вирішив, що мушу долучитися до Сил територіальної оборони. Мав укласти контракт 24 лютого, але того дня о восьмій ранку я вже був у військкоматі. Відтоді служу, захищаю нашу країну. Наразі – на посаді офіцера управління логістики штабу командування Сил ТрО ЗСУ.

У перші місяці ми доставляли бійцям все необхідне, зокрема амуніцію на Київщину. Вантажівки, які були на базі моєї компанії, почали повністю працювати на українське військо. Коли окупанти відійшли від столиці, наш бізнес почав поступово відроджуватися. Нині ми виділяємо приблизно 10% ресурсу Zammler для допомоги ЗСУ.

Поставили задачу швидко знайти автівки

Одного дня я отримав завдання від командування: терміново забезпечити вантажівками декілька батальйонів. А пресинг –  це найкращий мотиватор. У такі моменти приходять різні думки. Одна з них, власне, й підштовхнула на створення проєкту «Тачка на ТРОкачку». Ціль максимально проста: у короткі терміни та з мінімальними витратами забезпечити військо вантажівками.

Фото: Facebook / Тачка на ТРОкачку

Варто розуміти, що пікапи та військові вантажівки виконують різні завдання на передовій. Нині – дощова осінь, незабаром – морозна зима. Там, де проїжджає військова машина, ніяк не прорветься пікап. Власне, військовий транспорт якраз і призначений для того, аби їздити ледь не полями.

Усе, що бодай якоїсь їздило, – вже на фронті

ЗСУ по всій країні має бази, де зберігається військове майно, зокрема й техніка. Те, що було в хорошому стані, ми одразу передали бійцям. А ось машини, які потребували ремонту, продовжували чекати свого часу. Ці автівки добре було б просто списати, але через вимоги законодавства вони роками залишаються на обліку.

Сьогодні все, що бодай якось їздило, – вже на фронті. Те, що потребує незначного ремонту, також відновлюють та відправляють на передову. Насправді ремонтують навіть машини, які потребують значних вкладень. Проте у ЗСУ фізично бракує рук. Умовно кажучи, вчора на певному напрямку бійці потребували 10 вантажівок, прилетів снаряд – вже потрібно 100.

Ремонт старого авто заощаджує час і гроші

Якщо купувати в Україні ті самі «ГАЗи», то вартість однієї автівки стартує від 5 тисяч доларів без урахування ремонту. Натомість у нас виходить чудова кооперація: ми беремо старі машини зі складів ЗСУ, а механіки проєкту завдяки зібраним коштами від волонтерів та донорів їх ремонтують. 

Так само взяти на самостійний ремонт вантажівку можуть бригади Сил ТРО ЗСУ – якщо у них є потреба та «руки», які готові ремонтувати, ми можемо допомогти коштами на ремонт, або ж навпаки – якщо є кошти, але потрібна вантажівка та робота механіків – теж допоможемо, для цього треба залишити заявку у нас на сайті або оформити її через командування. 

Фото: Facebook / Тачка на ТРОкачку

Ще один плюс такого підходу – різниця у швидкості. Українці вже скупили, певно, всі пікапи в Європі, а їхати кудись далі – немає часу. Тому виходимо з ситуації, як можемо – ці машини є у нас «під носом», відремонтувати їх, як ми вже переконались, можна, військовим вони потрібні, тож було б дурістю не використовувати таку можливість. 

Вартість ремонту однієї вантажівки зі складів ЗСУ – приблизно три тисячі доларів. Це реальний спосіб із мінімальними витратами передати транспорт на фронт. Наразі військові потребують щонайменше 4000 повнопривідних вантажних автомобілів. Цифра – орієнтовна, оскільки щодня надходять нові запити від командування.

Для прикладу, колеги подарували мені пікап Mitsubishi L-200 вартістю 9 тисяч доларів. Він 2010 року, з великим пробігом. Я відвіз машину на СТО і ще до тисячі доларів вклав у ремонт. Тобто загалом 10 тисяч доларів, за які ми могли відремонтувати три військові вантажівки.

Старі автівки простіші в ремонті

Важко спрогнозувати, скільки проживе вантажівка на фронті – чи один день, чи буде служити до перемоги. Наприклад, медична машина у прифронтовій зоні через два тижні активної експлуатації вже повністю виходить із ладу. Тому чіткої закономірності немає.

Так, ми передаємо старі радянські автівки, але вони простіші в ремонті. Умовно кажучи, за допомогою ізострічки, трьох ключів та монтувального лому їх можна підрихтувати й відтягнути від лінії фронту. А далі машина відправляється на ремонтну базу. 

Фото: Facebook / Тачка на ТРОкачку

Натомість у сучасних авто може «полетіти» електроніка, і вам доведеться буквально силоміць тягнути машину. У цьому чітка перевага старих військових автівок над цивільними пікапами – витривалість. 

Водночас, звісно, ми тільки за те, щоб в українському війську була сучасна техніка та озброєння, відповідно до стандартів НАТО. Але поки такої техніки бракує, ми не маємо змоги просто чекати – робимо те, що може покрити потреби війська тут і зараз. 

Ніхто не вірив, що автівки знову заведуться 

Ідея проєкту «Тачка на ТРОкачку» виникла десь посеред літа, а вже на початку серпня ми взяли в роботу перші сім авто з різними пошкодженнями. Фіксували час, який витрачаємо на ремонт, та вартість деталей. Ніхто не вірив, що ми їх відремонтуємо. Казали, що це неможливо, адже автомобілі були в жахливому стані. Але нам вдалося. Так ми отримали підтримку командування та повноцінно запустили проєкт.

Читайте також: Сльози на кордоні, сварки з митниками та шахраї. Як пригнати автівку для ЗСУ та не зійти з розуму

Зараз у проєкті на постійній основі працює 9 механіків, нас підтримало декілька компаній та благодійних фондів. Ми шукаємо партнерів серед бізнесу, які можуть допомогти з фінансуванням, а також СТО, постачальників запчастин. Також кожен охочий може зробити благодійний внесок на банку.

Автівки на фронт доставляють… на автівках 

Спочатку ми отримуємо інформацію, яка вантажівка необхідна конкретній бригаді. Далі виписуємо всі необхідні документи – це займає приблизно 4-5 днів. Після цього погоджуємо, що саме забираємо зі складу, та веземо тачки на одну зі станцій. Там вони затримуються до 20 днів: ремонт, фарбування та тестування. А для того, аби не витрачати ресурс відновленого транспорту, на фронт їх також доставляють вантажівками.

Фото: Facebook / Тачка на ТРОкачку

Машини ремонтують насамперед на станціях Zammler – це безкоштовно для ЗСУ. Також до нас звернулися 5 станцій, які готові допомогти з ремонтом. Але це не працює за схемою «замовив в інтернеті деталь, вона приїхала, і ти зробив». Тут потрібно скрупульозно підбирати запчастини. Тому ми виділяємо проджект-менеджерів, які будуть домовлятися зі станціями та дізнаватися їхні можливості. Хочемо залучити й державні підприємства, наприклад, «Київтранс», «Львівтранс» тощо.

Найбільша проблема – брак запчастин 

З умовних 20 днів ремонту половину часу станція витрачає на пошук та очікування запчастин. Тож нині спілкуємося з великими українськими підприємствами, які займаються імпортом, аби вони збільшили обсяг замовлень з-за кордону.

Фото: Facebook / Тачка на ТРОкачку

Наразі ми відвезли на передову 17 відремонтованих вантажівок, ще 21 – у процесі ремонту. Серед них і 5 БТР – взяли, аби протестувати, скільки часу й коштів знадобиться на ремонт. 

Наш проєкт – останній бойовий шлях для цих автівок

Є три варіанти, як українці можуть підтримати наш проєкт. Найперший і найголовніший – це допомога від бізнесу. В Україні є приблизно 30 тисяч компаній, які мають на зберіганні вантажні автомобілі або великі автобуси. 10% цих підприємств мають можливість допомогти з ремонтом на власних базах руками своїх працівників. Крім того, в Україні є десятки тисяч станцій технічного обслуговування, які теж могли б долучитися. А тому ми дуже розраховуємо саме на прошарок підприємців.

Зокрема нещодавно домовилися з партнерською транспортною компанією – вона забиратиме дві машини. Також я знайшов підприємство у Хмельницьку, яке зголосилося взяти на ремонт ще дві вантажівки.

Другий варіант допомоги – оплата ремонту. Нам не так потрібні гроші, як можливість українців забрати 1-2 автівки, самостійно відвезти їх на умовне СТО й повернути назад. Тобто повне залучення людини в  процес. І, звісно, останній варіант – це донатити на проєкт. 

Після перемоги «Тачка на ТРОкачку» вже не існуватиме. У мирний час українському війську не потрібні старі радянські автомобілі. Їх варто замінити на сучасні та надійні машини. На базі ЗСУ мають зʼявитися автівки стандарту НАТО. Тож для наших вантажівок цей проєкт – останній бойовий шлях.

Суспільство

У Бразилії подружжя українців створило понад 120 тисяч писанок за 40 років

Опубліковано

Подружжя українців Жорже та Яра Сератюки, які проживають у Бразилії, за майже 40 років створили понад 120 тисяч писанок. Коли Україна здобула незалежність, вони були серед перших, хто приїхав відроджувати традицію писанкарства на Батьківщину.  

Про це розповіла Світлана Мельник, дружина посла України в Бразилії.

Вона зазначила, що роботи подружжя Сератюків відомі далеко за межами Бразилії і зберігаються у музеях і приватних колекціях по всьому світу. 

Яра Сератюк вважається унікальною у світі писанкаркою із філігранною технікою розпису перепелиних яєць, а її чоловік – автор багатьох власних новаторських технік та стилю.

Посол України в Бразилії Андрій Мельник, його дружина Світлана Мельник та подружжя українців Жорже та Яра Сератюки Фото/Facebook: Світлана Мельник / ©

Читайте також: Бійці ЗСУ показали, як розписують писанки на Великдень 2024 під Бахмутом

Як розповіла Світлана Мельник, поворотним моментом у літописі писанкарства у Бразилії вважається 1957 рік, коли була створена перша світська школа розпису писанок за ініціативою українських жінок Бразилії, які мали свою організацію при Хліборобсько-Освітньому Союзі у Куритибі.

Подружжя українців Жорже та Яра Сератюки Фото/Facebook: Світлана Мельник / ©

Її натхненницею стала піонерка писанкарської справи – Марія Кирилович Вoлошин. Школа мала неабиякий успіх. Кількість учнів щороку збільшувалась у рази.

Дружина посла України в Бразилії також нагадала імена найбільш видатних майстринь і майстрів, які стали брендами у світі бразильского писанкарства: це Жорж та Яра Сератюки, Тетяна та Юліана Бахтцен та Лідія Єдинь, Філомена Процек, Одеса, Марія та Ярослав Волочук, Пауло Марсіо Фуччі, Вальдоміро Ромео, Вільсон Жозе Котвіскі, Ана Марія Бовкаловські Мазепа, Мара Брессан Клімчук, Ана Хома Чудзій.

Напередодні Великодня кожна велика крамниця Куритиби мала за честь виставити на вітрині найкрасивіші роботи учениць школи.

“Так до писанки виник неабиякий інтерес, про неї стали писати у газетах та журналах, писанка почала захоплювати своєю магією не тільки українців, але і бразильців. У такий спосіб вона поступово зайняла гідне місце у культурній спадщині всієї Бразилії”, – розповіла Світлана Мельник.

Вона додала, що відмінність української писанки у Бразилії від традиційної на Батьківщині полягає у тому, що вона може поєднувати традиційні орнаменти різних регіонів України, відображати власний винайдений стиль автора або навіть запозичувати символи корінних народів Бразилії. 

Нагадаємо, картині, на яких зображені українські волонтери та лікарка з Маріуполя, покажуть у Парижі та Нью-Йорку.

Фото: Світлана Мельник

Читати далі

Суспільство

Британець українського походження проїде на велосипеді 7 тис. км для допомоги дітям в Україні

Опубліковано

Британсько-український технологічний підприємець, генеральний директор і засновник британської космічної компанії Spacebit Павло Танасюк проїде велосипедом 7 тисяч км, щоб зібрати кошти для українських дітей, які постраждали від розпочатої Росією війни.

Про це він повідомив «Радіо Свобода».

Свій велотур під назвою «Ride for victory» він розпочне приблизно через два тижні з Тайваню і загалом проїде три континенти – Азію, Америку і Європу.

«Спочатку я думав їхати 2-3 тисячі кілометрів, але коли я дізнався, що кордони України практично 7 тисяч кілометрів, це з Кримом, то я вирішив проїхати саме цю дистанцію – 6993 кілометри. Це саме ці кордони, які ми хочемо повернуть, бо це наша держава», – розповів Павло Танасюк.

Ціль підприємця – зібрати мінімум мільйон доларів. Гроші він хоче витратити на конкретний проєкт для дітей, постраждалих від війни. Який саме це буде проєкт, Павло Танасюк ще вирішує.

Читайте також: Картині, на яких зображені українські волонтери та лікарка з Маріуполя, покажуть у Парижі та Нью-Йорку

«Я – не професійний спортсмен, займався велоспортом у студентські роки. Для мене це буде важко, але коли я кажу важко, я завжди згадую, як важко нашим воїнам зараз на передовій, як важко дітям, які постраждали від війни. Тому для мене це такий персональний челендж, але і челендж допомоги дітям, допомоги Україні», – заявив він.

У матеріалі йдеться, що велосипед, на якому він вирушить у веломандрівку, повністю зроблений в Україні, щоправда, із запчастин з цілого світу, подарованих різними компаніями. Українська художниця Олеся Вакуленко розмалювала велосипед синьо-жовтими барвами і національним орнаментом. Під кермом, на рамі – металевий тризуб із підписом колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного на пластині з «Азовсталі». Шолом Павла теж розмальований кольорами українського прапора.

Дорогою Танасюк буде ночувати у наметі, в готелі або машині, яка його супроводжуватиме. Він вестиме стрім, розповідатиме людям про Україну і збиратиме донати.

Після закінчення марафону, який триватиме приблизно два місяці Павло Танасюк має намір продати велосипед на аукціоні, щоб виручити ще більше грошей на благодійну ціль.

Компанія Павла Танасюка розробляє технологію космічної робототехніки для місячних і планетарних місій. У кінці цього року він планує відправити на Місяць прапор і мапу України, а також радіаційний датчик виготовлений в Україні. Дані отримані з цього пристрою безплатно передаватимуть різним інституціям, університетам, і їх зможуть досліджувати студенти у своїх наукових роботах.

Нагадаємо, естонський депутат, який збірає гроші на ЗСУ, доїхав на велосипеді до Києва.

Фото: Радіо Свобода

Читати далі

Суспільство

Коли шість коліс — не зайві: у ПАР для спецпризначенців зібрали унікальний пікап

Опубліковано

Південноафриканська компанія Armormax Defence побудувала, можливо, один із найкрутіших Land Cruiser 79 у світі.

Цей пікап із колісною формулою 6×6 за твердженням його виробників створений спеціально для умов екстремального бездоріжжя. Автомобілебудівники з ПАР запевняють, що за весь час випробувань TAC-6 — так назвали позашляховик – вони жодного разу не зіткнулися з жодною механічною поломкою, повідомляє АрміяInform.

Спочатку TAC-6 розробляли для французьких спецпризначенців. Машина створювалася для того, щоб «їхати куди завгодно та повертатися знову і знову, з ким завгодно». І хоча пропонуються різні варіанти бронювання (і навіть установка зброї), TAC-6 можуть використовувати звичайні покупці, наприклад, фермери. Щоправда, фермер має бути не бідним: базовий TAC-6 коштує $81,5 тисяч, а броньована машина на $68 тисяч дорожча. Але, як то кажуть, товар того вартує!

«Коли справа доходить до мобільності, платформа TAC-6 перевершує будь-яку повнорозмірну 4-тонну вантажівку, доступну сьогодні», — заявили в компанії.

TAC-6 створюють на базі Land Cruiser 79 Series із 4,2-літровим двигуном V6 або 4,5-літровим V8. Шасі подовжують і додають другу роздавальну коробку для передачі моменту, що крутить, на третю вісь. Пікап оснащується спеціальними трикомпонентними приводними валами Dana та зберігає стандартні подовжені листові ресори (але також пропонується ліфт-пакет на 10 см).

Спочатку Armormax розробила шестиколісний Land Cruiser з механічною коробкою передач, але рік тому відклала проєкт і вирішила перейти на автоматичну коробку передач. Це не звичайна автоматична коробка передач, вона розроблена та омологована компанією ZF спеціально для TAC-6.

«Автомат» призначений для роботи в найважчих умовах. Спеціально для АКП створили окрему систему охолодження для того, щоб коробка не перегрівалася в спеку і при русі по піску з великим навантаженням.

Клієнти можуть замовити бронювання Land Cruiser до рівня B6, що забезпечить захист від пострілів зі штурмової гвинтівки. Також позашляховик може бути обладнаний баками для води, системою пожежогасіння, двома запасними колесами.

Armormax розробила для TAC-6 два паливні баки об’ємом 210 літрів та 90 літрів, що забезпечує запас ходу понад 2 тисячі км. А для версії з одинарною кабіною розроблено бак ємністю 610 літрів і, відповідно, вдвічі більшим запасом ходу.

TAC-6 спроєктований так, щоб зберігати надійність у складних умовах, а повна маса автомобіля сягає семи тонн.

Автомобіль TAC-6 був підданий значним випробуванням, що включали понад 250 тисяч кілометрів пробігу за різними ландшафтами Африки та Європи, щоб оцінити його мобільність і стійкість. Цей процес оцінки був розроблений для порівняння характеристик TAC-6 з існуючими повнорозмірними 4-тонними вантажівками.

Протокол включав серію суворих випробувань за участю французьких спецпризначенців, спрямованих на те, щоб довести машину до її експлуатаційних можливостей. Під час цих випробувань TAC-6 виявив лише дві несправності, обидві з яких були пов’язані з помилкою водія, через перенавантаження та згоряння зчеплення.

TAC-6 був спроєктований з урахуванням військового застосування, включаючи можливість транспортування у стандартному 20-футовому транспортному контейнері ISO. Таке конструктивне рішення дозволяє TAC-6 пропонувати широкий спектр варіантів.

Сюди входять різні системи озброєння, включаючи калібри 12,7 мм, 14,5 мм, 20 мм та 30 мм, мінометні системи калібру 60 мм та 81 мм, а також конфігурації, адаптовані для таких функцій, як бронетранспортер, підвіз боєприпасів, польова механічна майстерня, транспортування невеликих автомобілів, логістична підтримка, радіолокаційні платформи та доправлення та запуск  безпілотних літальних апаратів, а також застосування як пускова платформа для протитанкових керованих ракет.

Нагадаємо, у Києві відбудеться виставка, присвячена культурній спадщині Донеччини й Луганщини.

Фото: Armormax Defence

Читати далі